Gość: meg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 20:25 np w Zabrzu ul.Sienkiewicza i okolice - to Romowie, a w Gliwicach - czy są enklawy, np Ormian, Żydów itd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hermann Re: diaspory gliwickie IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 22:53 Gość portalu: meg napisał(a): > np w Zabrzu ul.Sienkiewicza i okolice - to Romowie, a w Gliwicach - czy są > enklawy, np Ormian, Żydów itd Schönwald (poln.Bojków)obecnie dzielnica Gliwic jest takom enklawom. Miejscowosc Schönwald byla zalozona 1269 roku przez osiedlenców z Górnej Hesji Do 1945 roku mówiono w ty miejscowosci dialektym który byu niezrozumiay dla somsiadujoncej ludnosci. Pszytocza tu krotki text tej gwary: "Ech well mer Nokwisch Kosper nama Denn koz gesout dar well mech hou. Zesomma win wer uns begneme And uons wie Klopp und Bobe vertrnou." Wiynksza czynsc miyskancow zginyua we Styczniu 1945 jak opuszczali tom miejscowosc pszi wysadzyniu jednego mostu na rzyce Po wojnie miejscowosc ta zostaua zasiedlona pszez ludnosc Lemków i Bojków ze kresów wschodnich. Tym samym status ENKLAWY istnieje tam do dzis. PYRSK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: diaspory gliwickie IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 23:09 Gość portalu: Hermann napisał(a): > Gość portalu: meg napisał(a): > > > np w Zabrzu ul.Sienkiewicza i okolice - to Romowie, a w Gliwicach - czy są > > > enklawy, np Ormian, Żydów itd > > Schönwald (poln.Bojków)obecnie dzielnica Gliwic jest takom enklawom. > Miejscowosc Schönwald byla zalozona 1269 roku przez osiedlenców z Górnej Hesji > Do 1945 roku mówiono w ty miejscowosci dialektym który byu niezrozumiay dla > somsiadujoncej ludnosci. Pszytocza tu krotki text tej gwary: > "Ech well mer Nokwisch Kosper nama > Denn koz gesout dar well mech hou. > Zesomma win wer uns begneme > And uons wie Klopp und Bobe vertrnou." > Wiynksza czynsc miyskancow zginyua we Styczniu 1945 jak opuszczali tom > miejscowosc pszi wysadzyniu jednego mostu na rzyce > Po wojnie miejscowosc ta zostaua zasiedlona pszez ludnosc Lemków i Bojków ze > kresów wschodnich. Tym samym status ENKLAWY istnieje tam do dzis. > > PYRSK Pyrsk ! Pierona , tego z tymi Lemkami i (sam niywiym jak to odmiynic) toch niy wiedziol . Mosz konsek wiyncyj na tyn temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: diaspory gliwickie IP: *.bellglobal.com 01.07.01, 23:12 zle Cie zrozumialem na "Viele Szpas" :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: diaspory gliwickie IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 23:29 powidziolch , co szpas byda robiol ino na tematach do tego przeznaczonych a godac byda dalyj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: diaspory gliwickie IP: 195.122.190.* 02.07.01, 21:09 O Schönwaldzie ( Szywod po slonsku) jest w RFN ksiazka wydana i Film nakrecony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: diaspory gliwickie IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.01, 22:05 mozesz cosik wiyncyj na tyn temat sam "ciepnonc" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: diaspory gliwickie IP: 62.67.0.* 02.07.01, 22:09 Jak przyjedziesz z Egiptu to juz bedam cos konkretnego wiedziol, ale joj jest w tym czasie w Breslau , w naszej Firmie, nie pozniej cos napisze, na razie winszujam przepieknego urlopu i wroc zdrowo nazod, zebys tam cos nie naporchol i te arabry cie nie zagrzmociely. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: diaspory gliwickie IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.01, 23:36 Dziynki . Jo juz kedys bol roz w berlinie i wiysz co miolech za przigoda . Te araby pierony pod piramidami nawet po polsku poradzili . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: diaspory gliwickie IP: *.warsnet.trzepak.pl 03.07.01, 01:51 Najbardziej rzucającą się w oczy diasporą gliwicką jest diaspora śląsko- niemiecko-polska. hi hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeflik Re: diaspory gliwickie IP: 194.180.104.* 03.07.01, 12:53 Jako ksionszka ? Jaki film ? Prosza o dokladne informacje. Dzienki - zeflik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: diaspory gliwickie - do Hartmuta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:42 temat niekoniecznie na dziś, bo ja wbrew pozorom też pracuję, ale pozwolę go sobie rozszerzyć: "współistnienie na jednym obszarze grup zróżnicowanych pod jakimkolwiek względem" już nie chodzi o Gliwice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: diaspory gliwickie IP: *.bellglobal.com 03.07.01, 17:52 Obilo mi sie o uszy, ze nad byla kawiarnia "Agawa", na pierwszym pietrze, po zamknieciu synagogi, byla tam boznica zydowska. Czy ktos cos wie na temat Zydow w Gliwicach? Mam na mysli 1968 - do teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: diaspory gliwickie IP: 62.67.2.* 03.07.01, 22:10 Mialem kolege tego wyznania , on ale wyjechal w 1968 r wpierw chyba do Rzymu a pozniej do Ameryki.Wiem jeszcze ,ze cmentarz znajduje sie kolo dworca PKP Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 09.08.01, 21:29 pozwolę sobie wznbowić ten temat - bo w Zabrzu problem styczności z ludnością romską jest ciągle napięty na wystawę poświęconą Ormianom napewno się wybiorę i streszczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: diaspory gliwickie IP: *.sympatico.ca 10.08.01, 04:57 meg_s napisał(a): > pozwolę sobie wznbowić ten temat - bo w Zabrzu problem styczności z ludnością > romską jest ciągle napięty > na wystawę poświęconą Ormianom napewno się wybiorę i streszczę ...prosze i...dziekuje... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 09.10.01, 03:52 meg_s napisał(a): > na wystawę poświęconą Ormianom napewno się wybiorę i streszczę mea culpa, mea maxima culpa - nie zdążyłam, nie streszczę oprócz Ślązaków, Polaków i Niemców - są między nami jeszcze inni - i jest ich coraz więcej - czy będziemy umieli znaleźć dla nich miejsce w naszej społeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 02.11.01, 23:57 meg_s napisał(a): > oprócz Ślązaków, Polaków i Niemców - są między nami jeszcze inni - i jest ich > coraz więcej - czy będziemy umieli znaleźć dla nich miejsce w naszej społecznoś > ci? przepraszam, że cytuję samą siebie, ale od niepamiętnych czasów usiłuję namówić na ten temat - bo naprawde widzę w tym zalążek przyszłych problemów Jak te problemy są rozwiązywane w społeczeństwie cnót wszelakich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: diaspory gliwickie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 15:18 Tylko nie wiem które to społeczeństwo cnót wszelakich... czy te od podpalania domów imigrantów czy te od Jedwabnego... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 03.11.01, 16:32 Gość portalu: Ee napisał(a): > Tylko nie wiem które to społeczeństwo cnót wszelakich... czy te od podpalania > domów imigrantów czy te od Jedwabnego... nie żartuj - że to od Jedwabnego z niczym sobie nie radzi - udowodniono już tu po wielekroć, chodzi tu oczywiście o ueber alles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: diaspory gliwickie IP: 157.158.202.* 05.11.01, 08:33 A mało miałaś informacji na temat napadów i podpaleń domów imigrantów w Niemczech? Tak sobie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 25.08.01, 21:38 konkurs dla fotografów - amatorów "Śladami wielokulturowości na Śląsku" tematyka zdjęć może odnosić się zarówno do przeszłości jak i zjawisk dnia dzisiejszego, dotyczy ziem znajdujących się w granicach historycznych zarówno Śląska cieszyńskiego, jak i Górnego i Dolnego Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 31.10.02, 11:38 czy brak wiadomości - to dobra czy zła wiadomość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghkh Re: diaspory gliwickie IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 15:02 ...sa enklawy lysych "karkow" rzadzacych miastem z swoich czarnych samochodow...i nikt im narazie w tym nie przeszkadza, nawet policja, ktora sie boi tych przyglupawych za to roslych facetow. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 31.10.02, 15:15 no to zdecydowanie nie jest dobra wiadomość, ale jest to raczej strefa wpływów, a mnie bardziej chodziło o enklawy w charakterze "harlemu", a konkretnie wracam do tematu w aspekcie społeczności romskiej - czy rzeczywiście w Gliwicach nie ma takiego problemu ??? (przecież Zabrze za miedzą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: diaspory gliwickie IP: *.uc.nombres.ttd.es 01.11.02, 19:52 co zydow..to zyja i maja sie dobrze ja jestem przykladem..wiem ze nie powinienempisac bo shabt..ale az takireligijny to nie jestem no wiec w agawie to i owszem byly spotkania..a w gliwicach istnieje gmina jak kot chce wiecejinfo to czekam na maila jojo100@gazeta.pl bo w sieci sa antysemici i nie chce oberwac co do cmentarzy do na pisaku i obok lipowego synagoga byla tak gdzie byl kiedys taki sklep kolo sex shopu kolo komendy.. komnda prze woja to byl dom starcow i tak dziala bractwo hewra kaddissz no dobra juz po zachodzie ale swiece kobitka musi zapalic shabat shalom jojo Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: diaspory gliwickie 02.12.02, 19:36 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10334&w=3669138 Odpowiedz Link Zgłoś