Dodaj do ulubionych

wychowanie dzieci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.17, 10:22
To ciężki kawałek chleba:). Kto ma na co dzień tą przyjemność ten sam wie najlepiej. Uwielbiam moje dzieci i jak każda mama skoczyłabym za nimi w ogień. Są niestety jednak i takie dni, że zamknęłabym się w łazience i została tam do wieczora. Może macie jakieś metody żeby zająć czymś pociechy. Syn ma 12 lat, a córka 8. O razu "mówię" nie chodzi mi o elektronikę (tablet i telefon odpada). Może znacie jakieś fajne gry, zajęcia itp. Przeszukując internet natknęłam się na fajny filmik :). Wprawdzie nie ma tam wzmianki czym zająć dziecko ale bardzo miło się ogląda :)
www.youtube.com/watch?v=M41Z254JQeo&t=95s
Obserwuj wątek
    • ania_adriano Re: wychowanie dzieci 29.04.17, 00:19
      Witaj Izka, sama jestem mamą i doskonale rozumiem Twój problem. Często zdarza się, że słyszymy od dzieci, że się nudzą, niejednokrotnie same nie potrafią sobie zorganizować czasu. Pomyśl, czy Ty (z mężem, partnerem czy kimś bliskim) macie jakieś pasje, zainteresowania, jak sami lubicie spędzać wolny czas? Twoje dzieci nie są już małe, zatem łatwiej im dobrać zajęcia adekwatne do wieku. Starałabym się jak najwięcej czasu spędzać poza domem, na świeżym powietrzu. Może wspólne wypady rowerowe, podróże? Nie wiem gdzie mieszkacie i jak bogata turystycznie jest Wasza okolica. Chłopca 12 lat mogłyby zainteresować zamki, a jest ich w Polsce naprawdę dużo. Umówcie się, że np w każdą sobotę czy niedzielę odwiedzacie jakiś wybrany punkt na mapie. A może rodzinny "nordic walking"? Kijki nie są drogie, a spacer zdrowy i przyjemna forma spędzenia wolnego czasu.
      W dni, kiedy nie sprzyja pogoda proponuję gry planszowe. Jest mnóstwo gier, w które grają całe rodziny (scrable, remik, wszelkiego rodzaju quizy np o Polsce, o świecie, o Europie czy też tak powszechny Monopol). To naprawdę świetna nauka i zabawa, która wciąga na wiele godzin :-) Dzieci są w takim wieku, że mogą grać oboje razem, może z koleżanką czy kolegą :-)
      Jeśli dzieci lubią zajęcia plastyczne, może warto np 2 razy w tygodniu organizować im takie domowe warsztaty? Nie dość, że rozwijają zainteresowania, to mogą stać się taką domową arteterapią, formą relaksu i wyciszenia. Polecam ksiązkę Ewy Baranowskiej - Jojko "Rozwojowa kreska - ćwiczenia plastyczne z elementami arteterapii". Znajdzie tu Pani kilkadziesiąt przykładów prac plastycznych dostosowanych do wieku dziecka. Inną książką, jaką polecam, to "Prace plastyczne rozwijające wyobraźnie - dla starszaków" Igora Buszkowskiego i Katarzyny Michalec - fanatastyczne przykłady prac z wykorzystaniem recyclingu (każdy ma w domu rolki po papierze toaletowym, butelki plastikowe, słomki i inne surowce wtórne, które można wykorzystać do wspólnej zabawy).
      Mam nadzieję, że chociaż trochę Pani pomogłam, życzę powodzenia i radości ze wspólnych zabaw :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka