pi.asia 27.03.13, 18:19 Robiłam takie rok temu, teraz przypominam, jakby ktoś chciał zadziwić rodzinę na Wielkanoc: Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elzbieta.24 Re: galaretkowe pisanki 27.03.13, 20:19 Pomysł na ich zrobienie chodzi za mną od kilku dni - chyba się skuszę. Odpowiedz Link
dorcia1234 Re: galaretkowe pisanki 27.03.13, 21:35 zgiń przepadnij kusicielko galaretki będą w jajkach ale na słodko i tęczowo Odpowiedz Link
zaba_300 Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 05:38 Chłopu strasznie się spodobało już poprzednio. Zbiera skorupki od zeszłego roku! Ciekawe, czy mu się uda. Odpowiedz Link
noirdesir2 Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 10:28 wooow, powiedzcie, jak to się robi???? EXtra! Odpowiedz Link
salimis Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 20:11 Z tego co pamiętam to przepis na owe pisanki nie był akurat pi.asi tylko babcia47 pi.asia podała przepis na słodkie pisanki galaretki tutaj link do tamtejszego wątku forum.gazeta.pl/forum/w,87310,134609721,,Co_dobrego_bedziecie_robic_na_Wielkanoc.html?v=2 Odpowiedz Link
pi.asia Re: galaretkowe pisanki 28.03.13, 20:33 Tak, pomysł był Babci47, ja tylko wykonałam. Można nawet galaretę z nóżek zrobić w skorupkach, też będzie fajnie. Odpowiedz Link
dzedlajga Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 16:58 Asiu, możesz podać przepis na galaretkę? Odpowiedz Link
pi.asia Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 20:54 Ja nie umiem robić galaretki z nóżek, jeśli o taką galaretkę pytasz. Robiłam swego czasu galaretkę z kurczaka - gotowałam w małej ilości wody udka albo i ćwiartki, oczywiście doprawione, potem obierałam mięso z kości, a do wywaru dodawałam trochę żelatyny. Mięsko do filiżanek, i zalewałam wywarem. Można dodać groszek konserwowy, kukurydzę z puszki, jajko na twardo, paseczki papryki itd. A przepis na to jak się robi pisanki/galaretki znajdziesz w linku podanym wyżej przez salimis.Jeśli coś jest niejasne, to pytaj. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 21:43 galarete z nozek robisz mniej wiecej jak Pi z kurczaka, z tym ze doskonale poprawia smak dodatek golonki nozki plus golonke plus lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz, wloszczyzna jak do rosolu gotujesz tak dlugo az mieso z golonki bedzie sie rozpadac na wlokna, nozki tez. Tak jak rosol, powoli. Wyciagasz delikatnie golonke i nozki, wywar dokladnie przecedzasz i odparowujesz. W miedzyczasie obierasz nozki i golonke z miesa, kawalki do wywaru, chwile jeszcze gotujac, caly czas na wolnym ogniu. Najczesciej galat (tak mowil moj dziadek ) z nozek i golonki nie potrzebuje juz zelatyny, ale mozna troche dodac. Wolne gotowanie daje czysty wywar. Odpowiedz Link
aankaa Re: galaretkowe pisanki 23.03.16, 22:52 zamiast wieprzowiny można pichcić golonki indycze - tu dodatkowym utrudnieniem są kości, z wywaru wyławiasz nie jeden konkretny gnat a kość + "odpryski" po ugotowaniu warto gar wstawić do chłodnego miejsca (lodówka/balkon) żeby ściął się tłuszcz - z zimnego zbierasz łyżką cedzakową Odpowiedz Link