calabrien 13.05.14, 21:55 Mam 22 lat. Czy jest możliwe żebym miała niedoczynność tarczycy pomimo tego, że wynik TSH jest w normie? (3,699 przy normie 0,55-4,78) Z internetowego testu wyszło mi 36 punktów. Mój brat ma nadczynność tarczycy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosinka84 Re: Proszę o pomoc 13.05.14, 23:26 Ekspertem nie jestem, ale z tego co udało mi się z forum dowiedzieć to w Twoim wieku TSH powinno być poniżej 2, a przy planowanej ciąży poniżej 1. Do prawidłowej diagnozy potrzebowałabyś jeszcze wyników FT3 i FT4, i najlepiej anty TPO i anty TG. Z testu wynika, że masz wiele objawów niedoczynności, a samopoczucie jest ważniejsze niż laboratoryjne normy, Odpowiedz Link
5borelka Re: Proszę o pomoc 13.05.14, 23:31 To moze czas, by normy dostosowac do wieku badz trybu zycia? Po co sa te "ramy", jesli sa tak niemiarodajne?! Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 14.05.14, 06:47 kosinka84 takie objawy mam już od kilku lat (chociaż z czasem się nasilały/dochodziły nowe). Kiedy u brata wykryto nadczynność tarczycy moi rodzice wysłali mnie do laboratorium wtedy TSH wyszło mi jeszcze wyższe (pamiętam że brakowało 0,02 do przekroczenia górnej normy) a że akurat miałam niedługo później wizytę u rodzinnego to jej pokazałam wyniki, ale stwierdziła że jest w normie i wszystko jest ok. Teraz poszłam do przychodni akademickiej po raz pierwszy, bo chciałam sobie okresowo zrobić morfologię i powtórzyć TSH i lekarz (który swoją drogą mnie pierwszy raz na oczy widział a nie miał problemu dać mi odpowiednie badania a jeszcze dorzucił parę) stwierdził, że mu się trochę wynik nie podoba i dał mi skierowanie do endo. Nie wiem czy lepiej jest żebym sama wyłożyła na ft3, ft4 i przeciwciała i poszła na wizytę do endo już z tymi wynikami (bo jednak to trochę kosztuje) czy raczej poczekać na wizytę u endo? Odpowiedz Link
kosinka84 Re: Proszę o pomoc 14.05.14, 09:48 Moja historia jest dość podobna do Twojej. Dopiero 1,5 miesiąca temu "z głupoty" zrobiłam badania tarczycy, moja mama ma niedoczynność i sugerowała że kilka objawów może wynikać właśnie z niedoczynności. Chociaż, nie wszystkie wskazywały na niedoczynność. Zrobiłam badania TSH 3,5 czyli niby "w normie" z tym, ale ft4 już na granicy, bardzo niskie. Moja mama dobrze, bez większych objawów niedoczynności, czuje się jak TSH poniżej 1. Na zapisanie się do endo z NFZtu nawet nie marze, na wizytę prywatną w moim mieście trzeba czekać 1,5 miesiąca . Dziś mam wizytę, więc w poniedziałek powtórzyłam badania + dodatkowo dziewczyny poradziły mi zrobienie antygenów. Oczywiście z własnej kieszeni, robiłam rozeznanie wśród laboratoriów i za 5 badań najtaniej wychodziło 91 zł. TSH spadło do 2,5 ale tak samo ft4 i jest już poniżej normy. Antygeny 4krotnie przekroczyły normę, co podobno wskazuję na Hashimoto. Teraz znając już przypuszczalną diagnozę, wiele objawów, które mam od lat i myślałam, że taka już moja natura, znajduje swoje odzwierciedlenie w wynikach. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 15.05.14, 14:03 > dodatkowo dziewczyny poradziły mi zrobienie antygenów. Niemożliwe To badanie p.ciał, czyli można powiedzieć "antyciał", ale na pewno nie antygenów Odpowiedz Link
kosinka84 Re: Proszę o pomoc 15.05.14, 21:42 > Niemożliwe To badanie p.ciał, czyli można powiedzieć "antyciał", ale na pewn > o nie antygenów Tak to jest jak myśli się jedno i pisze drugie ;P. Chyba miało być po prostu anty, nie wiem skąd reszta mi się wzięła . Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 15.05.14, 14:53 5borelka napisała: > To moze czas, by normy dostosowac do wieku badz trybu zycia? Po co sa te "ramy" > , jesli sa tak niemiarodajne?! Borelka, ja nie wiem dlaczego one są tak szerokie, ale w mądrych książkach o tarczycy czytałam, że niektóre laboratoria i niektóre kraje je zawęziły. Poza tym z przypadków dzieci, których TSH czasami się podnosiło, a potem opadało i wszystko wracało do normy mam wrażenie, że nie powinno się poprzestawać na jednym badaniu oraz na interpretowaniu pojedynczego hormonu, szczególnie na ocenie pracy tarczycy na podstawie samego TSH. Mam znajomą, której ft4 opadło poniżej normy, a TSH było poniżej 1, a lekarze jej wmawiali, że nie ma problemów z tarczycą, choć to t4 jest hormonem tarczycy. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 16.05.14, 07:30 Wspominali nam kiedyś na zajęciach, że NACB (Amerykańska Narodowa Akademia Biochemii Klinicznej) postuluje aby górna norma TSH wynosiła w przyszłości 2,5 mIU/l, powołując się na fakt, że ponad 95% zdrowych ochotników bez osobistych i rodzinnych wywiadów choroby tarczycy, wola, seronegatywnych dla przeciwciał a-TPO i a-Tg oraz nie zażywających leków, ma stężenie TSH w przedziale wartości 0,4-2,5 mIU/l Odpowiedz Link
ola_dom Re: Proszę o pomoc 16.05.14, 10:22 calabrien napisała: > Wspominali nam kiedyś na zajęciach, że NACB (Amerykańska Narodowa Akademia Biochemii > Klinicznej) postuluje aby górna norma TSH wynosiła w przyszłości 2,5 mIU/l, powołując się na > fakt, że ponad 95% zdrowych ochotników bez osobistych i rodzinnych wywiadów choroby > tarczycy, wola, seronegatywnych dla przeciwciał a-TPO i a-Tg oraz nie zażywających leków, > ma stężenie TSH w przedziale wartości 0,4-2,5 mIU/l oby wreszcie! ktoś tu obok pisał, że miał podobną normę w ostatnich badaniach - czyżby światełko w tunelu? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 16.05.14, 10:33 W mądrych książkach czytałam, że zdaje się, Afroamerykanie, wśród których choroby tarczycy są niezwykła rzadkością, mają TSH około 1. Odpowiedz Link
gemowa Re: Proszę o pomoc 14.05.14, 09:42 calabrien napisała: > Mam 22 lat. Czy jest możliwe żebym miała niedoczynność tarczycy pomimo tego, że > wynik TSH jest w normie? (3,699 przy normie 0,55-4,78) Z internetowego testu w > yszło mi 36 punktów. Mój brat ma nadczynność tarczycy. Oczywiście, że jest możliwe. Masz 22 lata, Twoje TSH wcale nie jest w normie, a wynik testu tez jest bardzo wysoki. Powtórz badania: TSH, ft3, ft4 i idź do endokrynologa. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 16.05.14, 07:22 Wybieram się w przyszłym tygodniu na badania mam zamiar zrobić jeszcze raz TSH a do tego ft3, ft4 i anty-TPO i anty-TG. Do endokrynologa się zapisałam ( ale na NFZ najwcześniejszy termin był na wrzesień) więc szukam teraz dobrych endokrynologów przyjmujących prywatnie w Bydgoszczy. Tylko co się o jednym przeczyta to tyle samo ludzi zadowolonych co zawiedzionych i weź tu traf na dobrego. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 15.05.14, 14:05 U endo zasugeruj, że chciałabyś zajść w ciążę, wtedy jakby poważniej podchodzą do chorej pacjentki... Nie musisz dodawać, że dziecko chcesz mieć za lat dziesięć (wybaczcie, ale wygląda na to, że nie ma innego sposobu, żeby lekarze zaczęli INTERPRETOWAĆ to co usłyszą w wywiadzie w powiązaniu z wynikami badań... no cóż, trzeba sobie jakoś radzić...) Odpowiedz Link
djpa Re: Proszę o pomoc 15.05.14, 15:25 A moim zdaniem nie ma na 100% pewnych metod zapobiegania ciąży, wokół widzę sporo nieplanowanych ciąż. Odpowiedzialna kobieta powinna być całe życie mniej więcej na ciążę przygotowana. Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: Proszę o pomoc 16.05.14, 10:46 100% racji Wiek rozrodczy, to wiek rozrodczy. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 17.05.14, 08:23 A jest tutaj ktoś z Bydgoszczy? Był ktoś lub słyszał ktoś opinie o dr Piotrze Bielickim lub o dr Danucie Zalewskiej-Rydzykowskiej? Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 20.05.14, 14:21 Odebrałam wyniki badań: fT3=5.13 (norma 3.8-6 pmol/l) = 54,81% fT4=11.45 (norma 7.86-14.41 pmol/l) = 60.45% p/c anty TG=1.4 (norma <4) p/c anty TPO = 66.7 (norma <9) Co sądzicie o tych wynikach? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 20.05.14, 14:25 Anty-TPO jest podwyższone, wskazuje na chorobę Hashimoto. Norma jest niska, bo aparat jest czuły. Masz jeszcze dobre poziomy hormonów, wręcz bardzo dobre, ale mimo to objawy mają prawo się pojawiać. Warto zrobić USG, bo takie wyniki wielu lekarzy może zlekceważyć. Przeciwciała mogą być raz wysokie, raz niskie, raz zerowe u tej samej osoby, a w USG widać efekt ich działań. One niszczą tarczycę. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 20.05.14, 15:41 Już sama nie wiem co mam o tym myslec. Hormony niby ok a ja w tescie wychodze na 33 punkty i tak tez sie czuje. Pewnie wyjasni się w przyszlym tygodniu u endokrynologa jak mi usg zrobi juz nawet nie wiem gdzie przyczyny szukac Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 21.05.14, 09:19 Widzę, że na odwrót przeliczyłam procenty. Powinno być: fT4=54.81% fT3=60.45% Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 21.05.14, 10:56 Dalej bardzo dobre wyniki, bo ciut powyżej połowy normy. Do lekarza przygotuj sobie kartkę z objawami, ręcznie spisanymi, lekarze nie lubią internetowych testów. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 22.05.14, 07:06 Z tego, że hormony są na dobrym poziomie to się cieszę bo nie wyobrażam sobie jakbym się czuła gdyby były niższe jeżeli przy tych wynikach odczuwam objawy. Z drugiej strony boję się, że przez to mnie lekarz zignoruje stwierdzając, że hormony są w porządku. Przygotuję objawy mam tylko nadzieję, że trafię do dobrego lekarza, który mnie wysłucha. Będę też u niego robić USG więc mam nadzieję, że dostanę do niego opis i wymiary. Wizyta dopiero we środę a ja coraz bardziej się zaczynam stresować Odpowiedz Link
harmoniak Re: Proszę o pomoc 22.05.14, 09:59 Z mojego doświadczenia wynika, że nawet przy takich wynikach można mieć objawy Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 28.05.14, 15:59 Jeszcze cały tydzień czekać na wizytę... ja chyba zwariuję przez ten czas. Podziwiam tych, którzy czekają parę miesięcy żeby się z NFZ dostać ja bym chyba z depresją wylądowała w psychiatryku. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 04.06.14, 16:42 Właśnie wróciłam od endokrynologa. Pan dr był bardzo miły, wysłuchał mnie, obejrzał wszystkie wyniki (włącznie z morfologią). Zrobił mi usg (i tu jedyny minus bo nie dostałam opisu a sama byłam tak zdenerwowana, że całkowicie zapomniałam o niego zapytać). Endokrynolog po USG stwierdził, że obraz tarczycy jest typowy dla Hashimoto i świadczą o tym również podwyższone anty-TPO. Powiedział, że w sumie w takim przypadku powinno się zrobić biopsję, ale stwierdził że szkoda kłuć jak i tak to samo wyjdzie bo obraz jest typowy dla Hashi. Przepisał mi Letrox 50 (ale mam brać połówkę tabletki, chciał żeby mi na dłużej leku wystarczyło) i mam zgłosić się na kontrolę za pół roku z nowym TSH i fT4. W ogóle stwierdził, że przy tym TSH normalnie by nie dawał hormonów, ale patrząć na moje objawy (suchą skórę) i problemy z zrzuceniem wagi nie ma sensu tego odwlekać abym się męczyła i jeszcze sobie kg dobierała. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 04.06.14, 16:44 Z objawów oczywiście nie tylko suchą skórę, ale skórę potwierdził bo obejrzał łokcie I zapytał mnie jak u mnie z ćwiczeniami fizycznymi i jak z dietą, czy jest ona z 5 posiłków itd. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 07.06.14, 03:02 > bo nie dostałam opisu Wróć do niego i wyciągnij opis dla następnego endo za lat pięć albo dziesięć! Musisz mieć na papierze, masz prawo... > w takim przy > padku powinno się zrobić biopsję, ale stwierdził że szkoda kłuć jak i tak to sa > mo wyjdzie bo obraz jest typowy dla Hashi. Co mi tu nie gra. Masz guzki? No to biopsja jest pewnie potrzebna. Ale do diagnozy Hashi wystarczy echo, nie trzeba kłuć. Hm... po co biopsja? > Przepisał mi Letrox 50 (ale mam brać > połówkę tabletki, chciał żeby mi na dłużej leku wystarczyło) Nie, to nieporozumienie, dlatego połówkę, że suplementacje zaczyna się od niższej dawki, żeby to nie była terapia szokowa. > i mam zgłosić się na kontrolę za pół roku z nowym TSH i fT4. Nie za pół roku, tylko za miesiąc, bo musisz skorygować dawkę!!! Ta służy tylko do wprowadzenia, potem trzeba ustawić dawkę na poważnie. A potem, jak już będziesz ustawiona, to może być i co pół roku. W sumie dobry z niego człowiek, porządny Ważne, że masz teraz z górki Zaświadczenie o chorobie przewlekłej dla internisty wzięłaś? Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 07.06.14, 07:51 O biopsji wspomniał, ale potem od razu stwierdził, że nie jest potrzebna bo żadnych guzków nie ma a obraz typowy dla Hashimoto. Może pacjent przede mną musiał mieć biopsję i mu się tak powiedziało tylko Szczerze trochę mnie zdziwiło, że mam się zgłosić tak późno, ale mi dwa razy podkreślał, że wcześniejsza wizyta jest niepotrzebna i mam się zgłosić w grudniu z TSH i fT4 i wtedy zobaczymy czy będę potrzebować większą dawkę. A tymczasem dostałam leku tyle, żeby mi do grudnia wystarczyło. Może uznał że jako mam na razie dobre wyniki fT4 i ft3 oraz "w normie" TSH taka dawka mi na razie wystarczy i nie trzeba jej ustalać? Zaświadczenie o chorobie przewlekłej dla internisty - nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest Do czego to się przydaję? Odpowiedz Link
procesor Re: Proszę o pomoc 07.06.14, 09:40 do tego że możesz iść do internisty i dostać receptę ze zniżką na euthyrox nie musisz w tym celu iść do endo jak ci sie skończy lek ważne rok uznać to on sobie może a ludzie sa tak różni i tak różnie reagują na wprowadzenie leczenia że wizyta na poczatku leczenie dopiero po pół roku to ryzykowna rzecz zawsze może robić badania za własną kasę.. co wiele z nas robi ja bym po miesiącu zbadała ft4 i ft3 Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 07.06.14, 17:53 Jeśli jeszcze nie wykupiła recepty, to zrób ksero i pokaż je ogólnemu. Mojej to wystarczyło. --- inteligentny-projekt.pl kazdystudent.pl Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 07.06.14, 18:48 Niestety recepta jest już wykupiona Po prostu wezmę to zaświadczenie przy następnej wizycie u endokrynologa. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 10.06.14, 21:11 Więc jak sądzicie powinnam jednak za ok. 4 tygodnie wybrać się do innego lekarza na kontrolę? Czy brać Letrox tak jak mi kazał i pójść na kontrolę w grudniu? Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 25.06.14, 10:07 Chcę sobie zrobić niedługo parę badań "na wszelki wypadek" sugerując się tym co pisaliście na forum. Mam zamiar oznaczyć: -żelazo -ferrytynę - wit. D3 - wit B12 Czy warto zrobić jeszcze jakieś badanie czy te wystarczą? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 25.06.14, 19:10 Nie warto badać żelaza. Lepiej zbadać wapń. Może jeszcze parathormon. Magnezu we krwi badać nie warto, bo w przypadku tego pierwiastka nijak to się ma do tego, co się dzieje w tkankach. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 26.06.14, 12:29 D3 25oh (tańsze niż 1,25oh, ale jeśli chcesz zbadać całą gospodarkę, to możesz sprawdzić oba plus wapń i fosfor). Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 08.07.14, 13:59 Zrobiłam badania: Wapń 2,32 mmol/l norma [2,15-2,55] Witamina D3(25-OH D3) 11,29 ng/ml normy: < 20 ng/ml - niedobór 20-30 ng/ml - poziom niewystarczający 30-100 ng/ml - poziom wystarczający > 100 ng/ml - górna granica bezpieczeństwa Ferrytyna 10,90 ng/ml norma: [11-307] Witamina B12 215 pg/ml norma:[180-914] Czym uzupełnia się ferrytynę? I jak myślicie powinnam udać się do lekarza po suplementację wit. D3? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 08.07.14, 14:07 Ferrytyna to zapasy żelaza, czyli aby podnieść jej poziom trzeba przyjmować żelazo. Warto poprosić lekarza o receptę, ale nie zdziw się, jeśli odmówi. Mam nisko także witaminę b12, a tak jakoś niefajnie jest, że lekarze sugerują się głównie wynikami z morfologii. Problem w tym, że jeśli ferrytyna jest nisko i b12 jest nisko, to morfologia wychodzi dobrze. Jeśli nie dostaniesz recepty na żelazo, to poszukaj na allegro aukcji z amerykańskim żelazem Puritan's Pride i z kroplami podjęzykowymi z witaminą b12 (dawka od 1000 mcg w górę), preparaty bez recepty nie pomogą na niedobory, są po prostu za słabe. Co do d3, to też nie licz na receptę w lato, ale próbować zawsze warto. Może trafi się lekarz z wystarczająco aktualną wiedzą w tej dziedzinie. D3 na all też dostępna z PP, najlepiej w dawce 5000j. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 08.07.14, 14:11 Praparat żelaza odpowiedni do uzupełniania niedoborów to najlepiej siarczan żelaza w dawce powyżej 60 mg. Ja używałam takiego i naprawdę polecam, ale i tak uzupełniałam niedobór ponad rok: Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 08.07.14, 14:13 www.puritan.com/iron-650/iron-ferrous-sulfate-65-mg-041383 Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 08.07.14, 14:29 Spróbuję najpierw u mojego lekarza. W końcu był na tyle inteligentny, że przy TSH w "normie" (3,699 przy N: 0,55-7,78) i przy pierwszej mojej wizycie u niego po wysłuchaniu moich objawów (które łączyłam głównie z możliwością anemii) wysłał mnie do endo bo jak stwierdził "TSH niby w normie, ale wcale mi się ten wynik nie podoba. Lepiej to sprawdzić." I to on kazał mi zażywać żelazo pomimo tego, że było w "normie" (chociaż kazał zażywać zwykłe bez recepty). chociaż raczej go nie Przekonam do wit. B12 Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 08.07.14, 20:43 Z b12 może być trudno, bo masz ją w normie, ale zobacz jak nisko: b12: 4.77% [wynik 215, norma (180 - 914) ] Ja przy wyniku kilkanaście % miałam bardzo dokuczliwe objawy nedoboru witaminy b12 np. przy nawet lekkim uderzeniu czułam silny i długotrwały ból i wiedziałąm, że nie zawsze tak było, to się pojawiło i trwało, miałam też problemy z dziąsłami i takie dziwne drżenia w środku, a przeszło dopiero po porządnej suplementacji (b12 akurat dość łatwo mi było uzupełnić tabletkami 1000 mcg, które wystarczyło brać 3 tygodnie, a polskie 10 mcg pomagały tylko na bieżąco. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 09.07.14, 10:26 Ale jeśli nie dostaniesz B12 w zastrzykach (pięć czy dziesięć porcji Milgammy, możesz ponarzekać na bóle krzyża, cokolwiek to oznacza...), to nie kupuj w aptece B Compositum dojelitowo, tylko B12 podjęzykowo albo w kroplach. Mamy niestety problemy z przyswajaniem wit. z grupy B z pożywienia, dlatego tak często trapią nas niedobory, ale dlatego też słabo przyswajamy witaminy z tej grupy z tabletki, dlatego zaleca się rozpuszczać odpowiednie tabletki pod językiem albo łykać łatwo przyswajalne krople. Przy moim jeszcze niższym wyniku B12 internistka najpierw kazała mi łykać małe oranżowe pigułęczki z apteki, ale po nich poziom się nie poprawił, a tylko bardziej bolał mnie brzuch... dała się więc namówić na kilka zastrzyków, a teraz ssę sobie mocne tabletki podjęzykowe, robię co jakiś czas miesięczne przerwy i jest super! Już mi nic nie drży, nie latają ręce, objawy niedoboru minęły I jeszcze ten przecudny cytrynian magnezu, po którym znowu zaczęłam spać ale tego nie wiedzieć czemu nie zalecił mi żaden lekarz... Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 09.07.14, 17:10 a takie jeszcze pytanie bo już macie doświadczenie w suplementacji: na samym początku maja miałam badane żelazo i wtedy wyszło 63 (N:60-180) Od tamtego czasu brałam biofer 2 tabletki dziennie i teraz żelazo wynosi 71 przy tych samych normach. Wydaje mi się, że jest to bardzo wolny wzrost, prawda? Czy jednak jest to dobry wynik a żelazo po prostu u nas się tak wolno podnosi? Odpowiedz Link
djpa Re: Proszę o pomoc 09.07.14, 18:14 Zawartość żelaza we krwi akurat niewiele mówi, bo to badanie pokazuje zawartość niezwiązanego pierwiastka we krwi. Takie żelazo migiem rdzewieje we krwi i staje się bezużyteczne, jeśli nie zostanie związane przez białka. Badanie żelaza we krwi jest przydatne gdy chce się sprawdzić, czy żelazo się wchłania: badasz żelazo na czczo, potem łykasz porządną dawkę żelaza i badasz żelazo po 2 godzinach. W Twoim przypadku badanie żelaza w zasadzie nic nie wnosi. Powinnaś zbadać ferrytynę, czyli ilość białka służącego do przechowywania żelaza. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 09.07.14, 19:23 Ferrytynę również zbadałam i wyszła lekka obnizona, mój wynik to 10,9 ng/ml przy normie 11-307. Z tym, że nie mam żadnego odniesienia do innych wyników ponieważ pierwszy raz ją badałam. Przeszłam się dzisiaj do ogólnego, niestety mój był na urlopie. Lekarz zalecił mi przyjmowanie 1000 j wit.D3 codziennie przez 3 miesiące, ponieważ stwierdził że substytucję trzeba zastosować ale że jest lato i słońce to nie chce wprowadzać na razie dużych dawek. Po 3 miesiącach mam powtórzyć badanie i do niego przyjść z wynikiem. Co do żelaza kazał mi przyjmować preparaty żelaza dostępne w aptece a jak będę oznaczac wit. D3 to stwierdził, że warto by było oznaczyć TIBC bo mągę mieć mało żelaza wolnego ,ale dużo związanego z transferyną. Wit. B12 olał zupełnie stwierdził, że mam się ją nie przejmować gdyż to widocznie moja norma. (215 przy normie 810-914) Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 09.07.14, 22:27 Ferrytyna nawet ciut poniżej normy to naprawdę niefajna sprawa, a b12 nie lekceważ, poczytaj sobie o objawach. Nawet mając ją w normie warto suplementować. Po co się męczyć? No ale poczytaj o objawach, bo nie chcę ci niczego wmawiać. D3 brałabym 5000j nawet latem w dni, kiedy się nie opalasz. Gdy się opalasz, to może być ten 1000j. Ona naprawdę opornie się podnosi. Najlepiej poczytaj trochę forum, różne wątki, to sama się zorientujesz. Lekarze karmieni przez dziesięciolecia informacjami o toksyczności d3 na podstawie badań, w których był błąd robią wielkie oczy, odkrywając jak głębokie niedobory mają sami. Wiem o czym piszę, bo tego doświadcza mój kolega z pracy i jego mama - lekarz, która leczy osteoporozę. Mówiłam koledze o tym, co wiem z forum i dopiero gdy zrobił badanie raz i drugi zobaczył, że miałam rację. Teraz razem z mamą kupują preparaty z poleconych przeze mnie aukcji, dali sobie spokój z tymi polskimi. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 10.07.14, 06:35 Nie mam zamiaru zostawić tak tej wit B12 chcę ją podciągnąć przynajmniej do 400. Tak mi nawet polecił jeden lekarz na pewnym portalu zdrowotnym. Co do wit. D3 to generalnie 85% populacji Polski ma mniejsze lub większe niedobory. Jesteśmy na takiej szerokości geograficznej, że to słońce wcale nie jest takie skuteczne szczególnie przy dużych niedoborach. U zdrowych ludzi jednak latem się wyniki poprawiają. Tylko oczywiście NFZ nie refunduje tego badania, więc lekarze go nie przepisują a pacjenci jak sami nie zrobią to sie w życiu nie dowiedzą, że jakiś niedobór mają "no bo przecież są często na słońcu" Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 11.07.14, 01:09 Pamiętasz, że badamy się po przerwie w przyjmowaniu D3 czy żelaza? Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 11.07.14, 17:16 Pamiętam Robił ktoś z was jakiś test na to czy macie nadwrażliwość na gluten? Czy wprowadzacie dietę bezglutenową/ubogoglutenową profilaktycznie przez korelacje pomiędzy Hashi a celiakią? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 13.07.14, 00:28 Jasne, że robił... U mnie wszystkie badania p.ciał wyszły brylantowo, a objawy i badania genetyczne wskazały na celiakię. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 13.07.14, 14:15 Mi na praktykach mówiono, że z tymi testami tak jest. Jak wyjdą przeciwciała to ta osoba na pewno ma celiakię, ale jak nie wyjdą to nie znaczy, że jej nie ma i jeżeli są objawy oraz podejrzenie do robi się dalsze badania np. genetyczne itd. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 14.07.14, 11:21 Ja przeszłam na dietę z powodu objawów nadwrażliwości. Robiłam badania na celiakię z krwi i wynik negatywny, ale przed badaniami tylko 2 tygodnie jadłam zwykły chleb, dłużej nie dałam razy, a powinnam przez kilka tygodni. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 08.09.14, 14:43 Zrobiłam sobie dzisiaj badania bo jutro idę do endo na kontrolę: Wyniki poprzednie (z 20.05.2014) TSH 3,699 N: 0,55-4,78 fT3: 5,13 N: 3,8-6 fT4: 11,45 N: 7,86-14,41 Dzisiejsze (8.09.2014) TSH: 3,442 N: fT3: 4,93 fT4: 11,65 Co myślicie o tych wynikach? Przez ten czas byłam na Letrox 25 (badania wykonane przed braniem tabletki) Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 08.09.14, 14:47 Dawka jest za niska, widać to po TSH, które przy leczeniu nie powinno być wyższe niż 1. U ciebie do tego ciągle daleko, w zasadzie nastąpiła kosmetyczna poprawa. Czy samopoczucie też się nie poprawiło? Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 08.09.14, 14:50 Samopoczucie się nie poprawiło (a właściwie poprawiło na bardzo krótko), jedyna rzecz która faktycznie się poprawiła to to, że moje łokcie w końcu wyglądają jak łokcie a nie jak tarka do warzyw czy stary dywan Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 08.09.14, 14:52 Będzie lepiej, tylko letroxu musi być większa dawka. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 09.09.14, 20:19 Byłam dzisiaj u endokrynolog do której byłam zapisana na NFZ. Pani doktor stwierdziła "TSH za wysokie jak dla takiej młodej osobie, ale jest w normie. Proszę odłożyć leki." Powiem wam, że aż się zaczełam zastanawiac czy to ja wariuję i jestem hipochondryczką czy to jednak ta pani doktor ma trochę poprzestawiane w mózgu. Następnie zrobiła badanie palpacyjne tarczycy i (bez wykonania USG!) dała mi skierowanie na BAC. Czy tylko ja mam wrażenie, że tak być nie powinno? Szczególnie, że gdy miałam robione prywatnie USG na tarczycy nie miałam żadnych guzków. Odpowiedz Link
zanyen Re: Proszę o pomoc 09.09.14, 20:25 > Byłam dzisiaj u endokrynolog do której byłam zapisana na NFZ. Pani doktor stwie > rdziła "TSH za wysokie jak dla takiej młodej osobie, ale jest w normie. Proszę > odłożyć leki." Trochę mało logiczne to stwierdzenie, a uzasadnienie jakieś do tego było...? Odstawić, bo...? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 09.09.14, 22:54 Daj sobie z nią spokój i idź do lekarza, który dysponuje bardziej współczesnym poziomem wiedzy. Ech! Czy to reguła z tymi endo na NFZ, że nie umieją pomóc i potrafią tylko określić, czy wynik TSH mieści się w normie? Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 09.09.14, 22:56 Jedyne co powiedziala to ze jak TSH jest jeszcze w "normie" to nie trzeba tabletek. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Proszę o pomoc 09.09.14, 23:50 Ta pani endo kwalifikuje się na długie szkolenie, bo chyba nie wie co mówi... Tsh masz w normie właśnie dlatego, że łykasz tyroksynę, ale tsh masz za wysokie, dlatego nie wolno ci odstawiać tyroksyny, a wręcz przeciwne powinnaś podnieść dawkę bp dążysz do tsh poniżej 2... A jeśli byś odstawiła to co dalej? Tsh się podniesie, wtedy znowu wdroży tyroksynę? Wpisz te endo la czarną listę, bo jej zalecenia mogą szkodzić ludziom! Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Proszę o pomoc 10.09.14, 08:29 > Wpisz te endo la czarną listę, bo jej zalecenia mogą szkodzić ludziom! Słuszna uwaga. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 04.10.14, 23:35 Po długim dylemacie czy zrobić tą biopsję czy nie stwierdziłam, że się na nią wybiorę dla swojego świętego spokoju. Podczas biopsji okazało się, że lekarz u którego byłam prywatnie miał rację i na tarczycy nie ma żadnych guzków a jest wyraźny stan zapalny typowy dla Hashi. Więc pani dr na NFZ jednak nie ma rentgena w rękach Daje sobie spokój z tą "panią dr" i zostaję co prawda przy prywatnym, ale przynajmniej porządnym doktorze. Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 08.10.14, 19:16 Opis biopsji: "Koloid, liczne komórki limfatyczne i plazmatyczne, pojedyńcze komórki olbrzymie. POjedyńcze i w grupach komórki pęcherzykowe częściowo z metaplazją onkocytarną - rozmaz odpowiada przewlekłym zmianom zapalnym tarczycy." Odpowiedz Link
calabrien Re: Proszę o pomoc 25.11.14, 14:33 Najnowsze wyniki z dzisiaj: TSH 5,3 (Norma: 0,55-4,78) (TSH z wrześnie = 3,44) fT4= 12,32 (N: 7,86-14,41) Badanie robiłam bez tabletki, przyjmuje teraz Letrox 25. Jak myślicie chyba się nie obędzie bez zwiększenia dawki? Macie pomysł dlaczego TSH wzroslo pomimo tego, że fT4 się poprawiło? Odpowiedz Link