Dodaj do ulubionych

kurki marynowane

16.12.03, 16:55
Będę wdzięczna za podrzucenie pomysłów na wykorzystanie kurek marynowanych,
dania ciepłe mile widziane :)
Obserwuj wątek
        • Gość: giezik Re: kurki marynowane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 13:13
          Najpierw kontekst.
          Jakis czas temu był tu watek na temat grzybow i tego, ze zwlaszcza Anglicy ich
          nie rozrozniaja , mushrooms to mushrooms i koniec. Po jednej takiej rozmiowie
          ze znajomym Anglikiem postanowilem cos zrobic i była to tarta z kurkami
          (chantrelles – nawet nazwy anglicy nie maja na te pyszne grzybki :).
          Ponieważ nie miałem swiezych (a mrozone sa gorzkawe) zrobilem z marynowanych
          efekt był b. dobry.
          Po kolei:
          Ciasto : 25 dag mąki, ¼ łyżeczki soli, jajko 10 dag masła.

          Ciasto wyrobić jak klasyczne kruche, czyli siekamy masło i jajo w mące, aż
          będzie drobniutkie. Pozniej szybko zagniatamy i siup do lodówki na min. 30 min
          (im dłużej tym bardziej kruche)

          Reszta: Mala puszka kukurydzy (bonduelle ma takie w sam raz), puszka groszku, i
          słoiczek do dwóch kurek, 15 dag gotowanej szynki, 20 dag śmietany (22%), 12 dag
          startego żółtego sera (tłustego), 4 jaja

          Kroimy szynkę w kawałeczki, odsączmy groszek i kukurydze, ja kurki przemyłem
          wodą. Część kurek zostawiamy. Mieszamy wszystko

          Śmietane mieszamy z jajkami i serem żołtym.
          Ciasto wałkujemy dość cienko, tak żeby zmieściło się do klasycznej formy na
          tarty (bodaj 30 cm). Wsypujemy mieszanine grzybów, grocszku i kukurydzy.
          Zalewamy masą smietanową.
          Na wierzch kładziemy kurki – TO WAŻNE – wyglądają bardzo atrakcyjnie.
          I siup do piekarnika na jakieś 3 kwadranse. Temperatura 180-200.


          Żonka moja uwielbia


    • marghot Re: kurki marynowane 17.12.03, 13:30
      skor tarte, to pewnie i frittate mozna zrobic z podobnymi skladnikami :)
      do tarty mam uraz - raz ciasto wyszlo mi zakalcowe i jakies niladne, wiec mam
      pewne niecheci zwiazane z przyrzadzaneim ciasta ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka