wadera3 30.12.08, 09:48 www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Przyprawy,Szafran Ponieważ ciekawi mnie ten temat, może ktoś mnie oświeci, czym różnią się przedstawione na stronie przyprawy. Wiem, że szafran jest droższy niż złoto... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Szafran 30.12.08, 10:50 może rózni się pochodzeniem? hmmmm kupiłam kiedys coś opianego jako szafran (i wyglądający podobnie)- stosowany w kuchni południowoamerykańskiej,. Kosztował nawet niezbyt dużo... z drugiej strony - szafran jako przyprawa - bardzo często jest fałszowany :( Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Szafran 30.12.08, 11:00 No właśnie, kiedyś tez kupiłam, chyba jakiegoś Kamisa, i mam wrażenie, że nie był tak drogi jak "powinien". Bardzo ciekawi mnie cena prawdziwego(i postać). Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Szafran 30.12.08, 11:53 Wszystko co jest drogie, jest sklonne jest do falszerstwa (pieniadze, obrazy, zloto, itd...). Podobnie dzieje sie z szafanem. Na rynku wystepuja rozne gatunki szafranu i do tego falszowane dlatego ceny sa rozne. Jest kilka podstawowych cech szafranu ktore okreslaja jego jakosc stad, w zaleznosci od jakosci, ceny beda rozne. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szafran 30.12.08, 12:26 raz dodalam do rissoto? te nitki ale nie wiem jaka byla roznica za wyjatkiem koloru, czy on byl prawdziwy czy nie, na tym sie nie znam, nawet nie wiem czy prawdziwy zmienia smak, podobno? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Szafran 30.12.08, 12:37 janek53 napisał: >. Na rynku wystepuja rozne gatunki > szafranu i do tego falszowane dlatego ceny sa rozne. > > Jest kilka podstawowych cech szafranu ktore okreslaja jego jakosc > stad, w zaleznosci od jakosci, ceny beda rozne. A można prosić o jakieś bliższe szczegóły???? Jakie gatunki jakie cechy???? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Szafran 30.12.08, 12:22 Różnia się przede wszystkim wagą. W przypadku wagi zblizonej różnica moze polegać na tym, że są niezachowane całe pręciki tylko juz sproszkowane(tańszy). Najczęstsza waga tych w cenie 3-5 zł to 0,2 grama. Często opakowania są mylące. Np. Kotanyi pakuje szafran w torebkę takiej wielkości jak wszystkie inne swoje przyprawy, ale w środku jest biały woreczek 1cm x 1cm i tam jest dosłownie szczypta tego szafranu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szafran 30.12.08, 12:36 Tak na oko roznia sie glownie gramatura, zwlaszcza w przypadku (naprawde przedniej wokalistki) Lory Szafran :) Jakosci niestety nie mozna stwierdzic po opakowaniu. Chociaz nie zawsze cena = jakosc, o czym swiadcza idiotycznie drogie wanilie czy laski cynamonu Kamisa. Sprobuj ktoregokolwiek 'sredniego', zobacz czy pachnie jak nalezy i sie go trzymaj. Szafran w precikach najczesciej jest falszowany wysuszonymi na wiorki platkami drobnych pomaranczowych kwiatkow, np nagietkow - roznica w aromacie jest wiec zasadnicza i latwa do wychwycenia. Ja to jestem niepocieszona po szafranie f-my Durcos - i nie byl kosmicznie drogi, i swietny, i genialnie opakowany. Ech, to se nevrati. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Szafran 30.12.08, 13:18 Sa trzy podstawowe cechy szafranu na bazie ktorego ocena sie jego jakosc: zdolnosc barwnikowa, smak y zapach. Wszystkie te parametry mozna zmieniac sztucznie (modyfikowac) i stad biora sie falsyfikacje. Jet kilka innych parametrow biochemicznych ktore okreslaja jakosc szafranu ale bardziej uzywa sie je aby zdfiniowac gatunek szafranu czy jego pochodzenie geograficzne. Istnieja rozne gatunki szafranu stad jego wlasciwosci (jakosc) sa z natury rozne. Jesli chodzi o zdolnosc barwnikowa (kondensacja barwnika), najwyzszej jakosci jest ten ktory ma preciki jednego koloru (ciemnoczerwony) bez nitek czy czesci pomaranczowych czy zoltych. Falszowanie w tym przypadku polega na kolorowaniu juz suchego szafranu niskiej jakosci barwnikami sztucznymi tak aby otrzymac jednolity ciemnoczerwony kolor. Smak i zapach jest cecha relatywna i zalezy od gustu. Jesli chodzi o forme (preciki/pyl .. tzn. zmielony), wyzsza cene zawsze bedzie miala forma precikow niz zmielony. Miele sie preciki polamane powstale w procesie suszenia. W tym przypadku, falszowanie polega na dodatkach smakowych czy zapachowych. Najpewniejsza forma zakupu szafranu dobrej jakosci jest zakup z okreslonego pochodzenia, tzn. Miejsca ktore posiada tzn. Etykiete identyfikacji pochodzenia chociaz marka bedzie rozna (podobnie jak z winami czy innymi produktami sklonnymi do falszowania). Etykiete taka nadaje sie producentowi ktory spelnia okreslone i bardzo wymagajace kryteria jakosci. Corocznie sprawdza sie jakos szafranu kazdego producenta i veryfikuje spelnienie kryteriow jakosc nadajac lub nie, etykiete pochodzenia. O jakosci swiadczy tez opakowanie w ktorym sie sprzedaje szafran. Ten dobrej jakosci nigdy nie sprzedaje sie w plastykowych torebkach tylko w pudelkach + torebka lub sloiczkach tak aby preciki sie nie lamaly a jednoczesnie aby stworzyc mikroklimat ktory zapobiegnie wchlanianiu wilgoci. W tym przypadku, falszerstwo polega na zwiekszeniu wilgotnosci szafranu i uzyskanie wiekszego ciezaru. Cena szafranu zalezy od kilku czynnikow. Pierwszy to pochodzenie. Nizsza bedzie cena szafranu z Iranu (80% produkcji swiatowej) czy Maroka, inna z Hiszpanii czy Grecji. Chodzi tu glownie o koszt zbioru i prztwarzania. Drugi czynnik to jakosc czyli wartosci barwnikowe, smakowe i zapachowe. Trzeci, to forma ... cale preciki lub mielony. Czwarty, to pewnosc pochodzenia i brak falszerstwa. Cena szafranu o wysokiej jakosci i pewnego pochodzenia jest rzedu 6.000 Euro/kg (suchy) stad, 1 gram bedzie kosztowal okolo 6 Euro (okolo 20 Zlotych). Aby latwo i szybko ocenic jakosc szafrany nalezy podpalic jeden precik. Szafran dobrej jakosci pali sie bardzo gwaltownie podczas gdy ten o zwiekszonej wilgotnosci bedzie palil sie znacznie wolniej. Drugi sposob to zanurzenie precika szafranu w wodzie. Szafran dobry nie tonie i bedzie wyplywal na powierzchnie podczas gdy falszowany pozostanie zanurzony. W tej samej probie, mozna stwierdzic czy jest barwiony sztucznie czy nie. Szafran oryginalny bedzie zwalnial barwnik znacznie pozniej niz ten sztucznie barwiony ktory zwoli kolor natychmiat. Do tej proby nalezy uzyc cieplej wody. Stad wniosek: nalezy kupowac szafran z etykieta oryginalnosci pochodzenia aby unikac falszerstwa. Niezaleznie, w zaleznosci od tego wlasnie oryginalnego pochodzenia, cechy barwnikowe, smakowe y zapachowe beda rozne. Falszerstwem relatywnym jest tez wiek szafranu. Dobra jakosc to szafran ktory nie ma wiecej jak 1 rok (mimo etykiety pochodzenia). Sprzedaje sie go po tej samej wysokiej cenie chociaz jego wartos sie pogorszyla). Dodam, ze najlepszy szafran hiszpanski (ponoc najlepsz na Swiecie) pochodzi z Castilla la Mancha a dokladnie z okolic Toledo. Istnieje tzw. Denominación de Origen (denominacja pochodzenia) ktora rzadzi sie normami weryfikacji jakosci. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Szafran 30.12.08, 13:22 Dzięki... :) a że dociekliwa jestem.... to jak jest z tymi gatunkmi???? :) > Jet kilka innych parametrow biochemicznych ktore okreslaja jakosc > szafranu ale bardziej uzywa sie je aby zdfiniowac gatunek szafranu > czy jego pochodzenie geograficzne. > > Istnieja rozne gatunki szafranu stad jego wlasciwosci (jakosc) sa z > natury rozne. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Szafran 30.12.08, 13:22 bo chyba ten gatunek jest kluczowy jeśli chodzi o pytanie Wadery! Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Szafran 30.12.08, 13:28 Tak naprawdę chodziło mi o to, czy (hipotetycznie) zrobi=wszy sobie ogród z krokusami;) będę mieć prawdziwy szafran(bo to w końcu pręciki krokusów). Czy ma znaczenie dla kuchni, skąd ów szafran pochodzi. No i jak się przygotowuje do "bycia" przyprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Szafran 30.12.08, 13:36 Nie kupowałam nigdy szafranu, mam więc pytanie do tych, którzy go stosują: czy szafran ma jakis konkretny smak, czy wzbogaca jakoś potrawę? Czy poza tym,że nadaje potrawom fajny, żółty kolor, ma jakieś inne właściwości? Bo jeśli nie, z powodzeniem można go zastąpic np. kurkumą, która w dodatku jest tańsza. Mam wrazenie, że szafran jest przereklamowany, ale może dlatego, że jeszcze nie miałam okazji go wypróbowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Szafran 30.12.08, 13:39 No właśnie, tego też chciałabym się dowiedzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szafran 30.12.08, 13:42 Ma cudowny, inny od innych, silny i zdecydowany aromat, ktory trudno opisac. Mi najbardziej kojarzy sie z letnim powietrzem i kurzem w starych drewnianych domach :) Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Szafran 30.12.08, 13:46 O kurczę, zaciekawiłaś mnie tym zapachem letniego powietrza :) Chyba kupię tylko po to, żeby go powąchac:) Teraz tylko niech ktos jeszcze podpowie, który z rodzimych producentów przypraw ma w ofercie ten prawdziwy, niepodrabiany szafran, z krokusów, a nie z nagietka :) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Szafran 30.12.08, 14:31 Jak dla mnie aromat jest baardzo delikatny. Polecam risotto po mediolańsku, bo w tym daniu mozna wyczuć szafran. Ja niefortunnie użyłam po raz pierwszy do tadzinu i zmarnowałam, bo w powodzi innych mocnych przypraw przepadł. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szafran 30.12.08, 14:36 No wlasnie piszac o 'mocnym zapachu' myslam o moim ukochanym risotto milanese. Zapach szafranu znakomicie czuc mimo dodatku innych silnych aromatow - wina i parmezanu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Szafran 30.12.08, 13:30 momas napisała: > Dzięki... > :) > > a że dociekliwa jestem.... to jak jest z tymi gatunkmi???? ja nie znam sie na tym, ale ogladam codziennie 2-4 programow gotowania ale o gatunku tego produktu nigdy nie slyszalam, Szafran jest po prostu Szafran, Odpowiedz Link Zgłoś