Dodaj do ulubionych

faszerowane jajka

IP: *.widzew.net / *.widzew.net 10.12.03, 13:47
Czy możecie polecić mi jakieś przepisy na farsz.Ja znam faszerowane
tuńczykiem ,sardynkami i wątróbką.Mam kilka książek kucharskich ale tam jest
mało albo są przeważnie przepisy na jaja w jakimś sosie.Dzięki z
góry.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: faszerowane jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:54
      Akurat wczoraj szuklaam przepisow. Prosze: ( z czarnej oliwki):
      Jaja faszerowane:
      1) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ostrym nożem przekrawamy je na pół.
      Wybieramy delikatnie zawartość, uważająć by nie popsuć delikatnych skorupek.
      Jeśli nie wyszło to zbyt równo - nie przejmujemy się tym na razie.
      Białka i żółtka siekamy drobno, dodajemy 2 małe łyżeczki miękkiego masła.
      Nieco drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wszystkie
      składniki staramy się połączyć w jedną, dość jednolitą masę. Dosypujemy 1-2
      łyżki bułki tartej. Masa musi być dość gęsta, ale jeszcze dość miękka pod
      widelcem.
      2) Przygotowanym farszem napełniamy ostrożnie puste połówki jajek. Gdy są już
      pełne, nożyczkami odcinamy nierówne brzegi skorupek. Staramy się oczywiście,
      by nie spadały do masy, którą są wypełnione. Robimy to spokojnie i ostrożnie.
      Wierzch wypelnionych połówek obsypujemy bułką tartą. Dociskamy ją palcami, aby
      nie oddzielała się od podłoża.

3) Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość masła. Kładziemy jaja skorupkami do
      góry i obrumieniamy dosłownie kilka minut. Gorące zdejmujemy z ognia na
      talerz.

wystarczy tez masa jajeczna, zielenina i smazyc.
      • Gość: s. Re: faszerowane jajka IP: *.widzew.net / *.widzew.net 10.12.03, 14:03
        Dziękuję.Ciekawy przepis, takiego nie miałam(zwłaszcza jezeli chodzi o ich
        podsmażanie). Najczęściej w przepisach pozbywano się skorupek,a tu cos
        nowego.Pozdr. :)
    • Gość: Camille Re: faszerowane jajka IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.12.03, 19:37
      Byl ten temat niedawno...Podaje link-

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9173001&v=2&s=0
      • Gość: Asia Re: faszerowane jajka IP: *.upc-g.chello.nl 10.12.03, 21:44
        Ja robie podobnie jak w przepisie wyzej, ale farsz troche inny. WYdrazam
        skorupki.
        Na patelni podsmazam cebule, potem dorzucam pieczarki tez podsmazam a na
        koniec dodaje wydrazone jajka.
        Wszystko przez maszynke, dodac duzo koperku, pieprzu i soli do smaku. I reszte
        jak w przepisie.
        • Gość: s. Re: faszerowane jajka IP: *.widzew.net / *.widzew.net 10.12.03, 23:19
          Bardzo Wam dziękuję :) Pozdr.
        • kasia_57 Re: faszerowane jajka 11.12.03, 08:12
          mój farsz tez jest nieco inny, bo skorupki pozostają:)
          do jajka dodaję drobniutko posiekany szczypiorek, ale ten cieniutki, do tego
          sół i pieprz. A następnie - z bułką tartą - na patelnię na chwilkę.
    • Gość: s. Re: faszerowane jajka IP: *.widzew.net / *.widzew.net 11.12.03, 17:37
      Dzięki !
      • Gość: nina Re: faszerowane jajka IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 03:29
        10 jajek - ugotowac na twardo, obrac ze skorupek, ostrym nozem przekroic w
        poprzek na pol. Wyjac zoltka, bialka ulozyc na talerzu do jajek. 2 laski selera
        naciowego drobniutko posiekac, 1 sredniej wielkosci cebule drobno posiekac.
        Posiekac zoltka, dodac selery i cebule, do smaku dodac sol i pieprz, dodac
        troche majonezu /nie za duzo, zeby nadzienie nie bylo za zadkie/. Wszystkie
        skladniki dobrze wymieszac, nadziewac bialka. Ja uzywam szprycy do dekorowania
        tortow. Jajka takie nadaja sie na zimna zakaske. Zycze smacznego i Wesolych
        Swiat.
    • Gość: Pichciarz Re: faszerowane jajka IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 06:53
      Powinieneś znaleźć coś dla siebie wśród tych linków:
      www.kuchnia.3miasto.pl/jajka.htm
      www2.gazeta.pl/kobieta/0,24286.html
      www.kuchnia.serwisy.net/showcatpicks.php?thiscat=42
      Są też i po angielsku. Podać?
    • Gość: s. Re: faszerowane jajka IP: *.widzew.net / *.widzew.net 16.12.03, 11:35
      Bardzo Wam dziękuję , na pewno skorzystam z tych przepisów.Nina równiez życzę
      Tobie i wszystkim Zdrowych i Pogodnych Świąt.Pichciarz,dzięki za linki(jest
      już z czego wybrać). Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka