31.07.11, 19:14
Wybieram sie w sobote z rodzina(dzieci 2 chlopcow) do Mikulova. Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki typu gdzie zjesc, co zobaczy mniej wiecej wiem ze strony miasta, ale jakis ranking moze? Nocleg mam u p. Veroniki Zábranskiej, moze ktos u niej byl? Dziekuje za wszelkie informacje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jaszczur Re: Mikulov IP: *.toya.net.pl 31.07.11, 22:59
      Dobry wybór.
      Do obejrzenia zamek i rynek z którego wchodzi się do zamku , na którym jest kilka knajpek-polecam "Pod rycerzem" (biała kamienica z czarnymi rysunkami). Na rynku są jeszcze dwa kościoły- św. Wacława(przypominający ratusz) i św. Anny (z dwiema wieżami , które wyglądają na niedokończone) , w którym są do obejrzenia sarkofagi właścicieli zamku . Możecie wejść na "Swaty Kopećek" , z którego jest ładny widok na miasto. A kilkaset metrów od rynku jest stary cmentarz żydowski- jest zamknięty , ale na bramie napisane jest kto ma klucze.W okolicy centrum można znaleźć jeszcze synagogi , ale są mało atrakcyjne (dla mnie) .
      Dla dzieciaków ważny jest jeszcze basen -obok Billi.
      Są to informacje z przed kilku lat ,ale myślę że wiele się nie zmieniło.
      Inne atrakcję są w okolicy , w samym Mikulovie nic ciekawego więcej nie znalazłem.
      • dddbb Re: Mikulov 01.08.11, 08:58
        Jest jeszcze jedyna w rejonie udostępniona jaskinia Turold / Na Turoldu
        • az.15 Re: Mikulov 01.08.11, 10:27
          dziekuje za pomoc, a jezeli chodzi o okolice to co polecacie?
          • Gość: andy Re: Mikulov IP: *.rybnik.vectranet.pl 01.08.11, 18:15
            W okolicy są Lednice z pięknym pałacem i parkiem oraz Valtice z zamkiem i podziemiami (vinnymi sklepami - piwnicami) a w ogóle to piękna winiarska okolica.
            • Gość: jaszczur Re: Mikulov IP: *.toya.net.pl 01.08.11, 19:36
              Nazywa się to "Lednicko-Valticki Areal". Oprócz tych dwóch miejscowości jest kilka innych "cudeniek". Wpisz sobie w wyszukiwarkę poniższe nazwy :
              Rybnicky zamek
              Novy Dvur
              Tri Gracie
              Rendezvous
              Kolonada
              Breclav
              lub wejdź na mapy i wszystko to znajdziesz pomiędzy Lednicami a Valticami i w pobliżu .
              Jadąc z Polski do Mikulova tuż przed nim jest jeszcze jezioro , a około 60 km. dalej Wiedeń.
              Ogólnie piękna okolica. Polecam w Zamku w Valticach degustację win w piwnicach i oczywiście zakupy na wynos.

Ale się nawspominałem :-))
    • Gość: az.15 Re: Mikulov IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 10:59
      Bardzo dziekuje za wszelkie informacje. Czy wiecie moze, czy z MIkulova sa organizowane wypady do Wiednia?
      • Gość: jaszczur Re: Mikulov IP: *.toya.net.pl 02.08.11, 21:55
        Nie szukałem wyjazdów zorganizowanych, ale to tylko 60 km. więc można indywidualnie. Ja zwiedziłem Wiedeń nocując właśnie w Mikulovie.
    • bah77 Re: Mikulov 05.03.16, 15:45
      Trochę fotek z Mikulova, jeśli ktoś jeszcze nie był:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,160535037.html i następne posty (wkrótce).

bah77
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka