Gość: asas IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.03, 23:46 jeszcze raz prosze o przepis, gdzies zgubilam nie wiem czy to tak sie nazywa..mam na mysli taka fasole z kilbasa itd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ona Re: fasolka po bretonsku IP: 212.244.226.* 03.09.03, 07:37 Wpisz w wyszukiwarce, już był kiedys watek na ten temat, sama nawet skorzystałam z przepisu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: fasolka po bretonsku IP: hpcache:* 03.09.03, 14:16 Ja namaczam fasolkę (50 dag) na noc. Następnego dnia odlewam wodę, zalewam swieżą, solę, wrzucam listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotuję ok. 0,5 godziny. Dodaje 2 marchewki i pietruszkę. Gdy warzywa będą miękkie ścieram je na tarce i dodaję z powrotem. Na patelni przesmażam kiełbaskę, ew,. boczek lub wędzonkę i 2 posiekane cebule. Wrzucam do gara i zaprawiam całosć koncentratem pomidorowym. na koniec jeszcze troszeczkę gotuję i doprawiam pieprzem i solą. Zapomiałabym - duuużo majeranku!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: fasolka po bretonsku 03.09.03, 21:53 Gość portalu: Rita napisał(a): > Ja namaczam fasolkę (50 dag) na noc. Następnego dnia odlewam wodę, zalewam > swieżą, solę, wrzucam listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotuję ok. 0,5 > godziny. Dodaje 2 marchewki i pietruszkę. Gdy warzywa będą miękkie ścieram je > na tarce i dodaję z powrotem. Na patelni przesmażam kiełbaskę, ew,. boczek lub > wędzonkę i 2 posiekane cebule. Wrzucam do gara i zaprawiam całosć koncentratem > pomidorowym. na koniec jeszcze troszeczkę gotuję i doprawiam pieprzem i solą. > Zapomiałabym - duuużo majeranku!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak sie ta kielbaska czy cokolwiek innego smazy to dodac czosnek - przecisniety przez praske albo granulowany, i papryke slodka w duzej ilosci - sprawdzone, poprawia smak niesamowicie. Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noemi76 Re: fasolka po bretonsku IP: *.acn.waw.pl 03.09.03, 15:13 Ja doprawiając fasolkę dodaję trochę kminku mielonego a czasami pierzu ziołowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: fasolka po bretonsku IP: *.net.pl 03.09.03, 15:25 ja robię tak: 50 dag faroli namaczam, potem odlewam wodę i nalewam nową, stawiam fasolę na gaz, wrzucam kostkę rosołową, trochę majeranku i gotuję do miękkości, kiełbasę kroję w kostkę, podsmazam, to samo robię z cebulą tyle ze do cebuli dodaję jeszcze mąki i robię zasmazkę, wszystko wrzucam do fasoli, czasami tez trę na tarku 1 duzą marchew i tez podsmazam na oliwie, na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam jarzynką w proszku, papryką itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: fasolka po bretonsku IP: *.acn.pl 03.09.03, 16:29 Dziewczyny, czy trzeba zmieniać wodę? A nie szkoda,że to co dobre się wylewa. Może ktoś wie. Czy jak zostawię tę wodę-to źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: fasolka po bretonsku IP: *.pop.e-wro.net.pl 03.09.03, 18:13 Wodę się odlewa aby (teoretycznie) uniknąć "brzydkich dźwięków" po zjedzeniu fasoli. Nie zawsze działa. Polecam do fasolki cząber. Odpowiedz Link Zgłoś