Dodaj do ulubionych

Kiddy - Cybex Pallas

19.12.10, 21:53
Wiem, że tutaj te fotele są tępione - ale wiele osób szuka informacji na temat różnic pomiędzy Cybexem a Kiddy to piszę.

Cybex Pallas - występuje z bazą, bazy trzeba używać w grupie 9-18, mimo że bazę można zdemontować, to w tej grupie wiekowej dopuszczenie do użytku dotyczy tylko fotela z bazą. Przez to fotel jest naprawdę ciężki, a przekładanie go zapewne nie należy do przyjemnych rzeczy.
Dla małego dziecka podobnie jak w Kiddy należy używać podkładki - w sklepach niestety nie są chyba tego świadomi, bo nawet na pytanie wprost czy jest - odpowiadają że nie ma.
Ma głęboki zagłówek - nawet dziecko z kapturem nie wystaje, zagłówek jest regulowany.
Dobrze dopasowany panel - tj. można regulować jego głębokość. Dziecko siedzi dość wysoko, więc sporo widzi. Nie wiem jak ze ściąganiem obicia do prania.
Występuje też w wersji isofix - tam też bazę można zdemontować dla grupy 15kg+. Na bazie fotel jest odchylany lekko do tyłu, jako pozycja do spania. Ale jak przymierzałam w sklepie, to odchył jest niewiele większy niż w Kiddy. Jeśli jest isofix to można tak jakby wysunąć i rozłożyć, ale nie wiem na ile jest to dozwolone przez producenta.
Kiddy - dla grupy wagowej 9-36 występują dwa - jeden starszy model Comfort i drugi Guardian. Żaden nie ma bazy. Guardian ma podobno jeszcze ulepszony materiał pochłaniający energię uderzenia oraz ma na bokach kiddy shock absorber (ale ma to zastosowanie dopiero w grupie 15 kg i więcej, kiedy dziecko przypięte jest pasami). Ponieważ mam oba fotele - tj. Kiddy Comfort i Guardian - to podzielę się jeszcze swoim spostrzeżeniem - mam wrażenie że Comfort jest głębszy - tj. muszę dokonać jeszcze pomiarów, ale jak wsadzam córę na tej podkładce do Comforta to jest ok, natomiast w Guardianie - muszę ją spłycać bo mam wrażenie że jest za wysoko.
Nie wiem jak bez problemu wyjąć dziecko z fotela z panelem, bo była o tym mowa na forum. Moim zdaniem, prawidłowo zamontowany panel uniemożliwia wyjęcie dziecka bez odpinania. Zresztą jak się luźno zapnie pasy to i z pasów każdy wyjmie.
Kiddy jest dość lekki, nie ma problemu z przenoszeniem go między samochodami - montaż - 20 sekund. Dziecko siedzi dość nisko - tj. dużo niżej niż w cybexie - nie wiem na ile to dzieciom przeszkadza - moim nie przeszkadza - zresztą mało kto chyba lubi patrzeć w samochodzie w bok, bo można dostać zawrotu głowy - lepiej do przodu.
Plus dla foteli z panelem jest też taki że sprytne dziecko nie jest w stanie się samo odpiąć.
Co do skrępowania panelem - mam dwoje dzieci i mała, po przesiadce mimo, że przyzwyczajona do pasów, nawet się nie skrzywiła, ale dzieci są różne.
Fakt, nie da się za bardzo ruszać nogami.
Oba fotele mają minus przy spaniu - mało się odchylają - ale z tego co widziałam, w ogóle fotele 9-18 odchylają się nie za dużo i daleko im do pozycji foteli 0-13. Zresztą nie mam porównania do fotela z pasami, bo nigdy takowego nie miałam (poza 0-13).
Oba fotele wypadają dobrze w testach - ale to już każdy może sprawdzić. Podobno Kiddy dostał nawet sehr gut za zderzenia boczne - ale nie sprawdzałam.

Obserwuj wątek
    • cegielka612 Re: Kiddy - Cybex Pallas 19.12.10, 22:13
      Dodam jeszcze co mi się przypomniało - rozkładanie "do leżenia" w Cybexie wymaga sporo siły albo może wprawy. Nie mając ani jednego ani drugiego - jest naprawdę trudno go rozłożyć.
      • ilhenny Re: Kiddy - Cybex Pallas 19.12.10, 23:26
        nie są mocno tępione, ale nie są również ulubieńcami
        w Pallasie Fix zmieniono barierkę bo fotelik potrzebował naprawdę długich pasów, rozbieranie tapicerki jak i rozkręcanie bazy jest proste, rozkładanie również, trudniej go postawić do pozycji siedzącej
        JEŚLI DECYDUJECIE SIĘ NA TEGO TYPU FOTELIKI ŚCIĄGAJCIE NA MAXA PASY
        • cegielka612 Re: Kiddy - Cybex Pallas 04.01.11, 13:41
          Jeszcze o dachowaniu w Kiddy
          https://lh3.ggpht.com/_1rQa9b0Q_H4/TSMUSqsxIlI/AAAAAAAABlM/Ouo6pVNPrVs/s640/DSC02991.JPG

wyciąg z procedury ECE - wiadomo, że nie jest to wyznacznik bezpieczeństwa, tym niemniej test trzeba zrobić
          lh6.ggpht.com/_1rQa9b0Q_H4/TSMUjGWac7I/AAAAAAAABlc/GWWYN80QM14/s720/ueberschlag_eng.jpg
          • anetus77 fotel do mikry i volvo forever 04.01.11, 21:50
            czekalam czekalam i chyba nastapil ten moment ,ze czas sie przesiasc z cabrio (maly ma 8,5) ale jest duuuzy, nogi mocno wystaja ale glowa tez zaczela i co gorsza w grubszym ubraniu bardzo ciezko dopiac -pasow nie starcza, oczywisie staram sie nie pakowac w kombinezon bez potrzeby wyrzucilam spiworek, ale czasem jak mega mroz ubieram grubiej, bo polarek i kocyk nie wystarcza,
            potrzeba mi dwoch foteli do mikry (ma isofix) i volvo (bez isofix) - starsza corka uzywala romera kinga w obu autach ale nie mam juz tych fotelikow- kupowac te same modele czy moze cos innego- podobaja mi sie tobi i priori, bebeconfort obrotowy- ale pisaliscie, ze maly i przy wielkoludzie na krotko starczy, dzis kolezanka zachwalala cybex pallas, ktory kupila dla 9 mies. kruszyny- tez mi sie spodobal, do mikry zalezy mi na latwym wkladaniu i wyciaganiu- krotkie czeste trasy po miescie-POMOZECIE???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka