Gość: DOROTA IP: 217.98.61.* 30.10.03, 13:25 Mam pytanie czy używacie do potraw imbiru świeżego? ja piłam ostatnio herbatke z imbirem i cytryną super ale do potraw nie używam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: IMBIR IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.10.03, 13:42 Stosuje często, zwłaszcza do "chińszczyzny". Ostatnio zrobiłam tez mus czekoladowo imbirowy, pycha. M. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: IMBIR 30.10.03, 13:46 dodaję do zielonej herbaty, nie koniecznie musi być do tego jeszcze cytryna. Poza tym miałam kideyś przepis na pierś z kurczaka natarn czosnakiem, polaną sosoem sojowym a potem smażoną. Z ciekawości któregoś pięknego razu zastąpiłam czosnek imbirem, dobre było. Moja mama kiedyś dodawała do chutneya, ale to było dawno, więc składu nie pamiętam, ale też było dobre. A z kolei imbir marynowany służył mi od doprawiania sałatki ryżowej, żeby nie była mdła, ale żeby też czosnku nie dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: IMBIR 30.10.03, 13:49 Używam świeżego imbiru do zupy dyniowej, do krewetek, które smażę z czosnkiem i imbirem i jako dodatku do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED Ale jadłam czekoladę imbirową... matko! dostępna IP: 193.0.117.* 30.10.03, 15:26 niestety nie u nas.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: IMBIR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 12:11 a ja wrzucam imbir do wszystkiego. Używam go, oczywiście w rozsądnych ilościach, razem z pieprzem. Swietnie pasuje do wszelkich mięs, dobry jest z kurczakiem i indykiem. Dodoatję do ciast, kawy i napojów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: IMBIR IP: 217.11.133.* 31.10.03, 12:24 dla ciekawskich: imbir dodaje sie do pierników (w latach przejściowych niedoborów rynkowych mama sama robiła przyprawę do pierników, imbir tam był b. ważny) ja dodaję do mięs i ryb, robionych na orientalnie. Z kuchni polskiej - do flaków, koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: IMBIR IP: *.dialup.tiscali.it 31.10.03, 15:34 Tym, co zapomnieli, przypominam sklad przyprawy do piernikow: - 50 g cynamonu - 50 g kardamonu - 30 g mielonego pieprzu - 15 g mielonych gozdzikow - 15 g mielonego imbiru - 10 g mielonego ziela angielskiego - 10 g mielonej galki muszkatolowej Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: IMBIR 31.10.03, 18:57 Przyprawe do piernika zawasze wzbogacam swiezo zmielonym pieprzem i imbirem. Ten ostatni trzeba stosować ostroznie. Pare lat temu "sypnęło" mi się sporo zmielonego imbiru i piernik lekko szczypał w język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin mowa byla o SWIEZYM imbirze IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.10.03, 22:41 a to zupelnie "inna" smakowo przyprawa niz suszony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: IMBIR IP: *.proxy.aol.com 31.10.03, 23:03 Znalazłek kiedyś zupełnie zwariowany przepis na kurę z imbirem. Potrzeba do tego dużego i ciężkiego garnka żeliwnego z takąż przykrywką. Miałem, zrobiłem, coś zdumiewającego. Otóz bierze się kurę, wkłada do garnka i zalewa wodą do przykrycia. Wyjąć kurę, zagotować wodę z DUŻĄ ilością imbiru, sproszkowanego, ale może chyba być i świerzy. Po zagotowaniu włożyć kurę, doprowadzić do wrzenia i zaraz odstawić. Nie odkrywać, niech tak stoi przez noc lub kilka godzin. Dziwne, sam nie wierzyłem, ale dochodzi. Mięso kapitalne, jędrne i nieco ostre, znakomite zwłaszcza na sałatkę lub na kurę w potrawce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: IMBIR IP: *.proxy.aol.com 01.11.03, 00:34 Zalecam strony (nie tylko ze wzgędu na imbir: www.pk.linux.gda.pl/przyprawy/imbir.html kuchnia.gery.pl/przepisy/pp12.htm samarkan.w.interia.pl (Przyprawy-imbir) www.jewish.org.pl/polskie/szterndlech/Herbarium17.html www.hindu.intro/dry/_ginger.htm (Angielski) um.torun.pl/tour/imbir.html www.artex.gos.pl/oferta.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: IMBIR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 19:08 ja lubię bardzo taki napój: kilka plasterków świeżego imbiru zalać gorącą wodą i osłodzić 2 łyżeczkami miodu pyszne! i jak rozgrzewa w te okropne deszczowe dni Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: IMBIR 03.11.03, 13:48 Jeszcze nie używałam swieżego ale od kilku wątków :o) mam ochotę spróbować, zwłaszcza do aromatyzowania herbaty. Wytrwałych stosujących pytam zatem: kupić gruby czy chudy kawałek?, po czym poznać czy jest świeży?, jak długo da się to przechowywać w lodówce?, przechowywać obrane czy raczej każdy odkrojony kawałeczek obierać na bieżąco? Czy to na coś szkodzi (jestem w ciąży więc pytam profilaktycznie). Będę wdzięczna za rzeczowe odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarotka Re: IMBIR IP: *.osowo.pl 04.11.03, 11:52 A co z sokiem imbirowym. Czy ma coś wspólnego z imbirem i co mozna nim "okrasić"? Jak narazie wypróbowalam do piwa - jest pyszne (lepsze niz Gingeer). Odpowiedz Link Zgłoś