Dodaj do ulubionych

Weekend w Wilnie

IP: *.bonair.com.pl 18.10.10, 10:12
Cześć,
Dzisiaj wróciliśmy z Wilna i chętnie podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. To był nasz pierwszy raz na Litwie i z pewnością nie ostatni.
Wyjazd z Warszawy 20:30 piątek - na miejscu byliśmy o 6:30. Podróżowaliśmy autokarem Simple Express (bilet w jedną stronę 30zł - o ile się odpowiednio wcześniej kupi).
Powrót - niedziela - wyjazd 22:00, w Warszawie byliśmy o 6:00. Takie rozwiązanie jest męczące ale tanie i daje pełne dwa dni na zwiedzanie, bez konieczności brania urlopu w pracy.

Zwiedzaliśmy głównie architekturę, byliśmy oczywiście tez na wzgórzu Giedymina i górze trzech krzyży, także na cmentarzu na Rossie. Generalnie nie interesowaliśmy się muzeami, zatem na wejścia wydaliśmy 0zł. Byliśmy za to w wielu kościołach i cerkwiach.
Od czasu do czasu odwiedzaliśmy jakieś litewskie restauracje, aby odpocząć po trudach zwiedzania. Co do potraw - ziemniak rządzi! :) Mi najbardziej smakowała pizza z ziemniaka.

Mieliśmy słoneczną pogodę, choć ranki były chłodne. Ale bez problemu dało się zwiedzać w takich warunkach. Te porę roku można polecić ze względu na bardzo małą ilość turystów - spotkaliśmy tylko ze 3 wycieczki (oczywiście z Polski).

Nocleg mieliśmy w hotelu Conti - bardzo dobre warunki, duże i smaczne śniadanie - za niecałe 200zł (za dwójkę). Do tego dobre położenie - między dworcami a starym miastem. Mogę polecić.

W niedzielę wybraliśmy się do Troków. Autobusów jest dużo, jazda zajmuje ok 30-40minut, pojedynczy bilet ok 6zł. Bardzo wdzięczne miejsce, głównie ze względu na swoje położenie. Choć zamek nie taki duży jak w Malborku. Przy okazji warto posmakować kuchni karaimskiej. Wypad do Troków zajął nam około 4 godzin.

Zatem mogę polecić Wilno na weekend, chętnie tam wrócimy. Ale chyba nie tak szybko bo jeszcze jest trochę miejsc których nie widzieliśmy...

pozdrawiam - jakbyście mieli pytania to chętnie odpowiem.
keimak

Obserwuj wątek
    • wycieczkinalitwe Re: Weekend w Wilnie 25.03.11, 19:50
      Właśnie wróciłam z 4 -dniowej wycieczki na Litwę (Druskienniki, Wilno, Troki, Kowno).
      Wyjazd organizowany był przez biuro podróży LitwaTravel.pl. Muszę powiedzieć że zaliczam go do bardzo udanych (wcześniej byłam już 3 razy).
      Doszłam do wniosku jakie ma znaczenie w takiej wycieczce rola pilota i przewodnika.
      Jako grupa obejrzeliśmy takie rzeczy i miejsca, których nie widziałam wcześniej podczas innej wycieczki do Wilna, bo pilot nie oprowadza tylko po „przetartych” i „oklepanych” szlakach, ale po zupełnie nieznanych jeszcze dla turystów ,np. wileńskich uliczkach.
      Jeżeli ktoś się zdecyduje skorzystać ze zorganizowanej wycieczki do Wilna to naprawdę polecam to biuro. Wszystko było super zorganizowane, żadnych nieprzyjemnych incydentów.
      • szpiro reklama 30.03.11, 14:53
        reklama dzwignia handlu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka