Gość: mamamała123
IP: *.dynamic.chello.pl
21.01.14, 14:49
Moja córka 18 mcy jest ciągle w ruchu, nawet bajki ogląda w ruchu. Bawi ją zabawa w chowanego, w a kuku, ganianie, wszystko co ruchowe. Nie mówi, tylko coś po swojemu gada. Do tego od kilku tygodni zaczęła sama interesować się książkami, bierze i ogląda obrazki, pokazuje palcem i ja jej mówie co na nich jest,ale niestety jak juz zapytam"gdzie piesek" to nie chce pokazać. Jak sma biorę lalę i chcę pokazać na niej oczy,uszy to ona nie jest tym zainteresowana, biegnie dalej, jak chce pokazac na sobie też ją to nudzi, oczywiście pokazuje jej podczas zabawy, np ganiamy się a ja łapię ją za brzuch i mówie-dawaj brzuszek. Pomimo to ona sama nie słucha mnie jak mówie jej pokaż brzuch to leci dalej do zabawek, klocków, biegania. Jednak chyba rozumie co sie do niej mówi, bo jak mówię-daj-to daje przedmiot trzymany w ręce, jak się ganiamy i mówię daj buzi i wystawiam usta to podchodzi daje buziaka i się śmieje. Czy to, że nie chce się nauczyć części ciałą, i nie pokazuje obrazków to objaw zaburzenia czy może bć tak,żę jak na razie jest to dla niej nudne, bo woli ruch. PO za tym musze sie przyznać, że przez ciąże, która miałam zagrożoną ostatnio rzadko się z nią bawiłam w ten sposób, bo wcześniej w ogóle jej to nie interesowało, a potem przez moje problemy nie poświęcalam jej tak czasu czego bardzo żałuję. Tak naprawdę pokazuję jejobrazki gdy sama wezmie książeczke, bo inaczej nie jest zainteresowana i pokazuje jej od miesiąca. Czy ma jeszcze czas na to aby zacząć pokazywać? Jak jeszcze mogę z nią ćwiczyć aby było to dla niej ciekawe, bo ona nie usiądzie aby mnie posłuchać i tak aby nadgoniła swoje braki?