Dodaj do ulubionych

Najtańsze jedzenie w sierpniu

30.07.07, 12:26
Czy możecie pomóc i podać warzywa lub owoce, które są w sierpniu najtańsze
lub inaczej mówiąc jest na nie sezon? Z przyszyn róznych wyszło mi, że musze
wyżywić rodzinkę za parę stówek mniej niż zwykle i boję się, że może mi to
nie wyjść. Muszę zaplanować jadłospis na kilka tygodni i nie mam pojęcia co
może być w tym miesiącu tanie i kiedy.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 12:59
      Nie wiem, jak dużą masaz rodzinę. Ja jestem raczej mięsozerna, stąd moja
      propozycja obiadu bazuje na mięsie.
      Kupujesz kuraka, na nim rosół.
      Mięso mielisz razem z ugotowanymi wcześniej suszonymi grzybkami. W grzybowej
      wodzie gotujesz kiszoną kapuchę (z listkiem laurowym i co tam lubisz), dusisz
      na odrobinie tłuszczu (może być z rosołu) cebulkę. To też po wystudzeniu
      mielisz, dodajesz do całosci jajco, doprawiasz, rzecz jasna i zaczynasz lepić
      Himalaje pierogów, które potem podajesz okraszone skwareczkami.
      Masz ze 2 obiady dla czteroosobowej rodziny, a może pierogów i na kolację
      zostanie. Zamrozić można. Koszt nie tak duży, całość szacuję na jakie 15
      złotych, a 2 treściwe obiady rodzinne jak nic masz. Może być?
    • kasiaaaa24 Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 13:08
      Moje propozycje są takie:
      - Ryz zapiekany z jabłkami
      - Racuchy z jabłkami
      - Naleśniki z brzoskwiniami z puszki i bananami
      - Ziemniaki lub kasza z jajkiem sadzonym i kefirem
      - Leczo (papryka i cukinia są na placach bardzo tanie o tej porze roku)
      - Wątróbka z cebulką, ziemniaki i ogórek kiszony
      - Makaron z serem białym i cukrem
      - Pierogi z kapustą i mięsem
      - Pierogi ruskie (ziemniaki i ser biały)
      - Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub śmietana
      - Makaron z duszonymi pomidorami bez skórki z czosnkiem, posypane żółtym serem
      • Gość: anka Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:12
        na pewno tanie będą ziemniaki, a tu już jest spore do popisu, od frytek po
        placki, babki.
        • ben333 Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 14:09
          Dziekuję za tanie przepisy. Z wielu z nich na 100 % skorzystam. Ale proszę o
          bardziej letnie dania - na sierpień.

Może cos bardziej letniego please. Bo jak na razie oprócz lecza to raczej takie
          bardziej zimowe dania. Co zreszta chyba można zrozumieć bo im mniej owoców i
          warzyw tym taniej. Co jest tanie w sierpniu??????? Przecież nie kapusta
          kwaszona i jabłka. To sezon jesienno zimowy.
          • fettinia Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 14:22
            tu jest cennik sprzed dwoch lat:)tak mniej wiecej:)
            www.ho.haslo.pl/article.php?id=2547
            • fettinia Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 14:38
              na slodko z owocami
              nalesniki z jablkami
              knedle ze sliwkami
              pierogi z owocami
              na ostro
              zapiekanki z warzyw z ziemniakami
              zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana
              warzywa -np seler faszerowane
              warzywa smazone w ciescie nalesnikowym
              zupy jarzynowe
              ryz z warzywami
              moze sobie zaraz cos jeszcze przypomne:)
            • ben333 Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 31.07.07, 09:26
              Zgodnie z Hasłem ogrodniczym to wygląda na to że najtańsze w sierpniu są tylko
              ogórki, selery, śliwki i jabłka przemysłowe. Większość warzyw i owoców jest
              najtańsza we wrześniu nawet kalafiory i pomidory są tańsze we wrześniu niż w
              sierpniu. Świetna ściągawa.
          • yoma Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 17:19
            Przejdź się na bazarek i obejrzyj ceny
    • sabrossa Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 14:21
      pomidory - zrobisz z nich choćby zupę pomidorową czy sos do makaronu /kg
      pomidorów to koszt ok. 3 złotych/.
      Kalafior, ziemniaki, botwinka, marchew, rzodkiewki, kapusta biała, ogórki, cukinia.
      Z owoców najtańsze teraz to chyba śliwki i arbuz.
      Generalnie możliwości masz nieograniczone
    • bene_gesserit Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 21:55
      Dzialasz w zlej kolejnosci. Najlepiej:
      a) przejdz sie na bazarek
      b) wypatrz to, co jest najtansze
      c) kup w ilosci odpowiedniej do wyzywienia rodziny
      d) wrzuc w forumowa przegladarke i ciesz oko wynikami

Najbardziej zabiajaja domowy budzet niezdrowosci. Wedliny, czerwone mieso, sery
      zolte, jogurciki, serki, soki. Jesli wytniesz to z planu zywienia, problem
      powinien zniknac. Zamiast sokow - kompoty (z tego, co aktualnie najtansze) i
      smoothisy. Zamiast wedlin i serow - pasty z roslin motylkowych, z makreli z
      warzywami, z jajek. Zamiast miesa bialko w postaci soji (namoczona potraja
      swoja objetosc, umiejetnie zrobiona jest pyszna). Jogurty kupuj duze naturalne
      i mieszaj sam z tym, co lubicie. Itd. Slodycze (wazne, jesli masz dzieci)
      najtansze to wafle - mozecie bawic sie w wymyslanie roznych mas i wariacji,
      ogranizowac konkursy itd; tanie sa tez galaretki - tu tez mozecie zaszalec.
      Oszczedne zycie moze byc swietna szkola kreatywnosci.
      • Gość: EWa Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu IP: *.CNet.Gawex.PL 30.07.07, 22:05
        Jogurt naturalny bardzo prosto można zrobić samemu. Mnie moj smakuje nawet
        bardziej niż firmowe.Koszt: prawie 2 litry jogurtu = koszt 2 litrów mleka w
        woreczku.
        A w mojej propozycji rosołowo-pierogowej jeszcze o czymś zapomniałam: do jarzyn
        z rosołu (ja daję sporo) dorzucasz kilka kartofli, cebulkę, jajca, ogórek i co
        tam, maziasz majonezem i masz michę sałatki jarzynowej.
      • ben333 Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 22:56
        Raczej wole mieć świadomość, że pewne produkty sezonowe są akurat w danym
        momencie najtańsze i mam okazję je jeszcze przyrządzić bo potem a)albo ich nie
        będzie a b) zaczną być importowane co znacza że już droższe. Na przykład maliny
        obecnie kosztują ok 9 zl za pojemnik i wiem że to już końcówka i tańsze nie
        będą.

Poza tym twoje oglne rady dot. oszczędności w kuchni są rewelacyjne i patrzę na
        nast. miesiąc z dużo wiekszym optymizmem . dzieki
    • coralin Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 30.07.07, 22:43
      Cukinie, pomidory, papryka

Mozesz zrobić ratatouille czy cebula, cukinia, pomidory, papryka- duszone, jak
      dasz do tego trochę kiełbasy masz leczo i jest bardzo pożywne(klasyczne leczo to
      papryka ,cebula, pomidory i kiełbasa).

Papryka nadziewana ryżem- pracochłonne dosć, nadziewana cukinia- mięsem i/lub ryżem

Risotto z kalafiorem - u mnie hit od ponad 10 lat latem:

Na oleju szklisz cebule , dodajesz ryż, zalewasz rosołem i dodajesz zblanszowane
      różyczki kalafiora. Do tego kurkuma dla koloru, sól i pieprz.Na koniec natka
      pietruszki i/lub koperek.

Placuszki z cukinii
      Robi sie jak ziemniaczane tylko trzeba koniecznie po starciu odsączyć i dać
      więcej jajek i mąki

Lekie sosy do makaronu: cukinia z czosnkiem , pomidorowy- smakują latem
      wybornie. Tak samo jak mielone kotleciki z sosem czosnkowym tzatziki. Ale
      pytałaś o warzywa tylko:)
      • ben333 Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 31.07.07, 09:29
        Na oleju szklisz cebule , dodajesz ryż, zalewasz rosołem i dodajesz zblanszowan
        > e
        > różyczki kalafiora. Do tego kurkuma dla koloru, sól i pieprz.Na koniec natka
        > pietruszki i/lub koperek.

Ile ryżu na cały kalafior i cebuli. Rozumiem że potem to wrzucasz do
        piekarnika? na ile? Faceci nie są takimi bystrzachami w kuchni:)
        • coralin Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu 31.07.07, 14:41
          Proporcje ryżu w stosunku do kalafiora są bez znaczenia. Jak wolisz wiecej ryżu
          to dajesz wiecej ryżu, jak chcesz bardziej kalafiorowo to bardziej kalafiorowo.
          Cebula jedna, duża, do zeszklenia na oleju:)
          No dobra: na 20 dkg ryżu, pół dużego kalafiora.
          I to wszystko w dużej patelni z pokrywą lub w dużym garnku z pokrywa. Pokrywka
          ważna, bo to musi sie ugotować, a pokrywka służy prawidłowemi dojściu ziarenkom
          ryżu. Wystarczy gotowac ze 20 minut, ale trzeba sprawdzać i zamieszac czasem.
          Zamiast kurkumy mozesz dać curry sproszkowane(tak jest w oryginalnym przepisie).
          • i.nes a propos kalafiora... 31.07.07, 17:53
            ... znalazłam jeden w lodówce i zrobiłam z niego błyskawiczną sałatkę: na
            osolony wrzątek wrzuciłam podzielone już różyczki, jednocześnie wstawiłam garnek
            z jajkiem. Po 15 minutach odcedziłam kalafior i jeszcze ciepły wrzuciłam do
            miski z sosem (1 Ł jogurtu, 1 Ł majonezu, sól, pieprz). Wybełtałam. Pokroiłam 2
            nieduże pomidory w większą kostkę, wyjęłam jajko (na twardo rzecz jasna) i
            pokroiłam w taką samą kostkę. Pomidory i jajko dorzuciłam do kalafiora. Na
            koniec koperek. Voila! Szybko, sezonowo, pyyysznie :)
            • coralin Re: a propos kalafiora... 31.07.07, 18:11
              To jedna z moich ulubionych sałatek ale zamiast kalafiora daję brokuła. I trochę
              czosnku do sosu jogurtowego. Pycha!
    • ba_nita Re:Ben - zajrzyj na gazetową pocztę.nt 30.07.07, 22:49

• Gość: ola Re: Najtańsze jedzenie w sierpniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:52
      Swego czasu tez bylam zmuszona mocno zacisnac pasa ale cos tam wymyslalam, np cos takiego : cebula, kapusta biala, por, marchew, pietruszka, ziemniaki,papryka, kielbasa, przecier pomidorowy, robilam taki wiejski gar,najpierw podsmazalam cebulke potem wrzucalam marchew, pietruszke, por, papryke,to sie dusilo a w miedzy czasie podsmazalam na oleju surowe ziemniaki obojetnie jak pokrojone jak wygodnie na zloty kolor, do podduszonych warzyw wrzucam kapuste pokrojona byle jak oby nie drobno, papryke i ziemniaki ale bez oleju od smazenia, na tym oleju podsmazam kielbase w talarkach i do gara z warzywami dodaje przecier pomidorowy albo pomidory takie na przecier doprawiam do smaku i gotowe, mozna zrobic duzy gar tego i smakuje przynajmniej u mnie, zamiast kielbasy moze byc surowy boczek obsmazony , nastepne co moze byc to PAPRYCZKI FASZEROWANE miesem mielonym i ryzem w sosie pomidorowym , ZIEMNIAKI+JAJKO SADZONE+FASOLKA SZPARAGOWA jaki zostanie fasolki mozna zrobic na kolacje salatke na kwasno, KALAREPY NADZIEWANE miesem mielonym , SELER PANIEROWANY tak jak kotlety schabowe, jak cos jeszcze wpadnie do glowy to napisze. Powodzenia
    • kasiaaaa24 Przepisy z kosztorysami 31.07.07, 13:10
      Na każdej stronie zjedz sobie myszka i są listy potraw w różnych kategoriach i
      przy wielu oprócz przpisu jest też cena. Zaczynamy:)

Dania głownie kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=1
      Zupy kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=2
      Drób kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=3
      Dania bezmięsne kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=5
      Sałatki i jarzyny kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=8

Generalnie jest tam sporo potraw, które zrobisz za kilka złotych. Sporo też
      takich za kilkanaście. Życzę miłej lektury :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka