27.09.14, 12:12
Witam jeszcze raz,
moja 6-letnia córka przebyla infekcję górnych dróg oddechowych- przyjmowała Ospen przez 10 dni. Po 2 msc- miała wykonane badanie ASO= 1481 (przy normie do 150).
Co należy w takim wypadku zrobić, czy jeszcze leczyć antybiotykiem, czy skontrolować za jakiś czas- ponownie - ASO. Obecnie czuje się dobrze.
CRP, morfologia- w normie.
Pozdrawiam. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Beata N.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: ASO 28.09.14, 18:59
      wysokie ASO oznacza, że dziecko przebyło infekcję paciorkowcową. samo w sobie nie jest objawem choroby. dziecko zostało przeleczone antybiotykiem, i to było właściwe postępowanie.

teraz jedyne, co możesz, to ewentualnie skontrolować za 2- 3 miesiące - ASO ma spadać, ale niekoniecznie wrócić do normy - powrót do normy to nawet pół roku, czasem dłużej - różnie bywa.

stale wysokie ASO świadczy o tym, że gdzies te paciorkowce sobie grasują. część lekarzy zapisuje wtedy kolejne antybiotyki, część nie - bo leczy się pacjenta, a nie wyniki.
    • dziartom Re: ASO 28.09.14, 23:16
      Ja miałam ASO ok. 1000 przez przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych. Antybiotyki nie pomogły, a migdałki były stale zaropiałe. Po antybiotykoterapii ASO wzrosło do ponad 1200. Lekarze mówili, że często tak bywa. Laryngolog zleciła wycięcie migdałków, czego zabieg miałam w październiku 2009. Po zabiegu lekarze mi mówili, że ASO może nie spaść. Jednak spadło, ale spadało bardzo wolno. Badałam co pół roku i dopiero w grudniu 2013 r. spadło do ok. 250 (w moim laboratorium norma jest do 200). Od tamtej pory nie badałam sobie ASO, ale myślę, że już jest w normie. Migdałki miałam usunięte w wieku 25 lat, więc byłam już dorosła, ale wiem, że dzieciom też usuwają. Lepiej ich nie mieć, niż mieć w gardle ogniska bakteryjne. Zainfekowane stele migdałki i tak nie spełniają swojej funkcji. Ja nie czekałabym kolejnych miesięcy na ponowne badanie, ale skonsultowała z laryngologiem.
      --
    • ewa.misko-wasowska Re: ASO 29.09.14, 07:19
      Witam,
      wysokie ASO świadczy o przebyciu zakażenia paciorkowcowego. Z tego co Pani podaje antybiotyk był odpowiedni, podawany odpowiedni czas. W tej chwili nie ma podstaw do kolejnej antybiotykoterapii. Jak wyżej wspomniano leczymy pacjenta i to prawda, że miano ASO powoli obniża się.
      Pozdrawiam serdecznie
    • ewa397 Re: ASO 04.11.14, 12:19
      Miałam podobny problem z synem. Musisz skontaktować się z lekarzem. Mój syn brał Ospen przez 7 miesięcy w 10-dniowych cyklach. Nie pomogło. Skończyło się usunięciem migdałków, gdzie gnieżdżą się paciorkowce. ASO spadło do 300. To jest już dopuszczalne po przebytym zakażeniu paciorkowcem. Spokój byl przez 5 lat. Teraz ASO podniosło się do 400. I znów zaczynamy obserwację, gdyż badania trzeba powtarzać w celu stwierdzenia lub wykluczenia nowego zakażenia. Skontroluj dziecku ASO po 14 dniach od ostatniego badania i koniecznie idź do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka