Gość: olo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 00:57 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soukupdanuta Re: Wędliny coraz gorsze??????????????????????? 27.10.03, 21:19 kup mieso i zrub sam kielbase albo sinke cos wspanialego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Wędliny coraz gorsze??????????????????????? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 27.10.03, 21:37 Ja czesto zamiast kupowanych w sklepie wedlin, kupuje kawalek ladnego schabu i upieke do kanapek. Mozna tak tez robic wolowine oraz tlusciejsze kawalki wieprzowiny, wedlug gustu. Moja Mama z kolei, i teraz ja tez, gdy kupuje kielbase, zawsze ja wrzuca na okolo godziny do piekarnika. W ten sposob wierzy, ze troche trucizny sie wypali a do tego naprawde lepiej smakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amy Re: Wędliny coraz gorsze??????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 20:53 Wędliny w sklepach są tragiczne, to prawda. Duzo soli a raczej solanki, sądzac po ich wilgotności. Na szczęście mozna jeszcze znaleźć miejsca i wytwórnie stosujące jakieś archaiczne metody zbliżpne do tradycyjnych, na przykład wędzący normalnie w dymie, a nie wstrzykujący jakieś aromaty identyczne z naturalnym do mięsa. W Krakowie - w sklepiku na Grodzkiej sprzedają wiejskie wedliny - drogie, ale dobre, a na placu targowym przy ulicy Rydla w jednej z budek handluje sie wędlinami ze Spytkowic (firma nazywa się "Kabanos")- nie są drogie, szynka domowa absolutna rewelacja - smak zapamiętany ze "starych dobrych czasów" - cokolwiek by sie pod starymi dobrymi nie kryło :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidecka Re: Wędliny coraz gorsze??????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 09:06 Oj to prawda. Ja u nas w sklepie znalazłam szynke kasztelańską za 35 zł za kilo i powiem wam to się nazywa szynka. Pyszna, krucha i w ogóle, tylko droga :( Najczęściej dostaje od ciotki ze wsi kiełbasę robioną własnej roboty. Pyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
ktys1 Re: Wędliny coraz gorsze??????????????????????? 02.11.03, 18:41 To prawda. Są często gumowate i bez żadnego smaku dlatego polecam szynkę własnej roboty. Ja ją mam na stełe w swoim domu. Kupuję szynkę i schab , pekluję a następnie wędzę. W każdym mieście są usługi wędzenia mięsa. Takie mięso trzeba najpierw zapeklować licząc 6 dkg soli na kilogram mięsa. Do soli dodaję łyżeczkę cukru, pół łyżeczki saletry, pieprz czarny, ziołowy i rozdrobniony czosnek. Połową soli wcieram w mięsko i trzymam w lodówce 3 dni stale obracając.Po trzech dniach z pozostałej soli ugotować solankę ostudzić i zalać mięsko trzymać w chłodnym miejscu codziennie obracając. jeszcze 9 - 10 dni. Mięsko dojżeje będzie jasno różowe i pachnące. Teraz trzeba szyneczki i polędwiczkę oblec w pończoszkę i dobrze zasznurować zrobić pętelkę żeby wędzarz mógł zawiesić to w wędzarni. Nie zapomnijcie naznaczyć która jest polędwiczka by poprosić o słabsze i krótsze wędzenie Mówię wam PYCHAtAKIE MIĘSKO MOŻNO TEŻ UPIEC pOZDRAWIAM KRYSTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Wędliny coraz gorsze??????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 15:08 w sklepie na Grodzkiej kantuja. te same ale prawdziwe wiejskie wedliny sa na targach. Ja kupuje na Stawach w krakowie, sa pyszne. Polecam tez Kleparz. Odpowiedz Link Zgłoś