30.12.08, 09:48
www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Przyprawy,Szafran
Ponieważ ciekawi mnie ten temat, może ktoś mnie oświeci, czym różnią się
przedstawione na stronie przyprawy.
Wiem, że szafran jest droższy niż złoto...
Obserwuj wątek
    • momas Re: Szafran 30.12.08, 10:50
      może rózni się pochodzeniem? hmmmm kupiłam kiedys coś opianego jako
      szafran (i wyglądający podobnie)- stosowany w kuchni
      południowoamerykańskiej,. Kosztował nawet niezbyt dużo...

      z drugiej strony - szafran jako przyprawa - bardzo często jest
      fałszowany :(
      • wadera3 Re: Szafran 30.12.08, 11:00
        No właśnie, kiedyś tez kupiłam, chyba jakiegoś Kamisa, i mam wrażenie, że nie
        był tak drogi jak "powinien".
        Bardzo ciekawi mnie cena prawdziwego(i postać).
    • janek53 Re: Szafran 30.12.08, 11:53

      Wszystko co jest drogie, jest sklonne jest do falszerstwa
      (pieniadze, obrazy, zloto, itd...).

      Podobnie dzieje sie z szafanem. Na rynku wystepuja rozne gatunki
      szafranu i do tego falszowane dlatego ceny sa rozne.

      Jest kilka podstawowych cech szafranu ktore okreslaja jego jakosc
      stad, w zaleznosci od jakosci, ceny beda rozne.
      • mhr-cs Re: Szafran 30.12.08, 12:26
        raz dodalam do rissoto? te nitki
        ale nie wiem jaka byla roznica za wyjatkiem koloru,
        czy on byl prawdziwy czy nie,
        na tym sie nie znam,
        nawet nie wiem czy prawdziwy zmienia smak,
        podobno?









      • momas Re: Szafran 30.12.08, 12:37
        janek53 napisał:

        >. Na rynku wystepuja rozne gatunki
        > szafranu i do tego falszowane dlatego ceny sa rozne.
        >
        > Jest kilka podstawowych cech szafranu ktore okreslaja jego jakosc
        > stad, w zaleznosci od jakosci, ceny beda rozne.


        A można prosić o jakieś bliższe szczegóły????
        Jakie gatunki
        jakie cechy????
    • coralin Re: Szafran 30.12.08, 12:22
      Różnia się przede wszystkim wagą. W przypadku wagi zblizonej różnica moze
      polegać na tym, że są niezachowane całe pręciki tylko juz sproszkowane(tańszy).
      Najczęstsza waga tych w cenie 3-5 zł to 0,2 grama. Często opakowania są mylące.
      Np. Kotanyi pakuje szafran w torebkę takiej wielkości jak wszystkie inne swoje
      przyprawy, ale w środku jest biały woreczek 1cm x 1cm i tam jest dosłownie
      szczypta tego szafranu.
    • bene_gesserit Re: Szafran 30.12.08, 12:36
      Tak na oko roznia sie glownie gramatura, zwlaszcza w przypadku
      (naprawde przedniej wokalistki) Lory Szafran :)

      Jakosci niestety nie mozna stwierdzic po opakowaniu. Chociaz nie
      zawsze cena = jakosc, o czym swiadcza idiotycznie drogie wanilie
      czy laski cynamonu Kamisa. Sprobuj ktoregokolwiek 'sredniego',
      zobacz czy pachnie jak nalezy i sie go trzymaj.

      Szafran w precikach najczesciej jest falszowany wysuszonymi na
      wiorki platkami drobnych pomaranczowych kwiatkow, np nagietkow -
      roznica w aromacie jest wiec zasadnicza i latwa do wychwycenia.

      Ja to jestem niepocieszona po szafranie f-my Durcos - i nie byl
      kosmicznie drogi, i swietny, i genialnie opakowany. Ech, to se
      nevrati.
    • janek53 Re: Szafran 30.12.08, 13:18
      Sa trzy podstawowe cechy szafranu na bazie ktorego ocena sie jego
      jakosc: zdolnosc barwnikowa, smak y zapach.

      Wszystkie te parametry mozna zmieniac sztucznie (modyfikowac) i stad
      biora sie falsyfikacje.

      Jet kilka innych parametrow biochemicznych ktore okreslaja jakosc
      szafranu ale bardziej uzywa sie je aby zdfiniowac gatunek szafranu
      czy jego pochodzenie geograficzne.

      Istnieja rozne gatunki szafranu stad jego wlasciwosci (jakosc) sa z
      natury rozne.

      Jesli chodzi o zdolnosc barwnikowa (kondensacja barwnika),
      najwyzszej jakosci jest ten ktory ma preciki jednego koloru
      (ciemnoczerwony) bez nitek czy czesci pomaranczowych czy zoltych.
      Falszowanie w tym przypadku polega na kolorowaniu juz suchego
      szafranu niskiej jakosci barwnikami sztucznymi tak aby otrzymac
      jednolity ciemnoczerwony kolor.

      Smak i zapach jest cecha relatywna i zalezy od gustu. Jesli chodzi o
      forme (preciki/pyl .. tzn. zmielony), wyzsza cene zawsze bedzie
      miala forma precikow niz zmielony. Miele sie preciki polamane
      powstale w procesie suszenia. W tym przypadku, falszowanie polega na
      dodatkach smakowych czy zapachowych.

      Najpewniejsza forma zakupu szafranu dobrej jakosci jest zakup z
      okreslonego pochodzenia, tzn. Miejsca ktore posiada tzn. Etykiete
      identyfikacji pochodzenia chociaz marka bedzie rozna (podobnie jak z
      winami czy innymi produktami sklonnymi do falszowania). Etykiete
      taka nadaje sie producentowi ktory spelnia okreslone i bardzo
      wymagajace kryteria jakosci. Corocznie sprawdza sie jakos szafranu
      kazdego producenta i veryfikuje spelnienie kryteriow jakosc nadajac
      lub nie, etykiete pochodzenia.

      O jakosci swiadczy tez opakowanie w ktorym sie sprzedaje szafran.
      Ten dobrej jakosci nigdy nie sprzedaje sie w plastykowych torebkach
      tylko w pudelkach + torebka lub sloiczkach tak aby preciki sie nie
      lamaly a jednoczesnie aby stworzyc mikroklimat ktory zapobiegnie
      wchlanianiu wilgoci. W tym przypadku, falszerstwo polega na
      zwiekszeniu wilgotnosci szafranu i uzyskanie wiekszego ciezaru.

      Cena szafranu zalezy od kilku czynnikow. Pierwszy to pochodzenie.
      Nizsza bedzie cena szafranu z Iranu (80% produkcji swiatowej) czy
      Maroka, inna z Hiszpanii czy Grecji. Chodzi tu glownie o koszt
      zbioru i prztwarzania. Drugi czynnik to jakosc czyli wartosci
      barwnikowe, smakowe i zapachowe. Trzeci, to forma ... cale preciki
      lub mielony. Czwarty, to pewnosc pochodzenia i brak falszerstwa.

      Cena szafranu o wysokiej jakosci i pewnego pochodzenia jest rzedu
      6.000 Euro/kg (suchy) stad, 1 gram bedzie kosztowal okolo 6 Euro
      (okolo 20 Zlotych).

      Aby latwo i szybko ocenic jakosc szafrany nalezy podpalic jeden
      precik. Szafran dobrej jakosci pali sie bardzo gwaltownie podczas
      gdy ten o zwiekszonej wilgotnosci bedzie palil sie znacznie wolniej.
      Drugi sposob to zanurzenie precika szafranu w wodzie. Szafran dobry
      nie tonie i bedzie wyplywal na powierzchnie podczas gdy falszowany
      pozostanie zanurzony. W tej samej probie, mozna stwierdzic czy jest
      barwiony sztucznie czy nie. Szafran oryginalny bedzie zwalnial
      barwnik znacznie pozniej niz ten sztucznie barwiony ktory zwoli
      kolor natychmiat. Do tej proby nalezy uzyc cieplej wody.

      Stad wniosek: nalezy kupowac szafran z etykieta oryginalnosci
      pochodzenia aby unikac falszerstwa. Niezaleznie, w zaleznosci od
      tego wlasnie oryginalnego pochodzenia, cechy barwnikowe, smakowe y
      zapachowe beda rozne.

      Falszerstwem relatywnym jest tez wiek szafranu. Dobra jakosc to
      szafran ktory nie ma wiecej jak 1 rok (mimo etykiety pochodzenia).
      Sprzedaje sie go po tej samej wysokiej cenie chociaz jego wartos sie
      pogorszyla).

      Dodam, ze najlepszy szafran hiszpanski (ponoc najlepsz na Swiecie)
      pochodzi z Castilla la Mancha a dokladnie z okolic Toledo. Istnieje
      tzw. Denominación de Origen (denominacja pochodzenia) ktora rzadzi
      sie normami weryfikacji jakosci.

      :-)
      • momas Re: Szafran 30.12.08, 13:22
        Dzięki...
        :)

        a że dociekliwa jestem.... to jak jest z tymi gatunkmi????
        :)



        > Jet kilka innych parametrow biochemicznych ktore okreslaja jakosc
        > szafranu ale bardziej uzywa sie je aby zdfiniowac gatunek szafranu
        > czy jego pochodzenie geograficzne.
        >
        > Istnieja rozne gatunki szafranu stad jego wlasciwosci (jakosc) sa
        z
        > natury rozne.
          • wadera3 Re: Szafran 30.12.08, 13:28
            Tak naprawdę chodziło mi o to, czy (hipotetycznie) zrobi=wszy sobie ogród z
            krokusami;) będę mieć prawdziwy szafran(bo to w końcu pręciki krokusów).
            Czy ma znaczenie dla kuchni, skąd ów szafran pochodzi.
            No i jak się przygotowuje do "bycia" przyprawą.
          • nexstartelescope Re: Szafran 30.12.08, 13:36
            Nie kupowałam nigdy szafranu, mam więc pytanie do tych, którzy go
            stosują: czy szafran ma jakis konkretny smak, czy wzbogaca jakoś
            potrawę? Czy poza tym,że nadaje potrawom fajny, żółty kolor, ma
            jakieś inne właściwości? Bo jeśli nie, z powodzeniem można go
            zastąpic np. kurkumą, która w dodatku jest tańsza. Mam wrazenie, że
            szafran jest przereklamowany, ale może dlatego, że jeszcze nie
            miałam okazji go wypróbowac :)
              • bene_gesserit Re: Szafran 30.12.08, 13:42
                Ma cudowny, inny od innych, silny i zdecydowany aromat, ktory
                trudno opisac. Mi najbardziej kojarzy sie z letnim powietrzem i
                kurzem w starych drewnianych domach :)
                • nexstartelescope Re: Szafran 30.12.08, 13:46
                  O kurczę, zaciekawiłaś mnie tym zapachem letniego powietrza :) Chyba
                  kupię tylko po to, żeby go powąchac:)
                  Teraz tylko niech ktos jeszcze podpowie, który z rodzimych
                  producentów przypraw ma w ofercie ten prawdziwy, niepodrabiany
                  szafran, z krokusów, a nie z nagietka :)
              • coralin Re: Szafran 30.12.08, 14:31
                Jak dla mnie aromat jest baardzo delikatny. Polecam risotto po mediolańsku, bo w
                tym daniu mozna wyczuć szafran. Ja niefortunnie użyłam po raz pierwszy do
                tadzinu i zmarnowałam, bo w powodzi innych mocnych przypraw przepadł.
                • bene_gesserit Re: Szafran 30.12.08, 14:36
                  No wlasnie piszac o 'mocnym zapachu' myslam o moim ukochanym
                  risotto milanese. Zapach szafranu znakomicie czuc mimo dodatku
                  innych silnych aromatow - wina i parmezanu.
        • mhr-cs Re: Szafran 30.12.08, 13:30
          momas napisała:

          > Dzięki...
          > :)
          >
          > a że dociekliwa jestem.... to jak jest z tymi gatunkmi????

          ja nie znam sie na tym,
          ale ogladam codziennie 2-4 programow gotowania
          ale o gatunku tego produktu nigdy nie slyszalam,
          Szafran jest po prostu Szafran,







Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka