Gość: piri IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 14:26 Czy zakalec w ciescie mozna jakos naprawic? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: zakalec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 14:42 Niestety nie. Ale zakalec może być też dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: zakalec 18.11.03, 15:02 wlasnie, jak zrobic zeby w ciescie zrobil sie zakalec??? :) pamietam kiedys babci zrobil sie w drozdzowym i to bylo pyyyycha :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piri Re: zakalec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 16:43 obawiam sie ze trzeba miec do tego wyjatkowe zdolnosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: zakalec 18.11.03, 17:51 Wystarczy w czasie pieczenia porządnie poruszyć formą w której piecze sie ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piri Re: zakalec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 18:35 No ale zeby co? naprawic czy zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: zakalec 19.11.03, 08:31 Gość portalu: piri napisał(a): > No ale zeby co? naprawic czy zrobic? Żeby zrobić zakalec ,to należy poruszyć formą i niewłaściwa temperatura pieczenia może tez spowodować zakalec.Być może częste uchylanie drzwi piekarnika też zakłóci proces pieczenia ciasta i wyjdzie zakalec.Nigdy ciasta nie piekłam z założeniem,żeby mi wyszedł zakalec,tylko moja mama upominała mnie ,że w przypadku nie przestrzegania zasad pieczenia utworzy sie zakalec. Nie wiem,czy on jest zdrowy dla układu pokarmowego?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piri Re: zakalec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.03, 18:07 Czy jest zrowy to nie wiem, mi osobiscie kojarzy sie z surowym albo nie do konc dopieczonym wiec go nei jadam bo widze oczyma wyobrazni salmonelle z jajka :))) ale sa osoby ktore wrecz przepadaja (np. moj wujek lubi i jeszcze zyje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mniam Re: zakalec IP: *.range217-44.btcentralplus.com 18.11.03, 18:13 Jak po raz pierwszy w zyciu robilam ciasto drozdzowe wyszledl mi gigantyczny zakalec z kruszonka. Zupelnie plaski i niewyrosniety. Do tej pory nie wiem jak to sie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś