Dodaj do ulubionych

niedowaga?

01.02.15, 21:05
Witam, prosze o porade. moj synek pod koniec grudnia skonczyl 4 latka. w tej chwili mierzy 99cm , a jego waga to 13 kg. mieszkamy w Szkocji i lekarze twierdza ze jego waga jest na granicy poprawnej. dodam ze syn jest bardzo aktywny, czasami az za bardzo. ma duzo energii. wedlug tutejszej pani pediatry jego dieta jest bardzo dobra i je naprawde sporo. tylko ze jak ja na niego patrze i widze te chudziutkie nozki, wystajacy brzuszek to plakac sie chce. czy powinnam sie martwic i nalegac na lekarzy na jakies badania? nie wiem moze ma nietolerancje na gluten lub jakies inne paskudztwo?
z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • kleo881 Re: niedowaga? 01.02.15, 22:55
      A czy rośnie systematycznie? Przy choć trochę przybiera na wadze? Czy też staną w miejscu?
      Mój syn mając 4 lata stanął w miejscu z wagą 16 kg i wzrostem 105 cm. W jego przypadku to była owsikami która lekarze przez ponad rok brali za alergie pokarmowa. Po przeliczeniu zaczął rosnąć.

Dla porównania drugi syn który ma niecałe dwa latka waży 15 kg i ma 95 cm wzrostu.
      • izabe-lka29 Re: niedowaga? 02.02.15, 09:12
        Przez ostatni rok urósł dosyć sporo ok 10 cm. Nie jestem pewna co do wagi. Musze lekarzowi powiedzieć żeby mi dali wagę z jego ostatniego bilansu jak miał 3 latka. Wydaje mi się ze od tamtego czasu waga stoi w miejscu lub jeżeli poszła do góry to bardzo mało.
        • gajmal Re: niedowaga? 02.02.15, 12:39
          Tu masz siatkicentylowe.edziecko.pl/ siatki centylowe. Wpisz datę urodzenia syna. wagę i wzrost i zobacz czy jest ok. Według mnie nie jest dobrze, bo jest na granicy 3 centyla z wagą.
          • izabe-lka29 Re: niedowaga? 02.02.15, 13:12
            no wlasnie to samo powiedziala mi pani pediatra ze jest na granicy, ale jest ok. pod koniec kwietnia znowu mamy wizyte u pediatry i zobaczymy czy jezeli nic nie przytyje czy beda cos z tym robic. lekarze w uk sa ogolnie do d....y. w polsce pediatra juz cos by z synem robil zeby przybral na wadze a w Szkocji nie widza problemu. i ogolnie maja lek cud na wszelkie choroby w postaci paracetamolu. pod koniec maja bede w pl i wizyta u pediatry jak i wszelkie badania kontrolne sa na pierwszym miejscu na mojej liscie. zobaczymy.
            • alpepe Re: niedowaga? 02.02.15, 13:36
              Wystający brzuszek to kwestia słabych mięśni i słabego napięcia mięśniowego, nie głodu.
              Co do niedowagi, to moja córka w wieku 4,5 miesiąca wypadła wagowo z siatki centylowej i wygląda nago tak, że chce się płakać, ale jest wysoka, jest zdrowa, prawidłowo się rozwija, je dużo, więc machnęłam ręką.
              • bunkowa Re: niedowaga? 08.02.15, 19:34
                • bunkowa Re: niedowaga? 08.02.15, 19:40
                  • bunkowa Re: niedowaga? 08.02.15, 20:56
                    Pisałam z telefonu i wcięło mi posty :(
                    Diagnozuję młodą ostatnio z powodu bóli brzucha i nędznego apetytu. Gastrolog do której chodzimy powiedziała, że wystający brzuch to mogą być problemy z tolerancją glutenu.
                    Akurat u nas możliwe, że wyjdzie że córka ma celiakię bo ttga i ema ma dodatnie.
                    Nie mówię, że u twojego dziecka będzie tak samo ale warto sprawdzić żeby nie mieć później do siebie pretensji.
        • rulsanka Re: niedowaga? 02.02.15, 13:45
          Dziecko urosło dużo. Z reguły gdy dziecko intensywnie rośnie wzwyż, to mało przybiera na wadze. I na odwrót. Przed skokiem wzrostowym dziecko nieco się zaokrągla (w granicach swoich predyspozycji). Trzeci centyl jest dla ludzi.
          Zasadniczo, gdy dziecko dobrze rośnie na długość i wygląda na zdrowe, to przybieranie na wadze nie jest aż tak istotne.
          • olus22 Re: niedowaga? 03.02.15, 13:00
            Moja ma 8 lat i waży 19 kg wieczorem. Jak rośnie i nic mu niedolega to nie szukałbym problemu. a ty i twój maż jaki macie wzrost
      • jasiektosiek Re: niedowaga? 08.02.15, 14:38
        Możesz mi napisać jak zdiagnozowałaś owsice u swojego syna.Jak czytałam twój post to tak jak bym czytała o własnym dziecku.Ten sam przypadek.Wiek 4 lata waga 16,5 kg jedzenie masakra.Mały po obudzeniu jak i przez cały dzień nie czuje głodu,całymi dniami mógłby nic nie jeść.Na wadze nie przybiera od bardzo dłuższego czasu.żeby cokolwiek zjadł musze go karmić a i to nie zawsze działa.Jednak jezeli chodzi o zachowanie jest bardzo energicznym wesolym chłopcem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka