Dodaj do ulubionych

Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie?

IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.14, 14:49
Moja córka 18 mcy jest ciągle w ruchu, nawet bajki ogląda w ruchu. Bawi ją zabawa w chowanego, w a kuku, ganianie, wszystko co ruchowe. Nie mówi, tylko coś po swojemu gada. Do tego od kilku tygodni zaczęła sama interesować się książkami, bierze i ogląda obrazki, pokazuje palcem i ja jej mówie co na nich jest,ale niestety jak juz zapytam"gdzie piesek" to nie chce pokazać. Jak sma biorę lalę i chcę pokazać na niej oczy,uszy to ona nie jest tym zainteresowana, biegnie dalej, jak chce pokazac na sobie też ją to nudzi, oczywiście pokazuje jej podczas zabawy, np ganiamy się a ja łapię ją za brzuch i mówie-dawaj brzuszek. Pomimo to ona sama nie słucha mnie jak mówie jej pokaż brzuch to leci dalej do zabawek, klocków, biegania. Jednak chyba rozumie co sie do niej mówi, bo jak mówię-daj-to daje przedmiot trzymany w ręce, jak się ganiamy i mówię daj buzi i wystawiam usta to podchodzi daje buziaka i się śmieje. Czy to, że nie chce się nauczyć części ciałą, i nie pokazuje obrazków to objaw zaburzenia czy może bć tak,żę jak na razie jest to dla niej nudne, bo woli ruch. PO za tym musze sie przyznać, że przez ciąże, która miałam zagrożoną ostatnio rzadko się z nią bawiłam w ten sposób, bo wcześniej w ogóle jej to nie interesowało, a potem przez moje problemy nie poświęcalam jej tak czasu czego bardzo żałuję. Tak naprawdę pokazuję jejobrazki gdy sama wezmie książeczke, bo inaczej nie jest zainteresowana i pokazuje jej od miesiąca. Czy ma jeszcze czas na to aby zacząć pokazywać? Jak jeszcze mogę z nią ćwiczyć aby było to dla niej ciekawe, bo ona nie usiądzie aby mnie posłuchać i tak aby nadgoniła swoje braki?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 21.01.14, 15:14
      oczywiscie, ze ma jeszcze na wszystko czas.

dokladnie kropka w kropke opisalas mojego syna w tym wieku.

dzisiaj 2 latek - gada, pokazuje, nazywa wszystko. czasem zaluje, ze knebla nie moge zalozyc :P
      • verdana Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 21.01.14, 18:28
        Daj dziecku spokój. Rozumie, ale nudzi ją stanie bez ruchu i pokazywanie części ciała. To nie jest pasjonujące zajecie. Chcesz sprawdzić czy rozumie - dawaj jej polecenia wymagające ruchu, a nie pokazywania.
    • aleksandra1357 Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 22.01.14, 11:57
      No nie wiem, niby w normie jeszcze, ale większość dzieci pokazuje nosek i oczko ok. 10 miesiąca życia. Roczne dzieci pokazują nazywane przedmioty w książeczce.
      Czy potrafi odpowiedzieć na pytanie twierdząco i przecząco? (Nie chodzi o słowa "tak" i "nie", ale np. "taaa", "ne" itp.)
      Ja rozumiem, że się rusza, ale dziecko może przez 10 h dziennie biegać, a potem przez 5 minut siedzieć i oglądać z mamą książeczkę.
      Jak dla mnie niepokojące.
      Tylko brak mowy w normie.
    • demonii.larua Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 22.01.14, 12:43
      Dziecko to nie małpka, w takim wieku pokazuje albo i nie :)
      Jeśli chcesz ją nauczyć rozpoznawania części ciała możecie bawić się przed lustrem - to często atrakcyjniejsze niż książeczki.
      • Gość: mamamała123 Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.14, 13:26
        Niby tak też sie spotkałam z tym że dzieci 10 mcy-12 mcy pokazują,ale przyznaje bez bicia, że zawaliłam, bo ja dziecku nie pokazywałam obrazków, nie nazywałam niczego w tym wieku. Tak naprawde zaczelam pokazywac dopiero ok miesiąc temu więc mam nadzieję, żę z tego tytułu ma jeszcze czas na naukę. Dziecko biega ale jak pisałam już wcześniej od mca ma juz taką fazę , że bierze książeczkę do rączki, ogląda, wskazuje palcem a ja wtedy nazywam obrazki. Wczoraj zapytalam gdzie jest myszka miki i pokazała , ale może to był przypadek ;) Czasem wskaże czasem nie, czasem ignoruje moje pytanie gdy oglądamy książeczkę i wertuje kartki dalej pokazując mi interesujace ją obrazki. Niestety moje dziecko nie jest zainteresowane patrzeniemw lustro i nauką części ciała, staram się pokazywać części ciała na obrazkach w książeczkach.
        • aleksandra1357 Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 22.01.14, 14:25
          Wiesz, to nie o to chodzi, że dziecko trzeba UCZYĆ części ciała, mowy itd.
          Dziecko uczy się samo, mimochodem.
          Ale należy do dziecka dużo mówić, zachowywać się naturalnie. Części ciała dziecko się uczy już w wieku ok. 6 miesięcy, jak mama mówi przy ubieraniu: teraz rączka, teraz nóżka itd.
          Dziecko się uczy przy okazji, a nie przy specjalnych wysiłkach matki.
          Tak więc nie rób sobie wyrzutów, że nie "uczyłaś", tylko po prostu dużo mów do dziecka.
          Ja nawet nie wiem, czy to pokazywanie w książeczkach nie jest szkodliwe ;)
          Na pewno dziecko, które nie ma ani jednej książeczki i nie widziało ani jednego obrazka, ma szansę doskonale się rozwijać, obserwując rzeczywisty świat.
          • murwa.kac Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 22.01.14, 14:29
            ja nie uczylam specjalnie.

tak wlasnie jak piszesz - mimochodem.
            zalapal tuz przed 2 urodzinami.

teraz pokazuje na sobie palcem i pyta a to? a to?
            i w ciagu miesiaca z ogolnikow typu buzia, noga, reka weszlismy na etap usta, nos, brwi, policzki, palce, dlon, łokiec, kolano etc.
            • demonii.larua Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 23.01.14, 12:32
              > tak wlasnie jak piszesz - mimochodem.
              > zalapal tuz przed 2 urodzinami.
              Dokładnie. Podczas mycia ząbków, podczas kąpieli, podczas ubierania itp.
    • rulsanka Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 22.01.14, 14:37
      nawet bajki ogląda w ruchu

Najlepiej, żeby w tym wieku w ogóle nie oglądała :)

Co do poleceń, może próbuj dawać jej jakieś bardziej życiowe zadania. I bardziej skomplikowane, ambitniejsze. Np. podaj mi but, zdejmij czapkę. Dziecko 18m może wykonać polecenie kilkuelementowe, np. wyjmij z szafki krokodyla i przynieś go do mnie. Mój syn też zazwyczaj ignoruje pytania o oko, ucho. Albo pokazuje odwrotnie. Natomiast czapkę zdejmuje od razu. Podobnie ze skarpetką. Pokazuje siusiaka i brzuch z wielką dumą. Po prostu te czynności są dla niego fajne.
      Spróbuj nauczyć córkę kilku znaków bobomigów (np. jeść, pić, spać, lampa). To przyspiesza komunikację. Przydaje się też mowa nianiek, czyli słowa skrócone np. bach, bum, am, lulu.
    • Gość: domza2 Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 23.01.14, 10:11
      Z opisu wydaje się, że jest norma, ale to trudno orzec na podstawie postu w necie. Ja zawsze myślę, że jeśli mama ma jakieś wątpliwości ( a często intuicja matczyna nie zawodzi) to od tego jest lekarz rodzinny, tutaj nikt nie postawi diagnozy.

Teraz już masz się lepiej, poświęcaj więc czas na zabawę z dzieckiem. Niech to nie będzie natrętne nauczanie, ale zabawa. Dziecko uczy się najchętniej, jeśli wejdziesz w jego zainteresowania. Jak już mądrze napisały poprzedniczki, jeśli lubi biegać, wydawaj jej polecenia związane z ruchem, z przynoszeniem rzeczy itd. Jeśli do tej pory nikt się nie bawił z dzieckiem statycznie, to musi się tego także nauczyć. Po gonitwie warto usiąść z dzieckiem i pobawić się książeczkami. Piszesz, że dziecko pokazuje i Ty musisz mówić, gdzie coś jest. Ale sama nie odpowiada pokazywaniem. Czyli jest na etapie uczenia się, jak się coś nazywa. Odpowiadaj jak najwięcej, na jej pokazywania, powtarzaj to często, nawiązuj do tego, co widziałyście w książeczkach.
    • mamamala123 Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 24.01.14, 11:58
      Dziękuję za odpowiedzi. To jest tak, że do tej pory wydawało mi się, że dziecko ma jeszcze czas, ale koleżanka mnie postraszyła i dlatego postanowiłam się zapytać na forum. Chodzi o to, że dziecko wg mnie nie przejawia jakis oznak np autyzmu. Jest bardzo kontaktowe, zawsze usmiechnięte, często ciąga mnie do zabawy wspólnej np układania klocków. Koleżanka postraszyła mnie po tym, że np dziecko ciągnie mnie za rękę do czegoś co chce, ale palcem też potrafi wskazać, a np dziś ciągnęła mnie do swojego kubeczka żeby podać jej picie, a ja pokazałam jej soczek w butelce i powiedziałam daj kubek wskazując palcem na jej kubek i wzięła ten kubek i mi przyniosła aby jej nalać picia. PO za tym od jakiegos czasu zaczęłą przeglądać książeczki, pokazywać palcem, nie chętnie odpowiada co jest na obrazku,ale wczoraj 3 razy poprawnie wskazała zegar-może przypadek,ale cieszy ;) Od wczoraj zaczęła sama brać lalę do ręki i pokazywać paluszkiem na jej oczy, nosek, uszy(oczywiście mówie jej wtedy co gdzie jest). Koleżanka twierdzi, żę to późno, bo na półtorej roku powinna juz pokazywać, wykonywać polecenia , pokazywac części ciała. Ja mam nadzieje że u niej to przyjdzie z czasem, bo pociesza mnie fakt, że jednak zaczęła się tym interesować. Wcześniej nie przejawiała zainteresowań tylko ruch ją interesował i pod tym względem jest super-rozwinięta. Wydaje mi się, że ona rozumie słowa tylko czasem nie ma chęci wykonywać poleceń-możliwe w tym wieku? Mówię jej daj klocek poda, a innym razem daj misia i nie reaguje tylko z nim biega. Koleżanka twierdzi, że to jest już coś nie tak, żę ona nie umie robić kosi kosi, ani tu kokoszka dziobała-ale przyznam się choćmi wstyd,że ja jej tego nigdy nie uczyłam, a teraz jak jej pokazałam to nie jest zbytnio tym zainteresowana, raczej łapie mnie za moje ręcę i robi ze mną kosi kosi. Z drugiej strony jakcos ją interesuje to potrafi naśladować np rozmowe przez telefon, jak mowie halo halo, to bierze swoj telefonik przystawia mi do ucha a potem sobie i mowi do niego po swojemu. Ostatnio jak mążprzecieral meble zlapala szmatke i udawala ze tez je przeciera, ale jak mowie nasladuje to co ja w danej chwili interesuje, a jak ja chce zeby nasladowala klaskanie to nie chce-może ją to nie interesuje? Dziś pokazała w ksiazeczce zegar, mąż zdjął zegar ścienny z przedpokoju i pokazał jej a ona odrazu odwróciłą się do tyłu , przeszła do przedpokoju i spojrzałą na ścianę gdzie wisiał, ja byłam w szoku bo nie zdawałam sobie sprawy, że ona wie,że on tam wisi na codzień, nigdy nie widziałam, aby przykuł jej uwagę. Nie wiem czy panikować czy poczekać możę jeszcze ma czas, nie zrozumcie mnie źle nie chce biegać bez potrzeby po specjalistach tym bardziej, że gdzieś czytałam, żę w tym wieku ciężko zdiagnozować dziecko, że najlepiej poczekać do minimum 2 lat, bo dziecko ma jeszcze czas.
      • mamamala123 murwa.kac 24.01.14, 12:03
        Murwa.kac czy możesz sie do mnie odezwać na priv? Czytałaś mój przedostatni post? Opisałam zachowania córki, chciałabym się dowiedzieć czy zachowania twojego syna w tym wieku były podobne? Ja się z góy przyznaję, żę wiele rzeczy może wychodzić z tego, że zawiodłam jako matka-ale chcę to nadrobić. Myślałąm,że dziecko jest za małe, nie interesuje jej to i nie pokazywalam jej części ciała nawet przy kapieli czy przebieraniu, tak smao z zabawami w kosi kosi czy obrazkami. Mam nadzieję, że to wszystko wynika z mojego błędu a nie jej zaburzeń, no bo w sumie skąd może wiedzieć jak się co nazywa skoro nikt jej nie mówił, babcie sie nie interesują, a ja naprawde nie wiedziałam, jest mi głupio i wstyd, ale codziennie nadrabiam, cały czas do niej gadam. Proszę odezwij się na

mamamala123@gazeta.pl
      • Gość: Kinderczekolada Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? IP: *.31.20.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.01.14, 12:21
        Nie panikuj, zwyczajnie wspomagaj jej rozwoj najlepiej jak potrafisz (a jak nie potrafisz to poczytaj albo umów sie na rozmowę z psychologiem, ktory podpowie Ci co robic). Normy rozwojowe dla dzieci w tym wieku sa naprawde dość szerokie. Zreszta widac to w żłobku czy na placu zabaw, sa dzieciaki, ktore dopiero co nauczyły sie chodzic (wielu lekarzy wlasnie do tego czasu daje dzieciom czas) i takie, ktore sprawnie biegają skaczą, wlaza na wszystko. Jedne mowia wyraźnie i zdaniami, a inne 8-10 słów (albo i tego nie) itd.
        Zabawy tez lubią rożne, wiec w jednych sa dobre, a w innych słabe (np. moje dziecko nie lubi bawić sie klockami, a sortery wykorzystuje w dość oryginalny sposób, na teście na tym zadaniu pewnie by poległ).
        I oczywiscie kosi-kosi moje dziecko tez nie robi, bo nigdy w życiu tak sie z nim nie bawiłam (nie lubię tej zabawy) ;)
        • murwa.kac Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 24.01.14, 12:23
          Gość portalu: Kinderczekolada napisał(a):

I oczywiscie kosi-kosi moje dziecko tez nie robi, bo nigdy w życiu tak sie z nim nie bawiłam (nie lubię tej zabawy) ;)

tak jak u mnie ;)
    • princy-mincy Re: Dziecko 18 mcy opóźniona mowa i zachowanie? 25.01.14, 22:34
      Z obserwacji mojej córki i kilku innych dzieci w zbliżonym wieku, widziałam dwa rożne modele rozwoju (uogólniam, chodzi o cechy wspólne).
      1) dzieci bardziej statyczne, mniej ruchliwe, bardziej skupione na mowie, na jednej konkretnej rzeczy. Np corka koleżanki potrafiła mowić wiele słów w wieku zaledwie 15 mcy a na placu zabaw potrafiła siedzieć pól godziny w piaskownicy przesypując piasek
      2) dzieci bardziej dynamiczne, ciagle w ruchu, motorycznie bardziej rozwinięte. Moja corka w wieku 15 mcy wspinała sie na dwumetrową drabinkę, piaskownica ja nudziła, no chyba, ze mozna było rozwalac babki z piasku albo siedziały z niej inne dzieci, mówiła pojedyncze słowa, była w ciągłym ruchu, przemieszczała sie od drabinki do zjeżdżalni, potem na huśtawke, karuzele, huśtawke równoważna, piaskownica, bujaki na sprężynach, wszędzie po 2-3 min i gnala dalej, wszystko ją interesowało, ale tylko na chwile.

Te rozńice tak widoczne w wieku ok 18 mcy, wyrównały sie ok 3 roku życia.
      Po prostu każde dziecko rozwija sie inaczej i w swoim tempie.
    • marcinraszka1 [...] 15.03.14, 13:35
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • zona_mi marcinraszka1 17.03.14, 14:13
        > Polecam Ci blog (...) tam poczytasz wiecej i znajdziesz pomoc w swojej sprawie.

A ja Ci polecam lekturę regulaminu forum Gazeta.pl - tam znajdziesz więcej na temat spamowania i darmowej reklamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka