Dodaj do ulubionych

Beztlenowce

03.01.11, 10:23
Nie zgadzam się, że koncentrator tlenu zaczął być tak dostępny jak to jest opisane w artykule.
Może w Bydgoszczy dostępne są od ręki. Niestety nie są na Dolnym Śląsku.

Nie szczęśliwie tak się stało, że aż 2 różne osoby w mojej rodzinie potrzebowały tlenoterapii.
Znam problem jaki się wiąże z męczącą się blisko osobą na POChP
Jedna dopiero nie dawno dostała koncentrator z szpitala na Grabiszyńskiej we Wrocławiu.
Czekała blisko dwa i pół roku. Problem polega na tym, że w momencie zapisu na tą listę wymagała natychmiastowej tlenoterapii wg lekarza. Udało nam się znaleźć urządzenie w sklepie medycznym ale się psuł co najmniej raz w tygodniu. Zrezygnowaliśmy aby wynająć w innym sklepie i ten sam problem nas spotkał (pogotowie regularnie przyjeźdzało).

Finalnie udało nam się dopiero trafić na profesjonalną firmę w Wałbrzychu. Specjalizują się w tlenoterapii i dzięki Bogu rozwiązałem problem z dnia na dzień. Dopiero wtedy zniknął stres związany z brakiem dostępu do tlenu. Gorzko wspominam czas szukania tlenu. Czas naglił, a lekarze polecając mi sklepy medyczne skazywali na dodatkowe stresy. Jest dużo firm które traktują te urządzenia jak odkurzacze. Działa? Działa! To można go komuś wepchnąć.
Finalnie urządzenie nie pomaga, a psując się skazuje chorego na dodatkowy stres w braku dostępu do tlenu. Uważam, że liczba tych urządzeń powinna być na tyle duża aby faktycznie nie było kolejek jak we Wrocławiu.
Obserwuj wątek
    • krociech Nie leczyć za darmo 03.01.11, 11:06
      chorób spowodowanych tym, że ktoś ma ochotę się nażreć albo sobie zapalić. Płać, albo zdychaj. Składka zdrowotna tylko na leczenie chorób niezależnych od woli pacjenta i poszkodowanych w niezawinionych przez siebie wypadkach!
      • mrarm Re: Nie leczyć za darmo 03.01.11, 11:58
        Ok, w takim razie, niech do leczenia skutków tej choroby dokładają się też wszyscy użytkownicy prywatnych samochodów (te, jak wiadomo, można wyeliminować, w przeciwieństwie do transportu publ., transportu towarów itd.).
      • patatajmiauhau Re: Nie leczyć za darmo 03.01.11, 16:25
        Należy w takim wypadku zwrócić palącym różnicę ogólnego podatku od wyrobów tytoniowych i podatku od innych wyrobów konsumpcyjnych, bo dlaczego taki imć "Krociech" ma korzystać z dóbr zgromadzonych przez znienawidzonych palaczy ?
        • wojtas71 Re: Nie leczyć za darmo 03.01.11, 16:34
          to proste, co kwartal robic doglebne badania pozwalajace wykryc alkoholizm, narkomanie, nikotynizm, nadwage - wszyscy ci powinni placic duzo wieksza skladke zdrowotna, natomiast obnizyc tym ktorzy maja konskie zdrowie, ruszaja sie, dbaja o siebie.
          • smetek_pstry Re: Nie leczyć za darmo 03.01.11, 18:08
            Alkoholicy i palacze już płacą dodatkowo i to nie mało, bo za akcyzę.
            • drzejms-buond Re: Nie leczyć za darmo 05.01.11, 10:27
              tak, tak krociech, oczywiście...
              wyeliminujmy:
              zjadaczy cukru,
              bigmacków i smallmacków,
              pijaczy cocacoli, mleka,
              opalaczynasłonecznych i solarycznych,
              seksowników...
              hmmm w sumie tych z depresją też można. po co cierpią, ktoś im karze?
              itp

zostaną nam jedynie choroby genetyczne i powypadkowe.
              ale wtedy w kasie NFZtu będzie tyle forsy że będziemy sobie wymieniać różne członki na nowe
              co roku...
    • xtc3 Beztlenowce 03.01.11, 16:59
      a ja jestem ciekawy jakie są pierwsze trzy - rozumiem najczęściej występujące - przyczyny zgonów na świecie? obstawiam, że chciwość, złość i lenistwo ale mogę sie mylić.
      • drzejms-buond Re: Beztlenowce 05.01.11, 10:28
        xtc3 napisał:

> a ja jestem ciekawy jakie są pierwsze trzy - rozumiem najczęściej występujące -
        > przyczyny zgonów na świecie? obstawiam, że chciwość, złość i lenistwo ale mogę
        > sie mylić.

a nie : wiara, nadzieja,miłość?
    • qin Beztlenowce ???ruch uliczny miast 03.01.11, 17:32
      Ta choroba wystepuje głównie u mieszkańców dużych miast z tirami i samochodami na ulicach
      Pył zawieszony dostaje sie przy wdechu do płuc i mamy problem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka