Dodaj do ulubionych

Wysokie A-tg

02.01.14, 10:20
Witam wszystkich,
właśnie dzisiaj odebrałam wynik A-tg.. Bardzo wysoki 397 (norma do 115), poza tym dla przypomnienia napiszę, że TSH wynosi 2,68 (0,27-4,2), FT4 11,28 (12-22), FT3 4,45 (3,1-6,8), A-TPO 21,74 (do 35). Proszę pomóżcie mi rozszyfrować moje wyniki. Widzę, że FT4 poniżej normy, FT3 też nisko.. Podpowiedzcie co z tym A-Tg..
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Wysokie A-tg 02.01.14, 10:29
      Witaj
      a-TPO oraz a-TG przeciwciała diagnostyczne przy zapalenie tarczycy, występuje jedno z nich lub obydwa razem.
      Z przelicznika:
      www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
      FT4 -7.20% [ wynik 11.28, norma (12 - 22)]

FT3 36.49% [ wynik 4.45, norma (3.1 - 6.8)]

wyniki świadczą o niedoczynności, ale nic nie piszesz o samopoczuciu, test??
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      napisz ile pn wyszło smile
      Do pełnego obrazu przydałoby się USG tarczycy z objętością lub 3 wymiarami.
      • mama_dorota Re: Wysokie A-tg 02.01.14, 10:36
        Prawie na pewno w pewnych okresach występuje u ciebie także wysokie anty-TPO. Skąd to wiem? Anty-TG to przeciwciała niszczące ścianę tarczycy, co powoduje jej "przeciekanie", zaś anty-TPO niszczą komórki produkujące hormony. Skoro masz ft4 poniżej normy, to twoja tarczyca prawie nie pracuje.

W każdym razie tak jak pisze koleżanka wyżej, USG potrzebne, ale na podstawie samego niskiego ft4 każdy normalny endokrynolog powinien przepisać receptę na tyroksynę.
      • md283 Re: Wysokie A-tg 02.01.14, 10:38
        Test wyszedł mi na poziomie 31 pkt. A samopoczucie bardzo kiepskie. Przede wszystkim dokuczają mi bóle stawów: biodra, łokcie, ramiona. Ciągły ból gardła, zmęczenie, bardziej niż zwykle pocę się, prążki na paznokciach, sucha, łuszcząca skóra w uszach. Myślałam najpierw, że to chlamydia, później, że bolerioza (Elisa wyszła dodatnia, ale Western Blot ujemny, więc jej nie mam). Ponieważ wykluczyłam wszystkie choroby reumatyczne, drążyłam temat dalej, aż ostatnio zrobiłam badania na tarczycę i wyszło sad
        • muktprega1 Witamy w klubie :) 02.01.14, 10:45
          obraz dopełnił całości z Twoimi objawami, ale usg zrób i do endo z wynikami, ale najpierw skierowanie od ogólnego. Jakoś wychodzi na to, że sporo ludzi diagnozuje się samo wink ja również.
          Będziesz mieć tyroksynę daj znać smile a i tak przyda Ci się:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
          • md283 Re: Witamy w klubie :) 02.01.14, 10:50
            Gdzie ja się teraz szybko dostanę do endokrynologa? Najszybciej prywatnie. Jestem z okolic Wrocławia, więc tam muszę szukać. Czy te bóle stawów, ramion itd. ro od tarczycy? Co jest powodem takiego jej stanu?
            • muktprega1 Re: Witamy w klubie :) 02.01.14, 11:19
              docs.google.com/document/d/1JSbtdG6H-nz5BUpCOxX6u183Uw8fmw1UhGN2eU3H1fM/pub
              docs.google.com/document/d/1bTnWNYAIjDzvZ_chPU87Ha9HxkkUtevmQm_R25QYVrY/pub
              docs.google.com/document/d/1ymSI_vtqzMZ-ib9hnkApv8C2qxaLr85VuVrGpsOGhLQ/pub
              Polecam zakup książki "Jak żyć z Hashimoto" smile
              • md283 Re: Witamy w klubie :) 02.01.14, 11:27
                Dziękuję Ci bardzo. Powiedz mi jeszcze czy niedoczynność to inaczej Hashimito?
                • muktprega1 Re: Witamy w klubie :) 03.01.14, 09:40
                  Odwrotnie w Hashimoto jednym z objawów - niedoczynność smile
                  • md283 Re: Witamy w klubie :) 03.01.14, 12:34
                    A mam pytanko do Ciebie, czy jeśli mam takie wysokie przeciwciała Atg 397 (norma do 115), to czy może to wskazywać na Hashimoto?
    • pies_z_laki_2 Re: Wysokie A-tg 03.01.14, 17:29
      > później, że bolerioza (Elisa wyszła dodatnia, ale Western Blot ujemny, więc jej nie mam

Oba te badania sa tylko w częśći pewne, czyli na dwoje babka wróżyła... a nie "nie mam boreliozy". Napisz dokładnie jakie były wyniki. Dlaczego sprawdzałaś kierunek boreliozy?

> czy jeśli mam takie wysokie przeciwciała Atg 397 (norma do 115), to czy może to wskazywać na Hashimoto?

Nie "może", a "na pewno". Hashimoto diagnozuje się na podstawie kilku parametrów, niekoniecznie wszystkie muszą wystąpić jednocześnie.
      - objawy nadczynności / niedoczynności (czasami Hashi zaczyna się od rzutu nadczynności)
      - obraz usg tarczycy
      - wymiary / objętość tarczycy
      - wyniki trójki tarczycowej (szczególnie ich specyficzny układ)
      - p.ciała atpo i atg (albo jedne, albo drugie, albo oba)
      - ew. objawy (w tym wyniki badań) związane z powikłaniami nieleczonej niedoczynności tarczycy
      • md283 Re: Wysokie A-tg 03.01.14, 18:04
        Zdecydowałam się na zrobienie testów na boleriozę ze względu na dokuczliwe bóle stawów i ogólne zmęczenie - to był główny powód. Zrobiłam jeszcze WB w innym lab., ale muszę podjechać po nie. Po Elisie nawet dostałam od lekarza 4 opakowania docsycycliny, ale żadnych efektów to nie przyniosło. Dlatego postanowiłam zrobić badania w kierunku tarczycy. Moje wyniki opisałam w pierwszym poście. Zrobiłam również chyba wszystkie możliwe badania na reumatyzm, morfologię oczywiście, crp, ob. Wszystko ok. Marzę, żeby w końcu dostać leki, które poprawią moje samopoczucie..
        • mama_dorota Re: Wysokie A-tg 03.01.14, 19:17
          Poziom przeciwciał nie jest stały, nawet u osób ze zdiagnozowanym Hashimoto. Badano mi je 2 razy. Za pierwszym anty-TPO było mocno podwyższone, anty-TG zerowe, za drugim razem anty-TPO nadal podwyższone, ale już nie tak bardzo, anty-TG wyższe nawet, niż anty-TPO. W tamtym czasie moja tarczyca była trochę za mała - 11 ml przy normie 13-18 ml. Teraz, czyli 2,5 roku później mam tarczycę 6 ml i o zniszczonej strukturze.

USG daje największą pewność na temat tego, co się dzieje. Anty-TG powoduje, że tarczyca "przecieka", anty-TPO, które jest bardziej uznawanym objawem Hashimoto niszczy komórki produkujące tarczycę. Niektórzy lakerze twierdzą, że anty-TG nie ma wartości diagnostycznej, jednakże robią błąd lekceważąc je, gdyż są to przeciwciała, świadczą o stanie zapalnym i to autoimmunologicznym w tarczycy. Nie zawsze można uchwycić przeciwciała i czasem szkoda pieniędzy na kolejne próby, ale USG pokaże efekty ich działania, a to jest najważniesze.
          • md283 Re: Wysokie A-tg 03.01.14, 19:54
            Idę do endokrynologa w środę po raz pierwszy, zobaczę jak ustosunkuje się do moich wyników.. Najlepsze nie są.. Czyli tak jak mówisz, mi tarczyca też przecieka mimo dobrego A-tpo. A leukocyty mam dość niskie, w dolnej granicy normy.. Mam nadzieję, że pani dr ma usg w gabinecie. Dam znać w śr smile
          • kiddo1980 Re: Wysokie A-tg 22.03.14, 19:12
            skąd masz te normy wymiarów tarczycy? Moja ma 5,85 ml i lekarz powiedział, że jest ok.

Mała tarczyca nie musi mieć związku z niedoczynnością.
            Inna sprawa, gdy na przestrzeni lat jej wymiary się zmniejszają, ale to też sprawa względna, bo na kilku badaniach w jednakowym czasie różni lekarze na różnych aparatach mogą oznaczyć wymiary tarczycy różnie (jak u mojej mamy, w przeciągu 2 mcy miała aż 3 usg i było 14 ml, 11 ml i 13 ml) tak więc uważam, że nie ma podstaw do przejmowania się rozmiarem tarczycy na początku.

Co innego jak przerasta i tworzy wole.
            • muktprega1 do kiddo1980 23.03.14, 11:04
              Wymiary tarczycy są podane w książce "Jak żyć z Hashimoto" str.46 tłumaczenie z j.niemieckiego autorzy:
              - dr Leveke Brakebush - prowadzi portal internetowy od 2000 r i sama choruje na Graves-Basedowa
              - prof. dr Armin Heufelder - internista, endokrynolog, diabetolog,reumatolog

> Mała tarczyca nie musi mieć związku z niedoczynnością.

Jakoś tak się składa, że ludzie, którzy przychodzili z połową lub 1/3 tarczycy z opisem "w normie" mieli szereg objawów niedoczynności, okazało się, że część również wysokie przeciwciała, niski poziom hormonów.... na podstawie ZESPOŁU objawów można stwierdzić, że coś jest z tarczycą, a nie tylko na podstawie jednego parametru, jak np. jednego parametru - TSH, który tak kochają lekarze wink

Jeśli masz małą tarczycę 5,85 ml , to odpowiada ona wielkością u dziecka miedzy 6 a 10 lat i tutaj już starałabym się dokonać diagnozy w całości, ale to już Twoja sprawa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka