Dodaj do ulubionych

mega korki w Ząbkach

06.09.12, 12:18
czy wiecie cos nt jakichkolwiek planow usprawnienia komunikacji w Zabkach? czy to tylko pobozne zycznenie? blokow nabudowali co niemiara, ludzi coraz wiecej a drog i autobusow nie przybywa. moj czas dojazdu do pracy (w centrum) masakrycznie sie wydluzyl. to jakis horror zaczynam myslec o wyniesieniu sie stad.
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 12:28
      Pytanie podstawowe jak jeździsz (trasa) i czym?
      • karla1977 Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 12:55
        teraz samochodem bo na199 przestalam liczyc - albo jest 20 min za pozno (ucieka mi pociag) albo jade jak sardynka (o ile wsiade).
    • pi0trw Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 13:35
      Dobre pytanie. Dzisiaj przed 7 rano korek na Powstańców w stronę Żołnierskiej niespodziewanie długi. Pewnie okażę się jednak, że ani nie ma ani planów usprawnienia komunikacji (no bo jak?), ani też nawet nie ma kasy na remonty nawierzchni.

Inna sprawa, że za obecne zakorkowanie Ząbek odpowiada głównie Warszawa i budowa metra m.in. przy Wileńskim + podobno wiele osób właśnie przez Ząbki omija zamkniętą Wisłostradę, a dodatkowo przecież postępuje masakra w okolicy wiaduktów na Marsa. Na to Perkowski niestety niewiele poradzi. Trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać końca remontów.
      • kitek1611 Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 13:43
        pi0trw Niestety, nie zgodzę się z Tobą. W Ząbkach mieszkam 4 rok, pracuje na Okęciu...i od 3 lat dostaję co ranek szału. Budowa metra nie wpłynęła za bardzo na korki. Jeszcze przed budową metra ze Szwoleżerów do przejazdu jechałam 1h15 min.... masakra.

Wracając czeka nas korek na wiadukcie na Płowieckiej...a że mieszkałam wcześniej w Rembertowie przez 20 lat to wiem że tam korki były zawsze na powrocie,..Niby miało się poprawić, a korki są jeszcze gorsze. Oczywiście o godz 17 Chełmżyńska / Żołnierska to samo..korek.

Cały czas powstają nowe osiedla, przybywa ludzi i aut i korki będą coraz większe...ale widać że

Też żałuje że kupiłam tu mieszkanie .
        • corrida_pl Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 14:10
          Jeżdżę ok 8 rano, samochód + pociąg, na placu bankowym jestem w 40 minut
          • careta Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 15:19
            Chyba o czyms jeszcze zapomniałeś. Pociag nie dojeżdża do Bankowego, a przejazd teraz z Wileńskiego nie jest fajny. Poza tym z tego co wiem to w okolicach dworca kolejowego w Ząbkach nie ma wiele miejsca na zaparkowanie samochodu:)
            Korki dziś chyba były wyjątkowo koszmarne - korek na Pragę zaczynał się rano juz na działkach. Problemem tam jest teraz chyba budowa nowego osiedla Wilno. Samochody z budowy próbując wjechać i wyjechać z małych uliczek bocznych blokują całkowicie przejazd w obu kierunkach.
            • corrida_pl Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 17:04
              O niczym nie zapomniałem, w okolicach 8 rano zawsze znajduję miejsce pod PKP Ząbki, pociągi rano jeżdżą co 10 min, do Wileniaka jadą 7 min. Z Wileniaka do Bankowego jakieś 10-15 minut (z dojściem do przystanku tramwajowego)
              • kruq_1 Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 18:57
                Można też wyjechać na Warszawę Trasą Toruńską, którą można się dość szybko dostać na Żoliborz a dalej jest metro i tramwaje. Nie zawsze krótsza trasa jest szybsza.
              • vogue3221 Re: mega korki w Ząbkach 03.12.12, 20:06
                10-15 minut to chyba z dużą górką, bo można spokojnie ten dystans przebyć w 5-7 minut :)
    • route67 Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 20:03
      karla1977 napisała:

> czy wiecie cos nt jakichkolwiek planow usprawnienia komunikacji w Zabkach? czy
      > to tylko pobozne zycznenie? blokow nabudowali co niemiara, ludzi coraz wiecej
      > a drog i autobusow nie przybywa. moj czas dojazdu do pracy (w centrum) masakryc
      > znie sie wydluzyl. to jakis horror zaczynam myslec o wyniesieniu sie stad.

HAaahah plany? Perkobusy rzucone jak ochłapy a mieszkańcy śmią jeszcze marudzić zamiast zamówić msze na Perkosia. Żyjemy z depresyjnej, brudnej, zasyfiałej dziurze kierowanej przez niekompetentnych darmozjadów którzy NIC nie potrafią zrobić dobrze. Plany hahah, nie ma jak poczucie humoru. Plan jest jeden: nażreć się z koryta dopóki banda ząbkowskich lemingów się nie ocknie i nie wywiezie tego całego kumoterstwa na taczkach. Tylko kto po nich? Komu by sie chcialo ten chlew sprzątać...miasto ogród!
      • sportif Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 20:42
        jaki ogród?
        miasto szambo, ciągle śmierdzi, aż w gazetach o tym piszą
        www.gazetaecho.pl/zabki-strasznie-smierdza-co-sie-dzieje_62076
        • pi0trw Re: mega korki w Ząbkach 06.09.12, 21:39
          "Remont jednego metra kanału to koszt kilkunastu tysięcy złotych" - faktycznie jest to tak drogie? I czy faktycznie prace są tak skomplikowane, że remont musi trwać od wiosny? Bo z moich obserwacji wynika, że poza wydobywaniem się smrodu na remontowanym odcinku mało się dzieje...
    • tomek19641 Re: mega korki w Ząbkach 07.09.12, 10:06
      od marca do pierszych sniegów jeżdżędo W - wy rowerem i nie stoję w korkach, nie płace za kartę miejską, ani za horrendalnie droga benzynę....
      • ms.behave Re: mega korki w Ząbkach 07.09.12, 10:33
        tomek19641 napisał:

> od marca do pierszych sniegów jeżdżędo W - wy rowerem i nie stoję w korkach, n
        > ie płace za kartę miejską, ani za horrendalnie droga benzynę....

ja również.
        i nie tracimy czasu na narzekanie :)
        • piokow6 Re: mega korki w Ząbkach 07.09.12, 11:05
          A ja na 2 kołach tylko ze z silnikiem :) od wiosny do śniegów to rewelacyjne rozwiązanie. W centrum w 20 minut i bez placenia za parkomaty czy kartę miejska. Wychodzi oczywiście drozej niż rowerem ale mobilnosc większa szczególnie jak sie jedzie dalej lub po zakupy.
        • jozef.balcerek Re: mega korki w Ząbkach 07.09.12, 14:14
          fajnie, zazdroszcze prysznica w pracy...no i kondychy :)
      • route67 Re: mega korki w Ząbkach 07.09.12, 11:10
        tomek19641 napisał:

> od marca do pierszych sniegów jeżdżędo W - wy rowerem i nie stoję w korkach, n
        > ie płace za kartę miejską, ani za horrendalnie droga benzynę....

Super, od kwietnia zrobilem na rowerze 1700km, ale akurat do pracy NIE MOGE, bo raczej przepocone sportowe spodenki nie sa mile widziane w korporacyjnej maxchinie. Innymi słowy: nie każdy może sobie pozwolić na rower :/
    • czarnymoskit dojazd Olszynka Grochowska 07.09.12, 11:53
      Ja pracuje w józefowie, i po prostu jak jest ciepło zrezygnowałem z dojazdu autem bo to jest po prostu jakaś padaka, dojeżdżam rowerem do stacji olszynka grochowska (tam zawsze jest luz), albo po prostu motocyklem do mca pracy. To co sie k...a dzieje mnie przeraża bo wyloty na żołnierską są zatkane (jeszcze buduja tam osiedla-chyba gość co wydaje pozwolenia ochu..ł do końca, Ząbki to porażka), coraz więcej ludzi tu zaczyna mieszkać, a infrastruktura to PRL (zamiast tego będzie basen z wodą po 15 zł za metr sześcienny ;) Myślę o wyprowadzce bo przeraża mnie wizja dojazdów jesień zima. Generalnie polecam dojazd z Olszynki Grochowskiej do warszawy lub gdzie indziej, jednak aby się tam dostać autem to też wyzwanie. Rozwiązaniem jest skuter, rower albo moto, ale nie każdy może tym jeździć do pracy.
      Codziennie zdarzają mi się burakowozy zajeżdżające drogę lub wyprzedzający na lusterko bo im sie spieszy. Pozdrawiam wszystkich kierowców, którzy uważają na jednoślady, tych kierowców jest jednak dużo więcej od chamów i bardzo Wam dziękuję za ostrożną jazdę i kulturę na drodze.
      • pi0trw Re: dojazd Olszynka Grochowska 07.09.12, 12:31
        Faktycznie w obecnej sytuacji jednoślady mają mocną przewagę. Szkoda tylko, że 95% ich użytkowników niebawem wróci do komunikacji czterokołowej - przynajmniej w części do samochodów i wszystko zapcha się jeszcze bardziej.
        • pleszak_easy Re: dojazd Olszynka Grochowska 07.09.12, 13:10
          może niech się tak zapcha że nikt nie dojedzie do pracy przez tydzień i cały system się zawali ;))))
    • lalamido28 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 09:27
      hahahaha! a którędy niby te nowe drogi mają pociągnąć?????
      1. 1-sze słyszę, że coś takiego obiecywali :)
      2. niestety prawo mamy jakie mamy i nikt nie ma obowiązku (od dewelopera poczynając) aby w zw. z budową molochów usprawnić równocześnie infrastrukturę

po raz kolejny ukazuje się mądrość domowa zakupowiczów nowych mieszkań:
      - najpierw kupuje (bo ceny lepsze niż w Warszawie - się opłaca czyli),
      - potem myśli (jak dojechać do pracy, jak upchają moje dziecko w szkole?)
      - a na końcu wymaga nieosiągalnego (czemu nie ma dróg, szkół, przedszkoli, czemu jest tak a nie inaczej?!?!??!!! )

gratuluję !
      • p605 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 09:53
        Dodatkowo zapomina się zameldować lub ewentualnie złożyć NIP3 w US. A tak wogóle to jestem ciekaw ile % mieszkanców południowych Ząbek płaci podatki w US Wołomin?
        • fuks0 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 10:06
          Ilościowo zapewne więcej niż z północnych...
          • jozef.balcerek Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 13:03
            ciekawe skad masz takie dane, moze sie pochwalisz :)
            • fuks0 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:20
              Chwalipiętą nie jestem, to się chwalić nie bedę. Ale rozumiem, że ty się chcesz pochwalić swoimi danymi?
        • lalamido28 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 10:25
          o meldowaniu już nie mówię...

ale podatków na pewno nie odprowadza z 80%...
          bo tam mają też inne niż na całym świecie zasady funkcjonowania:
          najpierw "poproszą": to, to,to,to i koniecznie tamto!!! (oczywiście zrobione za kasę z kosmosu - a jesli miasto nie wie jak je z kosmosu ściągnąć to jest do bani i niegospodarne)

a jak miasto już zrobi to co wymagającym się należy - bo tu kupili mieszkanie, to wtedy ew. zapłacą podatki... :) :)
          chociaż co poniektórym i tak to będzie nie po drodze bo jak piszą, wolą płacić dalej u oćców i napawać się urokami swoich odremontowanych rodzinnych miast - w weekendy lub święta :)
          • cocteau99 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:19
            lalamido28 napisała:

> o meldowaniu już nie mówię...
            >
            > ale podatków na pewno nie odprowadza z 80%...
            > bo tam mają też inne niż na całym świecie zasady funkcjonowania:
            > najpierw "poproszą": to, to,to,to i koniecznie tamto!!! (oczywiście zrobione za
            > kasę z kosmosu - a jesli miasto nie wie jak je z kosmosu ściągnąć to jest do b
            > ani i niegospodarne)

Ty Wielki Sprawiedliwy Zameldowany Miejscowy, Rodowity Czystej Krwi Ząbkowskiej i Uczony w Piśmie "Co Słychać"... Dlaczego pozwalasz, żeby za "twoje" podatki (trzymając się na chwilę tej bzdurnej śpiewki) taki chlew tutaj panował? Czyż to przywiązanie bardzo osobiste? :) A skoro nic to nie daje, że się zameldowałeś, to po jaką literę mają się inni meldować, skoro na twoim przykładzie widać, że to g... daje, a ta coraz większa kasa wycieka gdzie indziej?!!!

>
            >
            >
            • lalamido28 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:43
              1. nie zameldowany
              2. czystej krwi warszawskiej
              3. uczony nigdy nie trzymający w ręku "co słychac"...

a) tylko z moich (i nielicznych tu płacących) podatków - to miasto co najwyżej mogłoby postawić 1 śmietnik
              b) twoja odpowiedź potwierdza tylko brak zrozumienia powyższej sytuacji; albo się dokształć, albo przynajmniej poczytaj ZE ZROZUMIENIEM TEKSTU.

p.s. funkcjonowanie wg twojego rozumowania:
              - np. meble do twego nowiutkiego mieszkanka powinni dać ci za darmo
              - żebyś mógł korzystać, korzystać....
              - jak spełnią twe wygórowane oczekiwania - możesz dopiero EWENTUALNIE zapłacić
              - jak nie spełnią - to dalej nie płacisz tylko narzekasz, narzekasz (a firma meblowa "żywi się" oczywiście twoim narzekaniem).

nie rozumiem niestety aż tak daleko posuniętej ignorancji w temacie...
              • cocteau99 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 15:14
                lalamido28 napisała:

>
                > a) tylko z moich (i nielicznych tu płacących) podatków - to miasto co najwyżej
                > mogłoby postawić 1 śmietnik

słuszna uwaga
                • pi0trw Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 16:16
                  No dobra, a podatki od nieruchomości to na co idą? Po ostatniej podwyżce to powinno coś zostać - nawet po wypłaceniu pensji Perkowskiemu i przyjaciół.
                • mucha121 Re: mega korki w Ząbkach 07.11.12, 15:50
                  nie zgadzam się!
                  Po pierwsze płacimy podatki, a po drugie nie są takie niskie
        • cocteau99 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:13
          p605 napisał:

> Dodatkowo zapomina się zameldować lub ewentualnie złożyć NIP3 w US. A tak wogó
          > le to jestem ciekaw ile % mieszkanców południowych Ząbek płaci podatki w US Woł
          > omin?

Znowu ta sama śpiewka. Wyuczone na pamięć bzdety z propagandowych kitów urzędu "miasta". Żebyście jeszcze mieli o tych podatkach jakiekolwiek pojęcie...
          • p605 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:56
            I tu sie mylisz. Nie jestem z UM, nie czytam tej gazety. Mieszkam tutaj od trzech lat. W bloku którym mieszkam zaledowanych jest max 40 % miszkanców. Zrezygnuj z 60% swojej pensji i zacznij dopiero oceniać to co robią inni.
            • cocteau99 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 15:05
              p605 napisał:

> Zrezygnuj z 60% swojej pensji i zacznij dopiero oceniać to co robią inni.

........to wiele wyjaśnia ;))
              • p605 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 15:17
                Zatkało największego pieniacza na forum :)
                • cocteau99 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 15:32
                  p605 napisał:

> Zatkało największego pieniacza na forum :)

Czy głupota może zatkać? Mnie raczej tylko wzrusza.
                  A słowo "pieniacz" używane jest najczęściej, gdy nieukowi brakuje argumentów.
                  • p605 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 16:40
                    A kim Ty jesteś? Politologiem, socjologiem czy jakimś innym humanistą. Do mnie to nwet do pięt nie doratsasz. A to co napisałem o tych 60% to powinieneś sobie w w swojej małej pustej głowce po kolei ułozyć i może zrozumiałbyś o co mi chodziło.
      • fuks0 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 10:06
        Nowe drogi, to może ciężko, ale np.poszerzyć Powstańców zdecydowanie można było. Teraz raczej ciężko z tym - bloki mieszkalne już stoją...

Rozszerzyć Maczka przy Powstańców dalej można, choć jeszcze 1-2 lata temu można to było zrobić lepiej - było miejsce z dwóch stron, teraz jest tylko z jednej. Gdyby to skrzyżowanie zostało poszerzone, to można by puścić tamtędy bez przeszkód pełnowymairowy autobus (tak, wiem x tamtędy jeździł, ale ze zmiezczeniem się bywały problemy).
        • lalamido28 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 10:40
          sam zauważyłeś: kiedyś można niby było poszerzyć - a teraz nie. Teraz nie można, bo jest jeszcze mały kłopot, o którym czasem nikt nie myśli...
          to, że przy drodze jest wolne miejsce, nie oznacza, że drogę można poszerzyć, gdyż np. już za asfaltem jest czyjaś działka najzwyczajniej. A chyba żadnego miasta nie stać aby odkupić od mieszkańców po pasie działek...
          właściciel (pod wzgl. finansowym) z pewnością woli sprzedać teren deweloperowi :(
          • fuks0 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 11:18
            > sam zauważyłeś: kiedyś można niby było poszerzyć - a teraz nie. Teraz nie można

Jeszcze na początku urzędowania obecnego burmistrza można było zrobić sporo więcej niż obecnie - fakt.. Ale jego nic nie bochodzi, poza robieniem akcji propagandowych oczywiście. Zresztą np. samą końcówkę Powstańców od Zólnierskiej można nadal poszerzyć - z jednej strony jest las, spokojnie można zrobić drugi pas dla skręcjacych w prawo. Oczywiście trzeba bedzie wypłacić odszkodowanie, nie sądzę jednak by jego wysokość zrujnowała budżet Ząbek, na pewno nie w takim wymiarze jak budowa i utrzymanie basenu. To samo tyczy się częściowego poszerzenia skrzyżowania Maczka/Powstaców.

• jozef.balcerek Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 13:05
              a mowi ci cos haslo 'strzelba blotna' ? jak nie to poguglaj to moze dowiesz sie czego ciekawego o tym lesie :)
              • fuks0 Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:18
                Ja przepraszam, ale nigdzie nie pisałem o wykarczowaniu całego lasu, tylko o poszerzeniu drogi o jeden pas. W odległości tych powiedzmy 2.5-3.75 metrów od chodnika z pewnością żadna strzebla blotna nie żyje.
                • zanecin Re: mega korki w Ząbkach 13.09.12, 14:43
                  Wystarczy kliknąć na stronce Perkowskiego zakładkę "Inwestycje drogowe w Ząbkach 2007-2011" i widać wyrażnie olane ciepłym moczem Południe.
          • qba_zabki Re: mega korki w Ząbkach (jednoślad lub pociąg) 13.09.12, 11:36
            Wracając do głównego tematu - najlepszy jest jednoślad (dojeżdżam rowerem, czas ok 45-50 min pod PKiN), a jeśli ktoś nie ma możliwości to proponuję wypróbować pociąg.

Potwierdzam, że dojazd samochodem do PKP Ząbki + przejazd pociągiem na Wileński + z Wileńskiego do Centrum to około 40 min.

Ewentualnie w drugą stronę Ząbki2 do Rembertowa i pociąg lub SKM do Centrum - podobny czas.

Pomimo tego, że w komunikacji zbiorowej jest ciasno, czasem trzeba chwilę zaczekać na przystanku, zdarza się, że kierowca autobusu zablokuje okna i nie włączy nawiewu, czasem po prostu śmierdzi... to jednak biorąc wszystko pod uwagę odradzam dojazd samochodem do Centrum.
            • ms.behave Re: mega korki w Ząbkach (jednoślad lub pociąg) 13.09.12, 15:47
              ile teraz kosztuje miesieczny na pociag?
              qrcze, czas sie zorientowac, jak po przemeblowaniu pod wileniakiem znalezc 162 ;)

do auta nie wsiadam od roku, nie w celu dotarcia na mokotow.
              potwierdzam, bez sensu w ogole...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka