Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tarczyca

04.06.14, 16:42
Witam, na początku napiszę trochę o sobie. Mam 25 lat, 160 cm wzrostu, aktualna waga 68 kg. W roku 2010 po 5-letniej walce z lekarzami, w końcu udało się zdiagnozować celiakię, od tego czasu bardzo rygorystycznie przestrzegam diety i tak już od 4 lat. W tym czasie różnie bywało, ogólnie stan zdrowia ogromnie się poprawił, aczkolwiek dosyć mocno przytyłam zwalając winę na produkty bezglutenowe. W 04.2013 stwierdziłam, że coś z tym trzeba zrobić, więc poszłam do dietetyczki, pięknie chudłam książkowo, aczkolwiek w październiku chudnięcie się zatrzymało, i zaczęło się ponowne tycie (i tu niejeden powie, efekt jojo) fakt pozwalałam sobie na coś słodkiego, ale zawsze w zamian za jakiś posiłek, tak żeby nie przekraczać ilości kalorii na dzień. Aktualnie jestem mniej więcej 7kg na plusie i ni w ząb trzymając się diety zrzucić tego nie mogę. Do tego doszło parę innych objawów typu sucha skóra, wypadające włosy, paznokcie jak papierki, nawet się nie łamią a targają. Poza tym zauważyłam, że bardzo zatrzymuje mi się woda w organizmie, rano nie mogę zdjąć pierścionków, a powieki jak u ropuchy. Z humorem jest różnie, duże wahania, mam też takie dni (dość często), że duuużo bym chciała zrobić, ale mi się nie chce i nie mam na to energii. Siadam na kanapie z notatkami, żeby się pouczyć, ale wtedy wszystko mnie rozprasza a po 5-10 minut już prawie zasypiam. Dodam jeszcze, że objawy raz są bardziej nasilone, a raz jakby znikały i czuję się wtedy całkiem dobrze. Od paru dni czuję dziwną kluchę w gardle, myślałam że to z nerwów przed usuwaniem zęba, ale wizyta została odwołana a klucha została. Zrobiłam test na niedoczynność i uzyskałam rewelacyjny wynik 28 pktsad
Z racji celiakii i tego, że w rodzinie (od strony ojca) są 4 przypadki hashimoto, niedoczynność, i ogólnie problemy z tarczycą robiłam sobie kontrolnie co jakiś czas wyniki tsh. Ostatni raz w maju i właśnie ten wynik mnie zestresował. Jednak podam wyniki po koleji:

23.10.2009:
tsh 2,26 (0,35 - 4.94)
ft3 2.76 (1.71 - 3.71)
ft4 1.01 (0.70 - 1,48)

08.10.2012
tsh 3.16 (0.35 -5.50)
ft4 1.24 (0.89 - 1.76)

07.05.2014
tsh 3.19 (0.35 - 5.50)
ft3 2.99 (2.3 - 4.2)
ft4 0.91 (0.89 -1.76)

Z ostatnimi wynikami udałam się do lekarza rodzinnego, Pani powiedziała, że wszystko jest w normie, najważniejszy jest wynik ft3, a on jest idealny. Udało mi się jednak "wysępić" skierowanie na USG, z którego w sumie wiem tyle, że struktura jest prawidłowa. Z trudem udało mi się wyprosić lekarza o napisanie mi jakie były wymiary tarczycy. W domu obliczyłam sobie, że ma ona 8.89 ml. Po przejrzeniu forum już wiem, że ogólnie jest ona mała, a takie wyniki wskazują na niedoczynność, dlatego też poszłam prywatnie do endokrynologa.
Przed wizytą oznaczyłam sobie jeszcze raz:

26.05.2014
tsh 1.97 (0.35 - 5.50)
ft4 1.15 (0.89 - 1.76)
atg 22.4 ( do 40)
atpo 33.6 (do 60)

Przyznam, że nie spodziewałam się tak dobrych wyników, co mnie bardzo zaintrygowało, skąd taka zamiana. No ale dalej, jak było na wizycie. Pani doktor Hasse-Lazar, pooglądała wyniki, wysłuchała moich objawów i historii rodzinnej (aczkolwiek jakby ich nie słyszała), zrobiła mi kolejne usg i stwierdziła tak. Pani wyniki na tą chwilę nie wymagają leczenia, ale jeśli będzie chciała Pani planować ciąże, koniecznie trzeba będzie włączyć leczenie. Co do usg powiedziała, że jest prawidłowe. Na druku wyszukałam objętość tarczycy 7.11 ml.
Ogólnie pani doktor stwierdziła, że widzi obciążenie, ale nie ma na to dowodów. Więc w zasadzie zostałam jedynie z niedosytem.

Mała tarczyca, a w zasadzie coraz mniejsza, nie dawała mi spokoju, tak samo jak to, że nie dostałam do ręki żadnego konkretnego opisu usg, dlatego też zrobiłam je po raz trzeci i tym razem objętość tarczycy 6,4 ml. Wszystkie usg były zrobione w ciągu miesiąca.

Skłamałabym jakbym powiedziała, że to mnie nie stresuje, zwłaszcza, że mam takie geny a nie inne, i już jedną chorobę autoimmunologiczną zdiagnozowaną. Wyczytałam już, że dieta bezglutenowa może wpływać na wyniki przeciwciał, a także że przy hashimoto może ich w ogóle nie być, nie wiem jak to się ma do moich wyników, które co prawda mieszczą się w normie ale jednak jakieś tam są. Od koleżanki, która choruje i na hashimoto i na celiakię dowiedziałam się, że hashimoto ma rzuty, wtedy wyniki tsh mogą być skrajnie różne, raz dobre a raz złe. Sama nie wiem już co myśleć, wyniki są różne, tarczyca wychodzi na to coraz mniejsza, a z moim doświadczeniem naprawdę nie wiem czy ufać lekarzom. Chyba wolę zawierzyć osobom, które mają doświadczenie w tym temacie. Bardzo Was proszę o wszystkie nawet najdrobniejsze podpowiedzi co z tym fantem zrobić. Fakt nie czuję się tak źle, żeby nie móc w ogóle funkcjonować, ale wolę działać zanim do tego dojdzie.
Obserwuj wątek
    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 04.06.14, 16:44
      zapomniałam dopisać, że Pani endokrynolog pytała czy leczę się na nerki.
      kreatynina 1.02 (0.50-1.00)
      ciężar moczu 1.030 (1.015-1.025)
      holesterol 227 (115-190)
    • ola_dom Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 10:54
      dzolka89 napisał(a):

> Pani wyniki na tą chwilę nie wymagają leczenia, ale jeśli będzie chciała Pani planować ciąże,
      > koniecznie trzeba będzie włączyć leczenie.

No cóż - może na kolejnej wizycie należy kategorycznie upierać się, że chcesz zaciążyć (niezależnie od tego, co chcesz naprawdę) - skoro bez tego nie da się doprosić o leczenie.
      Czasem nie ma wyjścia i trzeba nakłamać - tym bardziej, jeśli sami do tego skłaniają.

Bo wyniki masz liche, tym bardziej, jeśli '89 z nicka to rok Twojego urodzenia.
      Nie mówiąc o wielkości - a raczej "małości" Twojej tarczycy.
    • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 10:58
      Cholera jasna, podobnie do mnie. Diagnoza z cyklu przekręć się kobieto, no chyba, że chcesz zajść w ciążę. Radzę szukać nowego lekarza, a co do przeciwciał w hashi to faktycznie może tak być, że raz są podniesione, a raz nie. Zbadaj sobie żelażo, b12 i d3. Co do ft3 to ja dla odmiany usłyszałam za 1szym razem, że zarówno ft3 i4 to głupie badania, a od innego lekarza, że ft3 się nie liczy i, że mój nieprawidłowy wynik to błąd laboratoryjny.
      Lekarze są niedouczeni. Jest tutaj wątek, w którym opisani są lekarze godni polecenia i ci, których należy unikać. Radzę tam spojrzeć smile
      • calabrien Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 12:01
        NI lekarz kazał na wizytę kontrolną TSH i fT4 powtórzyć. I się teraz zastanawiam czy czasem się nie pomylił i nie chodziło mu o fT3.
    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 12:01
      89 to jak najbardziej moj rocznik, do lekarza innego chce sie wybrać, ale najpierw muszę poczekać ze 3 tyg żeby powtórzyć tsh i resztę, bo wtedy to będzie wynik po miesiącu, przy okazji zrobię reszte badań i pójdę z całym pakietem! Mam jeszcze pytanko,bo pani doktor nie zapytała mnie o antykopy, a nie ukrywam że biorę już dość długo o czym zapomniałam wspomnieć od razu. Wyczytałam że nie wpływają one na leczenie tarczycy, ale ja jeszcze się nie leczę i nie wiem czy to nie zaburza jakoś wyników i wpłypwa jakoś na ewentualną diagnozę?
    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 12:21
      A co mogło spowodować tak dużą rożnice w tsh w przeciagu miesiąca?
      • gemowa Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 12:25
        Ja mam dokładnie to samo: wyniki badań krwi w miarę w normie, ale mała tarczyca (6 ml). I TSH tez mi skacze: od 3,5 do ostatnio 2,16. Mam 2/3 objawów tarczycowych, ale endokrynolog nie widzi problemu skoro badania krwi mieszczą się w normach. Jestem bardzo ciekawa czy Wy traficie na lekarza który jednak problem zobaczy.
        • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 14:55
          Ja mam tarczyce 6,29 ml dyskretnie niehomogeniczna a dla endo to tez luz. Przekroczone ft3 to błąd. Kij ze w poprzednim badaniu juz było w górze. Te patalachy się w ogóle nie uczą. Najgorzej jak nie ma przeciwciał juz w ogóle olewaja problem. Trzeba łazić do skutku. W pon sprawdzam kolejnego lekarza potem się podzielę wrażeniami.
          • calabrien Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 17:01
            Mój endo mi wczoraj Hashimoto stwierdził (po obrazie USG i podwyższonych anty-TPO mimo, że nie były "w setkach" jak u niektórych) i pomimo "prawidłowego" TSH (3,7 dla normy max. 4,7) przepisał mi Letrox.

Kocham jak lekarze zwalają złe wyniki na błędy w laboratorium...
    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 17:19
      Jak myślicie czy w moim przypadku to mogłobybyć hashimoto, co prawda przeciwciała nie wyszły, a usg niby prawidłowe ale ta tarczyca malutka, wyniki według forum wskazują niedoczynność, do tego celiakia u mnie i hashimoto w rodzinie. Pytam bo już sama nie wiem co o tej tarczycy mysleć!
      • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 18:10
        Masz podobną sytuację do mnie i uważam, że to może być hashimoto. Strasznie Ci tsh lata wink. Przeciwciała nie zawsze wychodzą. Współczuję Ci bardzo tej lekarskiej ignorancji. Mi głupi endo powiedział, że jako, że jestem niska to będę miała małą tarczycę, a to gówno prawda. Może być mała, ale w normie, ew. minimalnie mniej. Twoja jest stanowczo za mała moim zdaniem.
    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 05.06.14, 21:44
      Zastanawiam sie czy poza tymi badaniami które podałaś, mogę zrobić jakieś jeszcze które rozwiązałyby kwestie czy to hashimoto czy też można je ewentualnie wykluczyć?
      • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 06.06.14, 07:24
        W sumie to nie wiem. Zawsze lekarze cisną na te przeciwciała. Powtorzylabym to za jakiś czas np miesiąc. Wiem, że jest jeszcze badanie trab tez tarczycowe, ale nie wiem dokładnie co określa. Swoją drogą nie wiem, czy w ogóle istnieje inna choroba podczas której maleje tarczyca.
        • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 06.06.14, 18:06
          Pytanie czy za miesiąc wyjdą, bo jak nie, to obawiam síę że lekarz odprawi mnie z kwitkiemsad
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 07.06.14, 02:28
      > Wyczytałam że nie wpływają one na leczenie tarczycy, ale ja jeszcze się nie leczę i nie wiem czy to nie zaburza jakoś wyników i wpłypwa jakoś na ewentualną diagnozę?

A gdzie to wyczytałaś? Antykoncepcja wpływa jak najbardziej na organizm, w tym na tarczyce, bo podnosi zapotrzebowanie na T3. A więc i na ew. leczenie, bo trzeba do tego dostosować rodzaj suplementacji i dawki.

> 23.10.2009:
      > tsh 2,26 (0,35 - 4.94)

I tu powinnaś była dostać tyroksynę...
      A na pewno w 2012 przy tsh ponad trzy...

> najważniejszy jest wynik ft3, a on jest idealny

Ani jedno, ani drugie... a właściwie to jest to niedomówienie, a jeśli to tylko niewielka część prawdy, to tak jakby kłamstwo big_grin
      T3 (bada się wolne frakcje czyli fT3) odpowiada w skrócie za samopoczucie i napęd, ale nie tylko, a więc właściwie to co powiedziała dr jest prawdą. Ale przy diagnozowaniu najważniejsze jest fT4 (czyli ile twoja chora tarczyca produkuje tyroksyny), przeciwciała (czy tło problemu autoimmuno, czy nie, ale to dłuższy temat, więc nie będziemy go rozwijać), opis usg (mała tarczyca skądś sę taka mała wzięła, jakby taka była od urodzenia, to byś nie siedziała na kanapie z notatkami, tylko na fotelu inwalidzkim z grzechotkami w garści...) no i objawy (czyli tzw. wywiad. Kiedyś nie było badań, a diagnozę i leczenie ordynowało się na podstawie tylko objawów...

Czy tsh się może zmieniać? Może.
      Kiedy komórki w tarczycy ulegają destrukcji, to ilość hormonów tarczycowych się najpierw zwiększa (wypływają z uszkodzonych komórek), ale w efekcie produkcja się zmniejsza, bo tarczyca jest nie tylko chora (stan zapalny), ale znowu o jakiś fragment mniejsza. Poszukaj, kiedyś to dokładniej opisywałam prostymi słowami smile

I jeśli raz masz mniej, a raz więcej fT4, to siłą rzeczy tsh rośnie albo maleje, bo do tego właśnie służy, że jak masz za mało T4, to przysadka wydzielając tsh pogania tarczycę do większego wysiłku, a jak masz T4 więcej, to tsh spada, bo nie jest potrzebne.

Kiedy zaś masz za mało hormonów tarczycowych, to wszystko w organizmie nieco słabnie, gaśnie (podobno receptory dla hormonów tarczycy są wszędzie...), z gruczołami dokrewnymi włącznie. I wtedy pojawiają się objawy opisane przez wiele z Hashimotek, czyli niedoczynność. Nazywa się to niedoczynność tarczycy, ale tak naprawdę to jest to niedoczynność wszystkiego, z mięśniami, skórą, produkcją krwi, wchłanianiem, wydzielaniem enzymów i td itp. A w młodym wieku to powoduje (że zacytuję źródła) matołectwo, czego nie sposób przeoczyć. Dlatego gadanie, że mała kobietka = mała tarczyca to bełkot!

Ufff. ale się rozpisałam smile Ciekawe, czy czegoś nie pokręciłam... Kto mnie poprawi?
      • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 07.06.14, 11:34
        Hm co do tych tabletek to chyba nie wyraziłam się jasno, chodziło mi o to że na innym forum dziewczyny pisały, że antykopy nie wpływają na tabletki na tarczyce, wzajemnie się nie osłabiają. Czy antykopy w takim razie mogą w jakiś sposób przeszkadzać w diagnozie? Np jak powiem lekarzowi że biorę,to czy nie powie mi że takie tsh jest od tabletek i że jak odstawie to tsh síę naprawi?

Co do leczenia od 2009 to super! Może jakbym wiedziała to wcześniej to nie brałabym paru objawów za normę i nie musiałabym się do nich przyzwyczajać!

Natomiast to co mnie zaintrygowało to fakt, że przy destrukcji komórek,tarczyca wyrzuca więcej hormonów. Proszę sprostujcie bo moge teraz przesadzić z interpretacją! Czy zatem mój lepszy wynik tsh mógł mieć związek z tym ze kolejne usg pokazywało coraz mniejszą tarczycę? Na usg co prawda nie wyszedł stan zapalny(albo tego nie widzieli?) i przeciwciała też w połowie normy! Ale nie wiem na co zrzucić te różnice w objętości!
        • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 08.06.14, 11:35
          Przypomniałam sobie,że lekarz który robił 3 usg, stwierdził że moja tarczyca jest jasna, jaśniejsza niż powinna, ale nie wiedział jaka może być przyczyna, no i czy to wogole coś znaczy, ja też na ten temat nic nie znalazałam. Ma ktoś może jasna tarczyce i wie czy to coś znaczy?smile
          • gemowa Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 13:31
            Mnie też wyszedł jasny obraz tarczycy, podobno świadczy to tym, że za jakiś czas może dojśc do zapalenia tarczycy. Ale podobno równie dobrze może to byc po prostu właściwośc aparatu do usg.
            • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 16:35
              Właśnie wróciłam od internisty (innego niż u którego byłam na początku), bo udało mi się zarejestrować do endokrynologa na sierpień, więc potrzebowałam skierowania. Oczywiście zabrałam ze sobą wyniki, ale przyznaje pominęłam te ostatnie gdzie tsh było 1,9. Pani doktor widząc wyniki, wysłuchała mojej historii rodzinnej zapytała mnie czy planuje ciąże. Powiedziałam że tak, ale nie koniecznie w tym momencie, więc stwierdziła że to nie ma znaczenia!! Powiedziała że mam złe wyniki mimo że w normie, bez mojego proszenia wypisała skierowanie do lekarza, a co najlepsze przepisała mi letrox 25!!!!!! Powiedziała, że obojętne czy chce dziecko za pół roku czy za półtora, wyniki wskazują na to, żeby je leczyć, bo powinny być poniżej 2!!!! Fakt, że mam teraz mieszane uczucia bo nie pokazałam tego lepszego wyniku, ale stwierdziłam, że rewelacja, że przepisała lek, bo o resztę dopytam Wassmile kazała mi zrobić sobie atpo zanim wezmę lek, więc przy okazji zrobię sobie tsh i ft4. Co wy na to??
              • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 16:52
                Jak się nazywa ta dobra dusza i gdzie przyjmuje? Bo mnie znowu olano
                • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 17:01
                  dr Stawińska przyjmuje w Remedium w Pyskowicach smile
                  • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 17:05
                    Kochana, ozloce Cię. Mieszkam w Gliwicach kiss***
                    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 17:22
                      ależ nie ma za cosmilesmile ja tylko tak jak napisałam zastanawiam się co z tym jednym lepszym wynikiem, czy nie patrzeć na to i spokojnie zacząć leczenie?
                      • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 18:40
                        Mam iść do dr Strzelczyka... nie dała mi tyroksyny, bo mam lekko podniesione leukocyty i ob. Ech dupa. Ale mówi, że dla niej tsh jest za wysokie.
                        • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 09.06.14, 18:50
                          wow szybka jesteśsmile hm no to widzisz, może u mnie czynnik rodziny zadziałał, sama nie wiem! próbuj u tego strzelczyka, też się nad nim zastanawiałam
          • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 11.06.14, 23:10
            > Czy zatem mój lepszy wynik tsh mógł mieć związek z tym ze kolejne usg pokazywało coraz mniejszą tarczycę?

Tarczyca ma wielkie zapasy funkcjonalne, nawet mała i ledwie żywa pracuje i wysila się, żeby nastarczyć potrzebnych hormonów. Bywa tak, że mała i słaba nadal jeszcze działa, a jak dostanie "kopa" np. dodatkową porcją jodu, to ostatnim wysiłkiem wyprodukuje więcej. Z drugiej strony takie mordowanie jej, zmuszanie do nadmiernego wysiłku, sądzę, że skraca jej żywotność.

Inna (chociaż powiązana) sprawa to samo badanie, sprawdzamy poziom czegoś we krwi w danym momencie, a dzień wcześniej, czy później wyniki mogą być nieco inne, bo nie jesteśmy przecież z kamienia. Nie znam nikogo, kto robiłby sobie badania trójki tarczycowej przez np. miesiąc dzień w dzień...

> moja tarczyca jest jasna, jaśniejsza niż powinna, ale nie wiedział jaka może być przyczyna,

Mogę tylko podejrzewać, że chodzi o jasniejsze wybarwienie na ekranie / zdjęciu, co jest skutkiem słabszego przenikania fal jakichśtam przez gruczoł. Zdrowy pewnie miałby inną przenikalność, a to skutkowałoby inne echo. Może to jak na zdjęciu rentgenowskim, im bardziej twarde, nieprzenikalne struktury (kość, metal), tym jasniejsze na zdjęciu. Tak sobie gdybam...
            • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 12.06.14, 13:40
              hmm czysto teoretycznie czy pan od usg nie powinien zanotować takiej informacji o jaśniejszej tarczycy? bo on mi to w zasadzie tylko powiedział na odchodne, a w opisie mam, że wszystko jest ok, tarczyca prawidłowa.

(co do Twojego gdybaniatongue_out to może moja tarczyca zamienia się w jakiś kamień hihi tongue_out )
    • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 11.06.14, 15:02
      Od jutra rozpoczynam moją przygodę z letroxem. Od pani doktor dostałam dawkę 25, ale wypisała receptę na letrox 50, żebym sobie dzieliła na połówki. Nie chcę wprowadzać od razu całej dawki, ale czy myślicie że jeśli moją połówkę podzielę i wezmę 12,5 to by wystarczyło?
      • djpa Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 11.06.14, 15:22
        Tak, bierz ćwierć parę dni, w zależności od samopoczucia i potem pół.
        Albo możesz od razu brać pół.

Niektórzy muszą dawkę zwiększać bardzo ostrożnie, a inni (tacy ja ja) od razu mogą brać 25, a po 4-6 dniach 50 - tak zaczynałam swoje leczenie i nic mi nie było oprócz tego, że poczułam się dużo lepiej smile
        Ty jeszcze nie wiesz, do której grupy osób należysz, więc zapisuj sobie jak reagujesz, ile bierzesz itd.
        • dzolka89 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 11.06.14, 19:13
          Super, w takim razie zacznę od ćwiartkismile Pani doktor wysłała mnie też powtórnie na badanie przeciwciał, dziś zrobiłam więc z niecierpliwością czekam na wynik, bo w dalszym ciągu nie daje mi spokoju moja mała tarczyca bez żadnego stanu zapalnego.
          • norweski-troll Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 11.06.14, 19:46
            Mi nikt nie wierzy i nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę. Nigdy pewnie nie dostane leku skoro nawet ta super babka mi go nie dała...
    • dzolka89 Re: nowe wyniki 12.06.14, 20:39
      odebrałam nowe wyniki przeciwciał i ferrytyny:

atpo 44,2 (norma do 60)
      atg 24,6 (norma do 40)
      ferrytyna 12 (norma 10-291 dla kobiet)

Jak mniemam ferrytyna porażka - podpowiedzcie jaki suplement jest najlepszy przy takim powalającym wyniku??
      Drugie pytanie mam do przeciwciał, znowu wyszły w normie, aczkolwiek atpo odrobinkę większe. Zastanawiam się czy nie powinno być tak, że zdrowa osoba nie ma ich wogóle? Bo już nie wiem co z tą moją małą tarczycą, skoro ona jest według lekarzy od usg prawidłowa i nie ma znowu tych przeciwciał?
      • dzolka89 Re: nowe wyniki 13.06.14, 14:06
        Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi!!!
        Wizytę u endo mam dopiero 06.08, co prawda tabletki już dostałam więc tragedii nie ma, hormony pięknie dostarczam (dopiero 2 dzień a i tak mam wrażenie że mam więcej eneriismile), ale ta mała tarczyca strasznie mnie intryguje i te przeciwciała w normie.
        Zastanawiam się czy nie iść wcześniej prywatnie do jeszcze innego lekarza, bo nie wiem czy wytrzymam do sierpnia. Tylko powiedzcie mi czy jest sens? bo wyniki niby są dobre!
        czy nie mam zbyt bujnej wyobraźni, że mimo wszystko to może być coś więcej niż sama niedoczynność???

Co do ferrytyny dietetyczka poleciła mi spirulinę hawajską, ponoć dobrze się wchłania i ogólnie dobrze działa na organizm nie powodując nieprzyjemnych skutków ubocznych. Stosował ktoś może?
        • czupakabra27 Re: nowe wyniki 13.06.14, 14:39
          Dzolka, spirulina to alga więc ja bym była ostrożna. Dziewczyny na pewno doradzą Ci jakieś żelazo, ale potrzebna będzie recepta. Suplementy bez recepty mają za mało żelaza i nie wychodzą ekonomicznie przy takich brakach. Dietetyczka zaleca spirulinę, bo nie może wypisać recepty.

Co do małej tarczycy to muszę Cię zmartwić. To, że dostaniesz odp. prywatnie czy na NFZ jest mało prawdopodobne. Lekarze tego zwyczajnie nie wiedzą. Jestem w podobnej sytuacji i po 5 latach już ciekawość mi opadławink Moja tarczyca mimo przeciwciał w normie systematycznie się zmniejsza. Albo są przeciwciała których jeszcze nie badają, albo to nasze tkanki tarczycowe są słabe/wadliwe (?) i organizm je atakuje. Tak czy siak hormony trzeba brać.
          • dzolka89 Re: nowe wyniki 13.06.14, 15:49
            w takim razie poczekam z zakupem tej spiruliny na podpowiedzi innych forumowiczeksmile
            co do tej małej tarczycy, to może sobie podaruje jednak tą wcześniejszą, zawsze to jakieś 150 zł w kieszeni, które można wydać na badania, których łaskawie lekarze nie chcą przepisywać! Jednak jakby ktoś miał inne zdanie i uważał, że mam jakieś podstawy do tego by sądzić że to hashi i żeby iść do lekarza wcześniej to piszcie, im więcej opinii tym lepiejsmile

Czupakabra, zaczęłam czytać twój wątek, obawiam się jednak, że dziś się przez niego całego nie przekopięsmile ale już po pierwszych 100 postach stwierdzam tylko MASAKRA i już współczuje tego co przeszłaś z tymi lekarzami!! ja podobną walkę toczyłam przy diagnozowaniu celiakii, nikt nie wpadł na to żeby skierować na gastro i zrobić jakieś badania, tylko wypisywali mi jakieś głupkowate, ale rzekomo inteligentne leki na regulację pracy jelit (obliczyłam że zeżarłam przez te parę lat jakieś 1500 zł dołączając do tego ze 2 opakowania tabletek na biegunkę na miesiąc)!! w końcu po latach jak wyszła krew w kale dostałam skierowanie na kolonoskopie i gastroskopie które nic nie wykazały! jak zrobiłam przeciwciała na celiakię i wyszły! to dopiero wtedy miałam drugą gastro ale już z wycinkami i biopsją! wątpliwa przyjemność, ale w końcu się udało, a pani gastrolog mnie przeprosiła, że nie zrobiła tego wcześniej;P!
            • czupakabra27 Re: nowe wyniki 17.06.14, 09:01
              Dzolka, to ja widzę że mamy nie tylko tycie tarczyce, ale przeszłyśmy podobne zawirowania jelitowe. Ja miałam wyjęty z życiorysu przełom 2002/2003. Biegunki dzień w dzień. Ja - osoba zawsze uważająca się za za mało szczupłą schudłam tak, że przestałam się sobie podobać. Znajomi pytali czy mam anoreksję, lekarze także. Nawet u okulisty mi się zdarzyłosad Może nie byłam aż tak chuda ale wyglądałam po prostu niezdrowo. Odyseja od lekarza do lekarza, kolonoskopia - w skali makro wzorcowo, wycinki zmienione zapalnie. Nikt mi nie pomógł. Po wielu miesiącach wróciłam się w stronę medycyny naturalnej, ale po różnych próbach skończyło się na diecie Kwaśniewskiego. Na tej dieci miały mi się załagodzić podrażnienia w jelitach, a jeszcze schudłam. Pod koniec tych przygód miałam krew w kale, stany podgorączkowe i przemiennie temp ciała 35 w środku lata. Ci od medycyny naturalnej wmawiali mi grzybicę, której nigdy nie miałam i żadne badanie jej nie potwierdziło. Historia jest b. długa więc skracam. Nigdy nie wyjaśniło się co się ze mną działo, jakoś udało mi się wrócić do normy samej. Kasa wydana na lekarzy, pseudolekarzy i wszystkie ich działania to grube tysiące. I jak się podleczyłam, to później zaczęły się sprawy neurologiczne. Jak tak patrzę na swoja historię zdrowotną, to widzę ze już dawno coś musiało być z moją tarczyca nie tak.
              • dzolka89 Re: nowe wyniki 17.06.14, 10:19
                Masakra! Człowiek naprawdę musi mieć zdrowie żeby chorować!!! Powalające jest to ile człowiek musi przejść żeby się czegoś dowiedzieć! Ja moją tarczycę badałam już kilka razy jak pisałam wcześniej,ale zawsze lekarka mówiła że ok! Pare lat wstecz to człowiek był młodszy i głupszy niż teraz,więc też olewał dużo rzeczy! Teraz przyszły myśli o ciąży, wieści o chorobie w rodzinie,to i więcej się myśli o sobie! Niestety mimo że już biorę letrox i wiem że bedzie lepiej,to i tak ciągle mam w głowie że to coś więcej niż niedoczynność!... Życzę sobie i Tobie, i całej reszcie porządnych lekarzy, którzy nie dopuszczają do takich męczarni!!!
          • norweski-troll Re: nowe wyniki 13.06.14, 17:00
            Moja tarczyca też jest mała (6,29), przeciwciała są ok. Ale można badać jeszcze inne niż atpo i atg. Nie pamiętam nazw, ale babka przy pobraniu krwi mówiła, że jest więcej tych badań. TSH jeszcze w normie. Już nie wiem co robić, żeby dostać leki. Lekarka autorki mi nie dała hormonów, bo jej się uwidział stan zapalny dróg moczowych u mnie uncertain. Oczywiście go nie mam, a ob i leukocyty miałam podniesione po zapaleniu krtani.
            • dzolka89 Re: nowe wyniki 13.06.14, 17:17
              a powiedz, zapisałaś się do tego Strzelczyka? może on się okaże jakiś konkretny?smile
              • norweski-troll Re: nowe wyniki 13.06.14, 17:33
                Nie zapisałam się jeszcze. Jakoś mi się odechciało sad
                • dzolka89 Re: nowe wyniki 13.06.14, 17:38
                  wierzę, ale nie poddawaj sięsmile
                  • norweski-troll Re: nowe wyniki 13.06.14, 17:46
                    Właśnie się dowiedziałam, że wyśmiał jedną z osób, które zna mój narzeczony. Wyniki podobne do naszych...
                    • czupakabra27 Re: nowe wyniki 13.06.14, 18:01
                      Trollu pielegniarka chyba przekazala Ci polprawde. Nie bada sie w zwiazku z tarczyca przeciwcial innych niz atg i atpo. Mozna zbadac ANA, ale one nie sa specyficzne dla tarczycy. Moga byc podwyzszone przy wielu chorobach. Ja mam podwyzszone, ale to nie jest zaden dowod dla endo.
                      • norweski-troll Re: nowe wyniki 13.06.14, 18:10
                        A widzisz, człowiek zawsze się uczy. Tak, czy siak ja już odpuściłam. Jestem już gruba, a za jakiś czas będę łysa.
                        • dzolka89 Re: nowe wyniki 13.06.14, 18:42
                          Oby nie!!! A ja to się zastanawiam jeszcze, czy letrox jakoś wpływa na atpo? W sensie obniża? Bo na pewno będe je chciała zrobić za miesiąc! podbijam pytanie o żelazo, ktore najlepsze??
                          • norweski-troll Re: nowe wyniki 13.06.14, 19:30
                            Moim zdaniem nie wpływa.
                            • dzolka89 Re: nowe wyniki 13.06.14, 21:24
                              Właśnie rozmawiałam z koleżanką, podsunęła pewien pomysł, aczkolwiek dość kontrowersyjny jak myślę. Zasugerowała mi, że jeśli kolejny endo nie zainteresowałby się małą tarczycą, która może wskazywać na hashi, to żeby pójść do kolejnego i powiedzieć na dzień dobry, że mam diagnozę hashi, biorę hormon, a przeciwciała spadły przez dietę bezglutenową, więc bez problemu powinnam dostać zaświadczenie i dalsze receptytongue_out
                              Nie no to bardziej w ramach pomysłów z serii : już ręce opadają, ale z drugiej strony?tongue_out
                              a z trzeciej strony, to chyba dobrze jest to usłyszeć od lekarza i mimo wszystko mieć pewność, a nie postawić sobie diagnozę samemu;P?
    • dzolka89 jakie żelazo? 16.06.14, 14:46
      Witajciesmile z racji tego, że w środę idę do mojej Pani doktor, chciałam się jeszcze raz podpytać, czy ktoś może mi polecić jakieś dobre żelazo, będę chciała wziąć takie na receptę, ale być może macie już któreś sprawdzone, o które warto poprosić?
      • dzolka89 Re: jakie żelazo? 18.06.14, 19:20
        Byłam dziś u lekarza, Pani doktor stwierdziła że anemii nie mam, ale że mam sobie zrobić jeszcze badanie żelaza i wtedy zobaczy jak to wygląda. Obawiam się jednak że żelazo mimo wszystko może wyjść ładne, więc zostaną mi tylko jakieś tabletki bez recepty, bo wątpię żeby Pani doktor wtedy coś przepisała;/
        • djpa Re: jakie żelazo? 18.06.14, 20:37
          Jakieś 3-5 dni przed badaniem żelaza nie jedz mięsa, jajek, buraczków, szpinaku i innych rzeczy z żelazem, to może się uda mieć za niskie żelazo wink

Badanie we krwi żelaza pokazuje ilość żelaza niezwiązanego, a to szybciutko rdzewieje jeśli nie zostanie wykorzystane lub związane przez ferrytynę, transferynę. Badanie żelaza nie ma dużej użyteczności przy diagnostyce anemii. Lekarze zwykle o tym nie wiedzą.

Sorbifer czasami udaje się kupić bez recepty, bo jest nierefundowany. Jest też dobre żelazo na All... niemal takie samo jak Sorbifer.
          • dzolka89 Re: jakie żelazo? 18.06.14, 23:09
            Oo dobrze wiedzieć! Dziekuję za podpowiedź, aż sama jestem ciekawa co wyjdzie! Powiem szczerze, że ferrytyna 12 mnie powaliła, bo się nie spodziewałam takiego wyniku! Rok temu robiłam żelazo i wyszło 70 przy normie 60-150, hehe czyli niby też w normie!
        • pies_z_laki_2 Re: jakie żelazo? 19.06.14, 03:43
          Jeśli dr ma wątpliwości, to powinna zlecić ci cała gospodarkę żelazem, a nie samo żelazo... zrób (jeśli masz kasę) TIBC i UIBC (oprócz żelaza).
          • dzolka89 Re: jakie żelazo? 19.06.14, 21:40
            Jak się okazało pani doktor średnio chętna do przepisywania badań! Ile takie badania mogą kosztować? Daje to kurcze po kieszenisad
            • pies_z_laki_2 Re: jakie żelazo? 19.06.14, 22:56
              Nie wiem ile to kosztuje, pewnie w każdym labku inne ceny... a może internistka będzie bardziej chętna?
              • dzolka89 Re: jakie żelazo? 19.06.14, 23:13
                To właśnie internistka wypisała mi to żelazo, w dodatku ta sama która przepisała letrox. Zobacze co wyjdzie z tym żelazem może wtedy przepisze coś więcejsmile dziekuję za podpowiedź z tymi badaniami,bo nawet nie wiedziałam że takie sąsmile
    • dzolka89 poczucie zawieszenia? 21.06.14, 21:18
      Witajcie, mam nadzieję, że nie pogniewacie za małe marudzeniesmile ale mam poczucie, że w domu mają mnie pomału po dziurki w nosie, bo od jakiegoś czasu tarczyca jest tematem nr 1sad nie mówię, że nie czuję wsparcia ze strony męża czy coś, ale coś tak mi się widzi, że i on już jest trochę tym zmęczony, ja niestety też. Niby najważniejsze już jest, w sensie letrox w użyciu, ale ciągle wisi jeszcze nade mną ta wizyta u endo w sierpniu, i w zasadzie dopiero wtedy MOŻE padnie jakaś konkretna diagnoza? czuję się w takim zawieszeniu, bo niby coś robię, ale na wszystko trzeba czekać, na badania za 4 tyg, na wyniki, na wizytę, a wszystkiemu towarzyszy to parszywe przeczucie, że ta niedoczynność, to nie jest wszystkosad kurde jakby tak te przeciwciała się pokazały, to przynajmniej była by prosta droga do tego, czemu ta tarczyca taka mała. Przepraszam, ale powoli sama ze sobą dostaję do głowy, bo jakoś nie bardzo umiem zająć sobie czymś innym myśli! Czytając forum, przynajmniej mam poczucie, że nie jestem z tym sama, i jak mnie mąż już pogoni to i tak będę miała komu pomarudzićsmile
      • pies_z_laki_2 Re: poczucie zawieszenia? 22.06.14, 16:56
        Mnie to przeszło po jakimś roku... big_grin
        Inaczej mówiąc człowiek z zupełnie zdrowego (jak koń czy jak ryba), nagle staje się chorym czyli pacjentem. I trzeba trochę czasu, żeby przywyknąć do tej zmiany...

I rola naszego forum jest nie-do-przecenienia!!! Tu większość z nas przeszła mniej więcej to samo... Czyli masz tu pełne zrozumienie. Pisz, narzekaj, to czasem pomaga smile I niech nikt nie mówi, że mamy pozytywnie patrzeć w przyszłość, nie wyszukiwać sobie chorób, że są gorsze przypadłości itd. bo to wszystko wiemy, bo to oczywiste. Ale czasem trzeba pomarudzić i tyle.
        • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 23.06.14, 15:17
          Mam nadzieję, że dam im spokój trochę wcześniej niż za roksmile bo już raz to przerabialiśmy z celiakią, a i tak temat ciągnie się w zasadzie na każdym kroku.
          Najlepsze i tak są momenty jak zaczynam mówić, że tu mi znowu włosy lecą, tu mnie kuje, innym razem czuje kolano, potem kostkę, potem palce, tu zaś mówię, że wzrok gorszy i w zasadzie co chwilę coś nowego, że pomału to zaczynam myśleć czy sama tych objawów jakoś podświadomie nie wywołujetongue_out
          Co do forum, to naprawdę jest fantastycznie! nie dość, że można otrzymać masę wsparcia, to jeszcze dodatkowo taki ogrom wiedzy!
          A z nowości u mnie, to w zasadzie letrox 25 biorę od 1,5 tygodnia i niby jest lepiej, ale mimo wszystko czuję, że mogłoby być jeszcze lepiej. Ponad to dziś byłam zrobić to nieszczęsne żelazo, b12 i jeszcze raz atpo, jak szaleć to szalećwink wyniki jutro
          • pies_z_laki_2 Re: poczucie zawieszenia? 23.06.14, 16:40
            No nie, rok zajęło mi myślenie tylko o chorobach big_grin Nie mówienie o nich, bo z tego szybko zrezygnowałam widząc stroskany, a potem znudzony wyraz twarzy Sz.Małżonka i reszty członków rodziny... Teraz tylko grzecznie odpowiadam na zadawane czasem pytania, sama nie wywołuję wilka z lasu smile Z drugiej strony jeśli źle się czuję, to nie narzekam specjalnie, nie obnoszę się z kwaśną miną, tylko zalegam na kanapie, czyli odpuszczam sobie zupełnie (w miarę możliwości). I dojrzenie do takiej właśnie reakcji zajęło mi jakiś rok, wcześniej forsowałam się ponad miarę, zawsze byłam zwarta i gotowa, ale koszt tego jest zbyt wysoki, być może to też przyczyniło się do ataku Japończyka...

Nauczyć się żyć komfortowo z chorobą to też jest sztuka... smile
            • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 23.06.14, 17:25
              hmm pozazdrościć podejścia! mam nadzieję, że trochę tego podejścia przejdzie i na mniesmile bo nie koniecznie chcę tak spędzić całe latotongue_out zdecydowanie chciałabym trochę odpuścić i oddalić rozmowy i myśli chorobowe, ale czy ja wiem czy mi się uda tego tak szybko nauczyćwink pozostaje mieć nadziejęsmile
              • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 24.06.14, 16:30
                Hm no to tak:
                Wit b12 466 (211-911)
                Żelazo 129.6 (60- 150)
                Atpo 28 (do 60)

Myślę że wit b jest tak w miarę? żelazo dobre więc nie mam co liczyć że dostane jakieś na receptę! No a atpo jak zwykle małe,więc mała tarczyca zostaje bez wyjaśnieniasad
                • pies_z_laki_2 Re: poczucie zawieszenia? 25.06.14, 16:26
                  Wyniki niezłe, żelazo fajne, ale...

> ferrytyna 12 (norma 10-291 dla kobiet)

Żelazo mówi ile go zjadłaś ostatnio w posiłkach, a ferrytyna mówi ile z tego masz w magazynach. Żelaza jesz dużo, ale już z przetwarzaniem masz kłopoty...
                  • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 25.06.14, 22:03
                    tak, tylko na tą moją ferrytynę Pani doktor powiedziała, że jest w normie i anemii nie ma, więc zastanawiam się czy jest sens iść do niej z tym wynikiem żelaza, bo pewno i tak nic od niej nie usłyszę innego niż to że jest ok
                    • pies_z_laki_2 Re: poczucie zawieszenia? 26.06.14, 11:37
                      To zostają kasza gryczana, morele, żółtko jajka, buraczki, kakao, natka pietruchy, wątróbka i inne naturalne źródła żelaza w ilościach tak wielkich, żeby uzupełnić niską ferrytynę. Obawiam się jednak, że nie dasz rady zjeść dziennie kilograma natki (o wątróbce w ogóle nie wspomnę, bleeee) smile

Może rozwiązaniem byłyby domowe soki z wyciskarki? Ze wszystkiego, czyli ze szpinakiem włącznie smile
                      • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 26.06.14, 11:53
                        Hm produktów z żelazem jem ogólnie b.dużo! W zasadzie nie jem tylko pietruszki,ale jaja, kasza czy buraczki to moja podstawa, może podświadomie tak lubie te produkty bo żelazo mnie przyciągasmile
                        Myślałam żeby kupić hela-ferr (nie wiem jak to sie dokładnie pisze), ale nie wiem jak to dawkować, 1 tab na dzień by wystarczyła?
                        • anejaa Re: poczucie zawieszenia? 26.06.14, 12:43
                          Hej,
                          ja łykam Tardyferon Fol z kwasem foliowym.
                          • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 30.06.14, 11:50
                            rozmawiałam z panią doktor, na moje żelazo powiedziała, że super, i że tak to zostawimy;/ czyli moja ferrytyna w oczach lekarki wygląda rewelacyjne;/ no nic w takim razie zostaje mi żelazo z apteki!
                            • dzolka89 Re: poczucie zawieszenia? 01.07.14, 10:46
                              Mam pytanko,bo tak zerknęłam jeszcze raz na to moje usg, i nie wiem jak ja to patrzyłam,ale okazuje się, że mam zaznaczone że tarczyca hiperechogeniczna, co z automatu ułatwiło mi odczytanie koślawego pisma lekarza: nieco wzmożona echogeniczność, którą wcześniej brałam za nie zmienioną!! Czy to coś zmienia w kwesti wielkości??
    • piotrus7777777 Re: prośba o interpretacje, różnice tsh, mała tar 08.07.14, 23:16
      Witam dzolko89,
      Proszę wyślij swoje namiary(telefon lub adres skype) na adres: szalonykon@vp.pl. Moja żona prawie toczka w toczkę ma te same objawy co ty. Też ma celiakię i kluchę w gardle.
      • dzolka89 Kilka krótkich pytań;D 09.07.14, 17:02
        Witajcie, jutro będzie miesiąc odkąd jestem na dawce 25 letroxu, czuję się ogólnie zdecydowanie lepiej, ale myślę, że przydała by się jeszcze ciutkę większa dawka, bo bywają takie dni jak wczoraj, gdzie poszłam na spacer 30 minutowy, a wydawało mi się, że ciągnie się on milion lat i że odległość od domu nagle się koszmarnie zwiększyła, jednym słowem bałam się że nie dojdę do domu, z czego mąż miał niezłe używanie i kupę śmiechu!

Ale do rzeczy moje pytanie jest takie, mam skierowanie na tsh do 18.07 ważne, które chciałabym wykorzystać i będzie wypadało tak, że badanie zrobiłabym po 5 tygodniach, więc super, ale niestety wizyta u endo jest 06.08, czy wyniki z tego okresu będą ok, czy przed samą wizytą byłoby dobrze zrobić jeszcze jedne. Jeśli lepiej zrobić je przed samą wizytą to najwyżej przeboleje to skierowanie, bo nie wiem czy w tak krótkim czasie opłaca się wydawać pieniążki podwójnie.

Drugie pytanko, puki przed wizytą pamiętam to takie, że na skierowaniu do endo mam wpisane, że planowana ciążą (tak wpisała rodzinna, aczkolwiek ona wiedziała, że nie będzie to już teraz, tylko w przyszłości), tylko zastanawiam się czy jakby pan doktor zapytał o tą ciąże, to czy się przyznawać, że na razie biorę jeszcze antykopy?

Dodatkowo chciałam podbić pytanie o tą hiperechogeniczność tarczycy, czy to coś znaczy?

I chciałam też pochwalić się, że udało mi się wysępić w aptece sorbifer durules bez recepty za 34zł, od jutra przerzucę się na niego zamiast tego chella feru, mam nadzieję, że będę go dobrze tolerować smile

To chyba tyle, poskarżę się tylko, że strasznie boję się tej wizyty i endo, bo co jeśli on nie będzie podzielał zdania rodzinnej, że potrzebuję tabletek i nie przepisze mi dalszych porcji letroxusad

Pozdrawiam Was gorąco, dobrze że jesteściesmile)

ps. Piotrek777777 napisałam do Ciebie mailawink
        • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 09.07.14, 17:04
          dzolka89 napisał(a):

> Ale do rzeczy moje pytanie jest takie, mam skierowanie na tsh do 18.07 ważne, k
          > tóre chciałabym wykorzystać i będzie wypadało tak, że badanie zrobiłabym po 5 t
          > ygodniach, więc super, ale niestety wizyta u endo jest 06.08, czy wyniki z tego
          > okresu będą ok, czy przed samą wizytą byłoby dobrze zrobić jeszcze jedne. Jeśl
          > i lepiej zrobić je przed samą wizytą to najwyżej przeboleje to skierowanie, bo
          > nie wiem czy w tak krótkim czasie opłaca się wydawać pieniążki podwójnie.

Oczywiście zrobić chcę całą trójkę, i korci mnie żeby powtórzyć przeciwciała,
        • muktprega1 Re: Kilka krótkich pytań;D 10.07.14, 21:44
          Pamiętasz, że badanie bez tyroksyny rano? A łykamy po wyjściu z laboratorium?
          Wiesz, ze żelazo najlepiej brać na noc (zasada - wszystkie leki i suple jak najdalej od tyroksyny) z czymś kwaśnym i np kwas foliowy?

Co do małej tarczycy:
          w książce "Jak żyć z Hashimoto" (polecam zakup) 6ml tarczyca odpowiada wiekowi do lat 10, chyba masz trochę więcej? wink

i.imgur.com/kNMtJY5.png
          W wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24712,142557216,142563596,Re_FT4_ponad_norme_Prosba_o_ocene_wynikow_.html
          "są dwie odmiany hashimoto.
          jedno
          to limfocytarne zapalenie tarczycy
          drugie
          zanikowe zapalenie tarczycy.
          To drugie występuje u Ciebie....w zanikowym zapaleniu tarczycy najważniejsze jest usg,
          a p/ciała p/tarczycowe z reguły nie występują. "

Sama spotkałam się z opinią, że już występowanie przeciwciał jest jednym z objawów Hashimoto, u zdrowych one nie występują, nie zaznaczyłam źródła.

• dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 10.07.14, 22:21
            Dziękuje za odzewsmile o badaniu przed tabletką pamiętam, i przyznam że się już doczekać nie mogę!! Czy myślisz ze jak zrobie w przyszłym tygodniu to nadadzą się na wizyte 06.08??

Co do wieku fakt,mam ciut więcej niż 10, hah tak o 15 więcejsmile książke właśnie rozważam!

Natomiast jeśli chodzi o przeciwciała,to można rozumieć,że skoro wogole są, nawet nie przekraczając normy to mogą świadczyć o hashi?

Matko czemu ta pierwsza endo była taka do dupy! Powiedziała że widzi obciążenie ale nie ma dowodów, mniemam że o atpo i atg jej chodziłosad
            • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 10.07.14, 22:24
              Zapomniałam o żelazie, letroks biore o 6 rano, żelazo koło 15, jakoś tak po obiedzie. Dziś wziełam sorbifer, czy 1 tab wystarczy??

Ps. Szkoda że nie da się edytowaćsad
        • pies_z_laki_2 Re: Kilka krótkich pytań;D 11.07.14, 01:55
          > to czy się przyznawać, że na razie biorę jeszcze antykopy?

Oczywiście, że się przyznawać, bo to może zmieniać interpretację wyników.

> czy wyniki z tego okresu będą ok, czy przed samą wizytą byłoby dobrze zrobić jeszcze jedne.

Będą ok, czyli zrób tylko jedne, te ze skierowania. Możesz ew. dopłacić jakieś grosze za dodatkowe zbadanie czegoś za jednym pobraniem, żeby nie dziurawić żył zbyt często...

> co jeśli on nie będzie podzielał zdania rodzinnej, że potrzebuję tabletek i nie
          > przepisze mi dalszych porcji letroxusad

A jak się czujesz na tej kuracji? Lepiej? Jeśli lepiej, to jasno powiedz endo, że ci pomogło i nie chcesz z tego rezygnować. I tyle smile
          • ola_dom Re: Kilka krótkich pytań;D 11.07.14, 09:52
            pies_z_laki_2 napisała:

> > to czy się przyznawać, że na razie biorę jeszcze antykopy?
            >
            > Oczywiście, że się przyznawać, bo to może zmieniać interpretację wyników.

Pomyślałam, że możesz przecież powiedzieć, że chcesz poczekać z ciążą, zanim hormony się nie uregulują. Bo owszem - w ciążę możesz już zajść (ewentualnie), ale niekoniecznie ją donosić. Więc możesz jak najbardziej mieć obawy, wskutek których zażywasz NA RAZIE antykoncepcję, żeby wykluczyć ryzyko poronienia.
            I już.
            • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 11.07.14, 11:49
              Piesku w jakim sensie anty mogą zmnienić interpretacje wyników? Czy to znaczy że lekarz mógłby stwierdzić że to nie niedoczynność? Sorki ale mam dziś średnie myśleniesad

Ola myślę że tak powiem,jeśli pan doktor coś by głupio mowił, taka odpowiedź myślę że będzie ok! Troche sie boje tego profesora,chyba ze szkoły mi respekt przed nimi zostałtongue_out

Co do kuracji,to jest lepiej niż było, np. nie jestem już aż tak bardzo ciapnięta, mam lepszą koncentracje, mężuś stwierdził że jestem żywsza i wiecej sie uśmiecham, ale żeby powiedzieć że jest super to mi troche jeszcze brakuje! Na pewno nie chce odstawiać tabletek!!!!! smile
              • muktprega1 Re: Kilka krótkich pytań;D 11.07.14, 19:38
                antykoncepcja zwiększa zapotrzebowanie na hormony tarczycy o ok 25 milig:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,65166718,65186326,Re_Niedoczynnosc_Eutyrox_a_antykoncepcja_.html
                • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 11.07.14, 20:11
                  to znaczy że jakbym odstawiła anty to niedoczynność zniknie?? czy tak dobrze to nie matongue_out?
                  • muktprega1 Re: Kilka krótkich pytań;D 12.07.14, 09:14
                    Odpowiedz sobie sama na to pytanie, czy - jak odstawisz antykoncepcję Twoja tarczyca odrośnie?
                    big_grin big_grin
                    • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 12.07.14, 10:07
                      Haha no mniemam że nie da radytongue_out
                      Chciałam jeszcze podpytać czy to że znowu się budzę w nocy (a było tak pięknie) i pobolewają stawy, takie kłucie każdego po koleji może oznaczać że dawka za mała?
                      • pies_z_laki_2 Re: Kilka krótkich pytań;D 12.07.14, 21:52
                        Tak może być, ale nie tylko, u mnie magnez poprawił spanie, a D3 bóle stawów smile
                        • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 14.07.14, 12:36
                          hm, pomyślę nad tym magnezem, może faktycznie dorzucę jeszcze taką tableteczkęsmile Co do witaminy D3 to ciężko stwierdzić, bo nie robiłam badania więc nie wiem na jakim jest poziomie, a nie wiem też czy jest teraz sens robić, bo już dosyć trochę na słońcu w tym roku posiedziałam. Staram się przynajmniej godzinkę codziennie posiedzieć na słońcu, a weekend to prawie całe dnie się opalam, więc może lepiej sprawdzić to jakoś w okolicach października?
                          • hrabiniadecoco Re: Kilka krótkich pytań;D 14.07.14, 23:21
                            a jaki magnez należy wybrać? lek czy suplement? czym się różnią? bo jest go bardzo dużo, wiele wersji, nie wiem co wybrać uncertain
                            • pies_z_laki_2 Re: Kilka krótkich pytań;D 15.07.14, 11:06
                              Wpisz w szukajkę hasło "cytrynian" i znajdziesz wszystkie zalecenia ze źródłami włącznie, dopiero co pisałyśmy o tym dokładnie...

Serio mówię, czytaj inne wątki na forum, bo to kopalnie informacji smile
                              • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 15.07.14, 14:03
                                Dokładnie!ja też polecam wyszukiwarkę!! Jak nic nie znajdziesz to wtedy najlepiej pytaćwink ja też nie wszystko umiałam wyszukać, może wątki przede mną się pochowałysmile i apropos tego właśnie, podpowiedzcie czy jest sens badać latem wit d? Dużo na słonku jestem tak jak pisałam i nie wiem czy to sie nie mija z celem trochesmile
                                • djpa Re: Kilka krótkich pytań;D 15.07.14, 15:42
                                  "Przebywanie na słońcu" różne ma oblicza. smile
                                  Zależy, czy jesteś na słonku w mieście czy poza, czy z filtrem czy bez, na jakiej szerokości geograficznej, przy jakim indeksie UV, ile ciała jest odkrytego, jaki masz typ skóry, ile czasu jesteś na słonku i w jakich godzinach.
                                  Dlatego "przebywanie na słońcu" może nie załatwić sprawy. Napisz więcej smile
                                  • dzolka89 Re: Kilka krótkich pytań;D 15.07.14, 16:27
                                    Hm to tak,jestem ze śląska, w tygodniu na słońcu przebywam min. godzinę ok 16, w weekend staram się dlużej od 14.30 w zwyż! O ile nie wyskakuje mi uczulenie,wtedy pare dni mam z głowy! Filtrow nie używam bo jakoś nie potrafię się do nich zmusić, a opalam się głowníe w bikini, ewentualnie krotkie gatki i podkoszulek. Skórę mam raczej śniadą,szybko się opalam, odrazu na brązowo. Haha cała litaniasmile jutro wybieram się na badania, dlatego tak dopytuję o tą wit dsmile
                                    • pies_z_laki_2 Re: Kilka krótkich pytań;D 16.07.14, 10:33
                                      > O ile nie wyskakuje mi uczulenie

Mnie "uczulenie na słońce" przeszło odkąd zaczęłam uzupełniać D3. Okazało się, że wyniki mam bardzo nisko (11,1) i nawet po słonecznym lecie (kilka miesięcy!) na działce poziom podniósł się "aż" do 18... czyli nadal nisko...
                                      • djpa Re: Kilka krótkich pytań;D 16.07.14, 15:54
                                        U mnie było podobnie smile Uczulenie na słońce skończyło się po uzupełnieniu D3 smile
                            • e-rzecznik_magneb6 Re: Kilka krótkich pytań;D 15.07.14, 17:06
                              Wszystko zależy od tego, jak duży niedobór magnezu występuje w Pani organizmie. Znać należy różnicę pomiędzy lekiem a suplementem diety. Suplement diety nie służy z definicji leczeniu – uzupełnia on wyłącznie lekkie niedobory magnezu w diecie, zapobiegając niedoborom w organizmie. Lek natomiast bezpośrednio leczy organizm cierpiący na znaczne ubytki tego pierwiastka.
                              • pies_z_laki_2 Re: Kilka krótkich pytań;D 16.07.14, 10:34
                                > bezpośrednio leczy organizm cierpiący na znaczne ubytki tego pierwiastka.

A jak rozpoznać znaczne ubytki magnezu? Proszę o konkrety smile
    • dzolka89 nowe wyniki!! 17.07.14, 16:15
      Odebrałam nowe wyniki po ok 5 tygodniach na dawce 25 letroxu

Tsh 4,03 (0.35-5.50)
      Ft4 1.13 (0.89-1.76) 27,6%
      Ft3 3.17 (2.3-4.2) 45,8%

Przeciwciała dalej w normie! Dla szybszego porównania te całkiem ostatnie wyniki:
      tsh 1.97 (0.35 - 5.50)
      ft4 1.15 (0.89 - 1.76)

Tsh mocno do góry, ft4 w dół odrobine. Nie wiem co zrobić, podnieść dawkę??wizyta dopiero 6 sierpnia! Koleżanka była u lekarza tego,do ktorego ide! Powiedział jej że wyniki z lata są w sumie bez sensu, że wiarygodniejsze są te z miesięcy zimnych! Co o tym myślicie? Czy to znaczy że ten wynik nowy nic mu nie da i nie weźmie go pod uwagę?uncertain
      • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki!! 18.07.14, 14:12
        > Tsh mocno do góry, ft4 w dół odrobine. Nie wiem co zrobić, podnieść dawkę??
        > wizyta dopiero 6 sierpnia!

A jak myślisz? Co byś zrobiła na miejscu lekarza?
        Dawka 25 to dawka wprowadzająca, jakbyś czytała więcej wątków na naszym forum, wiedziałabyś, że to najczęstsza reakcja organizmu na początek suplementacji (nie prowadziłam badań statystycznych, mówię ogólnie, prawdopodobnie są wśród nas też i takie osoby, które po początkowej dawce 25 nie wchodziły wyżej, bo im to wystarczało...).

> Koleżanka była u lekarza tego,do ktorego ide! Powiedział jej że wyniki z lata są w sumie bez
        > sensu, że wiarygodniejsze są te z miesięcy zimnych! Co o tym myślicie?

Pomieszanie z poplątaniem, albo nieporozumienie.
        Jeśli mówimy o hormonach tarczycy, to w ciepłej porze roku zapotrzebowanie organizmu na T4 i T3 nieco maleje, ale badania nadal robimy co jakiś czas i na ich podstawie ew. korygujemy dawkę. Jeszcze nikt nie wymyślił nic lepszego niż sprawdzanie trójki tarczycowej i interpretacja wyników w odniesieniu do zgłaszanych objawów....

W zimie zapotrzebowanie rośnie, dziewczyny często na przełomie pór roku dostosowują dawkę do zmienionych potrzeb, czyli na zimę podnoszą, a na lato obniżają. Ale mówimy tu o dawkach znacznie wyższych, niż te maciupeńkie 25 i o korektach znacznie mniejszych, niż ew. odstawienie twoich 25, jakby ci lekarz zalecił zmianę dawki na lato :0

Jeśli chodzi o D3 to znam wersję wielu lekarzy, że latem nie warto badać, bo na słońcu poziom rośnie i wyniki są nieadekwatne. Ale do czego? Tu już wersje się rozmydlają...
        Jak masz chorą tarczycę, to można powiedzieć z dużą pewnością, że masz też niedobory różnych enzymów, witamin, czy innych składników, bo to nieodłączny skutek niedoczynności tarczycy właśnie. I dlatego łykamy różne suple, ale nigdy bez sprawdzenia czy te niedobory w ogóle występują. I tu nie ma znaczenia pora roku.

> Czy to znaczy że ten wynik nowy nic mu nie da i nie weźmie go pod uwagę?uncertain

Po to sprawdzamy poziom trójki tarczycowej, żeby sprawdzić jak działa leczenie niedoczynności. Na tej podstawie decydujemy co dalej z dawką, czy podnieść, obniżyć, czy zostawić bez zmian. A co lekarz zrobi z tymi wynikami? Któż to wie...
        • dzolka89 Re: nowe wyniki!! 18.07.14, 14:29
          Hm wątków przeczytałam masę, naprawdę! Taka moja nowa lekturasmile i czytając je podjęłabym decyzję o podniesieniu dawki,ale hamuje mnie to, że do tego lekarza idę na pierwszą wizytę, (letrox dała rodzinna) i boję się że mnie pogoni na dzień dobry! Koleżanka miała tsh 3.6, ft4 w okolicach 40%, kazał jej czekać do zimy i jeśli wtedy tsh będzie ponad 4 to da jej leczenie! Dlatego boję się cokolwiek robić,bo nie wiem co to za typ! Jednak myślę ze dawka 37,5 nie zaszkodzi?? Tylko czy robić potem jeszcze jedno badanie przed wizytą? To by było ciut ponad 2 tyg na większej dawce,więc chyba bez sensusad

Co do d3 to chyba żałuje że jednak nie zrobiłam, no nic, następnym razem!!
          • djpa Re: nowe wyniki!! 18.07.14, 15:30
            Nie wahaj się, tylko zwiększaj, możesz iść przecież do rodzinnej z tymi wynikami? Szkoda Twojego zdrowia. Stan niedoczynności tarczycy nie jest obojętny dla organizmu!
            Jeśli endo każe czekać do tsh 4 aby zwiększyć dawkę, to lepiej poszukać innego.
          • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki!! 19.07.14, 13:16
            Czytaj, czytaj, na pewno nie zaszkodzi wiedzieć więcej, niż mniej smile

> i boję się że mnie pogoni na dzień dobry! Koleżanka miała tsh 3.6, ft4 w okolicach 40%, kazał
            > jej czekać do zimy i jeśli wtedy tsh będzie ponad 4 to da jej leczenie!

Też bym się bała... ale z drugiej strony lekarz ma być doradcą, a pacjent partnerem, masz prawo do pytania i otrzymania odpowiedzi, a nawet do sugerowania co dla ciebie jest lepsze... A na ew. tekst "To ja tu jestem lekarzem" zawsze można odpowiedzieć, że ty lepiej od nawet najlepszego lekarza wiesz jak się czujesz, bo nawet genialny lekarz z karty tego nie wyczyta, musi zebrać wywiad tongue_out A ty się czujesz na niskiej dawce źle, a na wyższej dobrze smile A wyniki to tylko potwierdzają...

Jakby co, to niech endo idzie za ciebie do pracy, przejmie wszystkie twoje obowiązki, na które nie masz siły z powodu jego kiepskiej terapii tongue_out
            • dzolka89 Re: nowe wyniki!! 20.07.14, 23:03
              Mam nadzieję, że ta wizyta nie będzie taka straszna i że usłyszę diagnozę, a już przynajmniej dostane receptę!

A co do większej dawki,to dziś był 2 dzień na 37,5 i nie wiem czemu, ale tak się jakoś nastawiłam na spektakularny przypływ energii, a tu nictongue_out pewno to przez te upały, zobaczymy jak będzie dalejsmile
      • muktprega1 Re: nowe wyniki!! 18.07.14, 17:26
        Koleżanka była u lekarza tego,do ktorego ide! Powiedział
        > jej że wyniki z lata są w sumie bez sensu, że wiarygodniejsze są te z miesięcy
        > zimnych! Co o tym myślicie? Czy to znaczy że ten wynik nowy nic mu nie da i ni
        > e weźmie go pod uwagę?uncertain

Nie, te wyniki są aktualne, nie wiem kto może uważać wyniki sprzed pół roku za bardziej aktualne niż bieżące, chyba niedouczony..... wink

> Tsh 4,03 (0.35-5.50)
        > Ft4 1.13 (0.89-1.76) 27,6%
        > Ft3 3.17 (2.3-4.2) 45,8%

Wyższe TSH świadczy, ze masz za mało hormonu w organizmie, dawka 25 to jest najniższa dawka, zaledwie wprowadzająca. W "Jak żyć z Hashimoto" (polecam zakup) :
        "Przy przyjmowaniu l-tyroksyny poziom TSH powinien optymalnie wynosić 0,3-1,0 mU/l"

Również o zbyt małej ilości T4 świadczy niskie Ft4-27,6% w stosunku do Ft3-45,8%. Osobiście dodałabym 12 i za 4-5 tygodni sprawdziła proporcje hormonów. Ale nic nie piszesz o samopoczuciu? Jak się czujesz?
        • dzolka89 Re: nowe wyniki!! 18.07.14, 19:27
          Hm czuję się tak, że mogłoby być lepiej! ogólnie już jest lepiej, ale dalej mam w ciągu dnia padam, odkurzanie dzielę dwoma przerwami, w mięśniach nie mam siły, więc np. o rolkach na razie nawet nie myślę, woda w organizmie rano dalej się zatrzymuje. Mam takie momenty że po prostu energia mnie rozpiera, a dosłownie w parę minut później nie mam siły, żeby podnieść rękę. Z koncentracją też jest lepiej, ale zdarzają mi się takie hmmm zamglone momenty?Jednak mimo wszystko uważam, że jest lepiej, niż było przed tabletkami.

Jutro podniosę dawkę, mam nadzieję, że będzie coraz lepiejsmile a co do lekarza, to mam coraz większe obawy czy to dobry wybór, ale rzekomo jest to bardzo dobry lekarz, jeden z lepszy w Gliwicach. Na wizytę czekam już dosyć długo, no nic zobaczymy, najwyżej będę szukała dalej. Co do książki, to chyba faktycznie w końcu się na nią skuszę smilesmile dziękuje Wam za podpowiedzi i upewnienie mnie w decyzji o podniesieniu dawki samodzielniesmile
      • norweski-troll Re: nowe wyniki!! 21.07.14, 19:49
        Hej, jak się nazywa ten lekarz? Mnie namawiają na Strzelczyka, ale naszej znajomej powiedział przy kortyzolu 750, że się musiała po prostu wku*wić i ją zlał sad. W ogóle zapraszam do siebie, odświeżam wątek, bo jest coraz gorzej...
        • dzolka89 Re: nowe wyniki!! 21.07.14, 21:07
          ja idę do L. Drożdża, mam nadzieję, że w moim przypadku okaże się w porządkusmile
          • dzolka89 Re: nowe wyniki!! 04.08.14, 21:08
            Witajciesmile od 19.07 jestem na dawce 37,5 letroxu, czuje się w miarę dobrze, ale doskwiera mi kłucie w szyji,raczej z lewej strony! Na początku ogólnie było super, dużo energii,ale teraz znowu padam koło 15 i czuję się jak wypróta ze wszystkiego! denerwuje mnie też to, że jak siedzę z rodziną to tak jakbym nie siedziałasad jakbym wyłączała się myślamisad w środę mam wizytę u lekarza, mam nadzieję że dobrze mnie potraktuje! Nie mam tylko nowych wyników na tej dawce,bo za krótko! Ale zwątpiłam czy to nie błąd z mojej strony? Pozdrawiamsmile
    • dzolka89 po wizycie! koszmar! 06.08.14, 22:54
      Dziś byłam na wizycie! Koszmar, dałam lekarzowi wszystkie wyniki, usg itd, i bez patrzenia na nie wykluczył hashi,bo przecież nie ma przeciwciał! Jak zapytałam czemu w takim razie mam połowe tarczycy i pokazałam normy z ksiażki, żeby się tym podeprzeć, nakrzyczał na mnie, że jak chce to mam sobie iść do kogoś innego, a nie jego edukować,bo to on jest lekarzem itd,itd!powiedział że tarczyca może być tylko za duża i wtedy jest konieczna operacja! Nie ma czegoś takiego jak mała tarczyca! W tym momencie brakło mi słów i siły! I już odpuściłam,bo potem jeszcze mi taki wykład dał, że rece opadają! Ogólnie plus był taki że dostałam letrox! Ale z dawka na przemian 25 i 50! W dodatku tylko dlatego że planuje ciąże! Powiedział że m innym wypadku nie leczyłby tej niedoczyności!!! Nie mam siły! Co dalej???
      • muktprega1 Re: po wizycie! koszmar! 07.08.14, 09:02
        No to nieźle wink
        Większość tak trafia na tym forum i dwu pozostałych. Najważniejsza samoedukacja, bez tego dawno leżałabym jak kłoda wpatrzona w sufit bez życia, energii....

ale jest i dobra strona tej wizyty:

Ogólnie plus był taki że dostałam
        > letrox! Ale z dawka na przemian 25 i 50! W dodatku tylko dlatego że planuje ci
        > ąże! Powiedział że m innym wypadku nie leczyłby tej niedoczyności!!! Nie mam si
        > ły! Co dalej???

Jakie masz wyniki na 37,5 tyroksyny? Najpierw zrób je a potem proporcjonalnie podnieś dawkę równą, a nie naprzemienną, chociaż średnia i tak wyszła 37,5 wink
        • dzolka89 Re: po wizycie! koszmar! 07.08.14, 21:41
          Spodziewałam sie że może olać tą małą tarczyce,ale nie że tak na mnie nakrzyczy! No trudno, bardziej mnie denerwuje to że gdyby nie planowana ciąża to by mnie nie leczył mimo niedoczynności!!! Co do dawki to tak on to sobie wyliczył ze naprzemienna też wyjdzie 37,5! Na tej dawce jestem jakies 2 tyg z hakiem, niedługo zrobie badania i podejrzewam że wejde na wiekszą dawke,bo znowu ok 15-16 jestem dentkasad nie umiem sie na niczym skupićsad
    • dzolka89 wyniki mamy, 14.08.14, 23:40
      witajcie, wysłałam mamuśkę na badania, a co, a niech mawink
      czemu wysłałam? chodzi rozdrażniona, ciągle nabuzowana, hmm warczy na wszystko i wszystkich dookoławink sucha skóra, łamliwe paznokcie, pękające dłonie, wysoki cholesterol - grubo ponad 300, po 2 miesiącach zmienionej diety 260, a do tego wszystkiego trądzik różowaty. Mama ma 60 lat! więc ten trądzik to chyba średnio się w tym wieku plasuje?
      Wyniki mamy:
      tsh 5,1 (0.35 - 5.50)
      ft3 37%
      ft4 34%
      To by było w sumie na tyle, nie wiem czy męczyć mamę o dalszą diagnozę, bo po prostu nie wiem jak taki wynik ma się do 60 letniej kobiety, może taki poziom jest całkiem ok?
      • pies_z_laki_2 Re: wyniki mamy, 15.08.14, 14:06
        Nie mam 60tki, ale nastolatką też już dano nie jestem... i takie tsh byłoby dla mnie za wysokie.
        Sprawdźcie usg tarczycy, bo to by mogło wiele wyjasnić...
        • dzolka89 Re: wyniki mamy, 15.08.14, 14:52
          W takim razie pogonie mame na dalsze badaniasmile
    • dzolka89 moje nowe wyniki 20.08.14, 17:55
      Witajcie, odebrałam dzisiaj moje wyniki, 4 tygodnie na dawce 37,5 letrox, badanie zrobione oczywiście rano bez tabletki!!

tsh 2,25 (0,35-5,50)
      ft3 3,09 (2,3-4,2) 41.58%
      ft4 0,98 (0,89-1,76) 10.34%
      sód 139,7 (132 - 146)
      potas 5,28 (3,50 -5,50)
      chlor 104,4 (99 -109)

dla porównania wyniki po 5 tygodniach na dawce 25
      Tsh 4,03 (0.35-5.50)
      Ft4 1.13 (0.89-1.76) 27,6%
      Ft3 3.17 (2.3-4.2) 45,8%

Jak widać, tsh ładnie w dół, ale i ft4 "ładnie w dół"! przyznaję, że od dzisiaj, nawet zanim odebrałam wyniki, wzięłam dawkę 50 w sumie na czuja! i czuję się bardzo dobrze, pytanie jak długo?! wczoraj, kiedy wzięłam tabletkę później niż zwykle, byłam nie do życia!!

Co do mojego samopoczucia, na początku większej dawki było dobrze, więcej energii, lepszy humor, ale ostatnio znowu śpię dużo w ciągu dnia, chodzę ciapnięta, ospała, nic mi się nie chce, zimno mi, mam humor do duuuupy, włosy lecą, paznokcie się łamią, oczy rano jak ropucha, paluchy popuchnięte, ogólnie dużo gorzej i teraz widzę już dlaczego!

Mimo tego że już wzięłam dawkę 50, zastanawiam się czy to nie będzie za mało, aczkolwiek nie wiem czy to będzie dobry ruch stopniowo przejść do 75 i na stałej dawce zrobić badania? Trochę się boje, bo wizytę u endo mam 11 września, dodam że jest to inny endo niż ten u którego byłam ostatnio, więc też nie bardzo wiem co na to powie. Jak myślicie? nie chciałabym przesadzić z dawkowaniem na własną rękęsad

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego sodu, potasu i chloru, endo napisał mi to na skierowaniu razem z tsh, tylko nie wiem w jakim celu? wyniki chyba są ok, ale czy wiecie do czego one się odnoszą?

Bardzo proszę o wszelkie podpowiedzismilesmile
      • muktprega1 Re: moje nowe wyniki 21.08.14, 10:28
        Twój "czuj" czyli intuicja dobrze Ci podpowiada, na pewno ta 50 za jakiś czas będzie za mała

> Mimo tego że już wzięłam dawkę 50, zastanawiam się czy to nie będzie za mało, a
        > czkolwiek nie wiem czy to będzie dobry ruch stopniowo przejść do 75 i na stałej
        > dawce zrobić badania?

też mi się tak wydaje, ale stopniowo po 12 dodawaj i wtedy 4-5 tygodni na ciągłej dawce 75 zrobiłabym trójkę smile
        • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 21.08.14, 10:39
          czyli dobrze rozumiem, że mogę od razu sobie powoli iść do tego 75? wydaje mi się, że żadna nadczynność przy takiej dawce mi nie grozi!?

Zastanawiam się czy nie iść do internistki, która mi pierwsza dała letrox, żeby nie było że sama tak kombinuje? (tylko wcale nie jestem pewna tego, że pozwoli tak podnieść dawkę). Bo po ostatniej wizycie u endo, kiedy to mnie tak "uprzejmie" potraktował, trochę się boje powtórki u kolejnego lekarza.
          • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 21.08.14, 22:16
            Czy mogłabym prosić o jeszcze jakąś opinię/podpowiedź odnośnie samodzielnego podniesienia dawki do 75? Jestem w tym świeża i niestety narazie nie prowadzona przez żadnego konkretnego lekarzasad
            Dziś po całym dniu stwierdzam że wczoraj na dawce 50 czułam się cudnie, pełna energii, a dziś znowu ciapniętasad
            Będę ogromnie wdzięczna!!!smile
          • muktprega1 Re: moje nowe wyniki 22.08.14, 08:35
            > czyli dobrze rozumiem, że mogę od razu sobie powoli iść do tego 75? wydaje mi s
            > ię, że żadna nadczynność przy takiej dawce mi nie grozi!?

Przy tak niskim poziomie hormonów na pewno nadczynność Ci nie grozi smile
            ft3 3,09 (2,3-4,2) 41.58%
            ft4 0,98 (0,89-1,76) 10.34%

Stopniowo dochodź do tej 75, np co kilka dni dorzuć 6 albo 12, zależy jak znosisz podnoszenie dawki. I po 4-5 sprawdziłabym proporcje Ft4 i Ft3, powodzenia Koleżanko forumowa smile
      • pies_z_laki_2 Re: moje nowe wyniki 23.08.14, 13:26
        To chyba norma u Hashimotek, że dawka wstępna działa tylko na wstępie, a potem musi być zmodyfikowana, na ogół w górę. A przy fT4 na dolnej granicy normy od razu widać, że dawka jest za niska. Wchodziłabym na wyższą mniej ostrożnie, niż z 37,5 (bardzo niska dawka) na 50 (wyższa raptem o 12,5). W dodatku robi się chłodno, większość z Hashimotek podnosi dawkę na zimę smile Dobrze kombinuję?
        • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 23.08.14, 13:53
          W sumie piesku to chyba masz racje, że nie muszę tak ostrożnie, a to dlatego, że podnoszenie dawki znoszę bardzo dobrze jak się okazuje! Dziś wzięłam już 62,5 i jedyne co mi faktycznie dokucza bardziej przy zmianie dawki to w sumie kluska w gardle! Ale podejrzewam że na to sposobu nie masad myślę że w poniedziałek wezmę 75 i zrobię badaniesmile
          • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 25.08.14, 22:28
            Mam pytanko, dziś wzięłam pierwszy raz dawkę 75, spodziewałam się zwyżki energii,a tu koło 14, zaraz po obiedzie głowa sama leciała mi w dół i marzyłam o spaniusad mam też ostatnio trochę stresów, bo mężuś wyjeżdża, więc może stąd spadek formy i brak pozytywnych reakcji na większe dawki?? Na szczęście negatywnych też nie ma!!!! Może macie jakiś pomysł o co chodzi??
            • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 01.09.14, 08:50
              Witajcie, mija tydzień na dawce 75, czuję się całkiem fajnie, jedyne na co w tej chwili mogę bardzo narzekać to mega rozdrażnienie (być może to tęsknota za mężemtongue_out), ciężko mi się rano wstaje, mimo że kładę się spać wcześniej i wstaje koło 8,30 ciężko znaczy zwlekam się z łożka prawie 45 minut! No i chce mi się spać po południu,ale może to pogoda!
              Wizyta 11.09, zastanawiam síę czy robić badanie po 2 tyg, wiem że ma być po ok 5,ale to będzie kolejna wizyta bez świeżych wyników na dawce którą aktualnie biorę! Jak myślicie jest sens sprawdzić w którą stronę idą wyniki i żeby mieć coś do lekarza?
              • muktprega1 Re: moje nowe wyniki 02.09.14, 07:50
                A może w drugą stronę? Może udałoby się przełożyć wizytę? Spróbuj smile
              • pies_z_laki_2 Re: moje nowe wyniki 03.09.14, 04:50
                Nie rób badań za często, bo ci żył nie wystarczy!
                Przy fT4 ok. 10% mogę się założyć, ze 75 będzie do podniesienia smile Może dlatego jesteś taka śnięta, że to jeszcze za mała dawka?
                • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 05.09.14, 01:06
                  Wiecie co, faktycznie szkoda żył, nawet nie wpadłam na to żeby przełożyć wizytę! Udało mi się to zrobić i mam ją 2.10! Także idealniesmile dzięki że jesteście, bo pewnie bym nawet o tym nie pomyślałasmile
                  • dzolka89 Re: moje nowe wyniki 18.09.14, 20:26
                    witajcie, jestem szczęśliwą posiadaczką usuniętej wczoraj zabiegowo 8 zatrzymanej! oczywiście dostałam antybiotyk clindamycin mip 600, i kurczę dopiero teraz myśląc jaśniej kapnęłam się, że badania przed wizytą u endo chciałam zrobić 25.09, a antybiotyku nie będę brała dopiero 23! Przypomnę że wizyta 2.10! Wpłynie ten antybiotyk mocno na działanie letroxu i czy mocno to zaburzy wyniki? maksymalnie badanie mogę zrobić 30.09. Jak myślicie?
                    • dzolka89 najnowszy wynik! 01.10.14, 23:29
                      Witajcie po przerwiewink
                      odebrałam dziś nowe wyniki, po 5 tygodniach na dawce 75 letrox, (tydzień temu skończyłam brać antybiotyk)

tsh 0,613 (0,35-5,50)
                      FT4 48.28% [ wynik 1.31, norma (0.89 - 1.76)]
                      FT3 64.74% [ wynik 3.53, norma (2.3 - 4.2)]

a do tego po 2 miesiącach stosowania sorbifer durules 2 tabletki na dzień ( badanie po prawie 3 tygodniowej przerwie)

Ferrytyna 33,7 (10-291)

Na dzień dzisiejszy czuję się dobrze, a nawet całkiem nieźle, nie śpię w dzień, mam dużo więcej energii, humor średni ale mąż wyjechał, to pewnie to. To co w dalszym ciągu mi doskwiera to wypadające włosy, paznokcie jak papierki, dziwne bóle kości?, sucha skóra, od czasu do czasu kluska w gardle, a przede wszystkim zaniki pamięci, może to za duże słowo, ale ciągle o czymś zapominam, mimo że 5 minut wcześniej o tym mówiłam, np taka sytuacja: była u mnie znajoma i pytałam jej czy chciałaby orzechy, powiedziała że tak, to stwierdziłam że zaraz jej odłożę, ale najpierw powieszę sobie pranie, potem wyszłyśmy z domu, a o orzechach przypomniałam sobie na 2 dzień;/ niby drobnostki, ale zdarzają się notorycznie! Pewnie by się znalazło jeszcze parę drobiazgów jak np. średnia koncentracja, ale myślę, że to jeszcze muszę chwilę poczekać aż hormony dotrą wszędziesmile

co do dawki to myślę, że chyba mogłabym ją jeszcze troszkę podnieść, ale nie bardzo wiem o ile, bo całe 25 może być chyba za dużo, z racji już dość niskiego tsh, a zaś o 12, to się źle dzieli, bo w domu mam tylko letrox 50! Jutro mam wizytę u nowego endo, bardzo ciekawa jestem co on powie na te wyniki, a jeszcze bardziej na ewentualne hashi bez przeciwciał!?
                      Jakie jest Wasze zdanie?? czy dobrze główkuję, że dawka może iść w górę?
                      Pozdrawiam Was serdeczniesmile

• pies_z_laki_2 Re: najnowszy wynik! 02.10.14, 05:13
                        Żelazo podnosi się bardzo długo, nieraz i rok to za krótko...

Dawka - na podstawie tsh to endo ci obniży dawkę tongue_out A tobie potrzebna jest niewielka podwyżka... 25 możesz brać co drug dzień, a jak będzie ok, to dobijesz do 25 codziennie i też nie powinno być za dużo... (sama nie wierzę w to co napisałam... poradziłam łykać w kratkę... świat się wali... big_grin ale to niewielki skok, nie powinnaś mieć problemów smile)

> paznokcie jak papierki, dziwne bóle kości?, sucha skóra,

Jak tam witamina D3?

> ciągle o czymś zapominam,

A jak tam z wit. B12?
                        • dzolka89 Re: najnowszy wynik! 02.10.14, 10:16
                          Hm sama też myślałam o dawce przemiennej,bo dzielenie na ćwiartki w moim wykonaniu jest śmiechu wartetongue_out każda inna!

Co do wit b12 badalam ja pod koniec czerwca
                          Wit b12 466 (211-911) taki był wynik,teraz nie sprawdzałam.

Wit d nie robiłam bo ciańko z kasą niestety, może następnym razem!

Dam znać wieczorem co powiedział endo, może będzie sensowny i sam podciągnie dawkę?
                          • dzolka89 Re: najnowszy wynik! 02.10.14, 18:26
                            dacie wiarę, moja wizyta została odwołanasad lekarz się nie pojawił!! przełożona została na 23 październiksad
                            jak myślicie co teraz?? zostać na razie na tej samej dawce, czy spróbować z tą na przemian??
                            • pies_z_laki_2 Re: najnowszy wynik! 04.10.14, 03:06
                              Podnieść dawkę (na poczatek na zmianę, a potem dołożyć codziennie).

D3 możesz łykać bez badań czyli profilaktycznie w ilości 2tys. jednostek dziennie (według zaleceń polskich), kup w aptece kropelki o takiej mocy, są bez recepty:
                              - www.doz.pl/apteka/p67264-Vitrum_D3_Forte_kapsulki_120_szt
                              - www.doz.pl/apteka/p57523-Witamina_D3_kapsulki_100_szt.
                              czy jakaś inna, może być dowolna, byle w formie olejowej i nie za słaba.
                              Dziewczyny chwalą Puritans Pride 5tysJedn. - można łykać co drugi dzień.
                              • dzolka89 Re: najnowszy wynik! 04.10.14, 18:30
                                zdecydowałam że jeszcze parę dni poczekam z tą dawką, bo udało mi się dodzwonić do pani doktor z Tarnowskich Gór, jej nazwisko parę razy się tu pojawiło, powiedziała że mogę przyjechać we wtorek lub czwartek, więc w tym tygodniu na pewno pojadę, może akurat coś sensownego Pani doktor powie i ewentualnie potem dawkę podniosęsmile

co do tej witamy D, to może faktycznie zacznę coś łykać, nie mówiąc o tym że kłania się powrót do żelazasad mam nadzieję że Pani w aptece się zlituje i da mi sorbifer bez recepty hihismile

( a dla rozrywki powiem Wam, że pomału przeraża mnie poziom mojej wiedzy, a w sumie bardziej brak tej samej wiedzy u lekarzy! skoro laik tyle może się dowiedzieć, to dlaczego im się nie chce?smile)
                                Pozdrawiam, odezwę się po wizyciesmile
                                • dzolka89 Po wizycie w TG! 09.10.14, 22:19
                                  Witajcie, a witam Was jako świeżo i oficjalnie zdiagnozowana hashimotkawink

Dzisiaj byłam u endo w TG, pani doktor była bardzo rzeczowa, wykazała się wydaje mi się dużą wiedzą, a przynajmniej potwierdziła to co w dużej mierze już wiemsmile
                                  Mianowicie powiedziała, że nie jest prawdą, że żeby zdiagnozować hashimoto koniecznie muszą wyjść przeciwciała. Powiedziała, że czasem wystarczą wyniki z usg i trójka tarczycowa.
                                  Na mój opis usg pani doktor spojrzała, sprawdziła objętość, powiedziała że tarczyca mała i że już nie odrośnie na pewno, i że mimo że tego w opisane nie ma, w tarczycy są dyskretne zmiany wskazujące na hashi, zmiany te są malutkie, ale przez to struktura nie jest już jednorodna, o czym pan od usg nie wspomniał!
                                  Podczas rozmowy pani doktor chyba z 5 razy chwaliła mnie za pięknie ustawione hormony (i tu gratulacje również dla Was, bo bez Was by się pewnie tak nie stało), uznała że na ta chwilę mogę zostać na takiej dawce, chyba że coś się zmieni w samopoczuciu ( i tu czułam lekki niedosyt), mniemam że przez to że tak ładnie ustawione te hormony i że mam zostać na tej dawce pani doktor kazała skontrolować je za 3 miesiące. Mam zrobić całą morfologie, tsh i ewentualnie ft4, ft3 mogę podarować.

Dodatkowo dostałam vitaminę d, ale to jeszcze dopisze w jakiej dawce, bo teraz nie mam pod ręką, a także przepisała mi sorbifer durules! Tutaj również zostałam pochwalona za wyłudzanie bez recepty w aptece, bo powiedziała że z doświadczenia widzi, że morfologia może wychodzić piękna, a w żelazie już są duże niedobory!! pouczyła również że mam je brac minimum 4 godziny po hormonach!

Poleciła mi też jakąś maść z witaminą A na suche łokcie. Na pobolewanie w kościach powiedziała że jeśli długo to nie minie, to dla świętego spokoju mam skontrolować przeciwciała na RZS, ale na razie bez parcia.

Ogólnie podsumowując ogromny plus dla pani doktor bo wzięła pod uwagę wszystko, począwszy od historii, objawów, po wszystkie moje wyniki. Do tego faktycznie słuchała co mówię, tłumaczyła, i co najważniejsze postawiła diagnozęsmile a na informacje o wcześniejszym lekarzu u którego byłam tylko się chwyciła za głowę!

Co do dawki myślę, że zrobię tak, że poczekam jeszcze parę dni i zobaczę jak się będę czuła, a to dlatego że aktualnie mam okres, przez co chyba od paru dni znowu dopada mnie popołudniowe spanie, poczekam aż okres się skończy i jak się samopoczucie rozwinie. Ewentualnie wtedy lekko podniosę dawkę i badania zrobię po miesiącu. U pani doktor mam pojawić się gdzieś za 3 miesiące więc w razie czego mam czas żeby modyfikować dawkę na własną rękę, jeśli po podwyżce okazałaby się za wysoka;p
                                  • pies_z_laki_2 Re: Po wizycie w TG! 10.10.14, 15:08
                                    A czy wzięłaś od niej zaświadczenie o chorobie przewlekłej dla internisty? Jesli nie, to następnym razem koniecznie weź (będzie wiedziała o co chodzi, na pewno ma specjalne druczki).

> powiedziała, że nie jest prawdą, że żeby zdiagnozować hashimoto koniecznie muszą wyjść
                                    > przeciwciała. Powiedziała, że czasem wystarczą wyniki z usg i trójka tarczycowa.

O rany!!! Mądra kobieta!!! Bardzo bym chciała mieć coś takiego na piśmie i z podpisem jakiegoś medyka, bo na razie to tylko niektórzy lekarze mówią to na wizytach, a żadnego potwierdzenia w tekstach źródłowych nie znalazłam (chyba)...

• muktprega1 Re: Po wizycie w TG! 10.10.14, 16:42
                                      No, to teraz jesteś świeża i oficjalna wink

A ja chiałam wyłudzić od endo (u której nie byłam już nie wiem ile czasu - 3-5 lat?) skierowanie na USG, oczywiście go nie dostałam, a pani się dziwiła, że mam wynik (wzięłam swój ostatni) Ft4 i Ft3, kiedy to TSH jest najbardziej czułym badaniem (a to po moim oświadczeniu, że biorę dodatkowo T3 i wtedy TSH jest niemiarodajne wink )

Powiem szczerze zazdrość mnie zeżera na takiego endo, jak Twoja smile
                                      • dzolka89 Re: Po wizycie w TG! 10.10.14, 18:42
                                        Hm nie wiem czy aż tak jest czego zazdrościć,bo niedosyt jakiś tam został jak np to że mam nie zmieniać dawki, bo hormony piękne, mimo że mi wydaje się że mogłoby być ciut więcejsmile
                                    • dzolka89 Re: Po wizycie w TG! 10.10.14, 16:47
                                      Dostałam zaświadczenie,co prawda nie na tych standardowych druczkach,a na druku takim jak do recepty (może dlatego że to był gabinet prywatny w domu?),ale mam tam wypisane że to hashimoto,azt i w jeszcze jednej wersjismile i jaka dawka hormonow! Mam nadzieje że to ogólnemu starczy! Jak nie to pojade jeszcze po innesmile

Co do przeciwciał to mówiła że są też jakieś inne ktorych jeszcze nie wiedzą jak badać! Że może w przyszłoścismile ale tego na piśmie nie mamtongue_out
                                      • dzolka89 Re: Nowy wynik 29.10.14, 16:41
                                        Witajcie, ostatecznie nie podniosłam dawki letroxu, więc od 2 miesiecy byłam na dawce 75. Ostatnio znów czułam się taka ciapnięta, zmęczona, rano spuchnięta i nie umiem się dobudzić. Dlatego zrobiłam badania oczywiście bez tabletki!

Tsh - 1,010 (0,35-5,50)
                                        ft3 61,58%
                                        ft4 39,08%

Jak widać wyniki pięknie odzwierciedliły moje samopoczucie. TSH trochę do góry, a hormony trochę w dół. Teraz to już wiem, że dawkę jednak mogę spokojnie podnieść, tylko poradźcie mi czy np mogłoby być tak że przez tydzień 88, a po tygodniu jak nic się nie będzie działo to do 100, czy 100 to będzie za dużo? nie wiem czemu ale to 100 jakoś tak mnie przeraża i chyba dlatego nie wzięłam większej dawki przy wcześniejszych wynikach.

Dodam, że suplementuję wit. D i żelazo, oczywiście w odpowiedniej odległości od letroxusmile

Pozdrawiamsmile
                                        • muktprega1 Re: Nowy wynik 30.10.14, 07:22
                                          No tak, sama widzisz smile
                                          Podnoś, a przy okazji następnego wkłucia sprawdź poziom ferrytyny, B12, D3, czy suplementujesz coś? Jeśli tak, to przed badaniem odstaw na ok 2 tyg.
                                          • dzolka89 Re: Nowy wynik 30.10.14, 19:09
                                            hmm, ale podnosić do 100, czy za dużo będziesmile?
                                            co do suplementacji, to biorę sorbifer durules 2 tabletki, i vit d 2000,
                                            z braku funduszy nie robiłam badania na poziom witaminy d, ale nawet bez tego pani doktor mi ją przepisała, b12 robiłam w czerwcu i była całkiem ok.
                                            • muktprega1 Re: Nowy wynik 31.10.14, 21:41
                                              Wydaje mi się, że plan, który napisałaś wyżej będzie dobry smile
                                              • dzolka89 Re: Nowy wynik 04.11.14, 11:51
                                                Witajcie, od 5 dni biore letrox 88, czuje się lepiej i mam więcej energii,ale chciałam zapytać,bo przez pierwsze dni czułam takie dziwne kłucie w szyji, jakby ktoś wbijał szpilę, teraz już przeszło. Czy mogło to być od podnoszenia dawki? Dopiero się uczę tych wszystkich objawów wiec wiecie, proszę o wyrozumiałośćbig_grin
    • dzolka89 najświeższe wyniki 10.12.14, 17:12
      Witam Was serdeczniesmile
      Chciałabym się skonsultować, bo zrobiłam wczoraj badania i wyniki lekko mnie zaniepokoiły, ale tylko lekkosmile
      Badania oczywiście bez tabletki, aktualna dawka to 100 letroxu od miesiąca.

tsh 0.030 (0.35-5.50)
      FT3 91.58% [ wynik 4.04, norma (2.3 - 4.2)]
      FT4 75.86% [ wynik 1.55, norma (0.89 - 1.76)]

Czuję się ogólnie bardzo dobrze, mam dużo energii, dobre samopoczucie, ostatnio sporo stresów, ale mimo to jest naprawdę ok. Jedyne na co mogę się skarżyć to w dalszym ciągu tragiczne paznokcie i włosy (na to biorę sorbifer) i pobolewania w stawach (na to dostałam wit d). Poza tym jest naprawdę dobrze.

I teraz moje pytanie, bo niby ft3 i ft4 mieszczą się w normie, ale tsh już nie bardzo. Wiem że nadczynność to to nie jest, ale czy są powody do obaw i mam obniżyć dawkę?
      Bo szczerze mówiąc ja czuje się dobrze i nie chciałabym tego robić, tylko boje się czy to nie będzie tak, że wyniki w dalszym ciągu będą się na tej 100 podnosić i faktycznie nadczynność wyjdzie?
      Proszę podpowiedzcie cośsmile
      Pozdrawiamsmile
      • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 11.12.14, 19:35
        Bardzo Was proszę kuknijcie na moje wyniki, ciągle zastanawia mnie dlaczego to ft3 ciągle jest większe od ft4sad w sumie to chyba nawet tak dość sporo większe?
        Teoretycznie z tego co się wyedukowałam i tak jakoś zakodowałam to jeśli ft4 ciągle mniejsze jest od ft3 to znaczy że za mało tyroksyny, ale ja wyniki mam już naprawdę wysokiesad
        Już nie bardzo rozumiem o co chodzi, może coś źle myślęuncertain
      • muktprega1 Re: najświeższe wyniki 11.12.14, 20:39
        > Czuję się ogólnie bardzo dobrze, mam dużo energii, dobre samopoczucie

i tego się trzymaj smile
        wyniki możesz powtórzyć za jakieś 2-3 m-ce, chyba, ze w razie spadku samopoczucia (a tfu! żeby nie zauroczyć wink ) zrób je wcześniej. Mnie też do dobrego samopoczucia są potrzebne wysokie normy ok 80%
        • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 11.12.14, 21:35
          Czyli tym wyższym ft3 sie nie przejmować??smile
          • pies_z_laki_2 Re: najświeższe wyniki 15.12.14, 16:31
            Skoro się dobrze czujesz, to raczej pilnuj żelaza (ferrytyny), jakbyś się poczuła rozdygotana czy tp. to wtedy rozważ obniżkę dawki (jak zwykle po sprawdzeniu trójki tarczycowej).
            • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 03.02.15, 17:53
              Dziewczyny ratujcie! Moje wyniki poszybowały w złym kierunku mimo obniżonej dawki ft3 wyskoczyło z normy. Ale do rzeczy, najpierw wyniki z przed 2 miesięcy gdzie przez 4 tygodnie byłam na dawce 100 letroxu:
              tsh 0,030
              FT4 75.86% [ wynik 1.55, norma (0.89 - 1.76)]
              FT3 91.58% [ wynik 4.04, norma (2.3 - 4.2)]

aktualne wyniki po 2 miesiącach na dawce 87,5:
              tsh 0,004 !!!!
              FT4 81.61% [ wynik 1.6, norma (0.89 - 1.76)]
              FT3 124.74% [ wynik 4.67, norma (2.3 - 4.2)] !!!!

Nie bardzo rozumiem co się dzieje, bo czuję się super dobrze, przy wcześniejszych wynikach tez się czułam dobrze, ale trochę zmniejszyłam dawkę, bo wysokie wyniki mnie przestraszyły, myślałam że teraz tsh poleci lekko w górę, a reszta spadnie, a tu niespodzianka.
              Przez te dwa miesiące miałam bardzo dużo stresu, może to ma jakiś związek? W ogóle to powala mnie to że ft4 ciągle jest mniejsze od ft3, a przy takiej zależności podnosi się dawki! o co chodzi???
              • muktprega1 Re: najświeższe wyniki 04.02.15, 10:10
                Jeżeli się dobrze czujesz na tej zmniejszonej dawce:
                > aktualne wyniki po 2 miesiącach na dawce 87,5:
                > tsh 0,004 !!!!
                > FT4 81.61% [ wynik 1.6, norma (0.89 - 1.76)]
                > FT3 124.74% [ wynik 4.67, norma (2.3 - 4.2)] !!!!

to ja na razie nic nie zmieniałabym a zobaczyła za miesiąc dwa, jaka będzie tendencja, no chyba, ze wcześniej jakieś zła samopoczucie - nie daj Boże.
                Zobacz jak u koleżanki przedstawiają się wyniki falowo na tej samej dawce:
                forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145510634,156496110,Re_prosba_o_podpowiedz_co_robic_.html
                dlatego proponuję na tej pozostać i zobaczyć za jakiś czas w którym kierunku to idzie.
                To najważniejszy miernik:
                > Nie bardzo rozumiem co się dzieje, bo czuję się super dobrze
                • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 05.02.15, 08:22
                  To znaczy że nie muszę się bać że to jakaś nadczynność polekowa? Ja to już mam najgorsze myśli i nawet mieszanka z basedovem mi przez glowe przeleciała! Albo że to rzut choroby! I tak takbym zapomniała że przecież czuję się dobrzesmile narazie zostanę na tej dawce i za miesiąc badanie! trzymajcie kciukismile
                  • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 06.02.15, 15:01
                    no i klops! Byłam u ogólnej po recepte, jak zobaczyla wyniki, to kategorycznie kazała zejść do 50sad za miesiąc badania! Nie bardzo mam wyjscie co robić,bo to jedyna sensowna ogólnasad
                    • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 10.03.15, 21:25
                      Ratujcie,
                      dla przypomnienia, po 2 miesiącach na dawce 87,5 moje wyniki wyglądały tak:

tsh 0,004 !!!!
                      > FT4 81.61% [ wynik 1.6, norma (0.89 - 1.76)]
                      > FT3 124.74% [ wynik 4.67, norma (2.3 - 4.2)] !!!!

dodam że czułam się wtedy rewelacyjnie!

Teraz po miesiącu na dawce 50 czuje się tak sobie, znowu jestem śpiąca i nic mi się nie chcę, a do tego czuję się nabuzowana jak nastolatka! moje aktualne wyniki:

tsh 0,062
                      FT4 39.08% [ wynik 1.23, norma (0.89 - 1.76)]
                      FT3 50.53% [ wynik 3.26, norma (2.3 - 4.2)]

Jak to jest w ogóle możliwe? tsh pokazuje nadczynność, a hormony ledwo dobijają do połowy;/ jakieś pomysły? za tydzień idę na usg, więc może mam jeszcze coś ciekawego się pokaże..
                      jakieś pomysły?sad
                      • muktprega1 Re: najświeższe wyniki 11.03.15, 16:47
                        > jakieś pomysły?sad

Przepraszam za to co napiszę, pomysły takie, że trzeba myśleć samodzielnie i nie dać się wpuścić w maliny smile (mówi ta, która też kiedyś dała się wpuścić w maliny)
                        Zmniejszyłaś dawkę o 37,5 aż
                        • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 11.03.15, 19:34
                          eh no ja wiem że to był duży skok, ale to jest jedyna sensowna pani doktor na jaką mogę liczyć, byłam dziś u niej i była w szoku że mam takie wyniki, w sensie że hormony tak mocno spadły a tsh praktycznie tym samym miejscu, kazała iśc do endo.

czym może być spowodowane to że to tsh dalej takie niskie?
                          • muktprega1 Re: najświeższe wyniki 12.03.15, 16:11
                            Ponieważ na podstawie TSH absolutnie nie ustawia się dawki syntetycznego hormonu, bo on powoduje naturalny spadek TSH, pisze o tym w książce "Jak żyć z Hashimoto" i tylko w całości z hormonami tarczycy Ft4 i Ft3 można ustalać dawkę tyroksyny.
                            • dzolka89 najświeższe wyniki 15.04.15, 13:10
                              Eh do dupycrying
                              dawka przez miesiąc była 75, po tym czasie zrobiłam badania, wyniki aż mnie zdziwiły, bo jeszcze spadłysad

tsh 0,093
                              ft3 50%
                              ft4 33%

Czuję się śpiąco! na początku75 było super, a teraz nie umiem się dobudzić, jak tylko usiądę na kanapie kleją mi się oczy i odlatujesad nic mi się nie chce, bolą mnie kości, mam już dosyć ciągłego dobierania dawki, ile możnasad kiedy to się ustabilizuje i dojdę do tego, że badania po 3 miesiącachsad no i czemu ta większa dawka nic nie dała! no jakaś porażka!
                              • dzolka89 Re: najświeższe wyniki 26.05.15, 19:05
                                Dziewczyny ratujcie bo wymiękam, wyniki po miesiącu na 87,5 letroxu:
                                tsh 0,149 (0,35-5,50)
                                ft3 43,16 %
                                ft4 24,14%

Wcześniejsze wyniki były niewiele wyższe, więc lekarka podniosła dawkę z 75 na 87,5, więc zdradźcie mi proszę tajemnicę dlaczego hormony mimo podwyżki spadająsad tsh sobie powolutku rośnie, ale i tak do normy mu daleko.
                                Czuję się średnio, 30 stopni na dworze a ja z lodowatymi nogami pod kocem, ogólnie często mi zimno, siadam na łóżko/ kanapę to od razu chce mi się spać, jestem ciągle głodna, cukru mi się chcę, a więc jem na potęgę a dupa dalej rośnie, błędne koło bo nad głodem zapanować ciężkosad
                                Skóra sucha, po balsamach niby lepiej, ale na drugi dzień i tak jestem sucho-biała.

Nie mam już pomysłów, niby edno przez telefon jakiś dłuższy czas temu powiedziała żeby nie przejmować się minusowym tsh, i podnosić ft4, ale ja podnoszę tyroksynę, a wyniki w dół, już nie wiem co robićsad

Rodzinna sugeruje (bo skierowania oczywiście nie da) żeby zbadać traby (ale w hashimoto traby?), do tego prolaktynę ( tu pytanie bo rodzinna mówi że nie musi być zgodnie z cyklem bo jej to nic nie zmieni w tym co ona potrzebuje, a tu zawsze piszecie że trzeba w odpowiednim dniu cyklu i pytanie w którym?), potem iść do gina i wyłudzić skierowanie na badania testosteronu, i ogólnie iść w kierunku policystycznych i io, mówi też żeby rozważyć rezonans głowy, ale skąd kurde na to kasę wziąć! nie badałam ostatnio nic poza trójką i ogólną morfologią, która wypadła dobrze, bo już mi kasy brakujesad
                                ciągle w głowie mi huczy to zawieszenie się przysadki, żeby to sprawdzić jak radziłyście kiedyś, ale te cenysad(

sorki za tak długie wywody, ale podpowiedzcie coś plisss
                                • pies_z_laki_2 Re: najświeższe wyniki 27.05.15, 18:35
                                  O ile podniosłaś dawkę? Licz dokładnie big_grin 12.5? Matko, jaki skok!!! (żartowałam tongue_out)

Masz wsparcie w endo, a szukasz nie wie? czego u internistki? Traby? A z jakiego powodu? MRI? A po co??? 900 złotych! Testosteron? Prolaktyna? Wszystko bez skierowania? A ty masz tylko (!!!) za niską dawkę. 24%
                                • muktprega1 Re: najświeższe wyniki 27.05.15, 18:45
                                  Ja na Twoim miejscu wróciłabym do 100 na której już byłaś, a przypuszczam, że miałaś rzut choroby, akurat przechodziłaś go łagodnie, jak sama pisałaś - czułaś się dobrze, a po rzucie zawsze hormony spadają i trzeba dawkę podnieść, ot i wszystko.
                                  A już wiesz, że hashimotki czują sie dobrze na >60% obu hormonów i do tego dążymy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka