05.04.13, 11:36
kupiłam nasiona rzodkiewki i co dalej?robi ktoś i pomoże?po pierwsze lubię a po drugie potrzebuje witamin bo czuję się wykończona!!!
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Kiełki 05.04.13, 12:46
      Co prawda kiełkowo nie pomoge, ale ma przepis na koktajle wzmacniajace.
      Pije od kilku dni i naprawde mam wiecej energii.
      NAtka pietruszki, sok wycisniety z 2 pomaranczy, banan ( albo 2 jesli ma byc słodsze) i troche wody i wszystko zblendowac. Pyyyszne!
      Albo ananas, banany, odrobina miodu, cynamonu i jogurt- wsio zblendowac i pic.
      A jak wyciskarke do sokow to polecam buraki z marchewką i jabłkiem, albo buraki tylko z jabłkiem. Nie wiedziałam, ze surowe buraki sa takie dobre. znaczy w soku wink
      Jesli kogos interesuje niech pisze smile
      Przepraszam za zasmiecanie wątku smile
      • wladziac Re: Kiełki 05.04.13, 12:59
        nie no Olinko jakie zaśmiecanie,bardzo fajnie że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami wzmacniającymi bo ciężki okres nie tylko za nami ale i przed nami zanim cokolwiek świeżego uda się kupić,dzięki na pewno skorzystam
        • barba50 Re: Kiełki 05.04.13, 13:04
          Pisz, nie pytaj.

Z kiełkami nie pomogę, nie wiem. To pewnie Pi.asia, Yoma i Wadera są specjalistki, trzeba na nie poczekać, a i każdy wpis będzie cenny.
          • olinka20 Re: Kiełki 05.04.13, 13:16
            Warzywne:
            - 3 pomidory, szkl szpinaku, czerw cebula, sok z 1/2 cytryny, lyzka pestek z dyni i chili
            -3 pomiodry, czerwona i zielona papryka, szkl rukoli, 1/2 czerw cebuli, lyzeczka oleju rzepakowego
            -seredni ogorek, 1/2 szkl kostek ananasa, male awokado, lodyga selera naciowego, lyzeczka siemienia lnianego
            -3 pomidory, 1/2 pora, 5 lyzek natki, 2 lyzki czarnego sezamu
            -glowka salaty masłowej, sredni ogorek, 2 kiwi, 5 lyzek bazylii, 2 lyzki czarnego sezamu
            sredni ogorek, zeilnoa papryka, 1/2 awokado, lyzka zarodkow pszennych, 5 lyzek koperku i chili
            -po 1/2 glowki salaty lodowej, jablka, gruszki i lodygi selera nac, lyzka zarodkow pszennych i lyzka otrebow owsianych
            -4 pomidor, szkl kostek fenkułu, zabek czosnku, plus po 3 lyzki natki i tymianku, pieprz i lyzeczka oleju rzepakowego
            -zmiksuj ugotowanego na parze buraka z jablkiem i 1/2 szkl malin, lyzka octu balsamicznego, lyzka sezamu i pieprz
            -1/2 awokado z ogorkiem, 1/2 malego pora, sok z 1/2 cytryny, 5 lyzek tymianku, lyzka siemienia lnianego i lyzka spiruliny
            -1/2 zielonych winogron, grejfrut, 1/2 ogorka, 1/2 awokado, lyzka zarodkow pszennych i lyzeczka otrab owsianych
            -4 pomidory, czerw papryka, 3 lodygi selera naciowego, 5 lyzek bazylii, zabek czosnku i 2 lyzeczkami oleju rzep plus pieprz
          • yoma Re: Kiełki 05.04.13, 18:06
            Yoma nie pomoże, bo Yomę jak najdzie na kiełki, to kupuje sobie gotowe...
            • dorcia1234 Re: Kiełki 05.04.13, 18:29
              ja mam kiełkownicę ale też nie pomogę bo od smaego "mania" kiełki nie chcą rosnąć. Natomiast czytałam < bodajże na WDPD > że kiełki rzodkiewki są bardzo kapryśne w hodowaniu
              • pi.asia Re: Kiełki 05.04.13, 19:08
                Wywołana do tablicy oświadczam co następuje:

1.na kiełki nie nadają się zwykłe nasiona, dobre firmy nasiennicze wypuszczają serię specjalnie przygotowanych nasion z dopiskiem "na kiełki" (firma Vilmorin, i chyba Ożarów)

2. kiełki można hodować w zwykłym słoiku z wodą, ale trzeba je kilka razy dziennie płukać, żeby nie spleśniały. Często i tak pleśnieją, dlatego najlepsza jest metoda Yomy - kupić gotowe kiełki

3. do wszelkich soków owocowo-warzywnych trzeba dodać odrobinę oleju lub oliwy bo witamina A rozpuszcza się wyłącznie w tłuszczach i przyswaja się z tłuszczami

4. napój uodparniająco-rozgrzewający: półcentymetrowy kawałek imbiru zetrzeć na tarce, wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać łyżkę albo dwie miodu i zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem!). To są proporcje na szklankę. Pyszne i zdrowe.
                • wladziac Re: Kiełki 05.04.13, 19:42
                  no właśnie o to pleśnienie nasionek chodzi mi żeby nie było,doczytałam się gdzieś tam że nasionka nie mogą być mokre więc zupełnie nie wiem jak się to robi,owszem kupowałam gotowe no ale to nie to samo co samemu sobie zrobić,skoro rzodkiewki są takie kapryśne to spróbuję jak gdzieś uda się kupić z fasoli mung albo soczewicy,w szkole robiliśmy takie coś na zadanie domowe że trzeba było fasolkę posadzić na gazie i na słoiku z wodą i toto rosło bez problemu i bez pleśni
                  • pi.asia Re: Kiełki 05.04.13, 20:03
                    Nasiona muszą być mokre żeby wykiełkowały!
                    Bardzo dokładne informacje masz tutaj
                    Jak hodować, co hodować, jak jeść i w ogóle wszystko o kiełkach.
                    • wladziac Re: Kiełki 05.04.13, 20:23
                      oooo,dzięki Asia,akurat na tą stronę nie natrafiłam,faktycznie dużo wyjaśnia a trochę się zawzięłam i będę próbować tylko muszę zacząć od początku czyli od kupna innych nasion ale gdzie?w ogrodniczym czy są np w sklepach ze zdrową żywnością?
                      • yoma Re: Kiełki 05.04.13, 20:28
                        Oba, a nawet w zwykłych spożywczakach co większych.
                      • pi.asia Re: Kiełki 05.04.13, 20:29
                        Sklepy ogrodnicze prawie na pewno będą mieć. A jak nie, to Ciotka Pi.asia wykombinuje i wyśle wink
                        • wladziac Re: Kiełki 05.04.13, 21:32
                          jak zwykle Cioteczko jesteś kochana ale mam nadzieję że u mnie na wsi czyli w Kraku coś się uda zdobyć,tyyyyle sklepów do wiosennego zwiedzenia a w przyszłym tygodniu już ma być słoneczniej to będzie okazja żeby poczuć jak grzeje [może],dzięki
                          • yoma Re: Kiełki 06.04.13, 11:28
                            > już ma być słoneczniej

Obiecanki cacanki...
                            • wladziac Re: Kiełki 06.04.13, 13:07
                              no,no nie bądź taka co?nie odbieraj nadziei
                        • wladziac Re: Kiełki 09.04.13, 14:57
                          kupiłam co trzeba łącznie z naczyniem do kiełkowania,pozostanie mi teraz wybrać które z nasion będą nam najbardziej smakowały jak już się uda je wyhodować,Asia wielkie dzięki za pokierowanie mnie we właściwą stronę
                          • arim28 Re: Kiełki 09.04.13, 18:47
                            Pije codziennie wieczorem mieszanke owocowa z olejem z pestek dyni.
                            Po miesiacu wstaje z lozka i zaczynam funkcjonowac a wczesniej zanim wstalam myslalam kiedy bede mogla znow sie polozyc.
                            Tu macie o oleju - same witaminy
                            pl.wikipedia.org/wiki/Olej_z_pestek_dyni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka