Dodaj do ulubionych

Balaton niebezpieczny !?

IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 09:25

słyszeliście o czymś taki jak podwójne dno w Balatonie?
klient naszego znajomego stracił dwoje dzieci w Balatonie , dzieciaki w wieku szkolnym bawiły się w tym samym miejscu co we wcześniejsze dni wakacji (woda płytka) i podobno zniknęły pod wodą zanim rodzice zdążyli dolecieć, ciał nie znaleziono , przyjechała podobno ekipa płetwonurków z Polski i nic nie znaleźli, pochowali puste trumny. Nasi znajomi przez tą sytuację mówią że nigdy tam nie pojadą, a my chcielibyśmy tam jechać.
Długo szukałam w necie jakiejś informacji na temat Balatonu, utonięć, dna- nie ma nic. Znajomi mówią, że władze Węgier robią wszystko żeby takie informacje nie zostały nagłośnione. Wiem, że utopić się można w wannie, nie wiem to chyba jakieś wiry musiały być. Macie może jakieś informacje na ten temat, albo pomysł gdzie coś takiego znaleźć.
Obserwuj wątek
    • Gość: truskawkoweciastko Re: Balaton niebezpieczny !? IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 09:27
      o czymś takim oczywiśie
    • wislok1 Re: Balaton niebezpieczny !? 30.04.12, 13:10
      "Klient naszego znajomego" ?
      A kto to taki ?

Ekipa płetwonurków nie znalazła drugiego dna ???
      Kiepski dowcip

Oczywiście nad Balatonem jest różnie, na północy nie ma tak fajnych warunków dla dzieci, jak np. w Siofok.

Ale gdyby coś takiego jak drugie dno było, to by już dawno o tym trąbiła konkurencja,
      ciepłe i płytkie jeziora są nie tylko na Węgrzech
    • Gość: Krzychu_Wawa Re: Balaton niebezpieczny !? IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 10:48
      Byłem dwa lata temu nad Balatonem z rodziną i nic takiego nie słyszałem. Dzieciaków po prostu trzeba pilnować tak samo przy jednym jak i podwójnym dnie.
      • Gość: jaszczur Re: Balaton niebezpieczny !? IP: *.toya.net.pl 07.05.12, 14:29
        Podwójne dno widziałem dwadzieścia lat temu na Mazurach. Pływaliśmy kajakami po jeziorze i mój kolega wyszedł z kajaka ( nie pamiętam po co) ponieważ piaszczyste dno było tylko pół metra pod nami. Na szczęście trzymał się kajaka bo wpadł cały pod piasek, wyciągnąłem go i skończyło się na strachu. Wkładaliśmy całe wiosło i prawdziwego dna nie dało się wyczuć. Miejscowi mówili ,że piasek po deszczu "nabierał" powietrza i unosiła się warstwa kilku centymetrów.
        Byłem nad Balatonem kilka razy ale nic podobnego nie słyszałem. Mówiąc szczerze gdyby nie to forum nie wspominał bym o tym nigdy ponieważ od tamtej chwili minęło tyyyyyyle czasu.
    • Gość: ona1971 Re: Balaton niebezpieczny !? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.12, 15:48
      Wróciliśmy z nad Balatonu . Na plażach bezpiecznie . Dzieciaki szalały w wodzie . Trzeba było się znacznie oddalić od brzegu aby osoba o wzroście 170 cm mogła się na stojąco zanurzyć po szyję .
    • helkatours Re: Balaton niebezpieczny !? 08.05.12, 22:57
      Witam!

Miszkam od 2 lat w Siófok nad Balatonem, mam tu wielu przyjaciol., ktorzy mieszkaja od dziecka - sami sie kapali jako dzieci, teraz maja wlasne dzieci, pierwszy raz slysze cos takiego. Nie chce pisac, ze bzdure, bo to nieladnie, ale Balaton jest bardzo bezpiecznym akwenem jesli chodzi o osoby kapiace sie (jest stosunkowo plytki, nie ma wirow, jest cieply, nie ma takich przypadkow szokow termicznych jak w Polsce, ze nagrzany czlowiek wejdzie do zimnej wody). Bardziej niebezpieczny jest dla zeglarzy, ktorzy jesli nie znaja dobrze akwenu i przeceniaja swoje mozliwosci, to moga sie naciac.

Znam wielu kapitanow tutaj z Zeglugi Balatonskiej i przypadki utoniecia sa naprawde ewenementem. Nawet im pijani Niemcy za burte nie wypadaja. Najniebezpieczniejsza sytuacja o jakiej slyszalam, to ze dwoch kolesi (Wegrow) probowalo noca przeplynac na drugi brzeg, bo o cos tam sie zalozyli i statek-dyskoteka malo ich nie przejechal, bo raczej byli slabo widoczni. Ale nic im sie nie stalo. W zasadzie zalapali sie na dyskoteke.

Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: domi Re: Balaton niebezpieczny !? IP: *.nowysacz.vectranet.pl 29.06.12, 23:40
      Ja z mężem byłam nad Balatonem dwa lata temu i było super, natomiast z naszej miejscowości pojechały dwie rodziny i podobno dwóch chłopców utonęło w bliżej nie wyjaśnionych okolicznościach, rodziny ich przedstawiali to jakoby coś ich wsysało i jednego po 3 dniach a drugiego chłopca po 4 dniach woda wyrzuciła na powierzchnię, podobno są to tereny powulkaniczne i możliwe ze coś zasysa ludzi. W każdym bądź razie już mi się odechciało jazdy nad Balaton!
      • Gość: vvv a co dopiero Dunajec IP: *.ists.pl 30.06.12, 06:56
        ta rzeka nie "podobno" ale "na pewno" co roku zbiera śmiertelne żniwo i wśród dzieci i dorosłych. Nie dalej jak tydzień temu porwała 13 latka.
        I jak z tym żyjesz?
      • Gość: gnypek Re: Balaton niebezpieczny !? IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.12, 10:59
        No to utonęło czy podobno utonęło? I na podstawie plotek można tak wyciągać wnioski ?
        Trudno o większe durnoty. To już wolę jak ktoś pięćdziesiąty raz pyta o to samo niż raz takie bzdury poczytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka