Gość: kasia IP: *.spray.pl 29.04.08, 10:42 Witam, przez prawie miesiąc nie mogę jeść soli - ja sobie tego nawet nie wyobrażam!!:( jak i co jeść?? Zawsze sporo soliłam, wiem, poradzicie mi żeby dużo innych przypraw ale to nie to samo i tak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ensoleillement Re: czeka mnie horror bezsolny 29.04.08, 10:46 pewnie, że nie to samo- lepsze. jesz wszystko, zamiast soli używając przypraw. Ja z kolei nigdy nie wiem do czego sól komuś jest potrzebna? Używam tylko do chleba z czosnkiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: czeka mnie horror bezsolny 29.04.08, 10:49 jeśli nie masz, to kup garnek do gotowania na parze - w tak ugotowanych warzywach i innych potrawach (drób, ryby) nie czuć braku soli, bardzo mnie to swego czasu zdziwiło ;) poza tym spróbuj suszone zioła zastąpić świeżymi, są bardziej aromatyczne, a teraz jest sezon na wszelkie sadzonki, więc bez problemu kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czeka mnie horror bezsolny 29.04.08, 11:08 Po paru dniach sie przyzwyczaisz, zobaczysz. Postaraj sie (jesli mozesz) doprawiac potrawy nieco mocniej). Wiecej nie tylko suszonych i swiezych ziol, ale dipow i sals ze swiezych warzyw - np zmiksowane mango, brzoskwinia i chili do ryby na parze, albo gremolata do czegokolwiek. Gremolata tu: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,1733078.html Odpowiedz Link Zgłoś
my2008 Zioła 29.04.08, 11:13 Stosuj zioła i wybieraj te, które polubisz: bazylia, estragon, imbir, tymianek, koperek, wodorosty, itp. Potrawy z warzyw, orzechów, nasion, owoców nie wymagają dodatku soli :) Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: czeka mnie horror bezsolny 29.04.08, 11:45 Hm, a może napisz nam jeszcze jak się zazwyczaj odżywiasz? Bo rzeczywiście chyba najłatwiej obyć się bez soli przy kuchniach np. śródziemnomorskich, oczywiście w polskiej również się da z korzyścią dla smaku, ale trzeba się przyzwyczaić.. poza tym jeszcze meksykańska, hinduska...bo w sosach do tajskiej to juz chyba jest sól? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czeka mnie horror bezsolny 29.04.08, 12:09 Warzywa i ryby gotowane na parze juz wspomniane:)Ziola rowniez:) Np-szczypiorek lub dymka do twarogu,szalwia i tymianek do wieprzowiny,estragon do drobiu. Lubczyk-czyli popularnie zwane ziolko "maggi". Bezsolny ryz-np ze starta skorka z pomaranczy lub cytryn i pietruszka,z posiekana papryka i przesmazona cebula,z cynamonem,gozdzikami i kardamonem. Pomidory posypane ziolami a ziemniaki pieczone w folli:) Osobiscie nie lubie ani jajek ani pomidorow z sola:)A wiem ze wielu osobom wydaje sie do "niezjadliwe":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: czeka mnie horror bezsolny IP: *.xdsl.centertel.pl 29.04.08, 21:39 Po pewnym czasie przywykniesz ,a nawet poczujesz prawdziwy smak potraw. Odpowiedz Link Zgłoś