aga-kosa 24.07.08, 15:27 i kabaczki też i co dalej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: cukinie obrodziły 24.07.08, 15:30 A co tylko chcesz: zupy, zapiekanki, faszerowane, placki jak ziemniaczane nawet na słodko, marynowane, pikle, kiszone. Nie ma ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cukinie obrodziły 24.07.08, 15:38 Jest masa dań. Masz np. cukinie faszerowane z nadzieniem w GP. Placuszki z cuknii z dodatkiem sera. Ja zawsze na początku polskiego sezonu cukiniowego najadam sie cukinia w prostej postaci czyli zeszklona cebulka, pokrojona cukinia i do tego przyprawa Małgosi. Pyszne są obsmażone plasterki z sosem czosnkowym lub podane jako dodatek do mięs. I oczywiscie ratatouille z przewagą cukinii, z pomidorami, cebulą, papryką, odrobiną bakłażana, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Mozesz zrobić sos do makaronu z cukinia i czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna a na deser jest ciasto cukiniowo-czekoladowe 24.07.08, 15:48 ktore przypomniala JSWM w GP. I jest tarta wytrawna z cukinia. I jesli dasz Nobull szanse, to pewnie poda ci przepis na sorbet z cukinia :-D Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: cukinie obrodziły 24.07.08, 15:48 Faszerowane cukinie zapieczone z mozarella, pynkowy placek cukiniowy, zapiekanka w stylu moussaki, zupa krem z cukinii z parmezanem i chrupiaca pancetta (boczkiem), zupa z cukinia i oregano, kotleciki z cukinii, makarony wszelkie (np. ze smietana i cukinia,albo z cukinia i chili), cukinia przesmazona na oliwie z cebulka i pomidorkami czeresniowymi dodanymi pod sam koniec - jako dodatek do miesa. A kabaczkowa to uwielbiam zupe krem - przyprawiona koprem wloskim, kuminem i kolendra. Galeria Potraw jest swietnym zrodlem inspiracji - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cukinie obrodziły 25.07.08, 14:22 pani.serwusowa napisała: > makarony wszelkie (np. z cukinia i chili) Robiłam z czosnkiem i cukinią, ale to musi być o wiele pyszniejsze. Moje klimaty, że też sama na to nie wpadłam,żeby dodać pokruszone peperoncino. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: cukinie obrodziły IP: *.spray.net.pl 24.07.08, 16:04 Ze trzydzieści przepisów z zeszłego sezonu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=67248790 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: cukinie obrodziły IP: *.fbx.proxad.net 24.07.08, 17:54 Dzieki - bardzo fajny watek :) Tez tone w cukinii! Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: cukinie obrodziły 24.07.08, 19:01 Skąd ja to znam. Zupa już była, część niestety zamroziłam, bo nie daliśmy rady zjeść, za dużo. Teraz zajadamy się cukinią grilowaną, rewelacja. Właśnie dzisiaj grilowałam do obiadu 5 cukinii, pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Ciasto cukiniowo-pistacjowe z korzeniami i limon- 24.07.08, 21:23 -kowym lukrem serowym Od dawna sie czaje, zeby je zrobic, ale nie mam warunkow na razie. Wiec podam - moze sie kto skusi i opisze, czy rzeczywiscie jest tak swietne, na jakie wyglada CIASTO CUKINIOWO-PISTACJOWE Z KORZENIAMI I LIMONKOWYM LUKREM SEROWYM 3/4 szklanki (185ml) oleju 1 szklanka (220g) cukru 3 jajka lyzeczka ekstraktu waniliowego 1/2 filizanki (75g) niesolonych pistacji posiekanych drobno plus 1/4 filizanki (35g) niesolonych, ladnie posiekanych pistacji do dekoracji 1/2 szklanki (60g) maczki migdalowej 2 szklanki tartej cukini (ok 3-4 sztuki) 1 lyzeczka mielonego kardamonu 1 lyzeczka przyprawy piernikowej 1/2 lyzeczki sody 2 szklanki (300g) maki 1 lyzeczka proszku lukier serowy: 180g miekkiego masla 1 i 1/4 (200g) przesianego cukru-pudru 250g serka kremowego (w pokojowej temperaturze - to arcywazne!) drobno starta skorka z 1 limonki plus sok Ustaw piec na 170°C. Wyloz okragla foremke o srednicy 22cm. Ubij olej, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy, dopoki sie dobrze nie napowietrza. Wrzuc orzechy, make migdalowa, cukinie i przyprawy. Przesiej razem make z proszkiem i soda, dodaj do ciasta. Wlej ciasto do foremki i piecz 70 minut albo do czasu, w ktorym patyczek, wetkniety w srodek nie pozostaje suchy. Ostudz w foremce 20 minut, wyjmij i ostudz ciasto zupelnie. Ubij razem maslo i cukier - masa ma byc lekka i puszysta. Dodaj sok z limonki i skorke. Na koncu dodaj ser (mieszaj tylko przez chwile, dopoki sie nie polaczy z reszta kremu - jesli przebijesz mase, zwazy sie). Przekroj ostudzone ciasto na pol. Przeloz 1/3 kremu, reszte rozsmarowujac na wierzchu ciasta. Ozdob pozostalymi pistacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: cukinie obrodziły 25.07.08, 06:55 Cukinie na pierwszy ogień można opanierować, z kabaczków nasmażyć placuszków. Ponadto zupa-krem z cukinii, cukinia z grilla, faszerowana... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cukinia w oleju do słoika-ma ktos przepis 25.07.08, 14:27 Przy okazji wątku cukiniowego. Znacie moze przepis na przetwory? Ale oprócz sałatek octowych. Najbardziej chodzi mi o cukinie smażoną- grilowana, w oleju, do słoika. Odpowiedz Link Zgłoś
aniam123 Re: cukinia w oleju do słoika-ma ktos przepis 25.07.08, 23:46 moja mama od lat robi kiszoną jak ogórki. Jest pyszna, bardziej delikatna i taka "wyrafinowana" ;-)). A zimą zupka "ogórkowa" (cukiniowa?) z taką cukinią przepyszna. Odpowiedz Link Zgłoś