Dodaj do ulubionych

Lęk przed hałasem

14.05.10, 20:59
Witam,
Moja prawie roczna córka zaczęła niedawno bać się przeraźliwie dźwięków
dobiegających zza okna. Mam wrażenie że lęk zaczął się w momencie, kiedy
miałam spory katar i musiałam dużo wydmuchiwać nos. Czy jest to normalne dla
dziecka w tym wieku, czy mogę jej jakoś pomóc oswoić te lęki. Trochę pomaga
zamknięcie okien, ale dźwięków nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować, a
słychać je często. Dodam, że na spacerze córka nie boi się i że właściwie od
urodzenia jest bardziej wrażliwa na dźwięki (wybudzały ją ze snu).
Obserwuj wątek
    • mezatkaap Re: Lęk przed hałasem 15.05.10, 00:37
      Zwalam na słuch doskonały :) nie tyle lęk, co dar absolutny i nadwrażliwość; mam
      podobnie: np. dźwięk wiertarki zwyczajnie, autentycznie mnie "boli", podobnie
      wysokie tony i grające zabawki - tortura. Córka wdała się we mnie. Na placu
      zabaw jest ok, dopóki dzieci nie zaczną "piszczeć", wówczas Młoda wieje, a ja za
      nią; nie mam pojęcia, co to będzie w przedszkolu, ja bynajmniej cierpiałam
      srodze. Można z tym "darem" żyć, lekarstwa brak, ale jest to uciążliwe. Dajcie
      znać, gdy coś "zaradzicie" :)
    • Gość: niebioska Re: Lęk przed hałasem IP: 195.117.224.* 15.05.10, 23:25
      najwyraźniej to normalne. mój roczny syn dźwięków zza okna się nie boi (ale
      wyłapie każdy), za to nikt poza mną nie może przy nim kichnąć czy smarknąć. ja
      mogę, bo od ponad pół roku cierpliwie powtarzam "teraz mama zrobi apsik", "teraz
      mama zrobi fu-fu noskiem" :D.
      sam piszczy tak, że nietoperze błagają o litość, ale niech no tylko inne dziecko
      piśnie przy nim - panika!
      myślę, że to przejdzie, choć ja też z tych, co na koncert idą i zatykają uszy,
      bo za głośno...
      • domi_33 Re: Lęk przed hałasem 16.05.10, 13:27
        mój synek ma ponad rok, ciąża była w totalnym remoncie więc bywało głośno i też ma taką nadwrażliwość na głośne dźwięki. jak coś głośniej za oknem przejedzie to leci do mnie, wdrapuje się i tuli. a wczoraj byliśmy w mini zoo i były pawie i jak zaczęły tak strasznie głośno krzyczeć to on aż się wzdrygnął i mocno przestraszył i poryczał. szybko wyszliśmy. niektóre dzieci są nadwrażliwe na głośne dźwięki. takie typy. mnie bardziej interesuje co z tym robić dalej i jak je przyzwyczajać do głośnych rzeczy? przecież nie zrobię mu ekspozycji i nie będę codziennie dźwięków odrzutowca puszczać. może macie jakieś pomysły? jakoś oswoić lęk trzeba bo życie jest pełne hałasów. :/
    • justyna_dabrowska Re: Lęk przed hałasem 17.05.10, 21:48
      Normalne. Trzeba przeczekać. Minie:)

Pozdrawiam
      JD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka