Dodaj do ulubionych

Zerkniecie na moje wyniki?

25.05.10, 15:57
Witam się z wami bo piszę tu pierwszy liczę na waszą pomoc....

Ze 2 tygodnie temu zrobiłam badanie TSH i wynik jest taki 1,856 (0,55-4,)
Zamiast miesiączki mam plamienia w miarę regularne, w gardle czuję "gulę" i
ogólnie moje samopoczucie fizyczne nie jest najlepsze.

Powtórzyłam TSH i wyniki z 19.05 są takie:
FT4 11,29 (9-20)
FT3 6,51 pmol/l (4,00- 8,30)
TSH 3,36 ulU/ml (0,25-5,00)

Prolaktyna 101.02 ng/ml (1,30-25)
Prolaktyna po obciążeniu > 400

USG tarczycy jest bez zmian.

Wizytę u endo mam jutro i jutro też będę miała wyniki przeciwciał...
Chciałam poznać wasze zdanie na temat moich wyników, żebym wiedziała jak
rozmawiać z lekarzem bo na ogół jest tak, że jak wyniki są w normie to pacjent
musi być zdrowy;P

Obserwuj wątek
    • junkersica Re: Zerkniecie na moje wyniki? 25.05.10, 17:03
      Witaj smile
      FT4 20.82% [ wynik 11.29, norma (9 - 20)]

FT3 58.37% [ wynik 6.51, norma (4 - 8.3)]
      Te wyniki (również tsh) pokazują, że masz niedoczynność tarczycy. Zawalcz jutro o euthyrox.
      Czasem jest tak, że po leczeniu prolaktyna wraca do normy.
      > Chciałam poznać wasze zdanie na temat moich wyników, żebym wiedziała jak
      > rozmawiać z lekarzem bo na ogół jest tak, że jak wyniki są w normie to pacjent musi być zdrowy;P
      Święte słowa smile
      Jaką masz objętość tarczycy?
      • anka.83 Re: Zerkniecie na moje wyniki? 25.05.10, 18:41
        ammazuko, jak tam Twój węzeł chłonny? Kojarzę Cie z "Nowotwory - damy radę"smile
        Chudniesz wciąż?

Zrób sobie forumowy test na niedoczynność, żeby mieć co powiedzieć lekarzowi.
        Junkersica radzi dobrze. Potrzebne badania przeciwciał (aTPO i antyTG) oraz USG
        tarczycy, ale to już powinien zlecić lekarz (jeżeli jest dobry).
        • ammazuko_powrot anka.83 25.05.10, 20:38
          W lutym zakończyłam agresywną chemię i mam remisję chorobysmile(dopadł mnie
          chłoniak nieziarniczy)
          Badania tarczycowe zaczęłam robić bo mojemu onkologowi nie podobał się wynik
          prolaktyny a ten pierwszy był duuużo mniejszy od obecnego...
          Co do chudnięcia to chyba waga stoi w miejscu ale po leczeniu trochę przytyłam,
          potem waga spadła i ciężko mi obiektywnie ocenić na dzień dzisiejszy..
          Przeciwciała robiłam ale wyniki jutro ok 15.00

Opis USG:
          Prawy płat tarczycy o grubości 18mm, szerokości 11mm i dł. 32mm
          Lewy płat gr. 14mm, szer. 13mm, dł. 35mm.
          Grubość cieśni 2mm.
          Echogeniczność w obu płatach i cieśni prawidłowa.
          Echostruktura w obu płatach jednorodna.
          Węzły chłonne okołonaczyniowe niepowiększone.

Dziękuję wam bardzo za pomocsmile
          • anka.83 Re: anka.83 26.05.10, 10:46
            Remisja, no to jest dobrzesmile

Czy z tarczycą miałaś problem wcześniej? Bo być może chemia (a
            pamiętasz jaka dokładnie była podana?) uszkodziła Ci tarczycę - często
            się tak zdarza niestety. A dodatkowo przy rekonwalescencji potrzeba
            więcej hormonów tarczycy, których Twoja tarczyca chwilowo nie może
            dostarczyć no i mamy problem.
            • ammazuko_powrot Re: anka.83 26.05.10, 12:21
              Nie miałam problemów z tarczycą.
              Zdaję sobie sprawę, że to może być po chemii, dostałam 6 kursów R-CHOP.
    • harmoniak Re: Zerkniecie na moje wyniki? 25.05.10, 19:26
      Jak dla mnie wyniki i objawy mocno wskazują na niedoczynność.
      • ammazuko_powrot Jestem po wizyie u endo... 26.05.10, 21:09
        Po prywatnej wizyciecrying
        Pani doktor bardzo sympatyczna, miła, siedziałam w gabinecie chyba ze 40 min.
        Wywiad przeprowadzony super, badanie tarczycy, piersi...
        To tyle pozytywów.
        A teraz szczegóły bardziej istotne:
        Wszystkie wyniki mam w normie więc o co mi chodzi?
        Wielkość tarczycy też jest ok, bo gdyby było inaczej na wyniku byłoby to napisane.
        Objawy, które mam mogą wynikać z tego, że je sobie wmawiam więc może potrzebna
        mi wizyta u psychologa albo tabletki antydepresyjne?-to rada, którą usłyszałam
        na koniec rozmowy.
        Pani doktor na bank wykluczyła wpływ chemioterapii bo takie objawy (np plamienia
        zamiast miesiączki) miałam przed wykryciem chłoniaka.
        Za 2 miesiące mam zrobić dodatkowe badania i wrócić do niej z wynikami.
        Powiedziała, że pewnie mam big prolaktynemię i jak wyniki się nie poprawią to
        pomyśli o jakimś leczeniu.
        Może ja na serio wmawiam sobie te dolegliwości?crying
        Polecicie mi jakiegoś sprawdzonego lekarza w Warszawie, ale takiego, który na
        serio potraktuje moje wyniki, jeśli one faktycznie są nie takie jak być powinny?
        • harmoniak Re: Jestem po wizyie u endo... 26.05.10, 21:26
          PP 3.2 ml
          PL 3.2 ml
          Razem 6.4, czyli jak u 12-letniego dzieciaczka.

Jak tam przeciwciała

Przebieg wizyty standardowy wraz ze sztandarowym zaleceniem konieczności opieki
          psychiatrycznej.

Trzeba szukać kolejnego endo. Z wyników przez Ciebie przedstawionych wynika, że
          tarczyca produkuje za mało hormonów
          • ammazuko_powrot Re: Jestem po wizyie u endo... 27.05.10, 09:57
            Przeciwciała:
            ATA TPO < 10.00 IU/mL (0-35)
            ATG T4 <20.00 IU/mL (0-40)

Mam jakąś chwilę zwątpienia i zastanawiam się czy faktycznie dalej szukać
            lekarza czy dać sobie spokój i czekać?
            Chyba jednak was posłucham i poszperam w bazie danych, może kogoś znajdę...
            • ammazuko_powrot Re: Jestem po wizyie u endo... 08.06.10, 21:59
              Byłam dzisiaj u polecanej na forum pani profesor.
              Podejrzewa wczesną fazę autoimunologicznego zapalenia tarczycy i
              hiperprolaktynemię czynnościową.
              Z uwagi na to, że jestem po chemioterapii pani profesor zleciła dodatkowe
              badania, kazała też przyjrzeć się wynikom narządów rodnych (odbieram jutro).
              W zależności od wyników zostanie podjęta decyzja o wprowadzeniu leków.
              Bardzo mi się podobało podejście pani profesor, sposób w jaki przeprowadzała
              wywiad, cierpliwie tłumaczyła...
              • anka.83 Re: Jestem po wizyie u endo... 09.06.10, 08:39
                No to się cieszę, że trafiłaś na sensowną endosmile Dbaj o nią, to Twój
                skarbsmile

3m się
                • ammazuko_powrot Już nic nie wiem... 01.07.10, 19:43
                  Moje wyniki sprzed tygodnia:
                  Anty- Tyreogl
                  • ammazuko_powrot Re: Już nic nie wiem... 01.07.10, 19:50
                    Anty tyreogl 23.4 IU/ Ml(0- 115)
                    TG 11.6 ng/ml (0-78)

FT3 4.1 PG/ml (2-4.4)
                    FT4 1.4 ng/ dl (0.9-1.7)
                    TSH 2.06 uu/ml (0.3-4.2)

Prolaktyna 10ng/ml (6- 29.9)
                    Anty TPO 9.9 iu/ml (0.35)

Nie biorę żadnych leków a onkolog powiedział, że problemy z tarczycą nie mają
                    żadnego związku z leczeniem, które przeszłam.
                    Skąd więc takie skoki?
                    Co dalej robić? Czy nie robić nic?
                    Pani profesor na urlopie więc nie zasięgnę jej poradycrying

• ammazuko_powrot Re: Już nic nie wiem... 02.07.10, 14:36
                      ??
                      • anka.83 Re: Już nic nie wiem... 02.07.10, 15:42
                        Tutaj jest kalkulatorek, którego używamy do przeliczenia wyników na
                        procenty:
                        hashimoto-pl.appspot.com/
                        Twoje wyniki po przeliczeniu:
                        FT4 62.50% [ wynik 1.4, norma (0.9 - 1.7)]
                        FT3 87.50% [ wynik 4.1, norma (2 - 4.4)]

Jak generalnie się czujesz, lepiej, gorzej?

Ani USG, ani przeciwciała nie wskazują na Hashimoto... Chociaż z
                        drugiej strony Twoja endo podejrzewa mimo wszystko Hashi. Teraz
                        hormony są wg mnie bardzo ładne, niektórzy by powiedzieli, że hormony
                        są rozjechane, ale mi się wydaje, że większe FT3 to ze względu na
                        regenerowanie się organizmu po chemii.

Nie jestem lekarzem, ale mi to wygląda tak:

1) tarczyca przez chemię dostała "po głowie" i przez jakiś czas
                        regenerować się musiała, w zw. z czym produkowała mniej hormonów.
                        Teraz doszła do siebie, i wreszcie pluje FT3 i FT4 jak może, żeby
                        cały Twój organizm się zregenerował.(to obstawiam)

2) możliwe również, że jest faktycznie hashi, organizm zaczął
                        atakować tarczycę, uwolniło się za dużo tyreoglobuliny a z niej
                        hormonów - i stąd ten skok w wynikach.

Odczekaj spokojnie do powrotu endo, ona prawdę Ci powiesmile
                        • ammazuko_powrot Re: Już nic nie wiem... 03.07.10, 09:37
                          Dziękiwink
                          O kalkulatorze zapomniałamtongue_out
                          Endo powiedziała, że mam malutką tarczycę i dlatego obstawia zapalenie.

Onkolog twierdzi, że chemia, którą dostawałam nie miała wpływu na tarczycę.
                          I jest zaskoczony tymi wynikami, podobnie jak ja.

Jak się czuję?
                          W teście na niedoczynność wychodzi mi 36 punktów.
                          Najbardziej dokucza mi zmęczenie niewspółmierne do wysiłku i potrzeba spania,
                          jak najwięcej i jak najdłużej...
                          I mam ogromne problemy z koncentracją, pamięcią itd...
                          Z innymi problemami jakoś sobie radzę.
                          Czytałam na tym forum, że jeśli FT3> FT4 wskazuje to na niedoczynność...(??)
                          • anka.83 Re: Już nic nie wiem... 05.07.10, 16:11
                            smile

Podwyższone FT3 zdarza się przy niedoczynności (ja sama miałam powyżej normy FT3, jakieś 113% chyba). Przy czym trudno powiedzieć czy u Ciebie w zw z regeneracją organizmu czy niedoczynnością...

Zaufałabym lekarzom - jeżeli onkolog twierdzi, że ta chemia tarczycy nie zaszkodziła a endokrynolog podejrzewa Hashi - trzeba leczyć tarczycę. Tym bardziej, że objawy wybitnie na to wskazują (a objawy są najważniejsze moim zdaniem). W rodzinie mam osoby po chemii, objawy fizyczne z testu na niedoczynność zgadzały się w niewielkim stopniu.

Pamiętaj, że jeżeli masz szybko dojść do siebie i radzić sobie z chorobą, to musisz mieć odpowiednią ilość hormonów tarczycy (między innymi oczywiście! ale ten warunek jest wybitnie istotnywink)
                            • anka.83 Re: Już nic nie wiem... 05.07.10, 16:15
                              Aha, no i mini tarczyca - nie musisz mieć przeciwciał ani zwłóknień
                              tarczycy i in., żeby stwierdzić autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
                              Sam fakt, że tarczyca jest za mała i maleje świadczy o tym, że coś ją
                              niszczy, do tego dodaj objawy niedoczynności i można z dużą dozą
                              pewności stwierdzić Hashismile
                              • ammazuko_powrot Re: Już nic nie wiem... 05.07.10, 20:59
                                Dziękuję ci bardzo za pomocsmile
                        • anka.83 Re: Już nic nie wiem... 06.07.10, 13:04
                          anka.83 napisała:

>
                          > Ani USG, ani przeciwciała nie wskazują na Hashimoto...

Ależ człowiek bzdury czasem pisze, tarczycę wyliczyła trochę wyżej
                          harmoniak na minimalną objętość, która wybitnie wskazuje na problem z
                          tarczycą, najprawdopodobniej właśnie Hashi...To chyba ta pogodawink
                          • ammazuko_powrot Czy to jest normalne?:) 23.08.10, 13:54
                            Nie biorę leków bo jestem przed wizytą u pani prof.
                            Przez jakieś 3 tygodnie po ostatnich badaniach czułam się rewelacyjnie, teraz od
                            ok tygodnia jest kiepsko.
                            Wróciła senność, skóra jest potwornie sucha, w sumie mam wszystkie dolegliwości
                            z tych, które mnie zmobilizowały do zrobienia badań za pierwszym razem.
                            Czy przy nieleczonej niedoczynności mogą być takie huśtawki w samopoczuciu?
                            Pod koniec września będę miała robione dokładnie wszystkie badania (TSH, FT3,
                            FT4, OB i jakieś inne) i z tymi wynikami mam się zgłosić na wizytę.
                            • harmoniak Re: Czy to jest normalne?:) 23.08.10, 22:29
                              Myślę, że takie huśtawki mogą jak najbardziej się pojawiać. Ja też tak miałam i
                              próbowałam coś ze sobą zrobić, bo myślałam, że źle się odżywiam, mało ruszam
                              itp. Nic nie pomagało, aż sięgnęłam dna sad

No smile, ale już przechodząc do tego co napisałaś, do podczas lata jest mniejsze
                              zapotrzebowanie na hormony, do tego dochodzi jeszcze obciążenie życiowe: jeśli
                              ostatnio miałaś mniej stresów itp. to mogło za tym pójść lepsze samopoczucie.
                              • ammazuko_powrot Re: Czy to jest normalne?:) 24.08.10, 08:49
                                Dzięki harmoniaczkukiss
                                Jesteś ekspertemsmileMiałam mniej stresów, teraz też nie jest ich strasznie dużo
                                ale trochę jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka