Dodaj do ulubionych

Klatovy - Informacja

IP: *.toya.net.pl 08.05.11, 23:13
Wróciłem z długiego weekendu , który (jak co rok) spędziłem z rodziną i przyjaciółmi w Czechach. Tym razem zwiedzaliśmy Czechy zachodnie - Karlove Vary , Pilzno, Cheb .....
Odwiedziliśmy między innymi Klatovy ,gdzie główna atrakcją miało być zwiedzanie KATAKUMB w podziemiach kościoła, niestety prowadzone są tam prace konserwatorskie i zwiedzanie jest niemożliwe. Próbowałem się dowiedzieć ile będą trwały , ale osoby pracujące w kościele nie były w stanie odpowiedzieć . Widząc zakres tych prac myślę ,że nie zostaną ukończone przed wakacjami, a być może potrwają dłużej.
Osoby odwiedzające w najbliższym czasie Klatovy i chcące zwiedzić katakumby informuję , jest to niemożliwe.
Jeśli ktoś ma pytania dotyczące tego regionu to jestem na bieżąco.
Obserwuj wątek
    • Gość: lego19781 Re: Klatovy - Informacja IP: 89.204.153.* 10.05.11, 00:32
      mam sentyment do Klatovy(ch),czesto jezdze tam tranzytem do Regensburga w DE,niby male prowincjonalne miastecko,ale fajni ludzie,bezpiecznie i dobra kuchnia

pozdrawiam
    • Gość: jaszczur Re: Klatovy - Informacja IP: *.toya.net.pl 10.05.11, 22:22
      Kuchnia ok (jadłem w jednej knajpce) . Ludzie normalni-sympatyczni , nie spotkałem się nigdzie w Czechach na jakieś specjalnie negatywne zachowanie ze względu na moje polskie pochodzenie. Miasteczko ładne i na pewno mógłbym tam spędzić kilka dni .
      Jeśli jeździsz tam częściej to powiedz jak wyglądają , zamknięte obecnie, katakumby? I jakie są jeszcze inne - nieopisane w przewodnikach - atrakcje Klatov i okolicy ?
      • wislok1 A jak tam Cheb ? 10.05.11, 23:00
        Byłem tam w 1995.
        Klatovy mnie nie zaskakują. Tam gdzie Czesi byli więszością przed wojną, tam jest teraz miło, swojsko, nie ma negatywnych skojarzeń.
        Gorzej z miastami, gdzie przed 1945 dominowali Niemcy, za popieranie Hitlera Niemców wygonili, po 1945 zostali tam tylko Czesi ( przeważnie 1/3 stanowili ludności w takich miastach przed wojną ). Za komuny te miasta dodatkowo często zasiedlono Romami, aby zwiększyć ogólną liczbę ludności.
        Tak jest np. w Chebie.
        Pamiętam, że w 1995 stare miasto prezentował się bardzo ladnie, odnowieone kamienice, przytulne gospody, mili Czesi.
        Za to poza starym miastem to było coś niesamowitego, odrapane kamienice, można było dostać w łeb po zmroku, jakieś bardzo podejrzane typy w bramach, slumsy

• dddbb Re: Klatovy - Informacja 12.05.11, 07:20
      Klatowy - byłem w przelocie przez kilka godzin miesiąc temu, przyjemna starówka, częściowo otoczona murami obronnymi.
      W okolicy sympatyczne też Domazlice z podłużnym rynkiem.
      Natomiast Pilzno mnie rozczarowało. Poza rynkiem, synagogami i terenem browaru nic mnie nie zaciekawiło (a może nie miałem dość informacji)
    • dddbb Re: Klatovy - Informacja 12.05.11, 07:22
      A na otwarcie katakumb w tym roku nie ma raczej co liczyć. Na stronie informacji w częśći dot. wstępów w 2011 roku mamy tylko: "KATAKOMBY JSOU Z DŮVODU REKONSTRUKCE DOČASNĚ UZAVŘENY"
      www.klatovy.cz/klatovy/fr.asp?tab=snet&id=2528&burl=
      • Gość: jaszczur Re: Klatovy - Informacja IP: *.toya.net.pl 12.05.11, 14:29
        Cheb nas nie rozczarował .
        Piękna starówka , ładny kościół, którego ze względu na wielkość i ciasną zabudowę trudno objąć obiektywem, klasztor ,zamek i muzeum. Poza stare miasto prawie nie wychodziliśmy , ale przejeżdżając samochodem nie widziałem nadgryzionych zębem czasu kamienic lub innych slamsów i tzw. przedmieścia nie przerażają. Po twarzy też nas nikt nie pobił , ale po zmroku nas tam nie było.
        W Chebie wylądowaliśmy w sobotę i na Rynku mieliśmy przyjemność zaobserwować (i to dwukrotnie) miejscową tradycję - przyjazd orszaku weselnego . Wszyscy goście wraz z parą młodą robią sobie zdjęcia na tle kolorowych kamieniczek żydowskich kupców i koścoła św. Mikołaja , a później obdarowują młodych prezentami.
        Jeśli chodzi o mniejszość romską to jest ona ilościowo podobna do innych miast tego regionu i po kilku dniach spędzonych w okolicy Romowie nie rzucają się szczególnie w oczy. Natomiast większość turystów stanowią tu Niemcy, co świadczy o przeszłości miasta ,ale i o obecnym podejściu - większość napisów i nazw urzędowych jest dwujęzyczna, menu i obsługa w restauracjach także. Nawet € przyjmują chętniej niż korony.
        Do Chebu warto jechać.
        • wislok1 Re: Klatovy - Informacja 12.05.11, 21:57
          Poza stare miasto prawie
          > nie wychodziliśmy , ale przejeżdżając samochodem nie widziałem nadgryzionych zę
          > bem czasu kamienic lub innych slamsów i tzw. przedmieścia nie przerażają.

A ha, czyli od 1995 zmieniło się na lepsze.
          W końcu minęło od tego czasu przeszło 15 lat.
          Ja miałęm przyjemność wyjść poza stare miasto, slumsy dominowały koło dworca kolejowego, na południe od starówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka