17.03.11, 13:17
Chciałam się was zapytać, czy robiliście może kiedyś miód z kwiatów mniszka lekarskiego? Jak również sok z czarnego bzu? Powiem wam, że tak sceptycznie podchodziłam do tego tematu, ale wypróbowałam i mogę śmiało powiedzieć, że super sprawa. Miód jest rewelacyjny, a i soczek pyszny i zdrowy.
Mój mały nigdy nie jadł miodu. Raz wybraliśmy się wiosną na łąkę, nazbieraliśmy kwiatów i zrobiłam - od tego czasu moje dziecię zajada się miodzikiem mamy roboty. Natomiast sokiem z czarnego bzu cukrujemy hebratę (łyżka do herbaty).
W tym roku również będę robić i już nie mogę się doczekać kiedy mniszki zaczną kwitnąć, a dziecię już pyta, kiedy na kwiatki pójdziemy:)

Miodek majowy z mniszka lekarskiego:

http://images37.fotosik.pl/678/949991061968d4a2med.jpg

Sok z czarnego bzu:

http://images47.fotosik.pl/350/ce10c99a1e0db7b5med.jpg
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: Robicie? 17.03.11, 17:22
      co do soczku potwierdzam jest świetny,mam na bez swoje ciche miejsca daleko od miejskich zanieczyszczeń .......słyszałem że niektórzy robią winko z bzu ale niestety jest szkodliwe jak wyczytałem w powaznym piśmie....
      • horpyna4 Re: Robicie? 17.03.11, 17:58
        Bo czarnego bzu nie należy łączyć z alkoholem. Przetwory bezalkoholowe są w porządku.
    • yoma Re: Robicie? 17.03.11, 17:41
      Wino robiłąm z mniszka. Kiedyś. Potem mi się zrobiło szkoda mniszka, bo tyle tego trzeba wyzbierać :)
      • lellapolella Re: Robicie? 17.03.11, 18:00
        Robiłam wino z czarnego bzu- nie zaszkodziło mi;)
        sok też i mód z mniszka, jak dzieci były małe, teraz, przyznaję, już mi się nie chce... Dla siebie robię syrop z kwiatów bzu, bardziej mi leży. Polubiłam w Szwecji, gdzie się taki syrop po zrobieniu mrozi a potem łupie siekierką i wrzuca do dzbanka z wodą latem:)
        • newill6 Re: Robicie? 17.03.11, 20:43
          nie zaszkodzilo mówisz....bo to tak jak spalenie paczki papierosów...też nie zaszkodzi
          • lellapolella Re: Robicie? 17.03.11, 21:23
            ... i też wcale przyjemne:)
            • yoma Re: Robicie? 18.03.11, 12:29
              Wszystko, co dobre, jest albo szkodliwe, albo tuczące, albo niemoralne :P
    • leloop Re: Robicie? 18.03.11, 13:17
      nie robię bo leniwa jestem ;) jak se pomyślę ile tego mniszka trzeba by pozbierać ..., a potem oddzielić od robactwa ...
      a czarny bez obstawia sąsiadka i dzieli się ze mną :)
      • lellapolella Re: Robicie? 18.03.11, 14:24
        mniszek akurat się fajnie zbiera, bo to pierwszy zbiór i jeszcze się człowiekowi nie zdążyło znudzić;) na robale jest prosty patent- rozsypać kwiaty na białym papierze lub jakimś prześcieradle i towarzystwo samo się wyprowadza, dość szybko zresztą.
        Ja przy miodku miałam zawsze inny problem-trudno mi było uchwycić moment, gdy był gotowy i najczęściej miałam ciecz albo beton po wystudzeniu:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka