mama_dorota
11.01.12, 09:46
Witam!
Jestem na forum dość nowa, ale nie zakładam osobistego wątku, bo na razie moje leczenie postępuje do przodu. Stworzyłam go wcześniej na alternatywnym forum, ale nie widzę na razie sensu wklejać go teraz tutaj.
W tym momencie interesują mnie sprawdzone preparaty do suplementacji żelaza i witaminy b12. Niedługo po rozpoczęciu leczenia euthyroxem za radą djpa zrobiłam sobie badania ferrytyny, b12, d3 i kwasu foliowego. Wszystko oprócz kwasu foliowego wyszło bardzo nisko - kilka lub ciut powyżej 10% zakresu normy. Lekarz gastroenterolog, internistka i neurolog uważali, że wszystko jest ok, ale nie uwierzyłam im, zaczęłam suplementację najpierw bioferem 18mcg, witaminą b12 10mcg, juvit d3 (ok. 5000jm). Potem przerzuciłam się na prenatal classic, a ostatnio zamówiłam witaminę b12 1000mcg na allegro (jest niewiele droższa od tej 10mcg). Z sorbiferem miałam złe doświadczenia po porodzie, pomógł na anemię, ale problemy jelitowe u mnie i karmionej piersią córeczki skutecznie mnie od niego odrzucają.
Nie robię badań, żeby sprawdzić te poziomy, bo minęło dopiero kilka tygodni, a żeby zrobić badania trzeba preparaty odstawić, na co nie mogę sobie pozwolić, bo np. nawet 2-dniowy brak witaminy b12 powoduje drżenie w środku, które ustaje niedługo potem, jak ją znów przyjmuję. Wygląda na to, że jest zużywana na bieżące potrzeby, a przecież chodzi o to, aby mieć zapas. Anemię nadal czuję chodząc po schodach. Witaminy d3 na razie tez nie zbadam, bo to strasznie drogie badanie, a wapń mam na poziomie 65% normy, więc chyba nie przedawkowuję.
Wpisujcie, proszę jakie preparaty sprawdziły się w waszym przypadku. Myślę, że wątek przyda się i innym, chyba że jest, to proszę o przytoczenie. Tylko nie piszcie, że na b12 najlepsze są zastrzyki. Na razie nie ma chętnych, by mi je zapisać.