ag22 19.11.07, 22:02 Witam. Bardzo proszę o sprawdzony przepis na zupe ogorkową. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Zupa ogórkowa IP: *.chello.pl 19.11.07, 23:07 oto moja ogórkowa.1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por jak duży to pól ok 70dkg ogórków kawałek miesa {udko korpus co chcesz} wstawiam mięso na wywar jak się zagotuje zbieram tak zwaną szumowine warzywa ścieram na tarce jeżeli gotuje na jakimś drobiu to wżucam startą włoszczyzne po ok 15 min dodaje ziemniaki jak są miekkie wżucam starte ogorki gotuje ok 20 min dosalam jak potrzeba i doprawiam śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Zupa ogórkowa 20.11.07, 08:33 rezepta jest wspaniala jak chcesz zrobic szybciej to wez te wszystkie wazywa i ziemniaki iugotoj w wywaze z torebek i dodaj wtedy tez ogorki smak zalezy od tego jakie masz ogorki teraz bardzo malo jest dobrze ukiszonych ogoekow zmacznego Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Zupa ogórkowa 20.11.07, 10:28 Ostatnio kilka razy robiłam tak: Warzywa mrożone z torebki wraz ze sporą cebulą drobno pokrojoną wrzucam do garnka stalowego na rozgrzaną oliwę lub olej (malutko, 2- 3 łyzki tej oliwy), spory gaz, bardzo często energicznie mieszam. W tym czasie obieram 2-3 kartofle i kroję w kostkę; zagotowuję wodę w czajniku. Kiedy warzywa są już nie surowe (nie szkodzi, jeśli się niektóre nieco przyrumienią), wrzucam ziemniaki i zalewam wrzącą wodą tak, by wszystko było ledwo przykryte. Sól (niewiele), pieprz. Wtedy wyjmuję ogórki ze słoika i kroję w kosteczkę. Wrzucam do zupy, któa powinna się dość energicznei cały czas gotować. Mieszam często. gdy już opłuczę deskę i nóż, sprawdzam smak zupy - to dobry moment na dolanie kwasu z ogórków, który "dosoli" zupę i lekko zakwasi (dolewam niewielkimi porcjami). Do tego momentu robienie zupy zajmuje mi 8-10 minut. Tu wlewam 1/3 szklanki mleka zwykłego skondensowanego (można mniej lub wcale, zagotowuję, wyłaczam gaz, wsypuję górę koperku, przykrywam, zostawiam na 10 minut. W sumie nie dłużej to trwa niż kwadrans. Podsmażenie warzyw do zupy uwielbiam, bo wydobywa niesamowity, intensywny ich smak. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Zupa ogórkowa 20.11.07, 10:39 hmm wszystcy ogorki wrzucaja 'na zywca' a moja mamusia starte na tarce ogorki najpierw na maselku poddusza, podsmaza czy cos takiego;> (ja sie za zupe ogorkowa nie biore,bo mamusiowa jest za dobra;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuoco Re: Zupa ogórkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 09:11 Popieram koperek,bez niego ogórkowa traci smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zupa ogórkowa IP: *.aster.pl 20.11.07, 13:15 robię bardzo podobnie jak aga gotuję mięsko i zbieram "śmieci" sitkiem. Wrzucam listek laurowy, ziele, starte warzywa i ziemniaki. Doprawiam solą i pieprzem. Jak już ziemniaki są miękkie dodaję obrane ze skórki, starte ogórki. Po zagotowaniu troszkę śmietany i jeżeli trzeba - soli i gotowe. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Zupa ogórkowa 20.11.07, 18:34 ja lubie ogorkowa na zeberkach, czyli zamiast kurczaka dodaje kilka surowych wieprzowych zeberek itd... Odpowiedz Link Zgłoś
leez5 Re: Zupa ogórkowa 20.11.07, 23:29 Moja Mama smazyla starte ogorki na masle. dodawala na koncu kiedy ziemniaki i marchewka byla miekka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: Zupa ogórkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 09:04 a moja propozycja to "barszcz ogórkowy"- do wywaru warzywno-mięsno- ziemniaczanego zamiast ogórków, woda po ogórkach (oczywiście tych robionych przez siebie).Uważać z solą, robię na oko, bo zależy od słoności i kwasowości kiszonych.Na koniec śmietana i już.Przepis powstał pod wpływem mojej córki, która preferuje czyste zupy bez pływająch cząstek ugotowanych ogórków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga10000 Re: Zupa ogórkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 10:33 A ja czasem zamiast ogórków kiszonych daję marynowane i czasem zamiast ziemniaków daję ryż. Aha, nigdy nie gotuję rosole (tzn. mięsie i wielu jarzynkach). Rosół to rosół, a ogórkowa to ogórkowa (podobnie jak pomidorowa). Ale to już kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zolw Re: Zupa ogórkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 13:19 Ogórki do zupy muszą być drobno POKROJONE, żadne tam tarcie na tarce!!! Odpowiedz Link Zgłoś