Dodaj do ulubionych

Dramat niechcianych ciąż

03.04.11, 13:20
Cala ta kampania na rzecz legalizacji aborcji to jeden wielki smiech. Taka akcja sluzy zmniejszeniu poczucia odpowiedzialnosci jednostki za wlasne dzialania. Jesli ktos nie chce miec dzieci, to niech nie wspolzyje. To 100% pewna metoda antykoncepcji. Jesli natomiast ktos wspolzyje i zdarzy mu sie "wpasc", to powinien czuc sie odpowiedzialny za konsekwencje wczesniejszej decyzji o podejciu wspolzycia. Aborcja to nic innego jak ucieczka od odpowiedzialnosci, kosztem zycia plodu.
Obserwuj wątek
    • pedagorzka Dramat niechcianych ciąż 03.04.11, 13:27
      Tak tytułem wstępu, żeby nie zostać uznaną za ultrakatoliczkę albo zwolenniczkę patriarchatu: rozumiem, że niechciana ciąża JEST dramatem (w końcu jest niechciana, a więc odbierana jako przymus) - sama w młodym wieku byłam na tyle nieodpowiedzialna, że w pewnym momencie byłam szczerze przekonana, że zaszłam w ciążę (okazało się, że po prostu rozregulował mi się cykl - test był negatywny, a upragniony okres wrócił po dwóch tygodniach) i jedną z moich pierwszych myśli było "Usunąć!" - zanim dowiedzą się rodzice, nauczyciele, koleżanki... Dość szybko odrzuciłam tę możliwość, ale przyznam, że wydawała się ona najprostszym wyjściem z z sytuacji. Od tego czasu przywiązuję dużą wagę do antykoncepcji - więc można powiedzieć, że ta "przygoda" czegoś mnie nauczyła.

Ha, teraz sedno! Cytuję: "mieszkam na co dzień w kraju gdzie ewentualną aborcję sfinansowałoby mi państwo"... Nie rozumiem - mi nikt nie finansuje antykoncepcji (a z powodów zdrowotnych nie mogę stosować pigułek, więc za swoje "bezpieczeństwo" płacę niemało). Dlaczego szanowny Czytelnik uważa, że sytuacja, w której państwo funduje kobietom aborcje jest prawidłowa? Rozumiem - refundowanie antykoncepcji dla najbiedniejszych (aby zapobiegać niewydolności ekonomicznej i wychowawczej ubogich rodzin), ale aborcja, dla każdego, na życzenie (wiem, że są pewne ograniczenia, ale nie słyszałam, żeby w państwach dopuszczających aborcję w szerszym stopniu, niż Polska, zdarzały się przypadki kobiet, którym jej odmówiono)? To dla mnie przegięcie w drugą stronę...
      • hermina5 Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 09:11
        > Dlaczego szanowny Czytelnik uważa, że sytuacja, w której państwo funduje kobietom aborcje >jest prawidłowa?

Funduje? One placą na nią podatki i jest to zabieg, jak kazdy inny! Nie przeszkadza ci, ze w Polsce państwo nie "zafunduje ci aborcji",, ale przepłacisz za nia trzykrotnie ( cena aborcji w Czechach - odpowiednik 600 zł, w Polsce 1700! ), a do tego państwo zmusza do rodzenia i funduje potem doomy dziecka!
        • daszka26 Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 10:16
          Dla mnie stacja w której nasi rządząc zaglądają nam pod pierzynę jest mocno nie smaczna. Nie ich sprawa czy i kiedy chcę mieć albo nie chcę mieć dzieci. Traktują nas jak bezwolne maszynki do rodzenia, które są tak głupie że to oni za nas będą podejmować decyzje. Jakby na aborcje była akcyza jak na paliwo to już dawno byłby to zabieg legalny.
        • pedagorzka Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 11:18
          Co to znaczy: zabieg, jak każdy inny? Operacja plastyczna to też jest zabieg, jak każdy inny, a chyba nie chciałabyś, żeby państwo ją komuś fundowało (skoro płacą podatki, to mają prawo do WSZELKICH zabiegów zgodnie z Twoją logiką).

Nie przeszkadza mi, że przepłacam za aborcję, bo z niej nie korzystam. Szczerze mówiąc, nawet nie wiedziałam, że za legalną aborcję w Polsce się płaci (chyba, że miałaś na myśli ceny czarnorynkowe?).

Domy dziecka też są opłacane z naszych podatków. Wolę łożyć na życie dziecka, niż na zabicie płodu - oczywiście nie mam na to bezpośredniego wpływu, po prostu wyrażam swoją opinię. Wiem - opieka nad dzieckiem w placówce przez 18 lat jego życia to OGROMNY wydatek (zwłaszcza w porównaniu do kosztów jednorazowego zabiegu), ale po prostu takie są moje przekonania - może ma to związek z tym, że przez jakiś czas pracowałam w placówce socjalizacyjnej.

Trzecia rzecz - nie można tych dzieciaków po prostu oddać do adopcji? Większość usuwanych płodów rozwija się prawidłowo, więc prawdopodobnie byłyby zdrowymi dziećmi - a na zdrowe niemowlęta do adopcji ludzie czekają LATAMI. Nie tylko w Polsce.
          • hermina5 Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 17:48
            Przestań bredzić o fundowaniu - jesli płacisz w rmach ubezpieczenia, to masz prawo do standardowej opeiki. Tylko w Polsce ZA WSZYSTKO się płaci dodatkowo, za to NFZ utrzymuje gigantyyczne rzesze urzedników.
            Akurat chirurgia palstyczna jest działem medycyny całkowicie w zasadzie prywatnym, wiec to w ogóle argument z ksiezyca.

> Nie przeszkadza mi, że przepłacam za aborcję, bo z niej nie korzystam.

To wspaniale. Ale na Tobie swiat się nie kończy.

Szczerze
            > mówiąc, nawet nie wiedziałam, że za legalną aborcję w Polsce się płaci

W Polsce nie ma legalnej aborcji -czego dowodzi przykład Alicji T. - gdyby zapłaciła, nei musiałaby rodzić i slepnąc. Dowodzi tego, tez fakt, ze w 2009 r. nie było ani jednego przypadku aborcji po gwalcie - czyli cud po prostu, buiorac pod uwage ilosc samych zgłoszonych gwałtów.

> Trzecia rzecz - nie można tych dzieciaków po prostu oddać do adopcji?

Czwarta, rzecz 9 miesiecy ciazy, poród i pológ , a potem jeszcze oddanie nimowlecia to nie jest po prostu.

>a na zdrowe niemowlęta do adopcji ludzie czekają LATAMI

Tak , koneicznei niemowlę , z niebieskimi oczkami i zdrowe, Jak ma 5 lat to już beeeee...Poczekajmy na niemowlę latami.

Ty piszesz o ludziach - a nie o jakiejś wielkiej fabryce zdrowych niemowląt.
            • babunia_wygodka Re: Dramat niechcianych ciąż 05.04.11, 13:28
              hermina5 napisała:

> Przestań bredzić o fundowaniu - jesli płacisz w rmach ubezpieczenia, to masz pr
              > awo do standardowej opeiki. Tylko w Polsce ZA WSZYSTKO się płaci dodatkowo, za
              > to NFZ utrzymuje gigantyyczne rzesze urzedników.
              > Akurat chirurgia palstyczna jest działem medycyny całkowicie w zasadzie prywatn
              > ym, wiec to w ogóle argument z ksiezyca.

No, to pojechałaś. Tak się skompromitować nieznajomością realiów to trzeba chyba wiedzę o świecie z Gali brać.

• pedagorzka Re: Dramat niechcianych ciąż 03.04.11, 13:34
      Trochę jednostronna wypowiedź (nie bierzesz pod uwagę przypadków szczególnych, typu gwałt, nieskuteczna antykoncepcja itp., Doktorze), ale ogólnie - zgadzam się. Piętnujemy ludzi, którzy topią kocięta, albo porzucają psy przywiązane do drzew - on też w ten sposób pozbywają się odpowiedzialności i obowiązków. Nie zgadzamy się na to, bo koty i psy są żywe - płód też żyje, nie ma co do tego wątpliwości. Wątpliwości są co do tego, czy płód w określonej fazie rozwoju jest człowiekiem - natomiast bronione przez nas zwierzęta ludźmi nie są i nigdy nie będą.
    • arcattami Re: Dramat niechcianych ciąż 03.04.11, 16:37
      to bardzo naiwne i jednostronne spojerzenie: nie chcesz dzieci-nie uprawiaj seksu. Tak jakby seksmial sluzyc wylacznie prokreacji. Nic nie jest biale albo czarne, to nie jest tak, ze z kazdego stosunku moze byc dziecko i trzeba boza wole z pokora przyjac. Jesli taki jest twoj swiatopoglad, to ok. ale prosze, nie narzucaj go innym. Prawda jest taka, ze dla kobiet aborcja to ostatecznosc i zadna nie traktuje jej jak srodka antykoncepcyjnego. I jesli kobieta na aborcje jest ostatecznie zdecydowana, to jej dokona-w podziemiu aborcyjnym, w strachu i upokorzeniu, za granica, za pomoca dostepnych w internecie tabletek. Bez niczyjej porady i opieki.
      Tymczasem za granica, gdzie aborcja jest legalna, kobieta otrzymuje porade psychologiczna, nie jest zostawiona sam na sam ze swoim strachem i czesto w panice podjeta decyzja. I dzieki temu zdarza sie, ze czasem jednak rezygnuje z aborcji. A jesli jej dokonuje, to w cywilizowanych warunkach i bez poczucia, ze oto staje sie kryminalistka, bo nagle jej brzuch i plany na przyszlosc przestaja byc jej wlasnoscia...
    • majka1525 Dramat niechcianych ciąż 03.04.11, 22:07
      halo!!!!!!!!!!!!! jest XXI wiek i mamy bardzo skuteczna antykoncepcje!!!!!!!!!!!!!!
      nie chcesz dzieci,idzi do lekarza, bierz pigulki, zaluz spirale jesli nie pamietasz aby brac regularnie tabletke, kup w kijosku gumy...w ostatecznosci jest pigulka po.....ale jesli to jest wiekszy problem niz radzenie sobie z niechciana ciaza...to ...brak mi slow.....ruscze glowa zanim sciagniecie majtki!!!!!!!!!!!!! aborcja jest dla ofiar gwaltu,lub innych tragedii!!!!!!!!!!!!
      jest naprawde ostatecznoscia
      • hermina5 Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 09:13
        >jest XXI wiek i mamy bardzo skuteczna antykoncepcje!!!!!!!!!!

Ale nei ejst w 100% skuteczna i potencjalnie KAZDEJ kobiecie moze zdarzyc się jedna wpadka na 30 lat zycia seksualnego , a moze juz po porstu NIE chciec trzeciego dziecka. Wg ciebie kobieta to cyborg?

Tylko takie nonsensowne kraje jak olska tak wpie...ją sie w zzycie człowieka , chcąc je utrudnić.
        • babunia_wygodka Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 17:04
          hermina5 napisała:

> Tylko takie nonsensowne kraje jak olska tak wpie...ją sie w zzycie człowieka ,
          > chcąc je utrudnić.

Cóż, jak kraj ma się nie wp*erdalać w życie człowieka, to niech człowiek z własnej kieszeni płaci za takie zabiegi.
          • hermina5 Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 17:50
            to niech człowiek z włas
            > nej kieszeni płaci za takie zabiegi.

Alez prosze bardzo ! Tylko cen realną czyli 600 zl, a nie 2000 tysiaki, jak obecnie.
            • babunia_wygodka Re: Dramat niechcianych ciąż 05.04.11, 13:26
              hermina5 napisała:

> to niech człowiek z włas
              > > nej kieszeni płaci za takie zabiegi.
              >
              > Alez prosze bardzo ! Tylko cen realną czyli 600 zl, a nie 2000 tysiaki, jak obe
              > cnie.

Cena realna to cena jaką ustala rynek. Skoro jest popyt za 2000, to po co państwo ma się w to wtrącać?
        • majka1525 Re: Dramat niechcianych ciąż 05.04.11, 12:52
          o wyprasza sobie!!
          antykoncepcja stosowana właściwie jest skuteczna w 100%, a to że na pudełkach piszą,że nie jest, to tylko dlatego,że firmy wydające te leki zabezpieczają się przed podaniem do sądu z powodu ciąży jakiejś panny,która zaszła biorąc tabletki...tylko,że nikt jej nie udowodni,że zapomniała o jednej a może o dwóch z opakowania,albo ,że brała inne leki przy okazji itp itd....
          wszystkie moje koleżanki które wpadły stosowały jako zabezpieczenie stosunki przerywane.....a te które biorą tabletki ze strachu przed ciążą jakoś dzieci nie mają....
      • daszka26 Re: Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 10:21
        Możesz też urodzić dziecko upośledzone, bo ci zablokują dostęp do aborcji, a potem dadzą ci 300 złotych renty na to dziecko. urodziłaś i dobrze, a teraz się męcz sama bo rząd mam ciebie i twoje chore potomstwo w dupie. Teraz zgłoś się do fundacji TVN o pomoc.
    • three-gun-max [...] 04.04.11, 13:33
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mama_kazala Dramat niechcianych ciąż 04.04.11, 18:51
      Dziękuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka