Gość: Andre IP: *.pcplus.com.pl 13.10.02, 10:58 Dowiedziałem się że mam metalowy kolektor. To sugreuje założenie tańszej instalacji. Ale co z komputerem pokładowym ? Czy da się oszukać prostacką instalacją ? PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MDP Re: LPG do Fabii 1,4 MPI 68KM IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 14:46 Tu nie chodzi o "oszukiwanie" samochodu, ale o przepisy. Jesli Pana samochód zostal po raz pierwszy (w Polsce) zarejestrowany po 30 czerwca 1995 roku, musi miec zamontowany komputer sterujacy, który chroni system lambda i katalizator, a przy tym ma pozytywny wplyw na jakosc spalin. Samochody zarejestrowane po 30 czerwca 1995 musza spelniac odpowiednie normy emisji spalin, a bez tzw. "elektroniki", czyli komputera, nie jest to mozliwe - i brak komputera w takim aucie moze sie zle skonczyc na corocznym badaniu technicznym samochodu, poniewaz nie przejdzie on testów. Wielu montazystów nie zna przepisów regulujacych montaz instalacji gazowych w samochodach, a do tego nie wszyscy dbaja o interes klienta tak, jak o swój wlasny, dlatego - chcac przyciagnac klientów cena - oferuja instalacje bez elektroniki, nie informujac o ewentualnych konsekwencjach. Radze wiec przede wszystkim wystrzegac sie przypadkowych warsztatów, które po montazu beda próbowaly zrzucic odpowiedzialnosc za wybór instalacji na Pana. Gość portalu: Andre napisał(a): > Dowiedziałem się że mam metalowy kolektor. > To sugreuje założenie tańszej instalacji. > Ale co z komputerem pokładowym ? Czy da się oszukać prostacką instalacją ? > PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś