ciachable 17.07.12, 15:26 Cicho o karcie nauczyciela, więc trzeba poruszyć kwestię sensu studiowania. wyborcza.pl/relacje/1,126862,12140328,Po_co_nam_ci_studenci_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ford.ka Re: Po co nam studenci? 17.07.12, 18:21 Dzisiaj do sekretariatu mojego instytutu weszła kandydatka na studia w poszukiwaniu komisji rekrutacyjnej. Nie potrafiła powiedzieć, ani na jakim kierunku chce studiować, ani w jakim instytucie, nie wiedziała też, gdzie mieści się komisja, której szuka (w budynku jest ich co najmniej sześć na same dzienne pierwszego stopnia, więc jak się nie wie, czego się szuka, sprawa nie jest prosta), bo nie wpadła na to, żeby albo sprawdzić to na stronie, albo przeczytać ogłoszenia przy windzie. Miała za to pretensje, że komisja mieszcząca się w pokoju obok (bez związku z jej studiami) jest nieobecna, a przecież miała być. Mimo że na drzwiach wisiała kartka z godzinami urzędowania... Kiedy po dłuższym wywiadzie udało nam się ustalić, gdzie ją wysłać, pożegnała nas słowami "E takie tam studia, ja już mam magistra z historii, a to tylko tak". Po co nam tacy studenci? Odpowiedz Link
chilly Re: Po co nam studenci? 17.07.12, 23:47 O tempora! Gdzie te czasy, gdy na historię szli kandydaci bardzo dobrzy i zainteresowani historią, i jeszcze lepsi, którzy po prostu nie mieli pomysłu na życie (za to potem sobie doskonale radzili w różnych miejscach). Przy czym było kilku kandydatów na miejsce. Dziś liczba kandydatów zaczyna niebezpiecznie zbliżać się do naborów na fizykę. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Po co nam studenci? 18.07.12, 02:43 Może część z tych co nie wie jednak wreszcie zaczęła dostrzegać fizykę? W tym roku po raz pierwszy od lat chyba (nie przygądałem się w zeszłym) jest więcej kandydatów niż miejsc (UW, PW) i będą jakieś progi punktowe nawet, chyba nawet dosyć wysokie. Odpowiedz Link
chilly Re: Po co nam studenci? 18.07.12, 09:15 Gratuluję fizykom! Zdając sobie sprawę, że dotyczy to jednak niewielu ośrodków. Odpowiedz Link
spokojny.zenek Re: Po co nam studenci? 18.07.12, 19:13 A skąd wiesz, że ona naprawdę "miała magistra" z historii a nie była mitomanką albo pozerką, jakich tłumy przewalają się przez uczelnie? Odpowiedz Link
ford.ka Re: Po co nam studenci? 18.07.12, 19:52 Wystarczy mi graniczące z pewnością przekonanie, że miała maturę. I nie umie czytać. Odpowiedz Link
genialna_oxford Re: Po co nam studenci? 18.07.12, 17:39 Na zachod od Odry takie kierunki studiuja dzieci prezesow, dla ktorych studia to fun i lajtowe przedluzenie szkoly sredniej. Wiekszym prestizem cieszy sie papier spawacza niz dyplom takich studiow. Odpowiedz Link