Dodaj do ulubionych

różani twardziele

31.01.12, 23:03
www.midwestgardentips.com/explorer_roses.html
proszę bardzo, specjalna hodowla dla kanadyjskich różomaniaków, już od 2 strefy USDA:))
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: różani twardziele 01.02.12, 08:56
      Kiepsko się zaczęło od samych czerwońców, ale dalej było już tylko lepiej. Gdzie je można nabyć, drogą kupna? Obczaiłaś? Bo w R. to chyba niewiele jest?
      • kocia_noga Re: różani twardziele 01.02.12, 09:39
        No, nie, bo się jeszcze na róże przekabacę.
        • horpyna4 Re: różani twardziele 01.02.12, 09:54
          Niektóre z nich to nawet ja mogłabym posadzić. Oczywiście gdybym miała miejsce.
        • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 10:24
          Kocia uważaj, bo to jest bardzo zaraźliwe. Wiem po sobie.
    • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 10:26
      Czytałam ostatnio fajną rzecz o Syberii i ujrzałam oczyma duszy niezmierzone połacie Sybiru porośnięte różami...
      • lellapolella Re: różani twardziele 01.02.12, 11:47
        coś tam wiem, gdzie nabyć, ogarnę się w porze popołudniowej i rozpiszę, teraz tylko się rozgrzewam po spacerze:)
        • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 12:03
          Mam gar zupy rozgrzewającej, chcesz? :)
          • lellapolella Re: różani twardziele 01.02.12, 14:50
            ee, niee, pewnie z wkładką;) dzięki. Zrobiłam sobie sos jałowcowy na czerwonym winie:)
            wracając do róż, jest tak:
            w Rosarium są
            Adelaide Hoodless
            Alexander McKenzie
            U Sipa w Czechach jest Martin Frobisher
            Jesienią mają być William Baffin, Champlain, Charles Albanel, David Thompson,Henry Kelsey
            Jens Munk, John Cabot, John Davis, John Franklin, Martin Frohbisher , wszystkie tutaj
            forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=50354 lub RosaPlant.pl (to ta sama osoba)
            W tym ostatnim miejscu sprowadza się je ze strefy euro, po cenach zależnych od aktualnego kursu, wychodzi 40-50 zł za sztukę.Plus, jak mniemam, koszty wysyłki.
            • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 15:44
              Wkładka w postaci pulpetów, można wydłubać :)

We Florpaku zapytam, jak się zacznie sezon.
              • lellapolella Re: różani twardziele 01.02.12, 16:34
                Yoma, Ty tam w okolicy Wawy masz zagłębie różane:)
                a mi się przypomniało, żeby ostudzić rozpalone głowy, że ktoś pisał, chyba o 'Alexander Mc Kenzie' , że znosi wszystko oprócz upałów- kwiaty mu więdną. Jak powiada mój wielkiej mądrości szwagier- tak źle i tak niedobrze:)
                • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 16:48
                  To w Wesołej? No niby mam, tylko mi zupełnie nie po drodze. Ale dobrze, że przypomniałaś :)
    • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 17:35
      Jak już jesteśmy w 2 strefie...

przedstawiam

bagno grenlandzkie, zwane ostatnio rododendronem grenlandzkim
      www.voyageurcountry.com/htmls/floweringplants/plants/labradortea.html
      www.blueplanetbiomes.org/labrador_tea.htm
      www.krolestworoslin.pl/produkt/445/bagno-grenlandzkie-helma-ledum-groenlandicum.html
      powinnam sobie w zasadzie posadzić. Jak na wierzchu taka bryndza, to może pod ziemią złoto?
      • lellapolella Re: różani twardziele 01.02.12, 17:47
        Wiesz, Yoma, na moje oko to bagno nie różni się specjalnie od naszego Ledum palustre, które też chyba nie wymarza, bo co roku kwitnie jak głupie:) Tyle, że nasze pod ochroną jest. Oba piękne:) Osobiście uwielbiam ten zapach, szczególnie na bagnach będąc, gdy miesza się z wonią torfowca. Taki 'leśmianowy' jest:)
        • yoma Re: różani twardziele 01.02.12, 18:06
          Tych naszych pod ochroną to w ogóle parę jest, co to by je można...
        • kocia_noga Re: różani twardziele 01.02.12, 18:08
          Dobry na mole. U mnie raczej nie urośnie, glina i kamienie.
        • horpyna4 Re: różani twardziele 01.02.12, 18:39
          Tam, gdzie rośnie bagno, zwykle rosną też łochynie. Dobre są i bardzo dekoracyjne. Lubię łazić po leśnych bagnach, ale raczej po długotrwałej suszy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka