Dodaj do ulubionych

Oczar przekwita

11.04.11, 10:18
za to zaczynają forsycje, coś się nieśmiało pokazuje na migdałku, a w pełni rozkwitu jest abeliophyllum

kiedyś miałam pomysł, żeby stworzyć zegar nie kwiatowy, lecz drzewno-krzaczorowy, pokazujący nie pory dnia, lecz miesiące czy półmiesiace. Może do niego wrócę?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Oczar przekwita 11.04.11, 11:44
      W naszym klimacie to niemożliwe, za duży rozrzut z roku na rok pór kwitnienia tej samej rośliny. Znany ci z widzenia wawrzynek przy wejściu do klatki schodowej potafił kiedyś być w pełni kwitnienia na Boże Narodzenie.

I nie tylko z kwitnącymi w zimie tak bywa. Letnie upały też potrafią przyspieszyć i skrócić okres kwitnienia.

A bzy (lilaki)? Raz zaczynają kwitnąć w kwietniu, raz w maju. To samo zresztą z migdałkiem.
      • yoma Re: Oczar przekwita 11.04.11, 17:14
        Kto powiedział, że zegar musi chodzić punktualnie...
        • horpyna4 Re: Oczar przekwita 11.04.11, 17:54
          Tyż prawda. Znaczy się, będzie taki bardziej... życiowy.
          • horpyna4 Re: Oczar przekwita 11.04.11, 18:25
            A tak w ogóle to miałam dziś popracować, ale cały czas siąpi. Wyobrażam sobie, co będzie, jak wyjdzie słońce i ociepli się choć na kilka godzin... migdałek to chyba się całkiem rozwinie w ciągu najbliższego tygodnia. I pomyśleć, że kiedyś on zwykł był kwitnąć w maju.

Z drugiej strony, jak mam popracować m.in. przy sadzonkowaniu bluszczu prosto do gruntu, to niech ziemia trochę namoknie. Bo niestety kilofa nie posiadam, a inne narzędzia się gną...
            • yoma Re: Oczar przekwita 11.04.11, 18:27
              Daj sobie dzisiaj siana, jest wyjątkowo paskudnie. Wczoraj trochę popracowałam i mi cholerny wiatr całą przyjemność odebrał. Mówią, że od czwartku będzie szło ku dobremu...
              • horpyna4 Re: Oczar przekwita 11.04.11, 19:12
                No to jutro i pojutrze załatwiam sprawy poza domem, czyli "w mieście". Dawno się po miejsku nie ubierałam, trzeba sobie przypomnieć, jak to jest... a od czwartku w strój roboczy.
                • yoma Re: Oczar przekwita 11.04.11, 21:15
                  Po miejsku tak jak po wiejsku, znaczy ogrodowemu, tylko może jakieś trepy na traktorze zamiast gumofilców :P
                  • horpyna4 Re: Oczar przekwita 12.04.11, 15:35
                    Jednak dziś pogoda ogrodowa. Wzięłam się wreszcie za otoczenie znanych ci schodków, bo ziemia po wczorajszym deszczu jest w sam raz. Narzędzia wchodzą.
                    • yoma Re: Oczar przekwita 12.04.11, 16:42
                      Przeczytałam "wschodzą" :) No nie powiem, ładnie było, daj Bóg więcej takich nietrafionych prognoz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka