Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

01.04.16, 16:21
Proszę o interpretację wyników. Endokrynolog dopiero za 2 miesiące. Wcześniej dostałam od lekarza rodzinnego, ginekologa i trychologa listę hormonów, które mogę zrobić przed wizytą. Wszyscy trzej obstawiają hashimoto. Zajęłam się badaniami ze względu na utratę włosów ( pierwotnie podejrzewano łysienie androgenowe, ale trycholog zlecił badania w kierunku chorób tarczycy ), trudności w zgubieniu wagi, zerowe libido i kilka innych objawów. Mam 32 lata, nigdy nie rodziłam, miesiączki systematyczne.

TSH: 1,610; dla norm 0,350-4,940 µlU/ml
antyTG: 1,99 ; dla norm 0,00-4,11 µlU/ml
anty TPO: 0,50; dla norm 0,00-5,61 µlU/ml

Ktoś mi powiedział, że wyniki należy interpretować dla konkretnej choroby a nie norm, jakie podaje laboratorium. To prawda?
Obserwuj wątek
    • madami Re: Interpretacja wyników 02.04.16, 15:46
      brakuje ft3 i ft4, przydałoby się też USG tarczycy

oraz wit D3, B12, ferrytyna
    • bellamorte Re: Interpretacja wyników 02.04.16, 18:41
      FT3, FT4 na tyle razy, ile sprawdzałam, zawsze w granicach normy, B 12: 208,00 ( dla normy podanej na wyniku z laboratorium 189,00-883,00 ), D3 i ferrytyny jeszcze nie robiłam. Wyniki rozkładam na raty, bo nie stać mnie, żeby wszystkie za jednym zamachem zrobić, USG umówione przy wizycie u endokrynologa...
      • djpa Re: Interpretacja wyników 02.04.16, 21:24
        B12 masz nisko. Jak Twoja morfologia? Czy jesteś wegetarianką?
        • bellamorte Re: Interpretacja wyników 03.04.16, 15:07
          Tak, jestem wegetarianką. Podstawowa morfologia robiona 3 razy w roku, w 99% wyniki prawidłowe. Jestem też krwiodawcą, więc sprawdzam to regularnie.
          • djpa Re: Interpretacja wyników 03.04.16, 16:11
            To masz przyczynę niskiej witaminy B12. Powinnaś ją uzupełniać. Lekarz zwróci uwagę na Twoją B12 dopiero gdy będzie bardzo źle, czyli poniżej normy. Lepiej do takiego stanu nie doprowadzić. Poczytaj o skutkach niedoboru witaminy B12, niektóre są nieodwracalne.
            Już przy niskim poziomie B12 brakuje energii i mogą pojawić się inne objawy, a w Japonii normy na B12 są o wiele wyższe - w Japonii już miałabyś niedobór. Moja mama po zastrzykach z B12 zaczęła o wiele lepiej sypiać i odmłodniała.
            • bellamorte Re: Interpretacja wyników 03.04.16, 17:26
              O suplementacji B12 wiem, z racji tego, że staram się racjonalnie odżywiać. Zdziwił mnie trochę jej poziom, bo sądziłam, że będzie wyższy. Rzeczywiście ostatnio jestem w trochę gorszej formie, szybciej się męczę podczas biegania, gorzej sypiam, więc mam zamiar sprawdzić jeszcze kilka rzeczy, jeśli fundusze pozwolą. Dzięki za radę smile
              • djpa Re: Interpretacja wyników 03.04.16, 19:41
                Najlepszym źródłem B12 jest mięsa. Słyszałam od samych wegetarian, że wegetarianie powinni ją przyjmować dodatkowo w postaci suplementu, bo inaczej nie da się mieć dobrego poziomu B12.
                • bellamorte Re: Interpretacja wyników 03.04.16, 22:04
                  Tak, to typowy niedobór. Suplementuję ją okresowo. Poziom zbadałam po wskazówce lekarza odnośnie chorób tarczycy, wcześniej tego nie robiłam, bo skupiałam się na innych wskaźnikach. Najbardziej gnębią mnie przeciwciała tarczycowe, bo nie wiem cz mam prawidłowy poziom a do lekarza jeszcze trochę czasu uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka