Dodaj do ulubionych

Problem z odpieluchowaniem 3-latki

26.08.16, 21:00
Witam. Mam problem z odpieluchowaniem mojej niespełna 3 letniej córki. Ona dużo rozumie, dużo mówi i w teorii wie, do czego służy nocnik, a ciągle sika w majtki. To samo z kupą. A problem w tym, że idzie do przedszkola i boję się reakcji tych pań. Nie mam już pomysłów jak ją nauczyć robić do nocnika. Próbowałam przekupstwa, nagród itp. Efekt taki, że posiedzi na nocniku i zaraz wstaje i mówi, że już, a w nocniku pusto.
Obserwuj wątek
    • rozka26 Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki 27.08.16, 22:27
      Dziś pierwszy raz zrobiła siku do nocnika...3 razy w ciągu dnia - sukces :)
      • zama-zama Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki 28.08.16, 21:34
        no więc nie pozostaje ci nic innego jak zapakowac do przedszkola duuuuużo kompletów ubań na zmianę i tak chcac niechąc córka się odpieluchuje w przedszkolu, nauczą ją panie i inne dzieci
        • rozka26 Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki 29.08.16, 13:32
          Dzięki za pocieszenie :) liczę na to, że nauczy się od innych dzieci.
    • kj-78 Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki 28.08.16, 22:06
      Moja 3-latka po prostu nie czula jeszcze w tym wieku, kiedy jej sie chce, nawet po 2 miesiacach bez pieluchy do toalety szla jak juz zamoczyla majtki, bo wtedy czula. Dzieci roznie dojrzewaja (moj syn odpieluchowal sie w wieku 2 lat). Moja zalapala w 1 dzien bez zadnej wpadki w wieku 3 lat i 3 miesiecy. Bardzo zaluje, ze ja stresowalam i tresowalam, jak ona po prostu nie czula, te codzienne zmiany majtek po kilka razy przez kilka miesiecy... Jak miala 3 lata zapieluchowalam ja z powrotem, a 3 miesiace pozniej nagle poczula i probelm sie rozwiazal. Miej to na uwadze i powodzenia.
      • rozka26 Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki 28.08.16, 22:37
        Dzięki za odpowiedź. No właśnie ona woła jak już zrobi,, mamusiu kupa, siku itp. Jak już ma mokre gacie. W teorii wszystko na temat tego tematu wie jak ją pytam, a w praktyce jest różnie.
      • rozka26 Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki 07.09.16, 17:53
        Już załapała
    • Gość: Esme24 Re: Problem z odpieluchowaniem 3-latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.16, 13:43
      U nas było identycznie. Z tym, że jeszcze niezakładanie pieluchy doprowadziło do tego, że potrafiła trzymać mocz nawet 14 godzin więc odpuściłam. Porozmawiałam z nauczycielkami w przedszkolu i zakładałam jej po prostu pampersa. Codziennie chodziła z dziećmi oglądać ubikację, a gdy zdecydowała się na pół sekundy usiąść na desce dostała pieczątkę z kotkiem w nagrodę. Następnego dnia zdecydowała się zrobić siusiu na ubikacji, a trzeciego dnia podjęła decyzję, że do przedszkola pieluszki już nie nosi. wygląda to tak, że co godzinę pytają ją czy chce siusiu, ona mówi, że nie, ale biorą ją za rękę i proponują jeszcze raz, jeśli jej się chce, to idzie z panią i robi. Po domu biega w pampersie po południu. Na noc nie potrzebuje, bo panuje nad pęcherzem idealnie. Cudacznie jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka