Dodaj do ulubionych

DTŚ w Gliwicach

IP: *.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 12:52
Jak Wam się podoba przebieg DTŚ-ki? DTŚ koło Palmiarni :(, pomysłowo...
www.dts-sa.pl/HTML/gliwice1.html
Obserwuj wątek
    • Gość: dad Re: DTŚ w Gliwicach IP: *.pc.tek.pl 28.03.05, 13:21
      nieźle , ale powinna lecieć przez środek palmiarni , między palmami... ;)
    • meg_s Re: DTŚ w Gliwicach 28.03.05, 13:21
      nie tylko to - niewspółmierny efekt do"demolki" - taka kolosalna ingerencja w
      centrum - a tylko po dwie jezdnie
      • stasiek17 Re: DTŚ w Gliwicach 28.03.05, 13:39
        Dwie jezdnie jako dojazd do hipermarketów w zupełności wystarczą - O take, jak
        mawiał prezydent tysiąclecia ;)
    • bartoszcze harmonogram prac.. 28.03.05, 15:06
      ..biorąc pod uwagę stan zaawansowania projektowania, wygląda na to, że za dwa-
      trzy lata będzie można dojechać DTŚ-ką do Sośnicy i dalej po staremu..
      Ale to i tak jakaś alternatywa dla autostrady.
      Przy czym praktycznie tylko w centrum Gliwic DTŚ ma mieć parametry inne niż
      GP2/3 (dwie jezdnie po 3 pasy, co jest standardem na całej pozostałej długości)
      • Gość: Bene Re: harmonogram prac.. IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.05, 11:18
        Zastanawia mnie jak DTS bedzie zabezpieczona przez zalaniem woda z
        Klodnicy.Przywoluje przyklad miasta Saarbruecken,gdzie "miejska" autostrada co
        roku jest zamykana zalewana woda Saary i czyszczona,podczas niektorych zim
        nawet dwa razy.Warto sie nad tym zastanowic.Tam madrzy inzynierowie polozyli
        powierzchnie autostrady jakis metr za nisko ponad poziomem rzeki.
        Nawiasem mowiac,tak mi cholernie bedzie szkoda balcerka.....ciekawe gdzie
        przeniosa go
    • Gość: franio wiadukt konarskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:55
      szkoda tylko wiaduktu na konarskiego, ktory mogl istniec.. Szerokosc mial ok
      jak na dwa pasy w kazda strone. Poza tym byl to najstarszy most nitowany w
      Europie. Niech zyje Frankiewicz i jego zajebista polityka zniszczenia
      wszystkiego co dobre w Gliwicach.
      • hans111 Re: wiadukt konarskiego 01.04.05, 09:13
        chyba na Częstochowskiej?
        • Gość: franio Re: wiadukt konarskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 10:29
          racja, czestochowskiej
    • mieszko966 DTŚ w Gliwicach 02.04.05, 05:56
      A mnie się podoba. Przynajmniej rozjadą w drzazgi Plac Balcerowicza (jak to
      mówią, Balcerowicz musi odejść ;-). No i zlikwidują to starorzecze Kłodnicy,
      które jest takie paskudne. Myślę, że warto poświęcić dla tego jeden park i
      kilka obdartych kamienic (dla mieszkańców budują się już zresztą nowe w o wiele
      ciekawszym miejscu i lepszej architekturze). Wprost nie mogę się doczekać
      ukończania autostrady, "średnicówki" i obwodnicy. Elektryzuje mnie, gdy
      pomyślę, jakie Gliwice będą wtedy piękne - bez ciężarówek, z deptakami itd.
      A propos: marzy mi się deptak na starym miescie, tak jak jest w Zielonej Górze.
      Chyba zrobię z tego nowy temat ;-).
    • sloneczko1 Re: DTŚ w Gliwicach 02.04.05, 08:28
      witam---DTŚ ma być w całosci przykryta,tak ,że będzie sie jeżdziło jak w
      tunelu,most na ul.Częstochowskiej ma zostać jako skansen,droga pójdzie korytem
      starego kanału który jest bardzo dobrze uszczelniony i nie będzie zalewany
      wodą,przy budowie tego kanału skarb Prus wyłożył dużą kasę ,żeby go uszczelnić
      i teraz tylko wybierze sie z dna to co narosło przez te lata(muł)i gotowe,a tak
      pro po-to przejście z ul.Tarnogórskiej do centrum też zbudowano na podstawie
      planów które juz były zrobione w latach 30 ubiegłego wieku(bodajże w 1933 ale
      nie jestem pewna co do roku),a nasze lotnisko-to majstersztyk-jeżeli nasze
      władze miejskie które są właścicielem tych terenów(tak myślę)zwróciłyby się do
      archiwum wojskowego w Berlinie to można by odnowić jego płytę która coraz
      bardziej się psuje i zapada---ale na to chyba potrzeba pieniędzy a my jak zawsze
      jesteśmy na to za biedni---------pozdrawiam
    • mieszko966 Drogi w Gliwicach 02.04.05, 09:44
      Problem w wszelkimi problemami przy budowie dróg jest taki, że są w Gliwicach
      ludzie, którzy pod płaszczykiem ekologii jak ognia unikają budowania
      czegokolwiek. Z bezmyślnym uporem godnym lepszej sprawy w barbarzyński sposób
      blokują wszelkie poczynania władz miasta i śmią jeszcze żalić się, że prezydent
      Frankowski ich unika. Poznałem osobiście takie panie i wiem, że są one zmorą
      demokracji, bo wykorzystują ją do psucia czego się da przysparzając problemów,
      nie tylko całemu miastu, ale też i prezydentowi, który ma dobre chęci, ale
      nijak nie potrafi obejść tych awanturnic i awanturników, ani nawet wytłumaczyć
      mieszkańcom, dlaczego budowy DTŚ, a szczególnie obwodnicy tak się wydłużają.
      P.S. Może ktoś z was pamięta jeszcze ekologów, którzy na Górze św. Anny
      przykuwali się łańcuchami do drzew, byle nie pozwolić na budowę autostrady;
      ekologów, którzy uniemożliwiali budowę tamy w Czorsztynie; itd itp. Naprwadę,
      strzeżmy się ekologów, bo są zdolni do wszystkiego!!!
      • macpor Re: Drogi w Gliwicach 03.05.05, 21:23
        :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

podziwiam twoje uwielbienie dla pana F
    • annak12 Re: DTŚ w Gliwicach 03.05.05, 13:34
      <Naprwadę,
      strzeżmy się ekologów, bo są zdolni do wszystkiego!!>
      Ekolodzy dążą tylko,aby człowiek jak najmniej ingerował w naturę.,a nawięcej
      wykorzystywał surowców odnawialnych.Zwracają uwagę projektantom,dla których
      zwykle liczą się koszty,na skutki działalności człowieka.Co teraz dla nas
      jest "wygodą",w przyszłości może okazać się tragedią. Następstwem działalności
      jest już ocieplenie klimatu ,wzrost zanieczyszczeń zmniejsza się powierzchnia
      lasów itp.,.i wszystko dla naszego "komfortu".Tylko jak długo??

• sss9 Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? 14.07.05, 08:44
        Brak pieniędzy na budowę DTŚ
        jk 13-07-2005, ostatnia aktualizacja 13-07-2005 19:02

Do dzisiaj nie wiadomo, jak będzie finansowana budowa zachodniego odcinka
        Drogowej Trasy Średnicowej między Rudą Śląską a Gliwicami - ostrzega poseł
        Andrzej Gałażewski.
        W przyszłym roku zakończyć się ma budowa DTŚ w Katowicach - w okolicach Spodka
        tunel połączy ul. Chorzowską i al. Roździeńskiego. W Rudzie Śląskiej i Zabrzu, w
        miejscu, gdzie trasa będzie budowana, wyburzane są już ostatnie budynki.
        Tymczasem z informacji, do których dotarli śląscy posłowie, wynika, że
        inwestycja może być zagrożona, bo w budżecie państwa nie przewidziano na nią
        odpowiednich środków. Pierwsze prace - na fragmencie biegnącym przez Rudę Śląską
        - zostaną zapłacone z oszczędności, jakie udało się poczynić przy budowie
        odcinka wschodniego, ale na resztę nie ma pieniędzy.
        - Ze względu na koszty inwestycji, niemożliwe do udźwignięcia przez samorządy,
        niezbędna w tym przypadku jest decyzja rządu o zagwarantowaniu ciągłości
        finansowania. Niestety, obecny rząd nie zamierza angażować się w tę sprawę -
        uważa poseł Gałażewski.
        Jego zdaniem najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby finansowanie budowy DTŚ z
        trzech źródeł: dotacji z budżetu państwa, kredytu z Europejskiego Banku
        Inwestycyjnego i środków z funduszy strukturalnych Unii Europejskich. Tych
        ostatnich nie da się jednak pozyskać bez gwarancji finansowych polskiego rządu.
        Ministerstwo Finansów, do którego Gałażewski zwrócił się w tej sprawie,
        odpowiedziało, że DTŚ jest drogą powiatową, więc nie może być finansowana ze
        środków budżetu państwa. Powinny wziąć to na siebie lokalne samorządy.
        Wiceminister Elżbieta Suchocka-Roguska poinformowała też, że DTŚ nie jest ujęta
        w programie rzeczowo-finansowym dla inwestycji drogowych, które mają być
        realizowane w przyszłym roku. Kierownictwo resortu przyznało wprawdzie, że DTŚ
        ma znaczenie dla regionu, a nawet całego kraju, i z tego powodu budowa powinna
        być kontynuowana. Jego zdaniem jednak ciężar budowy powinien wziąć na siebie
        zarząd województwa śląskiego - ze środków własnych i poręczonych przez siebie
        kredytów.
        W Urzędzie Marszałkowskim nikt nie chciał oficjalnie komentować takiego
        stanowiska ministerstwa. Nieoficjalnie kilka osób mówiło, że próba przerzucenia
        kosztów inwestycji na samorządy oznaczałaby zmianę reguł podczas gry. - Nie
        podołamy takiemu ciężarowi. Poza tym, skoro rząd dokłada się do miejskiego metra
        w Warszawie, to dlaczego nie miałby dołożyć się do ponadmiejskiej drogi na
        Śląsku? - pytał retorycznie nasz rozmówca.
        • sss9 Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? 14.07.05, 10:16
          no to się w gliwickim magistracie zmartwili...
          jeden z koronnych argumentów "za" (czyli finansowanie spoza budżetu miasta) może
          właśnie upaść.
          • aqua Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? 14.07.05, 11:02
            Nie będę się wypowiadał bo już ktoś porównał mnie do Wincentego Pola, ale bez
            kasy się nie pojedzie.
            • bartoszcze Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? 14.07.05, 16:22
              Może to cichy lobbing w sprawie autostrady?
              • macpor Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? 14.07.05, 17:18
                Nie rozumiem?
                Za bezpłatnym przebiegiem autostrady w obrębie Gliwic? Na tym to by raczej
                miastu zależało - ale DTŚ może być argumentem >>przeciwko<< takiemu rozwiązaniu.
                Wygląda jednak, że miasto popiera DTŚ. Jaki więc miałby być to lobbing - czyj i
                na czyją rzecz?
                • Gość: Bene Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.05, 17:41
                  Jesli ktos widzial jak wyglada przejazd przez miasto gdy "wysiadly" swiatla na
                  skrzyzowaniu Dworcowa-Strzody,bedzie sie goraco modlil aby przejazd A4 w
                  okolicy Gliwic byl bezplatnym.Tak samo "stara czworka",gdzie niejedna oska
                  samochodu zostala lezec na betonowej plycie podczas wyprzedzania.
                  Czy ktos moze powiedziec w jakim stopniu bedzie DTS w Gliwicach obciazona poza
                  godzinami szczytu?Robil ktos kiedys jakies badania na ten temat?Moze bardziej
                  by sie oplacalo "znormalizowac" i ukonczyc jak nalezy to co zaczeli za
                  Adolfa,czyli stara "czworke"?Przeciez pomalu obok niej zaczynalo sie usadawiac
                  najwiecej nowopowstalych firm.
                  • Gość: x Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 16:32
                    DTS musi byc.. Inaczej Frankiewuicz nie moze sie wyklazac ze cokolwiek zrobil
                    za swojej kadencji, (poza zwrotem kasy z podatkow dla opla)
                    Poza tym uschniete drzewa z parku chopina (DTS obnizy poziom wod gruntowych),
                    tez maja swoj urok..
                    • Gość: bedejot Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:34
                      A co dla ciebie jest ważniejsze - drzewa w parku chopina czy ludzie mieszkający
                      w smrodzie i hałasie? DTS musi byc, bo odciazy inne miejsca w gliwicach i da
                      nam odetchnąć.
                      • macpor Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? 19.07.05, 22:59
                        > A co dla ciebie jest ważniejsze - drzewa w parku chopina czy ludzie
                        mieszkający
                        >
                        > w smrodzie i hałasie? DTS musi byc, bo odciazy inne miejsca w gliwicach i da
                        > nam odetchnąć.

Jakie miejsca odciąży? Czy budowana własnie autostrada nie wystarczy? Czy nie
                        przydało by się reaktywować KRR? "Nam" czyli komu?
                        Drzewa się cholernie łatwo wycina - odrastają znacznie dłużej... Jak na razie
                        to w mieście drzewa się głównie wycina, nie słyszałem o rekultywacji jakiś
                        terenów zabudowanych na tereny zielone.
                        • Gość: bedejot Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: 80.48.246.* 21.07.05, 14:11
                          Chodzi o to, że nie chcę, aby pszczyńska była nadal głównym odbiorcą ruchu do i
                          z autostrady. A tak własnie będzie, jeśli nie powstanie alternatywna droga
                          odprowadzająca ruch do centrum gliwic. Przepraszam, że nie przemawiają do mnie
                          argumenty w obronie drzew, ale czy ja i moja rodzina nie jestesmy żywymi
                          istotami? Codzien mam pod oknem kilometrowy korek do i z centrum. Boję się
                          puścić dziecko by jakis cieżarowy samochod nie staranował dzieciaka na
                          przejsciu dla pieszych. Otwarcie autostrady znacznie zmniejszy ruch, ale nadal
                          będzie on znaczny. Czy zatem budowa bezpiecznej dla ludzi, bezkolizyjnej DTŚ-ki
                          nie jest dobrodziejstwem? Sądzę, że jest. Nawet jesli ucierpi na tym kilka
                          drzew. Tak naprawdę za głosami w obronie drzewostanu kryją się głosy ludzi
                          mieszkających w spokojniejszych dzielnicach, którzy nie chcą niczego zmieniać.
                          • Gość: juzechpojod Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.05, 14:24
                            jak autobana bydzie puatno to sie tysz wiela niy zmiyni :(
                            • Gość: bedejot Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: 80.48.246.* 21.07.05, 14:30
                              mosz recht ... zgadzom sie w 100%
                              • Gość: juzechpojod Re: DTŚ w Gliwicach - brak pieniędzy na budowę ? IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.05, 14:34
                                no to momy juz po obiedzie :)))
    • Gość: Rad Re: DTŚ w Gliwicach IP: 212.75.114.* 22.07.05, 17:38
      Nie mam nic przeciwko budowie DTŚ. Ta trasa musi powstać. Ale kosztem czasu i
      pieniędzy jej realizacja powinna być odłożona w czasie aby dopracować optymalną
      jej wersje.

Nie chodzi mi o lokalizację - chodzi o projekt. Przyjrzyjcie się tym
      wizualizacjom. Wygląda na to, że na całym odcinku tej trasy ruch pieszy i
      rowerowy ogranicza się do minimum.

Pamiętajmy, że Gliwice nie sa miastem dużym więc dość często poruszam się po nim
      pieszo i rowerem. A jak to będzie wyglądało po wybudowaniu tej trasy?

Dajmy na to, że chcę przejść z Szobiszowic (okolice kościoła Bartłomieja) na
      rynek. Wówczas, albo nadkładam drogę przechodząc przez węzeł Śliwki-Orlickiego
      albo wspinam się na wiadukt przy Sienkiewicza. A widać, że są to węzły drogowe.
      Mam nadzieje, ze będą tam chodniki. Podobnie jest w innych miejsach. Ale nie w
      tym rzecz.

To właśnie ruch pieszy i rowerowy powinien być zorganizowany nienagannie. A tu
      na całej długości trasy brakuje kładek pieszych/rowerowych z wygodnymi
      podejściami (bez schodów itp.). W przeciwnym wypadku dla mnie i wielu innych
      "zielonych" ta trasa będzie wrzodem na dupie. Będzie skakanie przez okalające je
      siatki, przebieganie przez trase itp. i wkurzanie się - że jest tak jak w innych
      wielkich miastach (jak Warszawa) gdzie samochodem przeleci się szybko natomiast
      pieszy będzie szedł i szedł...

Podejrzewam, że jeśli zapomną o tym projektanci teraz to potem przez wiele lat
      nie doczekamy się ani jednej pieszej kładki.
      • Gość: rowerEK Re: DTŚ w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:20
        Odnosnie ruchu rowerowego:
        Podziela chodniki, i sam prezydent namaluje paski na nich, coz tego ze bedzie
        sie nadkladac drogi dwa razy, ale bedzie stalo w gazecie ze UM znowu zrobil
        zajebiste sciezki rowerowe, tak jak te ktore juz mamy.. zakret co 100 m o 90
        stopni ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka