Gość: Joanna Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 16:41 Na 1-wszym miejscu króluje u nas karpik usmażony po obtoczeniu w jaju i bułce tartej na gorącym lnianym oleju (przepyszne)!! Na 2-gim jest kapusta kiszona z grzybami, grochem i odrobiną oleju lnianego (bigos wigilijny). 3-cie miejsce zajmuje barszczyk czerwony z uszkami mojej mamy. 4-te miejsce to pierogi z kapustą kiszoną i grzybkami. Ponadto jest u nas polewka śledziowa zrobiona na bazie mleczy z całymi ziemniakami, rybka po grecku (przeważnie płaty mintaja lub morszczuka), śledzie z cebulką w oleju lnianym i po kaszubsku, gołąbki pieczone z ryżem i grzybami, kluski z kompotem z suszu oraz kluski z makiem. Życzę wszystkim wesołych świąt!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: ranking potraw wigilijnych 20.12.03, 18:38 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Na 1-wszym miejscu króluje u nas karpik usmażony po obtoczeniu w jaju i bułce > tartej na gorącym lnianym oleju (przepyszne)!! > Na 2-gim jest kapusta kiszona z grzybami, grochem i odrobiną oleju lnianego > (bigos wigilijny). > 3-cie miejsce zajmuje barszczyk czerwony z uszkami mojej mamy. > 4-te miejsce to pierogi z kapustą kiszoną i grzybkami. > > Ponadto jest u nas polewka śledziowa zrobiona na bazie mleczy z całymi > ziemniakami, rybka po grecku (przeważnie płaty mintaja lub morszczuka), śledzie > > z cebulką w oleju lnianym i po kaszubsku, gołąbki pieczone z ryżem i grzybami, > kluski z kompotem z suszu oraz kluski z makiem. > > Życzę wszystkim wesołych świąt!!!!! A z jakiego regoinu te potrawy? Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: ranking potraw wigilijnych 23.12.03, 07:48 No proszę, ta polewka to pewnie na zimno i z dużą ilością cebuli? Jeśli tak to napisz, z jakiego regoinu pochodzisz. U mnie w wigilię zawsze była woda śledziowa (tak to się u nas nazywa), w nieco zmodyfikowanej wersji (opisałam już wcześniej) i, jak się okazuje, niewielu forumowiczów zna to danie. Miło usłyszeć, że jednak ktoś, gdzieś... :o) pozdrawiam, a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumka Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 16:47 1.barszczyk z uszkami mojej Babci 2.śledź w śmietanie 3.kutia mojego Taty mniam nie mogę się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: ranking potraw wigilijnych 20.12.03, 19:46 A kneszyki? Je się u was coś takiego? Bo nikt nie wymienił. Pierwszy raz spotkałam to w zeszłym roku u mojej przyjaciółki, to takie różyczki z ciasta drożdżowego, nadziewane cebulą i pieczone, pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewitak Re: ranking potraw wigilijnych 21.12.03, 19:50 1.kapusta z grzybami 2.groch z kapusta 3.karp w szarym sosie 4.zupa sliwkowa (Kujawy:-) Odpowiedz Link Zgłoś