Dodaj do ulubionych

czego trzeba do prawdziwej zupy rybnej?

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 20:19
po pobycie na Węgrzech (zakupiłam różne rodzaje papryk) bezskutecznie usiłuję
powtórzyć smak tamtejszej zupy rybnej. Eksperymentuje z karpiem, pstrągiem...
nic z tego, coś jednak nie pasuje. Ktoś coś podpowie?
Obserwuj wątek
    • roseanne moja zupka rybna 11.01.02, 15:47
      na Wegrzech nie bylam, wiec TEGO smaku nie znam.
      W zasadzie im wiecej gatunkow rybek tym lepiej. Specyficznego smaku dodaja tez
      puszkowane slimaczki- clams-
      Jeszcze jedno- papryke lepiej podsmazyc/ opiec i dopiero przetworzona dodac do
      zupki.
      smacznego
      • Gość: mania Re: moja zupka rybna IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 12:39
        roseanne, uwielbiam cię. O ile zdążyłam się zorientować, słuzysz radą wszystkim
        potrzebującym. Jedzenie w twoim domu musi być CUDOWNE!
        Jeszcze raz wielkie dzięki.
    • Gość: Alka Re: czego trzeba do prawdziwej zupy rybnej? IP: *.chello.pl 12.01.02, 12:51
      Lubię zupy rybne z różnych krajów. Tę węgierską gotuję z drobnych rybek (np.
      płotek) i karpia. Najpierw odpadki z karpia (jeżeli z całego, to i łeb i ogon)
      oraz drobne rybki gotuję z pokrojoną papryką, pomidorami i cebulą. Gdy się
      wszystko rozgotuje przecieram (to najżmudniejsza część roboty, można spróbowć
      jakoś ją ominąć, częściowo miksując warzywa i rozgotowane rybki). Gęstą zupę
      przyprawiam sporą ilością słodkiej papryki, solą, szczyptą cukru oraz, jak się
      lubi, papryką ostrą. Jak było mało pomidorów, warto dodać przecier z nich.
      W takiej gęstawej zupie gotuje się filety z karpia (z 10-15 min.) I już. Do
      tego węgierskie Egri i świeży chlebek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka