Dodaj do ulubionych

Żony księży

• fan.club1 Żony księży 05.03.07, 12:12
    • jaceloth ciekawszy artykuł byłby o... 05.03.07, 12:28
      partnerkach tych księży, którzy nie zrzucili sutanny i cały czas głoszą słowo boże
    • andrzej.strzelba Dzień dobry :) 05.03.07, 12:57
      Gardzę kościołem katolickim i ludźmi, którzy do niego należą.

Dziękuję za uwagę :)
      • meg303 Re: Dzień dobry :) 05.03.07, 13:42
        A ja im współczuję.Byłam kiedyś tam gdzie oni.
    • and_nowak A głowy ci nikt nie zdupczył ? 05.03.07, 13:05
      Rozumiemy, że masz prawie 16 lat i też chcesz zaistnieć w dyskusji.
      Niemniej jednak na przyszłość postaraj się o bardziej realistyczne wypowiedzi,
      nie muszą być tak barwne, no i zaczerpnij trochę słownictwa, niezłym źródłem
      mogą tu być lektury szkolne.
    • imagistyk Żony księży 05.03.07, 13:13
      Równie ciekawe byłoby przedstawienie "gospodyń" księżowskich.Zapewne ekscytująca byłaby odpowiedż biskupów dlaczego tolerują to zjawisko.Z drugiej strony mój arcybiskup miał kochankę i nie ukrywał swojej negatywnej opinii o celibacie.
    • and_ibn_gel Raczej rodziny księży 05.03.07, 13:20
      Dajcie se siana ! Bóg nie ma nic wspólnego z celibatem, ani celibat z Bogiem.
      Celibat wymyślono, by chronić potężne majątki kościoła rzymskiego. Nie
      potrafiono rozwiązać problemów dziedziczenia. Wszystkie inne kościoły
      chrześcijańskie i ich duchowni nie mają takich problemów. TYKO FANATYK I IDIOTA
      MOŻE SUGEROAC, ŻE ZAŁOZENIE RODZINY TO GRZECH!
    • gs-arts.net Nie po to dala mu Bozia penisa zeby tylko mas- 05.03.07, 13:44
      turbowal sie przed oltarzem...
    • gladykov Żony księży 05.03.07, 13:45
      odpowiedz osob na ktore powoluja sie autorzy artykulu

www.prezbiter.pl/content/view/351#comments/
    • abhaod jak to nie ma przykladu rodziny, a swieta rodzina 05.03.07, 13:47
      to co?; on rzemieslnik kolo 50, dobrze zarabiajacy, ona, okolo 15, biedna, ale
      uczciwa...Jezus, dobrze wyksztalcony w synagodze (w kosciele) :)))
    • abhaod Re: moja siostra bedac w gimnazium zostala zdupcz 05.03.07, 13:51
      cyndyndanda napisał:
      Przypuszczam, ze malych grzybkow lata po swiecie co nie
      > miara.

lata i co z tego, nawet na ksiazki ojczulkowie nie dadza, a przez otoczenie
      ciagle wytykane palcami
    • rafikzabki Re: Żony księży 05.03.07, 13:54
      jak chcesz sie opierać tylko na Biblii to zostań protestantem... proste
      przecież... KK opiera sie na swojej interpretacji NT - miedzy innymi: "co
      zawiążesz na ziemi bedzie zawiązane i w niebie" i dotyczy to każdej głowy
      Koscioła poczawszy od Piotra. No a KK postanowił wprowadzić celibat...i jak się
      okazało nieżle wytrzymał próbę komuny dzięki temu... porównajcie sobie
      prawosławie gdzie cerkiew zniszczono całkowicie i POlskę gdzie nawet za komuny
      Koscioł był nie do ruszenia...
      bo oprócz paru sprzedwczyków któróych wzięto na wyjazdy zagraniczne,
      homoseksualizm , pedofilię czy kochanki to reszta była nie do ruszenia. Nie
      mieli żon i dzieci za które musieli odpowiadac i zgiąc karki. Dlatego własnie
      mogli być głosem cąłego narodu w sprawie wolności w sprawie religii itp..
      A dzisiejszy patriarcha Moskwy to były agent... -bo całą cerkiew zniszcozno a
      potem znów odbudowano jej namiastke na rozkaz Stalina...
      • zdanka1 Re: Żony księży 05.03.07, 14:09
        Taki mały appendix - Lenin burzył cerkwie i zamieniał na sklady zboza, a księzy
        wieszał. Kościół w Polsce nei przeszedł nawet połowy tego, co kosciół w Rosji -
        nie wiesz jakby było, gdyby "cud nad Wisłą" się nie ziścił i bolszewicy
        weszliby do Polski. Podejrzewam , z e mogłoby byc dosc podobnie i nic by nie
        uratowało ani koscioła, ani , przede wszystkim, jego majątku...
        • zdanka1 Re: Żony księży 05.03.07, 14:16
          I jeszcze cos - zawsze jest słaby punkt w człoweiku - to nie musi być zona i
          dzieci, wystarczą rodzice, brat czy siostra, najlepszy przyjaciel, którego się
          pokazowo zakatuje i juz. Nie porownuj teroru stalinowskiego z Polską, bo
          obrazasz ludzi z gułagów.
      • micof Re: Żony księży 05.03.07, 14:15
        rafikzabki napisał:

> jak chcesz sie opierać tylko na Biblii to zostań protestantem... proste
        > przecież... KK opiera sie na swojej interpretacji NT - miedzy innymi: "co
        > zawiążesz na ziemi bedzie zawiązane i w niebie" i dotyczy to każdej głowy
        > Koscioła poczawszy od Piotra. No a KK postanowił wprowadzić celibat...i jak się
        >
        > okazało nieżle wytrzymał próbę komuny dzięki temu... porównajcie sobie
        > prawosławie gdzie cerkiew zniszczono całkowicie i POlskę gdzie nawet za komuny
        > Koscioł był nie do ruszenia...
        > bo oprócz paru sprzedwczyków któróych wzięto na wyjazdy zagraniczne,
        > homoseksualizm , pedofilię czy kochanki to reszta była nie do ruszenia. Nie
        > mieli żon i dzieci za które musieli odpowiadac i zgiąc karki. Dlatego własnie
        > mogli być głosem cąłego narodu w sprawie wolności w sprawie religii itp..
        > A dzisiejszy patriarcha Moskwy to były agent... -bo całą cerkiew zniszcozno a
        > potem znów odbudowano jej namiastke na rozkaz Stalina...

A nasi polscy katoliccy kaplanie, nie byli agentami i nie wydawali swoich
        braci!!!!????????????????????????
        Na Boga, tym panom nie bylo zle w komunizmie, 95 % z nich zylo jak paczki w
        masle, a ci których gnebiono to byli ludzie z kregoslupem i przekonani ze
        to co robia jest dobre i potrzebne!! Dla tych ludzi byloby bez znaczenia, czy
        maja rodzine czy nie. Poza tym rodzina to nie jest jakas choroba czy przeszkoda
        by dawac przyklad Bozy!!!
    • podatnik2 Twoja siostra? Przecież ty nie masz siostry idioto 05.03.07, 14:15
    • pawpos Żony księży 05.03.07, 14:32
      Bardzo dziękuję za ten artykuł.

Jestem mężczyzną i dzięki niemu lepiej zrozumiałem co czuje i myśli kobieta w
      takim związku. Jak jest ciężko i jak wiele akceptacji i miłości potrzebuje...

Szkoda, że tego nie otrzymuje od najbliższych - w tym sąsiadów. Zdaje się, że
      niektórzy "rzucili nawet kamień". A przecież "Pierwszy nich rzuci kamień ten,
      który jest bez winy". Szkoda... Z drugiej strony strony - wszyscy błądzimy -
      sąsiedzi też...

Szczerze współczuję i tym kobietom i księżom.

W kwestii celibatu biblia jest jednoznaczna - jest to wybór człowieka a nie boże
      przykazanie. Można być żonatym sługą bożym i to takim, że HEJ !!!!

Co więcej w 1 liście do Koryntian jest napisane aby ksiądz był dobrym mężem

Ściskam wszystkich strapionych i strapione.

Pawel
    • margomarge Re: Żony księży 05.03.07, 14:34
      eeeech, najpierw sensacyjki wokol ksiezy wspolpracownikow, zabraklo tematu, to
      co by tu jeszcze wymyslic wokol ksiezy, zeby zaiskrzylo.Po prostu nudny jest
      ren artykul.
    • margomarge Re: Żony księży 05.03.07, 14:34
      eeeech, najpierw sensacyjki wokol ksiezy wspolpracownikow, zabraklo tematu, to
      co by tu jeszcze wymyslic wokol ksiezy, zeby zaiskrzylo.Po prostu nudny jest
      ten artykul.
    • pilsko1 Żony księży 05.03.07, 14:41
      Cóż to ten kościół katolicki wymyślił sobie za głupkowaty dogmat z tym
      celibatem. Teraz ma problemy z różnymi dewiacjami, pedofiliami itp. Przecież
      ani protestanci, ani prawosławni nie uprawiają tego odchylenia i jakoś się nie
      boją wiecznego potępienia. Może w końcu katolicy też zmądrzeją?
    • milo_1 Kolejne tabu przełamywane....i na tym polega WIARA 05.03.07, 15:19
      www.jezuici.pl/dr/cytat/10-2006.jpg
    • markono Żony księży 05.03.07, 15:20
      Ci, którzy zabraniają wstępować w związki małżeńskie, z diabła są.
    • alcoholique Znieść Celibat!!! 05.03.07, 15:40
      Rada dla Kościoła jest prosta - zniesienie celibatu. Nie rozumiem dlaczego
      ksiądz nie może mieć żony i dzieci. Czy będzie mu to przeszkadzało w
      kapłaństwie? Nie sądzę, a wręcz przeciwnie. Ksiądz z doświadczeniem rodzinnym na
      pewno będzie spełniał się lepiej jako duchowny pod każdym względem. To jest
      pewne! A póki jest celibat to mamy takie sytuacje, że księża zrzucają sutanny i
      idą do agencji, albo się człowiek dowiaduje z tv o kolejnym księdzu-geju czy
      pedofilu.
    • pa.pa.pa1 Re: Żony księży 05.03.07, 15:59
      Pani Wando (jedna z bohaterek artykulu) musez przyznac ze wylam ze smiechu
      czytajac opowiesci o blokowym komitecie dewotek, nie dlatego ze sa one takie
      smieszne (raczej straszne), ale dlatego ze tak swietnie Pani sobie z nimi
      poradzila. Gratuluje, winszuje! Jest Pani wspaniala kobieta potrafiaca walczyc o
      swoje zycie i prawo do szczescia po swojemu!
    • gadfader Mafia vs. Kosciol Katolicki 05.03.07, 16:12
      Co bylo wczesniej, bo metody postepowania z bylymi zolnierzami takie same?
      unicestwic!

Jestem swiadkiem koronnym tej drugiej organizacji.

Duzo nie napisze, bo dlugie sa ramiona mojej bylej organizacji. Bylej nie
      bylej. Zolnierzem jestem do smierci.

Doszlo do tego, ze nie tylko przesladuje mnie scisle grono dowodcze, zolnierze,
      ale kazdy kto utozsamia sie z ta organizacja.

Pierwszymi przesladowcami jest najblizsza rodzina. Pozniej rodzina parafialna,
      pozniej rodzina dicezjalna. Tak daleko siegaja wplywy tej czarnej mafii.

Zyje z wyrokiem...unicestwienie. Zabija: sumienie, opinia srodowiska, plotki.

Ludzie o czym wy piszecie, o czym wy dyskutujecie? Wy nie macie pojecia, chyba,
      ze jestescie tez swiadkami koronnymi.

Na marginesie: mam normalna zone, dzieci, pracujemy, cieszymy sie, wspolnie
      pokonujemy trudnosci. I mamy tylko jedna prosbe: dajcie nam spokoj...swiety!

z powazaniem,
      swiadek koronny

• enlightened 2000 lat i dalej glupi... 05.03.07, 16:17
      Az dziw bierze ze w 21 wieku nadal mamy doroslych ludzi ktorzy wierza w bajki...
    • rtd5rtd Ale jak tak mozna-pisac takie rzeczy. przeciez to 05.03.07, 16:17
      CHerezja. Przeciez, TO nie wypada!
      • rtd5rtd Ale tak powaznie to co znaczy takie logo: 05.03.07, 16:42
        oko w trojkoncie rowno-ramiennym albo cyrkiel a nadola katownik i litera 3 w
        srodku?
        Moj ziom se to wydziaral na klacie ale nichce mi powiedziec o co mu chodzi? to
        na bank ma jakis zwiazek z Bogiem itp...
        Wiecie moze?
        • haremsultana Re: Ale tak powaznie to co znaczy takie logo: 05.03.07, 17:34
          pl.wikipedia.org/wiki/Masoneria
          • rtd5rtd Chcesz mi powiedziec ze moj ziom to jakis sekciarz 05.03.07, 17:59
            Moze ma film zeby dostac sie na architekture?
    • te_rence Re: Żony księży 05.03.07, 16:31
      Nie masz słowa w Biblii o celibacie! Znacie się czy się nie znacie...
      Jak facio w czarnej kiecce może się wypowiadać o rodzinie, związkach małżeńskich, seksie jeśli sam nic o tym nie wie?
      Uczucie miłości dwojga ludzi nie musi negować miłości do Boga przecież...
      • julia2000 Re: Żony księży 05.03.07, 16:47
        celibat w KK wprowadzono w XI wieku.
    • proces7 Żony księży 05.03.07, 16:48
      A może cały urok Kościoła Katolickiego tkwi w tych zakazach, tej hipokryzji?
      Może to stanowi właśnie o jego sile.
      Fani piłki nożnej zrozumieją moja analogię. Może powodzenie tej dyscypliny
      (niezrozumiałej na przykład dla wielu Amerykanów czy niepopularnej pośród
      najliczniejszych nacji świata) tkwi właśnie w jej konserwatyzmie. Znamy te
      pomyłki sędziów, choć można by wprowadzić zapisy wideo. "Grę na czas", choć
      można by wprowadzić 2X 30 minut "czystej gry". Kontrowersyjne decyzje tyczące
      czerwonych kartek, rzutów wolnych, karnych. Przecież można by było to wszystko
      szybko przeanalizować, skonsultować, obejrzeć zapisy itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka