annalalik 25.10.07, 10:53 Panie doktorze co Pan sądzi o podawaniu dziecku fluoru? Wiele moich znajomych podaje dzieciom od ok 6 mż. Nie wiem czy to konieczne i czy faktycznie tak dobrze chroni zęby przed próchnicą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.seby.nikol Re: Zyme fluor 25.10.07, 13:52 Witam, pozwalam sobie odpisać do Ciebie, ponieważ ja dawałam ten specyfik mojemu synkowi, efekt rewelacyjny, dziecko ma 8 lat i ani jednego ubytku w zebach- zero próchnicy!! Nie wiem czy to dzięki temu na 100% ale dentystka na profilaktycznej kontroli powiedziała, że od b.dawna nie widziała tak zadbanych zebów! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: Zyme fluor 25.10.07, 14:15 Moja siostra podawała trójce swoich dzieci i nie uchroniło ich to niestety przed próchnicą. Ja nie podawałam, zakazano nam w poradni metabolicznej ze względu na nadwrażliwość synka na witaminę D3 i nadmiar wapnia. Nie wiem, jak się to wiąże, ale posłuchałam. Do tej pory próchnicy brak, choć synek ma dopiero 4 latka, więc nie wiemy, co nas jeszcze w tej materii czeka. Mi się wydaje osobiście, że lepszą profilkatyką jest wdrożenie do mycia zębów od okresu niemowlęcego i unikanie słodyczy w diecie niż podawanie preparatów. Z kolei nasza dentystka mówi, że sami pedodonci nie mogą się zgodzić, czy podawać, czy nie. Czy ona podawała swoim dzieciom, to nie wiem, nie pytałam. A pediatra synka nigdy nie wspominała o suplementacji fluoru. No i w niektórych miastach jest on w wodzie z wodociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Zyme fluor 26.10.07, 17:58 Nie powinno się podawać dziecku fluoru. W obecnym czasie wszelkie jedzenie ma go pod dostatkiem. Dodatkowa suplementacja łatwo może doprowadzić do tak zwanej fluorozy i zniszczenia ząbków. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Zyme fluor 26.10.07, 22:37 fluor niestety kumuluje sie w organizmie i moze prowadzic do ostrych zatruc.Stosuj paste dla dzieci do mycia zabkow.A przed prochnica chroni nie uzywanie do picia sokow i herbatek butelek ze smoczkiem i nie oblizywanie przez rodzicow smoczkow gryzakow czy lyzeczek,bo niestety prochnica to infekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
annalalik Re: Zyme fluor 27.10.07, 11:44 Spytałam z ciekawości bo wiele znajomych podaje dzieciom. My nie podajemy, nawet pasty bez fluoru uzywamy. Maly pije tylko z niekapka wode albo herbatke, soczkow nie lubi, butelki nie zna (ciagle na piersi - 10 m-cy), smoczka nigdy nie akceptowal. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Zyme fluor 27.10.07, 13:12 w sumie najbezpieczniejsza jest fluoryzacja zębów u stomatologa. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś