Dodaj do ulubionych

hmmm............

09.05.04, 14:47
tak się w wyszukany sposób licytujecie w sąsiednich wątkach kto jest bardziej
kulturalny - ciekawa jestem, czy ktoś z was był na jakiejkolwiek z imprez :

"Koncert poświęcony twórczości Josepha von Eichendorffa" wiersze w oryginale
oraz pieśni i piosenki do słów jego wierszy
"Tradycje wiosenne i wielkanocne" - wykład etnograficzny
"Spotkanie z postacią i twórczością Stanisława Bieniasza"
"Wiosna wom niesymy" - inscenizacja zespołu "Jaśkowiczanie"
"Śląska Wielkanoc" - opowieści "Ślązaczki roku 1993"
"Angelus Silesius" - esej na głos i kontrabas
"Carmina Burana" - wielkie widowisko plenerowe

w ostatni czwartek odbył się wykład Jerzego Gorzelika o sztuce nowożytnej
Śląska - czemu nie podzielicie się wrażeniami ????
chyba to byłoby ciekawsze i przyniosło wszystkim więcej dobrego

że o trwających "Gliwickich Spotkaniach Teatralnych" nie wspomnę,
(a zakończą się one aukcją na rzecz odbudowy teatru)
Obserwuj wątek
    • Gość: gRegor Re: hmmm............ IP: *.neonet.gliwice.pl 09.05.04, 14:56
      Przecież my Hanysy jesteśmy tylko od roboty.Tak zawsze polaczki o nas myślały.A
      jeśli chodzi o moje bluzgi to wiesz ,że nie z każdym postępuję w ten sposób.Z
      bydłem trzeba mówić jak do bydła i czasem batem smagnąć.
      Stanislaw Bieniasz - często z nim rozmawiam i polecam mu lekturę tego forum.Ma
      mi za złe ,że zniżam się do poziomu szamba ale ja sądzę ,że trzeba traktować po
      chamsku chamów.Kiedyś odbyliśmy wspaniałą rozmowę w drodze do Essen.......
      • meg_s Re: hmmm............ 09.05.04, 15:01
        Gość portalu: gRegor napisał(a):

>Stanislaw Bieniasz - często z nim rozmawiam i polecam mu lekturę tego forum.

rany boskie - nie wiedziałam, że jesteś medium !!! :-O
        • meg_s Re: hmmm............ 09.05.04, 15:03
          aha - w najbliższym czasie będzie wykład Walerjańskiego o wieżach ciśnień -
          wiecie, że jest ich jeszcze 80 ??? - tylko że sypią się już strasznie - w tym
          najstarsza i jedna z najładniejszych w Zabrzu
        • Gość: gRegor ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neonet.gliwice.pl 09.05.04, 15:13
          Pomyliłem Bieniasza ze Smolorzem! Przepraszam
          • meg_s Re: ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.04, 15:16
            :-))))))))))
            • fogg Re: ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.04, 20:14
              Z jakim Smolorzem ? - niejednemu psu burek, a Smolorzy na Śląsku pełno.

A poza tym jeśli Muzeum organizuje te wszystkie odczyty i wystawy o Śląsku, o których pisze Meg, to chyba nie jest tak źle w stosunkach polsko-śląskich, skoro dyrektorem Muzeum jest facet o polskim nazwisku. Wydaje mi się, że bluzgi i obelżywe tony na tym forum nie pokazują prawdy.
              • Gość: gRegor Re: ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neonet.gliwice.pl 10.05.04, 09:03
                Nie macie innego wyjścia.Musicie to robić bo nacisk ze strony Narodu Ślaskiego
                jest duży. Jesteśmy i to u siebie więc nie widzę w tym sensacji jeśli takie
                organizowane są imprezy .Nikt łaski nie robi! Co może jeszcze mam komuś pomnik
                postawić.To jego obowiązek mówić jeśli jest dyrektorem muzeum o Śląsku i
                Ślązakach jako o autochtonach.Poza tym przestańcie nazywać budynek
                Muzeum "Zamkiem piastowskim " bo robicie sobie świadectwo głupoty.Skończyły się
                czasy kiedy pieprzono o Śląsku tym Górnym i tym Dolnym jako o "ziemiach
                odzyskanych" .Największa plama w dziejach historii Polski.
                Tak jak Naziści się omieszali robiąc z Górali kochanych "Goralenvolk" tak
                Polscy historycy to kmioty jesli mówią ,że Ślązacy to Polacy.
                • Gość: gRegor Re: ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neonet.gliwice.pl 10.05.04, 09:06
                  Michałem Smolorzem .Celowo znów prowokujesz szyderco. Gdzie indziej pieprzysz
                  farmazony o pieniactwie a teraz szydzisz i kpisz sam.Pomyśl jaką wszą musisz
                  być:-)
                  • fogg Re: ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.04, 09:39
                    Przesadzasz.
                    Wydaje mi się, że działalność tego typu jak prowadzi Muzeum czy inne tego typu
                    placówki nie wynika z żadnego "nacisku Narodu Śląskiego", tylko jest efektem
                    spełniania przez ich pracowników swoich powinności zawodowych. Niestety tacy
                    jak Ty w ogóle tego nie zauważają i dopiero Meg musiała o tym przypomnieć.
                    • Gość: gRegor Re: ale plama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neonet.gliwice.pl 10.05.04, 11:00
                      I tu się zgadzamy -to ich PSI OBOWIĄZEK.
                      • fogg Inna optyka - inne spojrzenie 10.05.04, 11:24
                        I w tym miejscu widać jak bardzo się różnimy. Dla Ciebie jesto to "ich PSI
                        OBOWIĄZEK", dla mnie zaś przejaw, że teraźniejsi mieszkańcy Gliwic również
                        odczuwają więź ze swoją "małą ojczyzną" bez względu na to czy
                        są "gorolami", "hanysami" czy jakimikolwiek innymi. Nie zauważasz, albo nie
                        chcesz zauważyć, że są ludzie, którzy mogą mieć w nosie jakieś
                        pseudonarodowściowe podziały na swoich i obcych.
                        • Gość: gRegor Re: Inna optyka - inne spojrzenie IP: *.neonet.gliwice.pl 10.05.04, 12:34
                          Kosmopolityzm? Polak i kosmopolita to gryzące się pojęcia? Nie ufam
                          ludziom ,którzy przepraszają za Jedwabne a szczycą się Łambinowicami.
                          • fogg Re: Inna optyka - inne spojrzenie 10.05.04, 12:45
                            A kto Ci powiedział, że ja się szczycę Łambinowicami. Mam w takiej samej
                            pogardzie SS-manów i oprawców z UB. Jedni i drudzy to bandyci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka