Dodaj do ulubionych

W sprawie mięsa

IP: *.c-plus.pl 01.01.08, 17:57
Witam.
Niecałe 24 godziny temu próbowałam odmrozić schab. Zalałam go, niestety tak jak wskazała mi moja niecierpliwość, bardzo ciepłą wodą. Schab stał w ciepłym pokoju (w tej ciepłej wodzie) przez kilka godzin przykryty talerzem. Następnie powędrował do lodówki na kolejne 12 godzin. Za późno sobie o nim przypomniałam... Po wyjęciu z lodówki zmienił kolor na blady. W miejscu gdzie nie przykrywała go woda, kolorek był ładny, jak świeże mięsko (ciemny różowy). Po przekrojeniu wygląda mniej więcej tak... Brzegi jakby lekko "ugotowane" (albo "zepsuty") w kolorze bladym, w środku blado-różowe.. Zapach nieciekawy. Z jednej strony czuć jakiś chemiczny zapach. Nie wiem dlaczego skojarzył mi się z antybiotykiem. Reszta mięska nie jest tak intensywna zapachowo. Czy ten schab jest już zepsuty? Sama nie wiem co z nim zrobić. Ewentualnie jak go przyrządzić, żeby był zdrowy i bezpieczny do spożycia? Jeśli w ogóle do spozycia się nadaje. Proszę o rady co z tym mięsem zrobić.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego, Zdrowego Roku 2008. Pełnego Miłości i Radości!
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: W sprawie mięsa 01.01.08, 18:39
      Trzymalas go w lodowce w tej wodzie z odmrazania czy w jakiejs zalewie?

Jezeli w wodzie, to nie wiem czy po tylu godzinach moczenia nadaje sie do
      spozycia... Watpie... Chyba, ze ta woda byla np. ze sola - to moooze sie nadaje,
      ale ja nie ryzykowalabym robienia czegos z tego miesa.

Rowniez czesto odmrazam ciepla woda - z braku cierpliwosci ;) Ale napewno nie
      trzymam w tej cieplej wodzie kilka godzin... Moze pol? a pozniej normlanie na
      talerzu juz bez wody. Jezeli rozmrozone, badz nie zamrozone mieso daje do
      lodowki, to zawsze w zalewie/marynacie/przyprawione.
    • wadera3 Re: W sprawie mięsa 01.01.08, 18:49
      Jeśli nie śmierdzi, tak, jak śmierdzi zepsute mięso,
      to masz po prostu wymoczony kawał schabu.
      Włóż do jakiejś marynaty i albo uduś, albo upiecz, albo usmaż.
    • poszukiwaczarmi Re: W sprawie mięsa 01.01.08, 18:50
      To masakryczne. Mimo wszystko nie należy żadnych mięs ani ryb odmrażać ciepłą
      ani jakąkolwiek inną wodą - po prostu wypłucze to z tych mięs cały aromat. Schab
      już i tak różni się smakiem od tofu tym, że ma kość, a jeść tofu można chyba
      tylko za karę.

Jeśli jednak już się stało, jeśli już w tej wodzie ów schab się znalazł, chyba
      nie będzie innego wyjścia jak, po dodaniu czegoś tłustszego, przeznaczyć go na
      mielone klopsy, bo on samodzielnie będzie pewnie smakował jak podeszwa z waty
      szklanej.

Jeśli chodzi o kondycję ogólną, schab raczej się nie zepsuł (no chyba że
      faktycznie śmierdzi), po prostu doświadczył szoku termicznego - zamrażalnik,
      ciepła woda, znów lodówka :) Sam bym się odbarwił i zapachniał inaczej ze strachu :)

A na przyszłość - lepiej po prostu rozmrażać rzecz w lodówce. 24h przecież
      spokojnie by starczyło. Albo kupować schabu tyle, ze nie trzeba zamrażać. Albo w
      ogóle nie kupować schabu tylko mięso ciekawsze, ale to już historia na całkiem
      inny wątek :)
      • wiedzma30 Re: W sprawie mięsa 01.01.08, 21:01
        > już i tak różni się smakiem od tofu tym, że ma kość, a jeść tofu można chyba
        > tylko za karę.

Sa gusta i gusciki - ja wole tofu :))))

A mieso z zamrazalnika jest zawsze w woreczku i pod wode go wkladam wlasnie w
        nim - w woreczku nie zamrazalniku oczywiscie ;)))
      • Gość: Kasia Re: W sprawie mięsa IP: *.c-plus.pl 01.01.08, 22:40
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mięsko jednak trafi dla piesków i kotków, bo obawiam się ewentualnych konsekwencji. Wzięłam Wasze rady na przyszłość do siebie.
        Pozdrawiam serdecznie.
    • ajla Re: W sprawie mięsa 01.01.08, 21:17
      Prawdopodobnie , zaparzyłaś ten schab gorącą wodą dlatego
      zewnętrznie zmienił kolor .
      Radzę szybko włożyć go do marynaty do mięs ( znajdziesz na
      forum różniste marynaty ) zostaw na min 2 h by nabrał nowego
      zapachu .
      Watpię by mięso było zepsute mimo , ze potraktowałaś je
      okrutnie tę mocno ciepłą wodą .
      Cokolwiek zamierzałaś zrobic z tego schabu możesz śmiało
      podjąć próbę ewentualnie nakarmisz psa sąsiada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się