Dodaj do ulubionych

hamburger i jajko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 15:44
Mam kawałek wołowiny, dokupiłem specjalne
bułki i postanowiłem zrobić hamburgery.
Zacząłem czytać przepisy i powstał problem.
Czy do hamburgerów/do kotletów/ należy dodać
jajko, czy nie.Jedne przepisy nakazują inne
nie.A jak jest naprawdę?
Obserwuj wątek
    • jacek1f a jka kto lubi - jajko dodatkowo 30.03.09, 16:11
      wiąże mieso, więc jak chcesz bardziej zbite jakby mieso, to daj jajko, a jak wolisz luzniejsze i "delikatniejsze" to nie dawaj.

Ja nie daję, bo hamburger powinien IMHO odrozniac sie od mielonego kotleta polskiego :-)

• jacek1f znaczy JAK kto lubi:-) 30.03.09, 16:11
    • upl Re: hamburger i jajko 30.03.09, 16:11
      ja robilam z jajkiem i bez
      obie wersje sa fajne na swoj sposob
      zamiast jajka dodałam oliwe, ktora wiazala mieso
      • nexstartelescope Re: hamburger i jajko 30.03.09, 16:14
        Nigdy nie robiłam, ale podobno prawdziwy hamburger nie ma ani jajka,
        ani buły - samo mięso i przyprawy.
        • jacek1f i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t 30.03.09, 16:16
          • upl Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t 30.03.09, 16:25
            Prawdziwy a co to znaczy prawdziwy?
            Kazdy robi po swojemu - jedni dodaja a inni nie dodaja -
            www.hamburger-recipes.com/german-burger.html
            nie nalezy popadac w przesade - sposobow na zrobienie hamburgera jest wiele -
            www.google.pl/search?q=hamburger+recipes&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
            nalezy sobie wybrac taki jaki sie lubi i nie wpadac w histerie ;-)
            • nexstartelescope Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t 30.03.09, 16:54
              Pisząc "prawdziwy" mam na mysli tradycyjny, typowy przepis na
              amerykańskiego hamburgera, akurat wczoraj oglądałam fragment
              jakiegoś programu, w którym rodowita Amerykanka przyrządzała
              hamburgery i mówiła, ze tradycyjny kotlet nie zawiera ani bułki, ani
              jajka, dlatego tak napisałam :) Oczywiście każdy może sobie przepis
              zmienic jak chce, ale wtedy, jak napisał Jacek, może z tego wyjść
              zwykły kotlet mielony.
              Analogicznie: "prawdziwy", czyli tradycyjny schabowy zawiera tylko
              schab, jajko, bułkę, przyprawy. Ktoś moze dodać do tego żółty ser,
              pikle, sos majonezowy, ananasa i pieczarki i też nazwie to
              schabowym, ale jak już poda taki przepis obcokrajowcowi mówiąc, że
              to "prawdziwy" schabowy, to nie będzie do końca fair, prawda ? ;)
              • upl Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t 30.03.09, 17:00
                ale czy ta rodowita amerykanka byla aby faktycznie rodowita? bo jak nie to moze
                i hamburger falszywy ;-)

no sory co to za argument

a schabowy schabowemu nie rowny
                jedni uwazaja, ze musi byc gruby a inni ze cienki
                jedni ze prawdziwy to TYLKO z kostka

a jak go maczac? bulka-jajko-bulka czy jajko-bulka-jajko

a ja znam RODOWITYCH Amerykanow - od 4 pokolen(wystarczy?), ktorzy robia z jajkiem
                • Gość: jackk3 Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t IP: *.abhsia.telus.net 30.03.09, 17:26
                  Nie masz racji. Tak to mozna zmienic kazdy przepis. Jajko wiaze
                  mieso ale tak naprawde gdy mamy dobra wolowine z odpowiednia iloscia
                  tluszczu to jest zbedne. Sa dziesiatki przepisow na hamburgery ale
                  tak naprawde najlepsze jadlem praktycznie tylko z miesa. A dodatki
                  sosy to juz inna sprawa. To tak jak ze stekiem, dobry stek zawsze
                  sie 'obroni'. Hamburgery zyskaly zla slawe w EU za sprawa McDonald's
                  czy innych sieci ale dobrze zrobiony czy to w domu czy w dobrej
                  knajpie moze byc super smaczny.
                  • upl Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t 31.03.09, 16:42
                    eeeee ale kto mowi o McDonaldzie - to nie sa hamburgery
                    po drugie dodanie jaka badz oliwy do miesa nie zmienia w sposob
                    istotny konsystencji i smaku hamburgera
                    serio serio
                    nie tylko jadlam ale i robilam jedne i drugie
                    :D
                    tak wiec to ty nie masz racji :-)
                    • Gość: jackk3 Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t IP: *.abhsia.telus.net 31.03.09, 18:38
                      Niestety mam. Widze co sie w sklepach tutaj sprzedaje. I
                      abstrachujac od walorow smakowych takich hamburgerow (ktorych jest
                      duzy wybor od mrozonych do zrobionych tego samego dnia, czasami moze
                      byc to na poczekaniu) chyba wszystkie bez wyjatku sa poprostu samym
                      miesem. I to o czyms swiadczy. I tymi 4-roma pokoleniami to mi
                      faktycznie zaimponowalas.
                • Gość: ania_m Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t IP: *.pools.arcor-ip.net 31.03.09, 17:32
                  > a ja znam RODOWITYCH Amerykanow - od 4 pokolen(wystarczy?), ktorzy robia z jajkiem
                  a ja znam RODOWITYCH polakow - od x pokolen, ktorzy wszystko posypuja vegeta i
                  zapiekaja miesa pod majonezem
                  • Gość: upl Re: i tym sie rozni od mielonych z grilla:-) n/t IP: *.aster.pl 31.03.09, 20:16
                    no i dokladnie o to mi chodzilo!!!!!
                    co to ma za znaczenie czy jest sie rodowitym czy nie rodowitym
                    amerykaninem/polakiem/wlochem
                    nic to nie znaczy
    • Gość: Inka Re: hamburger i jajko IP: *.icpnet.pl 30.03.09, 16:50
      Żal mi wołowiny na hamburgery ;)
      • Gość: jackk3 Re: hamburger i jajko IP: *.abhsia.telus.net 30.03.09, 17:27
        Co to znaczy 'zal'?
        • Gość: Inka Ciekawe pytanie! IP: *.icpnet.pl 30.03.09, 17:32
          Bo w moim poście było coś zupełnie innego niż ten twój dziwny "zal"...

:)
    • Gość: kuch28 Re: hamburger i jajko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 18:22
      Wniosek:
      Dziosiaj zrobię bez jajka,
      następnym razem z jajkiem i wybiorę.
      Wołowinę kupiłem już w kawałkach,
      jak na gulasz.Dlatego specjalnie
      jej nie żałuję na hamburgery.

• roseanne Re: hamburger i jajko 30.03.09, 19:18
      do kotletow smazonych dodaje
      do hamburgerow na grill nie
    • marta.r.8.5 Re: hamburger i jajko 31.03.09, 15:27
      Ja myślę że możesz zrobić dowolnie tak jak lubisz
      • Gość: ania_m cytujac za wikipedia IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 31.03.09, 15:38
        A high-quality hamburger is made entirely of ground beef and seasonings. A
        hamburger that contains no major ingredients besides beef may be referred to as
        an "all beef hamburger" or "all beef patties" to distinguish them from
        inexpensive hamburgers made with added flour, texturized vegetable protein or
        other fillers to decrease their cost. In the 1930s ground liver was sometimes
        added to the patties. Some cooks prepare their patties with binders, such as
        eggs or bread crumbs, and seasonings, such as, parsley, onions, soy sauce,
        Thousand Island dressing, onion soup mix, or Worcestershire sauce.
        rowniez popieram, ze "prawdziwy" hamburger jest robiony z czystego miesa
        wolowego bez zageszczaczy.
        i dlaczego zal wolowiny?
        samodzielnie zgrilowany, w dobrej, domowej bulce, ze swieza salata i
        wlasnorecznie zrobionymi sosami jest bardzo dobry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka