dorottiss 12.01.09, 11:26 jaki olej jest najlepszy jako skladnik ciasta? slonecznikowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: olej do ciasta 12.01.09, 16:59 Ja uzywam jedynie tego z pestek winogronowych - bo to jedyny olej, ktory nie ma zadnego zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: olej do ciasta 12.01.09, 17:52 Chyba nie próbowałam innych. Może ktoś ma porównanie? Czy zapach oleju to istotna składowa zapachu ciasta? Nutę masła zwykle się czuje . Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: olej do ciasta 12.01.09, 17:54 osobiscie pieke na rapso, albo na oleju rzepakowym z plusa ichniej marki. imho jest bardzo neutralny w smaku i nie pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: olej do ciasta 12.01.09, 17:58 Imo mozna piec na kazdym (swoim ulubionym, o ktorym ufa sie, ze jest zdrowy itd). Oliwe odrobine czuc, chyba ze jest kiepskiej jakosci (tzw 'light', czyli bardzo malo oliwkowa), czuc oleje tez orzechowe (olej z orzechow laskowych w ciescie gianduja np). Ja, mimo wyjatkowo czulego powonienia, nie bylabym w stanie odroznic ciasta pieczonego np na slonecznikowym od takiego z olejem z pestek winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: olej do ciasta 12.01.09, 21:43 Każdy olej trochę w cieście pachnie. Osobiście lubię używać oleju słonecznikowego ekologicznego, ale ja uwielbiam ten zapach. Moim zdaniem najgorzej wypada w delikatnych ciastach oliwa, bo pachnie zbyt zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś