Dodaj do ulubionych

galaretkowe pisanki

27.03.13, 18:19
Robiłam takie rok temu, teraz przypominam, jakby ktoś chciał zadziwić rodzinę na Wielkanoc:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/7I18ebWR0lwerrJAcX.jpg
Obserwuj wątek
    • elzbieta.24 Re: galaretkowe pisanki 27.03.13, 20:19
      Pomysł na ich zrobienie chodzi za mną od kilku dni - chyba się skuszę.
      • dorcia1234 Re: galaretkowe pisanki 27.03.13, 21:35
        zgiń przepadnij kusicielko
        galaretki będą w jajkach ale na słodko i tęczowo
    • zaba_300 Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 05:38
      Chłopu strasznie się spodobało już poprzednio. Zbiera skorupki od zeszłego roku! Ciekawe, czy mu się uda.
      • noirdesir2 Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 10:28
        wooow, powiedzcie, jak to się robi???? EXtra!
    • aankaa Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 14:22
      przypomnij jeszcze przepis smile
      • salimis Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 20:11
        Z tego co pamiętam to przepis na owe pisanki nie był akurat pi.asi tylko babcia47
        pi.asia podała przepis na słodkie pisanki galaretki wink

tutaj link do tamtejszego wątku forum.gazeta.pl/forum/w,87310,134609721,,Co_dobrego_bedziecie_robic_na_Wielkanoc.html?v=2
        • pi.asia Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 20:33
          Tak, pomysł był Babci47, ja tylko wykonałam.
          Można nawet galaretę z nóżek zrobić w skorupkach, też będzie fajnie.
          • pi.asia Re: galaretkowe pisanki 31.03.13, 19:05
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/bVeGanbbdYW32Ie8ZX.jpg
    • dzedlajga Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 16:58
      Asiu, możesz podać przepis na galaretkę?
      • pi.asia Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 20:54
        Ja nie umiem robić galaretki z nóżek, jeśli o taką galaretkę pytasz. Robiłam swego czasu galaretkę z kurczaka - gotowałam w małej ilości wody udka albo i ćwiartki, oczywiście doprawione, potem obierałam mięso z kości, a do wywaru dodawałam trochę żelatyny. Mięsko do filiżanek, i zalewałam wywarem. Można dodać groszek konserwowy, kukurydzę z puszki, jajko na twardo, paseczki papryki itd.

A przepis na to jak się robi pisanki/galaretki znajdziesz w linku podanym wyżej przez salimis.Jeśli coś jest niejasne, to pytaj.
      • mysiulek08 Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 21:43
        galarete z nozek robisz mniej wiecej jak Pi z kurczaka, z tym ze doskonale poprawia smak dodatek golonki smile

nozki plus golonke plus lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz, wloszczyzna jak do rosolu gotujesz tak dlugo az mieso z golonki bedzie sie rozpadac na wlokna, nozki tez. Tak jak rosol, powoli.

Wyciagasz delikatnie golonke i nozki, wywar dokladnie przecedzasz i odparowujesz. W miedzyczasie obierasz nozki i golonke z miesa, kawalki do wywaru, chwile jeszcze gotujac, caly czas na wolnym ogniu. Najczesciej galat (tak mowil moj dziadek smile) z nozek i golonki nie potrzebuje juz zelatyny, ale mozna troche dodac.

Wolne gotowanie daje czysty wywar.
        • aankaa Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 22:52
          zamiast wieprzowiny można pichcić golonki indycze - tu dodatkowym utrudnieniem są kości, z wywaru wyławiasz nie jeden konkretny gnat a kość + "odpryski"

po ugotowaniu warto gar wstawić do chłodnego miejsca (lodówka/balkon) żeby ściął się tłuszcz - z zimnego zbierasz łyżką cedzakową
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka