Dodaj do ulubionych

Północny brzeg Balatonu

08.06.11, 10:55
Witam!
W zeszłym roku spędziliśmy urlop na południowym brzegu. Skorzystaliśmy z opinii forumowiczów i bylismy zadowoleni.
W tym roku chcemy pobyć po drugiej stronie. W jakiej miejscowości warto się zatrzymać, żeby spokojnie móc korzystać z wody - jedziemy z dzieckiem (10 lat), więc interesują nas dobre warunki do plażowania i pływania.
Jak ktoś ma jakieś doświadczenia, to proszę się podzielić ;-)

ja_jovanka
Obserwuj wątek
    • Gość: Whisper Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.knc.pl 11.06.11, 00:31
      Byłem w zeszłym roku z córką (12l.) w Revfulop. Było na tyle fajnie że dzieciak chce tam znowu. W samym Revfulop są dwa kąpieliska, my byliśmy w tym bardziej na wschód, niedaleko kempingu. Bardzo przyzwoicie, woda robi się głębsza znacznie szybciej niż na południowym brzegu, ale nadal dopiero kilkadziesiąt metrów od brzegu zaczyna być powyżej 150cm.
      W tym roku też wybieramy się na północny brzeg, albo w okolice Balatonakali, albo Badacsonyi.
      • ikame Re: Północny brzeg Balatonu 12.06.11, 12:44
        W tym roku też wybieramy się na północny brzeg Balatonu. Wybraliśmy Balatonalmadi, ale rozważaliśmy też Badacsony i Keszthely.
        • Gość: ikame Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.profinet.sk 09.08.11, 18:51
          wróciliśmy z Balatonalmadi, piękne miasteczko, spokojne, idealne dla rodzin z dziećmi. Ładna plaża, wieczorem festiwale wina, muzyka i tańce ludowe, sympatycznie:)
          jeśli pogoda nie dopisze jest co robić: ciekawy ogród zoologiczny znajduje się w niedalekim Veszprem, poza tym w Balatonfured jest aquapark.

• ja_jovanka Re: Północny brzeg Balatonu 10.08.11, 07:53
            O, super. Bo już stawiałam na Balatonfured, ale podjedziemy do Balatonalmadi i rozejrzymy się. Dzięki za propozycję. Mam nadzieję, że tu czy tu kwatere znajdziemy bez problemu ;-)

Zreszta pod koniec sierpnia "towarzystwo" zaczyna się wykruszać, tak było rok temu. Spokojnie, dużo miejsca na plaży, warunki do odpoczynku idealne.

Ile byliście i jaką ogólnie mieliście pogodę?

pozdrawiam
            ja_jovanka
    • Gość: bebe Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.kwbbelchatow.bot.pl 16.06.11, 12:18
      Tez w tym roku wybieram sie nad Balaton miejscowość Paloznak z dziećmi 12 i 2 latka i sie zastanawiam czy nie ma tam skażenia
      • Gość: Whisper Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 14:05
        Jakiego znowu skażenia??!!! :o
    • Gość: agatka Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.icpnet.pl 16.06.11, 22:12
      My rok temu urlopowaliśmy też na południowym brzegu - w tym roku wybieramy się na pólnoc do Tihany. I własnie zastanawiały też mnie kąpieliska- czy szybko robi się "głębiej" - bo jedziemy z 6-latką o wzroście ok. 120 cm.
      • Gość: Whisper Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.knc.pl 16.06.11, 23:07
        W Tihany nie bylem, ale w Revfulop dno schodzilo lagodnie i przewidywalnie. Sądzę że 120 cm to dobre 15-20 metrow od brzegu. Dalej też nie było żadnego gwałtownego spadku. Pojęcie "szybko robi się głębiej" wynika zapewne z porównania do południowego brzegu, gdzie człowiek zmęczy się zanim woda sięgnie mu pasa... ;)
        Większość polskich jezior ma znacznie większą stromiznę niż pólnocny brzeg Balatonu.
        • Gość: agatka Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.icpnet.pl 26.06.11, 21:45
          Dzięki! Mi chodziło własnie o to czy schodząc do wody Młoda będzie mogła stanąć i chciaż wzdłuż brzegu pochodzić w rękawkach
    • marek-pietrzak Re: Północny brzeg Balatonu 31.07.11, 16:05
      Hej, proszę o kilka krótkich info nt waszego pobytu na płn brzegu balatonu. Gdzie byliście, kwaterka, jedzonko, cz wart, my jedziemy za kilka dni 4 - os rodzinka.
      wpmarek@tlen.pl
      Dzięki
      • ja_jovanka Re: Północny brzeg Balatonu 01.08.11, 08:06
        to do mnie pytanie?

ja_jovanka
      • Gość: chrono1973 Re: Północny brzeg Balatonu IP: 62.233.182.* 02.08.11, 22:37
        Kiedy jedziecie i w jakim wieku dzieciaki? Może dołączymy
        • Gość: agatka Re: Północny brzeg Balatonu IP: *.icpnet.pl 16.08.11, 22:49
          My właśnie wróciliśmy...Pólnocny brzeg zdecydowanie szybciej opadający do jeziora, przy brzegu zazwyczaj kamienie albo wodorosty (tam gdzie my "plażowaliśmy") więc "taplanie" odpada...
          Za to widoki przecudne, duużo fajnych miejsc do odwiedzenia,że tydzień to mało ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka