Dodaj do ulubionych

strach przed pajakami

IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 14.05.11, 23:24
Chcialabym sie poradzic jak/czy pomoc corce ktora boi sie pajakow. Corka ma 3 lata i 8 miesiecy, w zeszlym roku nie reagowala tak silnie i negatywnie na pajaki widziane w ogrodzie. Natomiast w tym roku piszczy, blednie i ucieka jak zobaczy pajaka lub cokolwiek podobnego. Doslowie nawet kawalek czarnego liscia przyprawia ja o palpitacje serca. Wypatruje tych pajakow doslownie wszedzie: w ogrodzie i w domu.
Czy to taki etap rozwoju czy co? Robic cos/ pomoc jej czy po prostu przeczekac. Na pewno jej pajakami nie straszylismy, moze cos w przedszkolu dzieciaki wymyslala - nie wiem. Tlumaczymy ze pajaki sa male, nie maja zebow i jej nic nie zrobia ale nic nie pomaga. Przezywa to strasznie gdyz nawet czasami przez sen krzyczy ze sie boi. Co robic? dziekuje
Obserwuj wątek
    • joshima Re: strach przed pajakami 14.05.11, 23:54
      Gość portalu: Monika napisał(a):

> Czy to taki etap rozwoju czy co?
      Podejrzewam, że ktoś ją nastraszył. Dzieci same z siebie nie zaczynają się bać czegoś co wcześniej nie wzbudzało emocji.

> Tlumaczymy ze pajaki sa male, nie maja zebow i jej nic nie zro
      > bia ale nic nie pomaga.
      Zaprzeczenie lękom nic nie da, a może przynieść jeszcze gorsze skutki. Dziecko się boi a mama bagatelizuje. Raczej chyba lepiej iść w kierunku: "wiem, że się boisz, ale ze mną jesteś bezpieczna". Fajnie by było znaleźć kogoś kto się nie boi pająka wziąć na rękę żeby pokazał, że wszystko jest OK i kontakt z pająkiem nie jest groźny.
      • cibora Re: strach przed pajakami 15.05.11, 16:18
        joshima napisała:
        > Podejrzewam, że ktoś ją nastraszył. Dzieci same z siebie nie zaczynają się bać
        > czegoś co wcześniej nie wzbudzało emocji.
        No ja właśnie nie wiem. Mój wielki entuzjasta traktorów i robót polowych :-) dwa tygodnie temu na widok traktora zaczął uciekać, chowa się, a jak jedziemy na działkę to co chwila pyta czy traktory będą pracować. Nikt go nie nastraszył, traktor na niego nagle nie wyskoczył :-) Po prostu zaczął się bać.
        To samo od kilku dni jest z sowami. Muszę zasłaniać okna, "bo tam są sowy". Nic nie oglądał, nikt mu nic nie opowiedział, nie mamy żadnej bajki z sową (oprócz Kubusia Puchatka, ale daaawno nie czytana), jedynie oglądał w albumie o ptakach, też dawno temu.
        Ja mam nadzieję, że to taki etap i mu przejdzie.
        A do autorki wątku - Ty się pająków nie boisz? Młodsza córka mojej siostry reaguje histerycznie na pająki, jak jest z mamą :-) Jak jest ze mną to oglądamy je, robimy zdjęcia, zero reakcji :-)
        Pozdrawiam.
        Agnieszka
        --
        Staś (03.05.2008)
        • joshima Re: strach przed pajakami 15.05.11, 21:50
          cibora napisała:

> No ja właśnie nie wiem. Mój wielki entuzjasta traktorów i robót polowych :-) dw
          > a tygodnie temu na widok traktora zaczął uciekać, chowa się, a jak jedziemy na
          > działkę to co chwila pyta czy traktory będą pracować. Nikt go nie nastraszył, t
          > raktor na niego nagle nie wyskoczył :-) Po prostu zaczął się bać.
          > To samo od kilku dni jest z sowami.
          A zawsze Ty z nim jesteś? A ogląda bajki ? A zawsze oglądasz z nim?

> nikt mu nic nie opowiedział,
          a skąd wiesz?
          • cibora Re: strach przed pajakami 16.05.11, 09:32
            joshima napisała:
            > A zawsze Ty z nim jesteś? A ogląda bajki ? A zawsze oglądasz z nim?
            > > nikt mu nic nie opowiedział,
            > a skąd wiesz?

Przynajmniej od dwóch miesięcy (od momentu kiedy się zaczęły te strachy, a nawet dłużej) jestem z nim ja, czasami mąż. Mąż przepytany, nic mu nie mówił. Z nikim więcej nie zostawał, a jak kogoś spotykaliśmy to ja byłam. I słyszałam co kto mówił :-) Bajek właściwie nie ogląda, bo nie chce. Jeżeli coś oglądał to z płyty, bo telewizji nie mamy, a na płytach wiem co mam.
            Jak się zaczął bać psów to wiedziałam, że mój tata mu opowiedział, że pies może ugryźć. A teraz nic takiego nie było.
            Agnieszka
            --
            Staś (03.05.2008)
      • alicjawu Re: strach przed pajakami 17.05.11, 20:50
        dzieci mają takie różne "strachy"
        potrzebują czasu, a czasem sprytnej pomocy w oswojeniu
        Wojtek bał się prysznica, mimo, że widzi jak ja myję sobie głowę. A dziś dał się namówić na łaskotki wodą z prysznica. Boi się jeszcze suszarki do włosów, odkurzacza, wentylatora, głośno pracujących roboów kuchennych, kosiarki do trawy, buczących i migająych zabawek
        A przedmioty te są od zawsze w jego otoczeniu, widzi normalne użytkowanie, mówię, że nic złego się nie dzieje, a on i tak ucieka ;-)
    • monzdr Re: strach przed pajakami 15.05.11, 14:00
      A może jakaś maskotka,zabawka,która będzie strzegła dziecka przed pająkami?Tak sobie myślę,że może to dodałoby dziewczynce odwagi,pewności.A na marginesie,ja do dziś piszczę,gdy widzę pająka i nie wejdę do pokoju,jeśli wiem,że siedzi w nim pająk:p
      • verdana Re: strach przed pajakami 15.05.11, 14:02
        Ja bym nic nie robiła - w tym wieku dzieci mają różne lęki. Najlepiej przeczekać. Zabawka mogła by ew. być OK, jeśli dziecko nie dostanie histerii na jej widok. Moja dorosła znajoma, osoba niezykle racjonalna, nie jest w stanie nawet grać w grę komputerową z pająkiem:)
        • monzdr Re: strach przed pajakami 15.05.11, 14:05
          Nie miałam na myśli zabawki-pająka,bo to uważam za sadyzm:p Myślałam o jakiejś innej zabawce,może zwierzątku,które potrafiłoby pokonać pająka,żeby w obecności zabawki dziecko czuło się pewniej.
          • verdana Re: strach przed pajakami 15.05.11, 14:30
            A, to może być:)
            A mnie się przypomniała metoda z dzieciństwa mojej corki. Bylysmy na wakacjach i trzylatka dostawała histerii, widząc krowę, a wieś to byla. Powiedziałam jej, ze ma się krowie przedstawić, wtedy krowa bedzie ją znała i na pewno krzywdy nie zrobi.
            Moje dziecko grzecznie przedstawiało sie krowom, a potem chodziło i opowiadało co robiła jej kolezanka krowa.
            Może kolega-pająk nie byłby zły?
            • molly_bloom Re: strach przed pajakami 15.05.11, 15:53
              A może pokaż jej odcinek Świnki Peppy o pająku? :)
    • soffia75 Re: strach przed pajakami 15.05.11, 22:11
      Zajrzyj do tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,575,113152711,,5_latek_panicznie_boi_sie_pajakow.html?v=2 - jest tam kilka dobrych rad. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka